Русия публикува невиждани досега кадри на взрива на Цар Бомба

Тази година се навършват 75 г. от старта на руската ядрена програма
26 авг 2020 18:12, Нели Христова
307

В края на 1961 година СССР детонира най-голямата ядрена бомба, която света някога е виждал. RDS-220 или Цар Бомба е водородна бомба, която избухва със силата на 50 млн. тона динамит. И до днес това е най-голямата експлозия в света, причинена от човек. А по случай 75-тата годишнина на ядрената индустрия в Русия "Росатом" публикува 40-минутно видео и разсекрети невиждани досега кадри от един от последните надземни ядрени тестове.

Разбира се, първите 30 минути от видеото, публикувано в YouTube, са чиста съветска пропаганда за пътя на бомбата - от нейното създаване до детонирането й. Близо 8 метра дълга и 2 метра висока, Цар Бомба била толкова голяма, че част от резервоарите за гориво са премахнати, спешно биват сменени пусковите електрически системи, премахнати са и стените на товарния отсек. Специално пригоденият ТУ-95 пуска 27-тонната бомба над остров Нова Земя в Арктическия океан. Тя избухва на 4 метра над земята.

Взривът е толкова силен, че застига самолета ТУ-95, който се намира на близо 120 км от мястото на експлозията. Той пропада във въздуха, но пилотът се съвзема и успява да спаси живота си. Ударната вълна е толкова мощна, че попречва на над петметровата огнена топка да докосне земята. Експлозията е видяна на 1000 км, а облакът във формата на гъба се издига на 67 км - седем пъти по-високо от връх Еверест. Хората в Норвегия и Финландия усещат ударната вълна, която на места чупи и прозорците.

Цар Бомба била невероятно смъртоностно оръжие и едно от последните ядрени оръжия тествани над земята. След това САЩ , Русия и Великобритания се договарят, че тестовете на подобни бомби ще се случват само под земя.

Кадрите от взрива на Цар Бомба е отрезвяващо припомняне за лудостта по време на Студената война, но и ни напомня, че сме забравили уроците на миналото. New START, договорът от ерата на Обама, който определя ограничения за броя на внедрените ядрени оръжия между САЩ и Русия, скоро ще изтече и няма изглед да бъде подновен. 

Съединените щати са разположили малки ядрени "тактически" оръжия на своите ядрени подводници, а Русия работи върху набор от нови ядрени оръжия.

Старата ядрена заплаха се завръща. Кадрите на Цар Бомба са напомняне какво означава това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
3
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Говeдo е цензурирано със звездички, ама кpaварите си знаят какво представляват!
197
3
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Братушките тънко намекват нещо на САЩ, ама разбира ли *** от кладенчова вода!
196
7
 
10
 
! Отговори
До Русия е изостанал преди 3 години
Русия хич не е изостанала.......................ти си изостанал в развитието си.................Русия е една от великите суперсили, заедно с Китай и САЩ!!!
195
2
 
4
 
! Отговори
До Русия е изостанал преди 3 години
Хибридните автомобили не са нещо кой знае колко ново.......................но ти не ги разбираш тия неща........................хаха!!!!
194
1
 
5
 
! Отговори
До Русия е изостанал преди 3 години
Хибридната война е термин, измислен от една американка..................а хибридни войни водят всички велики сили........................САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция!!!
193
1
 
3
 
! Отговори
до 244 преди 3 години
Бях го сметнал някъде по-долу:50 МТ / 20 КТ = 2500 Хирошими тротилов еквивалент, т.е. мощност на ударната вълна, но радиацията е неголяма.Чети предишните постове и пояснения, че не ми се задълбава.
192
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До za John AtanasovНито едните нито другите могат да претендират за каквото и да било. Той се отгледан в тамошната система. Чист американец си е.
191
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAТи не си единствения, който е бил там. И нещо май забрави за бъртвежите за това какъв бил Джон Атанасов. Потапяй се и не се излагай повече (знам, знам, няма да стане, то на вас друго освен тролене не ви е останало).
190
6
 
8
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 3 години
Развитите държави разработват хибридни автомобили, руснаците хибридни войни. Кой каквото може.
189
4
 
9
 
! Отговори
za John Atanasov преди 3 години
Ох, Джон Атанасов не е българин, колкото и да се напъваш SHEFE...............това, че има БГ-фамилия, не значи, че е българин.............той е с БГ-произход...............има 1/2 българска кръв(баща - българин), но ирландците могат да кажат, че е ирландец, защото има 1/2 ирландска кръв................майка-ирландка!!!
188
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 228 до 231Аз знам, че си си у лево. Просто пали и заминавай, щото нищо не става от теб.:))))
187
5
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Сега водородната бомба е доста по-малка и си има нов носител-Посейдон,съвсем пригоден за употреба охладител на горещи американски глави...
186
1
 
4
 
! Отговори
до 225 преди 3 години
Между другото, имало е и унгарски евреи, които имат голям принос в създаването на ядрената физика..............само един пример..................Лео Силард, не много известен, но велик учен....................унгарски евреин...............пишат го американец, но си е чист унгарец, роден в Будапеща!!!
185
1
 
2
 
! Отговори
На колко Хурошими преди 3 години
Се равнява таз бомба?Милиони са измрели от радияцията и
184
0
 
3
 
! Отговори
до 228 преди 3 години
Да, абс. точно.Квантунската армия е контролирала немалкия китайския регион Манджурия, от който Япония е черпила последно достъпните и материални ресурси. След като и той пада, нищо друго не и остава, освен да капитулира.А за самите атомни бомби никой в Япония не е разбрал, освен местните пострадали. Нииикакви новини/съобщения! Продължават борбата, все едно че нищо не се е случило.
183
3
 
3
 
! Отговори
Сетете се сами преди 3 години
Къде е отишла радиацията от таз бомбаВодкопитеци, сър!
182
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAБаце, пий си лекарствата. Не те знам какъв си и с какво се занимаваш, но такива дето си живеете в паралелни цветове сте ми най-смешни. Ако си мислиш, че само защото си си наумил нещо, и то е така, да ти кажа, че останалите ти се смеят, че си кръгъл .....
181
0
 
4
 
! Отговори
До 225 преди 3 години
Енрико Ферми е италианец.........................да, той е велик учен и един от създателите на ядрената физика...................но останалите са немски учени......................Ото Хан, Хайзенберг, Планк и т.н.
180
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 237"Някъде да съм писал ..."Преди малко драскаше за това какви зверове са, че бомбардирали ...."Червен лицемер такъв.Не забравяй всеки път като дойдеш да тролиш, че американците са ти го ПОЗВОЛИЛИ.
179
0
 
5
 
! Отговори
До 225 преди 3 години
Ото Хан, Планк, Хайзенберг и др................................все немски учени................без квантовата механика нямаше да има ядрена физика................не 100 %, но поне 80 % от големите учени, създали квантовата механика и ядрената физика са немци!!!!