Кадри от препълнени болници и морги показват: Ситуацията в Русия е ужасяваща

Днес страната отбеляза нов черен рекорд по брой загинали от COVID-19
17 ное 2020 22:15, Нели Христова
410
Кадри от препълнени болници и морги показват: Ситуацията в Русия е ужасяваща
Снимка: CNN

Днес Русия отбеляза нов негативен рекорд - 442 души починаха от коронавирус през последните 24 часа. От началото на пандемията жертвите на COVID-19 са 33 931. А картината в лечебните заведения никак не е приятна - крайниците на безжизнено тяло висят от носилка, докато пациентите с коронавирус се борят за живота си само на няколко метра от нея. Възрастна жена се опитва да си поеме въздух, а хриповете й се превръщат в мрачен саундтрак към един от многото обезпокоителни видеоклипове от мобилни телефони, заснели реалността в болниците в Русия.

Още по темата

"Ето как изглеждат нашите нощи: ужасяващо", казва мъжки глас зад кадър. Клипът е изпратен от CNN от известен руски лекар, свързан с опозиционния лекарски съюз Doctors 'Alliance. Видеото е записано в средата на октомври от член на болничния персонал в Уляновск, град на около 500 мили източно от Москва. "Има още два долу в нашето отделение", казва той, докато снима труп. "Ето как COVID-19 убива всички."

Това видео е само едно от няколко, които CNN получава. Те разкриват ужасяващите условия в пренаселените лечебни заведения. Някои кадри показват морга с тела, съблечени голи, натрупани едно върху друго на мръсни подове. Сцени, навяват повече мисли за военни зони, отколкото за болници.

Докато Русия се бори да овладее пандемията, видеоклиповете са един от няколкото признака, сочещи действителната смъртност в страната, която е далеч по-висока, отколкото предполагат официалните данни. Русия казва, че към 16 ноември повече от 33 000 души са починали от COVID-19. Но този брой се оспорва от критиците, които казват, че Кремъл подценява цифрите.

"Мисля, че реалната цифра е около 130 000 души", казва Алексей Ракша, бивш държавен статистик, който прави своите оценки въз основа на официални данни за излишните смъртни случаи - броят на смъртните случаи над очакваното - за даде реална оценка за жертвите на пандемията.

Използвайки данни от местните регистри, Ракша изчислява, че Русия е достигнала около 160 000-170 000 излишни смъртни случая от април до ноември. Той приписва около 80% от тези смъртни случаи на COVID-19. Между април и септември 2020 г. официалната цифра на излишната смъртност в Русия е приблизително 117 000 повече смъртни случая в сравнение с миналата година, според Росстат, руската статистическа агенция. Официалният брой на жертвите на COVID-19 за този период е приблизително 21 000 души.

Все още няма данни на Росстат за октомври и ноември, но съдейки по официални цифри, публикувани от центъра за реакция на коронавирус в страната, разпространението на пандемията бързо се е ускорило. Ракша казва, че е напуснал Росстат през юли, след като публично изрази мнението си за начина, по който агенцията отчита смъртните случаи, свързани с коронавирус. Той твърди, че несъответствието между официалните данни и изчисленията му се дължи на начина, по който Русия класифицира жертвите на COVID.

"Росстат използва четиристепенна система за класификация", обяснява Ракша. Според уебсайта на агенцията те са:

1. Пациентът е с положителен тест за COVID-19 преди смъртта.
2. Когато се предполага, че COVID-19 е основната причина за смъртта, но ще трябва да бъде потвърдено чрез аутопсия или допълнителни изследвания.
3. Кога вирусът е допринесъл за смъртта на хора с придружаващи заболявания.
4. Когато COVID-19 е потвърден, но не се счита за основен фактор за смъртта.

"Само при първото, когато пациентът има положителен тест за коронавирус преди да умре, случаят се записва като смърт от COVID-19", казва Ракша пред CNN. Според него смъртните случаи в останалите три групи са оставени извън официалните данни. Нито руското министерство на здравеопазването, нито надзорният орган за обществено здравеопазване Роспотребнадзор, нито Росстат са отговорили на исканията на CNN за коментар.

