Не Путин, а много могъщ руснак може да е отровил Алексей Навални

Но опита ли се държавата да прикрие опита за убийство?
26 авг 2020 21:26, Нели Христова
133
Не Путин, а много могъщ руснак може да е отровил Алексей Навални
Снимка: БГНЕС

През последното десетилетие няколко мистериозни отравяния привлякоха вниманието на света. Във всички тях бе замесено името на една и съща държава - Русия. Последната жертва на този метод бе Алексей Навални, един от най-големите критици на Путин.

Все още много неща около случая са неясни, а може би ще си останат такива задълго. Мистериозните отравяния често остават мистериозни - това е най-голямото предимство за убийците, в сравнение с метод като старомодната стрелба на улицата.

"Тънкост и театралност", това са двете характеристики на проф. Марк Галеоти, експерт по Русия. "Толкова е фино, че лесно можеш да го отречеш или да го направиш трудно за доказване. Отровата действа бавно, причинява различни агонии и онзи, който е отровил жертвата, може да отрече всичко", обяснява той.

Алексей Навални има много врагове. Не само сред поддръжниците на Владимир Путин, но и сред бившите му колеги от КГБ.

Състоянието му рязко се влошава на борда на самолет. Той се чувства толкова зле, че машината трябва да кацне аварийно в Омск. Според експертите жертва, която е отровена преди да се качи на дълъг полет, може да остане във въздуха достатъчно дълго, за да успее убиецът да се измъкне и да прикрие следите си. По подобен начин бе направен опит да бъде отровена и Анна Политковская през 2004 г., но покушението не бе успешно. Две години по-късно убийците й вече не използват отрова, а "старомодния начин" - застрелват я на улицата.

По подобен начин, с бавнодействащия полоний-210, е убит Литвиненко. Докато се открие токсинът в организма му минава повече от седмица. А двамата руски агенти, според британското разследване, имат достатъчно време да се качат на самолет и да се приберат у дома.

Но според проф. Марк Галеоти вината не трябва да се хвърля само върху руската държава. Той припомня, че Навални има много врагове, а този път "балансът по време на операцията се е изгубил и това намеква, че операцията не е била централно планирана".

"Това предполага, че отравянето е било дело на могъщ руснак, но не непременно на държавата", допълва той.

Сега Навални се бори за живота си в болница в Берлин. Той е в медикаментозна кома, а лекарите го лекуват за отравяне с токсин от групата на инхибиторите на холинестеразата. Точното вещество остава неясно и тестовете за откриването му продължават.  Но ефектът на отровата - инхибиране на ензима холинестераза в организма, "бе потвърден от множество тестове в независими лаборатории". Това е ефектът на военните нервни агенти, като сарин, VX или още по-токсичния Новичок. Те пречат на химичните сигнали на мозъка към мускулите, причинявайки спазми, задух, сърцебиене и припадъци.

Говорителката на Навални бе категорична, че токсинът най-вероятно е бил сложен в чая му. Той не е ял или пил нищо друго преди да се качи на самолета. Този сценарий много напомня отравянето на Литвиненко, който също отпи от чаша чай преди да се озове в болница, а след това и да изгуби битката за жинота си.

Известният критик на Путин Владимир Кара-Мурза също твърди, че е бил отравян и е изпитвал симптоми като тези на Навални. Опитът за убийство срещу него все още тъне в мистерия. "Отровата се превръща в предпочитан инструмент на руските служби за сигурност", казва той пред BBC. По думите му, тя е "садистично оръжие".

"Беше ужасно да премина през това. След първото отравяне и кома трябваше да се уча да ходя отново", спомня си Кара-Мурза.

Опита ли се обаче Кремъл да прикрие следите?

След като самолетът кацна аварийно, Навални бе откаран в болницата в Омск. След това се появи желание той да бъде лекуван в Берлин, но първоначално тази идея бе отхвърлена. Спекулира се, че именно това забавяне е имало за цел да изтрие следите от отровата. Лекарите в Омск също бяха критикувани, че първата им диагноза за състоянието на опозиционера бе "ниско кръвно налягане". Те продължават да твърдят, че в урината му не са открити следи от отрова. Подозренията, че властите са опитали да прикрият нещо, се засилват и от факта, че след като самолетът каца аварийно, неидентифицирани полицаи бързо са се озовали там и са блокирали достъпа.

Оказва се, че атропин - антидот срещу нервнопаралитичните вещества, е бил даден на Навални в Омск.

Проф. Аластър Хей, водещ британски експерт по токсикология и химически оръжия, казва, че този вид отрова е в "изключително токсичния" край на широк спектър от органофосфати. Това голямо разнообразие от токсини прави причинителя труден за идентифициране. Някои много по-меки органофосфати се използват в инсектицидите и в медицинската терапия.

