Защо Путин все още не е приел руската ваксина срещу COVID-19?

Твърди се, че "Спутник V" е също толкова ефикасен, колкото разработките на Запада
25 ное 2020 22:10, Нели Христова
183
Защо Путин все още не е приел руската ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Месеци след като обяви, че Русия е одобрила първата ваксина в света срещу COVID-19 и че лично дъщеря му я е тествала, президентът Владимир Путин все още не се е ваксинирал срещу коронавируса. Редица високопоставени държавни служители също се имунизираха със "Спутник V", но защо Путин все още изчаква?

Още по темата

От Кремъл заявиха, че той не може да получи ваксина, която все още не е фаза 3, въпреки че някои руски здравни работници, учители и висши служители вече са получили ваксината извън клиничните изпитания.

"Президентът не може да използва несертифицирана ваксина", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на разговор с репортери. Песков не обясни разликата между ваксината, която е "сертифицирана" и тази, която е "одобрена", но каза: "Масовата ваксинация все още не е започнала. И, разбира се, държавният глава не може да участва във ваксинацията като доброволец. Това е невъзможно."

Песков заяви, че изпитанията скоро трябва да приключат и че Путин сам ще информира хората за решението си дали ще се имунизира срещу COVID-19, "ако счете за необходимо".

Новината, че Путин все още не се е ваксинирал, дойде в същия ден, в който учените зад "Спутник V" публикуваха нова информация за ваксината, определяйки я като ефективна, евтина и лесна за транспортиране.

Институтът "Гамалея", който разработва ваксината, и Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който я финансира, съобщиха още междинни данни за препарата - анализът на данните, получени 28 дни след първата доза и седем дни след втората доза, предполага, че ваксината "Спутник V" е 91,4% ефективна.

Изследователите са идентифицирали 39 потвърдени случая на COVID-19 сред доброволците - 31 в групата на онези, които са получили плацебо и осем сред тези, които са получили самата ваксина. 18 794 доброволци са участвали в проучването.

Pfizer и Moderna отчитат сходни нива на ефикасност - 94,5% за Moderna и 95% за Pfizer. Твърденията им обаче се основават на доста по-големи клинични изпитвания. Moderna съобщи за 95 случая на COVID-19 сред своите доброволци - 90 в групата на получилите плацебо и 5 във ваксинираната група, докато Pfizer съобщи за 170 случая - 162 в групата на плацебо и осем при участниците, получили ваксината.

AstraZeneca обяви в понеделник, че експерименталната й коронавирусна ваксина е показала средна ефективност от 70%. Общо 131 участници в изследването са развили COVID-19, но не са посочили колко от тези хора са получили ваксината и колко плацебо.

В отделно изявление институтът "Гамалея" и RDIF посочват, че една доза от "Спутник V" ще струва по-малко от 10 долара на международните пазари, което според тях е "два или повече пъти по-евтино от иРНК ваксините със сходни нива на ефективност". За руските граждани, разбира се, имунизацията ще е безплатна. Ваксините Moderna и Pfizer-BioNTech са иРНК ваксини.

Русия също заяви, че ваксината "Спутник V" може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса по Целзий, подобно на препарата на AstraZeneca. Междувременно ваксината Pfizer-BioNTech трябва да се съхранява при около -70 градуса по Целзий докато се транспортира. Moderna пък заяви, че нейната ваксина може да се съхранява във фризери, които обикновено се предлагат в аптеките, и в хладилник в продължение на 30 дни.

Путин за първи път обяви, че руската ваксина е одобрена за обществена употреба през август, въпреки че към този момент тя е бе тествана само върху няколко десетки доброволци. Съобщението дойде преди началото на проучванията от фаза 3, които са ключови за установяването на безопасността и ефикасността на препарата. Това  предизвика скептицизъм от международната общност.

"Знам, че работи доста ефективно и формира стабилен имунитет", заяви тогава Путин, добавяйки, че една от дъщерите му вече е приела препарата - рядък ход от президента, който е известен с това, че почти никога не говори за семейството си. Той призна, че тя е имала малко по-висока температура след всяка доза, но добави, че "сега се чувства добре".

