Путин също никога не носи маска, непредпазлив ли е като Тръмп?

Всъщност президентът на Русия е взел крайни мерки, за да не стигне COVID-19 до него
Обновена: 7 окт 2020 21:05 | 7 окт 2020 21:00, Нели Христова
120
Путин също никога не носи маска, непредпазлив ли е като Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Питали ли сте се защо от началото на пандемията от новия коронавирус държавният глава на Руската федерация Владимир Путин никога не се е появявал с предпазна маска?

Отговорът със сигурност не може да се крие в непредпазливост, коментират в редакцията на швейцарския ежедневник Die Neue Zurcher Zeitung.

"От няколко месеца руският президент прави всичко, за да избегне заразяване с коронавирус. Населението на страната обаче не взема пример от него“, заключава изданието, предава Фокус.

Нека жизнеността, доброто настроение и оптимизмът помогнат на Доналд Тръмп да се пребори с опасния вирус. С това пожелание миналия петък Путин се обърна към американския президент, след като стана известно, че е заразен с COVID-19. Дълбоко в себе си обаче ръководителят на Кремъл вероятно размишлява за лекомислието на колегата си.

Владимир Путин никога не се е появявал публично с маска. Той също така не избягва ръкостисканията. Но такова поведение няма нищо общо с невнимание в условията на пандемия. Путин е един от държавните глави, които правят огромни разходи, за да се предпазят възможно най-добре от инфекция с новия коронавирус. Фактът, че през май той изрази желание страната да се върне възможно най-скоро към нормалния живот, е в ярък контраст със собственото му ежедневие.

От март тази година Путин работи почти винаги от резиденцията си край Москва. Редовни срещи с премиери, министри, високопоставени служители, губернатори и ръководители на държавни компании, с някои изключения, се провеждат под формата на видеоконференции. Светлобежовият интериор на офиса без прозорци и големият монитор вече са добре познати на руските телевизионни зрители. Образът на Путин, понякога досадно пипащ химикал по време на еднообразни министерски доклади, придоби почти култов статут сред журналистите. Те трябваше да обръщат внимание на подобни дреболии, защото нямат физически достъп до президента от месеци.

На практика никой няма право да вижда Путин. И самият той започна да напуска резиденцията си много по-рядко. Отказа се от всички пътувания до региони със запомнящи се „спонтанни“ срещи по улиците. И ако въпреки това президентът се среща с депутати или връчва награда, тогава се вземат най-строгите мерки за санитарна сигурност. Минимално изискване: в помещенията, където е президентът, се допускат само хора с отрицателен тест за коронавирус.

И все пак вирусът циркулира сред високопоставените служители. Премиерът Михаил Мишустин, редица министри и губернатори и дори прессекретарят на Путин Дмитрий Песков дадоха положителни тестове за COVID-19. А тези, които ежедневно поддържат контакт с Путин, живеят месеци наред далеч от семействата си.

Както наскоро писа един руски вестник, срещата с Путин се предшества от скъпа и отнемаща време процедура, която далеч надхвърля конвенционалните мерки за сигурност. Можете да стигнете до президентските кабинети само през тунел, в който се пръска дезинфектант - и това е последният етап. Тези, на които се дава възможност лично да се явят пред Путин, трябва първо да прекарат две седмици в изолация от външния свят.

През пролетта отне време на Путин да разбере сериозността на случващото се. Инфекцията съсипа годината му на конституционна реформа и 75-годишнината от съветската победа във Втората световна война. Самият той действаше като грижовен държавен глава и прехвърли задачата да налага непопулярни ограничения на своите подчинени. И все пак той обяви преждевременно „победа над вируса“, за да проведе военен парад и да гласува изменения в Конституцията.

И сега официалната доктрина на Путин се свежда до думите „Всичко е под контрол!". Той съобщи, че Русия е първата, която представи на света ваксина, въпреки че все още не е напълно завършена. Отговорните лица отричат началото на втората вълна от COVID-19. Но броят на положителните тестове нараства бързо и вече отново достигна драстичния връх, регистриран през май. След месеци на спокойствие и безразличие към нарушения на режима на носене на маски, който не е отменен, в магазините и градския транспорт хората отново биват плашени с глоби.

Путин не успя да внуши на сънародниците си тенденция към бдителност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците ще пребъдат, а българите ще изчезнат след 30 години до крак. Това все пак са мнения на учени от БАН, на които нямам основание да не вярвам.
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Путин Русия измести Германия и вече е пета световна икономика, а Германия остана след Русия на шесто място, поне според статистиката на ЦРУ.
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хванели короната Путин съм сигурен че ще зарази всички в руския парламент както сега прави Тръмп.
56
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това ли министърката на туризма на членката на ЕС и НАТО България беше за пореден път в Русия да се моли за руски туристи със 100 долара заплати за да могат членовете на ЕС и НАТО да им сменят чаршафи да изкарат някой лев да не гладуват, иначе жените им трябва да ходят да проституират в Германия да ги хранят и да си хранят децата.
55
5
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Путин се предпазва, Тръмп изигра едно театро и монета си издава!
54
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само че руснаците са изкупили половин Европа, а нашенеца нема пари даже за нова кола :)
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така като бил "последен в Европа" е на светлинни години от пиещите боярищник ватенки.Копат дъното руснаците и продължават само в тая посока.
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата го харесват, децата не можеш да ги излъжеш."Путин поцеловал руку ученице Академии хореографии в Севастополе"
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сайтовете където има филмчета за почиващите в Крим по-добре да ги свалят от интернет.Руснаците там са такива прошляци да ги ожалиш. До плажовете няма едно место за паркиране - паркират си по полянитеЖалка картинка. Великата държава.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ckoт е последен в Европа, а тридневните "почивки" в северна гърция са толкова окаяни, че е срамно изобщо да се споменават.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не издал заповед за носене на маски значи всичко е точно.
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това ли българите са първи по смърност в света, а в Западна европа гъмжи от българи черноработници и проституриращи българки.
47
0
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 3 години
Човек, наистина ти трябва лекарска помощ... Къде ги вадиш тези цифри!? Глупости на търкалета. Заплатата в Русия е около 12-13 Хил рубли или 180-90 долара. Толкова. Ако това е след десеткратния увеличение.... Горките руснаци. Нелош народ с дяволска държава.
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с американската ваксина какво става?
45
3
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Тоя "скот" българина тая година се потроши да почива в Гърция и на границата чакаше, часове наред да мине.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно наближат ли изборите в Руския ще се обяви за болен от коронавируса както направи Тръмп.
43
2
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Путин НЕ е ваксиниран. Има и други методи за предпозване от ковид.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, 45 бе мноооого лъжете, бе!ЗАпри се малко.Какво стана с руската ваксина? Нещо се умълчаха - най-прекрасната ваксина и ди дума повече за нея.
41
1
 
5
 
! Отговори
У или О преди 3 години
Тука един русУфил пише уръжия, умекне и т.н. това и е нивото, не ги съдете. Просто трябва хуманно да се избавим от тях. Препарат против бълхи, модифициран? Други идеи?
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то българинът освен за хляба за друго не мисли. В това отношение е на нивото на cкот.