В кадър: Разрушени домове, снаряди, жертви - разрушенията в Нагорни Карабах

Сблъсъците в региона са най-тежките виждани някога
Обновена: 6 окт 2020 11:07 | 6 окт 2020 11:07, Нели Христова
104

Разрушени къщи, снаряди, изникващи от пътя, горящи автомобили, съсипани магазини - така изглежда Нагорни Карабах след две седмици на ожесточени боеве между Армения и Азербайджан.

Случващото се там вече не е просто конфликт, а истинска война. Сблъсъците в региона са най-тежките виждани някога, а двете държави се обвиняват взаимно за насилието. Армения и Азербайджан започнаха война за региона през 1988-94 г. В крайна сметка обявиха прекратяване на огъня, но така и не са постигнаха споразумение по спора. Сега Нагорни Карабах е част от територията на Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

И двете страни са разгърнали силен артилерийски огън като разрушават домове и сгради в цивилни райони. Много от жителите на столицата на Нагорни Карабах - Степанакерт, трябваше да напуснат града, за да не станат жертва на войната. Жертвите там са много, а населеното място остана без ток. Из всички градове в региона пожарникари се борят с горящи домове и коли.

Страхът, че жертвите както сред военните, така и сред цивилното население, са много повече от тези, които са били докладвани, расте. Домовете на цивилни хора и от двете страни на конфликта са празни, напълно унищожени или понесли сериозни щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До r3v0lv3rПо принцип в целия Азърбайджан са преобладавали арменците,но след войната между арменци и азери,арменците от Азърбайджан са избити или прогонени,само в Нагорни Карабах остава изцяло арменско население,защото са автономна област,но ако не сключат траен мирен договор помежду си в най-скоро време, ще използват както арменците,така и азерите за пушечно месо за чужди геополитически интереси.Този конфликт е във вреда както за едните,така и за другите!
44
1
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
До Ястреб ОсманлиятаДори и в Кърджалиския регион турците не са над 62% от населението, не е въобще като Карабах, където от царско време са били над 80%, да не говорим, че тази територия никога не е управлявана от Азербайджан, винаги са били автономна област.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как плачат горките жени !!! Азерски у р о д и !!!
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ястреб ОсманлиятаВ Кърджали живеят и много българи,но турскоговорящите хора в Кърджали също не са турци,те са смес и са наследнци на банди от български еничари,на други европейци и малко турци,събитията са описани от съвременици откъде са тези хора и какви са,те даже са били врагове на турския султан,а местното население е пропищяло от грабежите им,след като са прогонени, се настаняват в тези райони на Кържджалийско.
41
1
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
До Ястреб ОсмналиятаКакви турци в родопите сънуваш, повечето там са помаци и за разлика от арменците в Карабах са български граждани от 1986 година.
40
8
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 години
До Анонимен 47Благодаря че ме просветли по тази тема но ... аз съм турчин от кърджалийските села и също знам едно-две неща за населението и историята на тези райони. Въпреки дълбоките ти знания по тази тема, си пропуснал да споменеш че основното население особено на кърджалийския район са етнически турци, а не българи или т.н. помаци, които етнически нямат нищо общо с турците.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ястреб ОсмналиятаВ Родопите има българи и помаци,които са българи-мохамедани,а не са турци!Защо помаците в Гърция разбират само стар български диалект,в Турция също на български диалект говорят,в Родопите също,даже старите славянски носовки,които отдавна вече са изчезнали от българския език ,продължават да се употребяват от помаците все още и в песните им също.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАрмения са 2 милона човека там,един средноголям град,те ли то пречат на тебе? С какво ти пречи този изстрадал народ? Не мога да разбера и защо евреите подкрепят нападението и са продали оръжия за сражението,заради Иран ли с който граничи Армения,заради какво?
37
10
 
5
 
! Отговори
Ястреб Осмналията преди 3 години
До r3v0lv3rКолега, и Родопите са населени с турци от много отдавна. Както и Делиормана, че и Странджа-Сакара. Дали и ние можем да си обявим независимата република КърджалоСтранджанска Република Делиорман? И след това да изритаме и изкормим всички българи от тези райони? И ако българската държава се опита да си възвърне тези територии да плачем със сълзи и сополи "Ама бате, ние мирничко си седяхме тука и гадните българи дойдоха и почнаха да ни бият без причина!" Само питам.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган се реве, че нямало да дава и сантиметър турска земя и се се бие на чужда територия.Турска му работа - то не беше Ирак, то не беше Сирия, то не се джавкаше с Гърция и сега - Нагорни Карабах. Само това изчадие е подклаждало конфликта.
35
1
 
7
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Крайно време е цивилизовяния свят да се вдигне и да изтреби скапаните ***. Тия подхора създават само насилие и войни!
34
0
 
3
 
! Отговори
Братя...!!!??? преди 3 години
Глупава ситуация, но тези ...арменци, азери или там.... Де да ги знам....живеят със 100год. назад. Не могат да се разберат, а политиците им и религийте подклаждат огъня.Ще се трепят ,а населението ще страда. Накрая може би ще се разберат.....временно...След 20 годинки отново, докато алчността, зависта и злобата ги напусне. После...ами ...ще са по толерантни...Може и да им дойде друга мисъл..., че планетата е за хора....добри....
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азърбаджан и Армения трябва да подпишат мирен договор на всяка цена,ИЗПОЛЗВАТ ГИ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО ЗА ЧУЖДИ ИНТРЕСИ!Турция също да се оттегли от там и да не се намиса в чужди държави!
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който подкрепя Азербайджан подкрепя ислямисти. Повечето бивши руски републики са такива.
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34Сигурен съм че не си и чувал че Азербейджан и Турция са "Бир миллет, ики девлет!" По същия начин трябва да се питаш какъв го дири Армения на територията на Азербейджан. Ако е търсил ряззанния, ех, сега да не скимти, ами да захапе дръвцето да си стиска зъбките! Армения не само ще бъде изритана от окупираните земи на Азербейджан, но също ще загуби територията между Нахчиван и Азербейджан. Само седи и гледай какъв го чака нахалния арменец!
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азербайджан провокира Армения с вещата помощ на Ердоган султанЪ!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас, да причиняваш такива неща на народа си!
28
3
 
12
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
До Дядо ВангоГовориш глупости, Карабах е населен с арменци от много отдавна, ако не беше турското влияние щеше да си е в Армения и нямаше да има проблеми. За нещастие когато великите сили се намесят малките народи страдат.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо,защо турците използват хора от чужди държави и етноси - тюркменистанци, сирийци, азърбайджанци и други хора,като пушечно месо за техните турски интереси,а не пратят собствените си турци да воюват там?Второ има ли турци в Нагорни Карабах,че да воюват с армениците там? НЯМА!Хем използват чужди хора за пушечно месо и да убиват арменци,хем влизат в територии в които нямат никакво право да влизат и защо убиват хора там? В Нагорни Карабах живеят само арменци!
26
3
 
12
 
! Отговори
до Дядо Ванго преди 3 години
Слагай тюрбана и яхвай камилата към джамията да се молиш на алаха си да помага на събратята ти в Азербайджан.