Този метод на преброяване се различава от насоките, които СЗО дава, а те са, че всички смъртни случаи, свързани с COVID-19, трябва да бъдат отчетени, освен ако няма "ясна алтернативна причина, която не може да бъде свързана с вируса".

Докато се бори с пандемията обаче, Русия все още знае как да направи добро шоу. През август, на фона на много фанфари, тя стана първата държава, която регистрира ваксина против коронавирус - "Спутник V". Тази ваксина, която беше посрещната със скептицизъм от множество външни учени, все още не е широко прилагана.

На CNN е предоставен и рядък достъп до модерната временна болница за коронавирус в Москва с 1300 легла, създадена в "Ледения дворец". "Кризата е сложна, но управляема", казва главният лекар Андрей Шкода. "Тук имаме цялото необходимо диагностично оборудване, ултразвук, анестезия и вентилатори."

Надвиснал отгоре гигантски екран, който обикновено показва на тълпата резултата на хокейния мач, сега се използва, за да се прожектират филми на пациентите. Шкода обяснява, че болницата е напълно цифрова - на всеки пациент има гривна с QR код, който води до всичките им здравни досиета. "Това е стандартна грижа в Москва и извън нея", твърди той.

И все пак тази розова картина на държава с пълен контрол над пандемията, с мрежа от просторни медицински заведения, изглежда все по-противоречиво на фона на графичните кадри, излизащи от болниците в провинциите, както и след свидетелствата на някои медицински работници.

Миналия месец руското правителство призна за нарастващо напрежение върху своите медицински заведения, а вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че болничните легла в пет от най-засегнатите региони вече са със зает капацитет от над 95%.

Един шофьор на линейка в района на Саратов в югозападната част на Русия - който говори пред CNN при условие, че неговата анонимност ще бъде запазена, поради страх от това, че ще бъде санкциониран на работа, заяви, че ситуацията в болницата му е "бъркотия".

"Лекарите дори отказват да приемат възрастни пациенти със затруднено дишане", казва той. "Казват им, че няма нужда да ги хоспитализират. Но истинската причина е, че в отделението няма достатъчно места."

В друго видео, изпратено до CNN, заснето в препълнена морга, мъжки глас говори зад кадър, докато камерата улавя  ужасяващи образи: "Едва ли бихме могли да намерим място тук. Това е като филм на ужасите."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
8
 
6
 
! Отговори
До радостните преди 3 години
Забравихте ли какво беше в NY? Направиха едно островче по Хъдсън Ривър близо до Бронкс (?) на масов гроб в големи изкопи. Пуснаха голям кораб - морга.Не ревете на чужд гроб,запазете си сълзите!
268
5
 
3
 
! Отговори
До анонимен 276 преди 3 години
Ти май се смяташ за голям майтапчия!На руски е: "За Родину, за ПутинА!". Този език само на пръв поглед изглежда лесен.Да се глумиш с умиращи е ОТВРАТИТЕЛНО! Утре може да изпищиш ти за някой близък!
267
4
 
7
 
! Отговори
путин преди 3 години
путин ще ги излекува с малката си вълшебна пръчица.
266
7
 
3
 
! Отговори
Те преди 3 години
Спокойно при нас ще е така след няма и месец!
265
4
 
11
 
! Отговори
Алкаш преди 3 години
На български се казва Кремъл, а не Кремлин.......Мога да сеЕбавам с крЕмлин и рушкитеПитеци като теП както си поискам.....понял?
264
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 280На български се казва Кремъл, а не Кремлин, хаирсъзино платен! А джуджето е по-висок от мен, след като с годинките се смалих с 4 см. Защо не дойдеш да ми кажеш "джудже"? Нали ще забравиш тази думичка пожизнено! Ще забравиш да хейтиш завинаги!
263
3
 
10
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
ДрОгаре истината викате.....не е истина.....и още.....това, което виждате не е вярно.......
262
9
 
