Почина големият артист Армен Джигарханян

Той издъхна на 86-годишна възраст
Обновена: 14 ное 2020 12:20 | 14 ное 2020 12:08, Петя Славова
28
Почина големият артист Армен Джигарханян
Снимка: БГНЕС

Народният артист на СССР Армен Джигарханян почина в събота на 86-годишна възраст. Това съобщи пред ТАСС неговият официален представител и приятел Артур Согомонян.

„Той почина днес в шест сутринта“, заяви Согомонян, цитиран от "Дарик".

Армен Джигарханян е народен артист на СССР, роден 1935 г. Работил е в Ереванския драматичен театър "Станиславски", а от 1969 до 1996 г. е един от водещите артисти на Московския драматичен театър. От 1996 г. е негов художествен ръководител, а от 2005 г. и режисьор.

Включен е в Книгата на рекордите на Гинес с почти 300 роли в киното и телевизията. Прочут го прави изпълнението му във филма "Здравей, аз съм".

Роден е на 3 октомври 1935 г. в Ереван, Арменска ССР. Произхожда от стар род тифлиски арменци. Когато е само на един месец, баща му Борис напуска семейството си и той за първи път го вижда чак като възрастен. Той е възпитан от своя втори баща, с когото е в добро отношение. Израства в рускоезична среда, учи в руско училище и получава основни познания за арменската и руската култура с еднакво усърдие. Майка му, Елена Василиевна, е голям почитател на театъра и операта и не пропуска нито една театрална постановка или оперен спектакъл.

Като ученик е очарован от театъра и киното, а след като завършва училище, през 1952 г., отива в Москва и се опитва да влезе в ГИТИС, но не успява. Връщайки се в Ереван, получава работа във филмовото студио „Арменфилм“ като асистент оператор.

През 1954 г. постъпва в Института за изкуство и театър в Ереван, в курса на режисьора В. Аджемян, ръководител на театър "Г. Сундукян". Но курсът е прекалено голям и Армен се премества в курса на А. Гулакиан, който завършва през 1958 г. Дебютира през януари 1955 г. в постановката на В. Гусев „Иван Рибаков“ на Ереванския руски драматичен театър „К. Станиславски“. В трупата на този театър, където актьорът работи повече от десет години, той е поканен като студент втори курс.

През 1967 г. А. Ефрос кани актьора в Московския театър "Ленински комсомол". През 1969 г. А. Джигарханян започва да играе в театър Маяковски в Москва. На сцената на театъра играе в ролята на Стенли Ковалски в "Трамвай желание“, Голямото Па в „Котка върху горещ ламаринен покрив“, Сократ в „Разговори с Сократ“ от Е. Радзински, генерал Хлудов в „Бяг“ от Михаил Булгаков. През септември 1996 г. напуска театъра, но продължава да играе на редица театрални сцени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Театърът! преди 3 години
Имало го е защото е имало нужда от него!И Навални го има защото няма нужда от него затова е още жив. Дневални е способен да си напише прощалното писмо и да скочи от 13 етаж в петък на 13 февруари. Даже казхите като госъобщаваха по тяхнатаТВгонаричхаАнални
22
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Няма новини ?А какво общо имаме с някакви измислени избори отвъд океана?
21
4
 
2
 
! Отговори
Марков преди 3 години
Играч, светла му пръст. Обаче си е тъпо комунистче.
20
0
 
5
 
! Отговори
жабчо преди 3 години
Тъжно!!!!!Една велика генерация актьори ни напуска!Преди около седмица почина Шон Конъри, а днес Армен Джигарханян!
19
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Мир на праха му но се чудя как запада още не е писал "истината"че е отровен с новичок там в Русия от това умират .
18
4
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Умрял от мъкаТипично потвърждение е тоя , че няма по голям *** от стария ***
17
2
 
12
 
! Отговори
ikar преди 3 години
Един прекрасен актьор. Мир на праха му.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На Дерибасовской хорошая погода. На Брайтон бийч опять идут дожди."Един от най- страхотните филми с негово участие. Комедия.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още една по-нова и много сладка комедия с негово участие "Шырли - Мырли".
14
30
 
6
 
! Отговори
Няма новини ? преди 3 години
И какво общо имаме с някакъв СССР актьор ?!
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много го харесвах! Мир на душата му!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият артист Армен Джигарханян е починал на 85 години. Вероятно, при подготовката на публикацията е допуснат неправилен превод на израза "на 86-ом году жизни".
11
4
 
19
 
! Отговори
Pepi преди 3 години
Голям артист беше! Да почива в мир!
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бях в 8 или 9 клас, когато излезе филма."Техеран 43." Не е 42. Хубав филм.Да не забравя и - "Мястото на срещата да не се променя " - и там участва Армен заедно с Владимир Висоцки и Владимир Конкин. И , разбира се, известната "Мурка". И досега много често си я слушам.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споррд мене Джигарханян си беше чисто комедиен актьор. И злодеите му бяха едни такива смешни...
8
1
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
ГАДОРЯНФилма е много добър. Още си го спомням. Голям артист беше.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Цареубийца" (Убиецът на царя) - страхотен филм на Карен Шахназаров с него, съшо и Малкълм Макдауъл в главната роля, има го в ютюб и с английски надписи.
6
1
 
31
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Запознах се с него когато беше във Варна! Дребничък на ръст, но голям актьор. Редовно играеше злодеи. Ама така ги играеше че да ги намразиш. Е това е майсторлък. Мир на душата му. Ще си пусна филм с него и Ален Делон. Техеран 42 се казва. В две части. Оше не съм го гледал.
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВЪПРОСВъпросът е към теб: ти човек ли си?Съвет: когато си ***, крий простотията, не я излагай на показ!
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не им върви на арменците напоследък.