На 68 години Путин е в група с висок риск. Изпитванията на ваксината в първата група доброволци на възраст над 60 години са започнали на 28 октомври, съобщава руската държавна агенция ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
2
 
! Отговори
Е какво сега... преди 3 години
Човека е последната отломка от СССР заобиколен отвсякъде от врагове и пак ще кажа бъркате се ако си мислите, че той е злият в случая. Може да е лошият, но не е злият и аз пак твърдя и натвърдвам, че едно *** пак като *** Балкански се спотайва и не иска да плати и поправи въпреки цялата работа и брилянтния рикушет дето беше извършен. Няма спирка просто Господин Премиер накрая ще си платите за всичко - свещенниците пак ще ви вземат главата въпреки всичко и пак няма да направите каквото трябва!
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46 Овчаря - От много десетилетия има имунизационен календар и особено малките деца - след раждане и в първите няколко години от живота им, се ваксинират срещу много страшни и смъртосносни заболявания - морбили, вариола, скарлатина, полиомиелит и т. н. Благодарение на тези имунизации детската смъртност е спаднала няколко пъти през двайсти век - иначе всяко второ или трето новородено е умирало. Така че спри се в овчарю с овчата си мисъл и не си дъвчи сливиците напразно
33
4
 
4
 
! Отговори
пфууууу преди 3 години
Вече разбрахме кой е идеолога на неофашизма ,а вероятно и на COVID19!Нарича се Клаус Шваб (Klaus Schwab) и както се досещате Германец-Марксист-Фашист.До като не ограбят ,фалират и чипират всички мисирките ще крякат за COVID19.
32
6
 
3
 
! Отговори
Овчаря преди 3 години
Оператор на биологични единици:Мили биологични единици,ваксини ще има за всички от сърце! След новата година ще ви превърнат в овце
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори 125 %....
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе стига с тоя путн знаем че е напъхал чадър в краварските *** и с помоща на китай ще го разтварямного ги е страх и през ден путин та путини шорош тролчетата започват да заработват като се празнят по тематанашия комунист какво направи хората да не умират пред болниците това ми кажете какво ни занимават с путинтой си има държава и хора дето са го избрали да се оправятза да не говорим за нашите управници мъ.р.ше пишем за путин
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американската биотехнологична компания Moderna обяви в сряда, че Европейската комисия е одобрила сделка за закупуване на 80 милиона дози от нейната ваксина срещу коронавирус с опция за закупуване на още до 80 милиона дози.A защо Урсула още не е приела американската ваксина на Moderna срещу COVID-19?
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин ще взема новооткрития препарат в Израел за обръщане хода на стареенето. Само за няколко седмици ще се превърне в бебе, а бебетата не боледуват от КОВИД.
27
5
 
12
 
! Отговори
а защо? преди 3 години
А защо Меркел още не е приела западната васкина срещу COVID-19?
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиционер няма нужда от ваксини.
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе той ковида ако невести Путин он може и да прескочи трапа,ама виж оня склеротик Байдън ако му дойде на гости е пътник!
24
5
 
5
 
! Отговори
Bond, James Bond преди 3 години
Елементарно, Уотсън!!!Много ясно защо: Както коронавирусът, така и антидотът (руската ваксина), така и много други препарати са правени някъде в секретните лаборатории на КГБ!Вярно, сега няма КГБ. Но има страховити служби като ГРУ и ФСБ!!!
23
10
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
До Анонимен 27 Така е, плащаме 13 милиона ваксини, но ще ползваме едва 3 милиона! Останалите 10 милиона ще ги ползват новите германци от Сирия, Афганистан и пр, "цивилизовани" страни!
22
4
 
6
 
! Отговори
Местя ГО веднага ! преди 3 години
Три пъти!Един път за руската ваксина,Един път лично за ПутинИ един път за всички дето ги интересува таз новинаНаздраве!
21
4
 
12
 
! Отговори
Biden преди 3 години
ще го ваксинира.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе верно ли,че Pfizer набирали Чукчи за дистрибутори на ваксината си?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимензащото се искат по 2 бр. за реваксинация
18
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците да ги оставим, но ние защо плащаме 13 млн. ваксини?
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не можел да използва "несертифицирана ваксина"И това ли измислиха??
16
5
 
13
 
! Отговори
Все му е тая преди 3 години
паркинсон или ковид-19... Да му пожелаем приятно пътуване!