2
 
! Отговори
Бонобо преди 3 години
Сигурно съм мнителен, но по-рано хванах "клипове за Русия", направени в Юкрейн! Укрите много добре говорят руски все още. Но аз мога да намеря грешки и пропуски в видеоматериала, защото добре познавам обстановката и, без да се хваля, съм наблюдателен.А рабатилата по публикацията е много семпло момиче! Пусна вчера материал, дублиращ този на нейна колежка от преди < от 2 часа! Тя пожизнено не може да напише горното!Само да внимава да не ме изтрие, че ще й се вгорчи живота! Hough!
261
7
 
8
 
! Отговори
Цитат преди 3 години
Клипът е изпратен от CNN от известен руски лекар, свързан с опозиционния лекарски съюз Doctors 'Alliance.Тоест поредното западно финансирано НПО в Русия. А сега чакаме кадри от българските болници.
260
3
 
4
 
! Отговори
)98 преди 3 години
Правителството на България е виновно.
259
13
 
12
 
! Отговори
Упс преди 3 години
Дойче веле ? Свободна Европа ? Коя вносителка на "демокрация" е избълвала тези фекалии ?
258
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте нещо за другите врагове на америка и техните лидери. Нали за тези измишльотини се плаща, е примерно какво правил Мадуро освен че свалил американски самолет пълен с наркотици. Веднага да се пренапише че Мадуро лично го е пълнил и фа му се прехвърли вината така че дс излезе че хем го свалил хем негов, ако има и накоя историйка с роднини заплащането е двойно.
257
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната пропагандна статия на американските медии.
256
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в същото време джуджето от Кремлин му гласуваха специален закон, че никой не може да го съди докато е жив... На свобода ще си харчи милиардите окрадени по време на престъпния му режим и никой копче няма да може да му каже... У нас имаме почетен председател на ДПС с подобни права, само че неформални, но тоя изби рибата. Да му мислят обикновените граждани, които са ограбени и оставени на произвола на Ковид.
255
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние излизаме на едно от първите места по процентна смъртност от SARS в света. Положението ще се усложнява поне до втората половина на декември. В малките градове не се провежда тестиране. Основната причина е отварянето на училищата и детските заведения. Сега няма смисъл да се затварят, защото децата преболедуваха. Много е вероятно някои, освен без баба и дядо да останат и без родители.
254
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е краварска пропаганда. Няма нищо подобно. Болните умират бодро с думите :За Родину, за Путину"....
253
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"ДОБРЕ БРЕ УМНИКО ДАЙ ЛИНК КЪДЕТО СЕ КАЗВА В РФ ПОЛОЖЕНИЕТО"Ти не си ми казал нищо освен че гледаш "шоута" и четеш "блогъри".Информацията за това положение в болниците идва от руски лекари и е предадена на СиЕнЕн, не на мен.Иначе, отваряш Комсомолская Правда и четеш: " Мишустин заявил, что состояние больницъ в Россий, въйзъйвает сожаление и стъйд"Коментар под статията: А защо само за Курган? Такава е ситуацията във всички болници. Като помагате, помагайте на всички."
252
7
 
1
 
! Отговори
Бонобо преди 3 години
До Анонимен 252Защо да няма, аз ще коментирам, чакарс отвращение, защото нивото ни е мно-о-ого различно.Първо, имам образование, получено в Университета в Санкт Петербург.Второ, времето ми там минаваше в разни библиотеки, университетска, институтски, Публичната библиотека "Салтыков-Щедрин".Трето, прочел съм няколко хиляди книги.Посетил съм много театри концерти на световноизвестни изпълнители, поне 30 пъти Ермитажа, много пъти Руския музей и т.н.Пообиколих Европа и видях знаменити галерии
251
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"В РФ се прави аутопсия и при ПТП за да се потвърди или изключи инфаркт примерно."Фантасмагориите на влюбените в Русия *** от България нямат край.
250
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиНе си добре с главата, но това не е проблем на никой освен на теб самия. Съдейки по неадекватния ти последен пост явно си мислиш, че всяка констатирана от лекар смърт е с аутопсия. Горкия.