"Необходима е само малка доза, за да се убие някой, което може да бъде ефективно прикрито в напитка", казва Алатър Хей. Но има и много други предимства за убийците - обикновен кръвен тест не отговаря на въпроса каква е била отровата. Нужни са много по сложни тестове и специално и скъпо оборудване. Много от лабораториите обаче не притежават такива.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А само като си спомня , че преди мноооого години Дойче зеле и Свободна европа бяха еталон за истина , а сега са се превърнали в нещо като жълти медии и такива обслужващи американската пропагандна машина Билд са ясни , те никога не са се различавали от пикообразните и светкавичните български медии - лъжи , измислици и жълти новини , и разбира се обслужване на господаря от Вашингтон
63
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не може да бъде! 74 То е ясно , че бледоликите ще използват всеки повод за дискредитиране на Русия Имат си милиардите инвестирани в свои слуги , слугински телевизии , печатни и интернет издания , които само чакат едно обаждане и биват активирани А най- смешното е ,че никой не говори да се спре руския газ . Дори и да не се построи СП2 , което е в сферата на фантазиите , Германия и сие ще получават милиарди куб м . руски газ през Украйна .
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70 Повече не мога да направя нищо Като искаш ,търси телефони на болницата в Омск , свързвай се с лекари Има си хора ,които вярват ,ч е Земята е плоска и ако ще в космоса да излязат и да я видят , пак ще пишат ,че е плоска Други не вярват ,че има коронавирус , и така А ти казваш - докторът е измислен , профилът му е измислен , разказът му е измислен - достоверно е това , което казва баткото от "Пуси райът"твоя си работа
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не може да бъде!За руските *** нищо не е чак толкова невероятно, тъй че няма нужда да разиграваш поредния цирк. Вместо това можеш ли да отговориш на въпроса, защо си доброволен роб на руснаците?
60
1
 
9
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
В контекса на призивите,които някои медии като Билд и Дойче веле,отправят за спиране на Северен поток-2 заради Навални,този инцидент според мен придобива съвършено други очертанияЗначи,не е необходимо атентаторът да бъде нито могъщ,нито немогъщ ,а просто трябва да е човек,който иска да спомогне за спирането на Северен поток -2.А това не може да стане с гол ентусиазъм,а със съответна помощ!И затова не беше необходимо да карат Навални нито в Германия,нито даже в Солсбъри а направо зад океана!
59
5
 
4
 
! Отговори
> преди 3 години
До Анонимен 67В Рушия на *** ако *** се е опитал да те умори и се е провалила работата трябва да се иска разрешение, защото току виж отекъл още някой за наказание.Така е в Рушия.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69"Пил е чай и се качва в самолета . Кой е имал достъп до него - екипа и близките му"Никой не вярва на комунистите. Даже и те сами не си вярват.И вие така. Даже сами не си вярявате.:))))
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв ти богат руснак, какъв ти Путин, марсианците са, ако не са те, са тия от Меркурий.
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64Хохохо. Сега разбрах откъде си черпите "информацията". Прочетох "разказа" на "лекаря". Не бях чел скоро по-зле скалъпен пасквил на уж медицинска тема, буквално прорязан от политика. Тоя е отишъл да "лекува" Навални? ХАХАХАХАХАМежду другото, никъде в разказа не се споменава, че той лично е участвал в лечението.За сметка на това се споменава, че не са открили никакви отрови.Твърде жалко, че след това смениха плочата, че ще "разследват". Доста некадърни токсиколози.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58 ""Излиза" само в болните мозъци."-----Пил е чай и се качва в самолета . Кой е имал достъп до него - екипа и близките му
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе с тези коментари само ни сэздавате работа на нас от Руското посолство трябва да се изсмукване от пръстите коментари защитаващи Путин
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58 Въобще не разбрах , какво общо има Путин с лечението му , и защо в болните русофобски мозъци от обкръжението на Навални го търсеха да разрешава пътуването му до Германия . Не съм чувал , че за да се напусне Русия , трябва специално разрешително А интересен факт е , кой въобще и защо спонсорира цялата операция , след като стана ясно ,че немското правителство няма нищо общо с поемане на транспорта , лечението , разходите му на Навални и кохортата му .
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58 Добре е първо да си проверяваш фактите и след това да пишеш , иначе с излагаш само Напиши в търсачката "Д-р Борис Тьоплих" - ще ти излезе разказ на един от лекувалите Навални лекари , който според теб" нито е бил командирован в Омск , нито е летял дотам " - това е по точка 3 Няма нормален лекар , който да пуска пациент да фърчи със самолета , ако ще умре по пътя . Немските лекари също бяха съгласни да се изчака , после трябваше пилотите да се наспят и тогава тръгнаха
51
1
 
7
 
! Отговори
Путин ядосан преди 3 години
И как тъй има по-могъщи руснаци от мен? Кой е по-могъщ от руския цар на 21 век??? Да си признава,докато има още време.
50
1
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
и *** ти е заразен, но го отваряш широко нали
49
3
 
6
 
! Отговори
РУСИЯ Е ЗАРАЗА преди 3 години
Че Путин не е могъщ руснак мисля че на всички им стана ясно.
48
2
 
5
 
! Отговори
> преди 3 години
Само не мога да разбера, защо руските *** не могат да отговорят на въпроса защо са доброволни роби на Рушия?Толкова ли е труден тоя въпрос?
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51"1.Пуснаха ли го Навални да се лекува в Германия - пуснаха го2. Направили ли са всичко възможно в Омск , направили са3. Докарали ли са най-добрите руски лекари - докараха ги в ОмскИзлиза , че ако е бил отровен , то това го е направил някой от екипа му"1. Руските лекари бяха против пътуването му2. Естествено. Или си мислите, че всички лекари имат телефон с директна линия до кабинета на Путин?3. Никой не са "докарвали" "Излиза" само в болните мозъци.
46
0
 
3
 
! Отговори
Жыве Беларусь преди 3 години
Воины света. Белорусская версия
45
2
 
4
 
! Отговори
коко преди 3 години
да благодари не на немците а руските доктори които 48часа без прекъсване се бориха за живота му ако не бяха те сега щеше да чук..а девственици там горе.ео видео как великите демократи армията им бяха като талибани от натиска на руската армияhttps://youtu.be/gDyfp3FGpaA