Разбивай, стреляй, отцепвай: Полицията в Русия с нови правомощия, затворите - като ГУЛАГ

Няма да се търси отговорност на органите на реда
Обновена: 9 дек 2020 22:36 | 9 дек 2020 22:35, Нели Христова
167
Разбивай, стреляй, отцепвай: Полицията в Русия с нови правомощия, затворите - като ГУЛАГ
Снимка: БГНЕС

Руският парламент прие на първо четене законопроект, разширяващ правата на полицията, съобщава вестник "Комерсант" под заглавие "Разбивай, стреляй, отцепвай".

Вече се разрешава стражите на реда да разбиват коли и апартаменти, да отцепват жилищни сгради и да използват огнестрелни оръжия, не само щом някой се опита опасно да ги доближи или да докосне снаряжението им, но и в други случаи, преценени от полицая като "заплаха от нападение". Разширява се и списъкът на случаите, в които е позволено да се използва огнестрелно оръжие, допълва изданието, цитирано от БТА.

Вътрешното министерство уточни, че такива пълномощия вече имат бойците от Росгвардия (бившите вътрешни войски и специални сили, б. р.) и Федералната служба за охрана. В пленарната зала започна дискусия дали полицаите ще могат да слагат "каквото си щат" в колите на хора, "които не им харесат", и спада ли доверието към полицията в руското общество, посочва вестникът.

Депутатът от партия "Справедлива Русия" Олег Шеин обаче коментира, че не разбра защо са й на полицията нови пълномощия, "щом работи ефективно" - според статистиката престъпленията в Русия са намалели с една трета от 2000 г. насам, а убийствата и другите тежки престъпления са четворно по-малко оттогава.

При това според проекта от един полицай "не се търси отговорност за действия, извършени при изпълнение на задълженията".

Зам.-вътрешният министър Игор Зубов увери обаче парламента, че сега всеки полицай "десет пъти ще си помисли, преди да извади оръжие". По негови данни през 2019 г. служителите на реда в Русия са използвали огнестрелни оръжия близо 1000 пъти, при което са загинали 26 души, а само в три случая стрелбата е била призната за неправомерна.

Новите норми за употреба на огнестрелно оръжие дават възможност "със задна дата да се нагласи към тях всяка стрелба по граждани", коментира в същото време Павел Чиков, оглавяващ международната правозащитна група "Агора".

Реформата, предвиждаща наказателните лагери в Русия да се изместят извън градовете, няма нищо да промени, ако в затворите останат старите порядки от времето на съветската система ГУЛАГ. Така смятат експерти, потърсени за коментар от "Независимая газета".

Правозащитниците засега не подкрепят идеята. Според аналитици в днешните условия тя е вредна. Поне защото далеч от очите на обществени дейци и адвокати служителите в силовите ведомства ще могат по-лесно да скланят затворниците към "сътрудничество" - да пишат фалшиви самопризнания или да клеветят други хора. А надзирателите по-лесно ще ги изнудват за пари, продавайки "абонаменти за спокоен живот", добавя "Независимая газета".

Група депутати от Държавната дума начело с ръководството на комисията по сигурността внесе за разглеждане законопроект, целящ да прикрие личните, включително имуществени данни на съдиите, силовите шефове и бойци, служителите от контролните органи и техни близки, дори да не са застрашени животът и здравето им, информира "Комерсант".

Авторите твърдят, че проектът ще закриля правоохранителите от заплахи и спекулации. Но Иля Шуманов от руския клон на "Трансперънси интернешънъл" вижда в документа "добър, но неефективен" опит да се ограничи интересът към темата за корупцията в Русия.

Засекретяването на тези данни ще предизвика още по-шумни скандали, щом данни за корупцията тъй или иначе изплуват тук и там. Депутатите няма да подобрят и имиджа на властта - безусловната забрана за публикуване на имуществени данни "ще подкопае още повече бездруго отслабналото доверие към държавните служители", обяснява правозащитникът.

През годината в Русия са предотвратени 61 терористични престъпления, включително 41 атентата. Това заяви вчера пред Националния антитерористичен комитет и Федералния оперативен щаб председателят на комитета Александър Бортников, директор на Федералната служба за сигурност, пише "Росийская газета".

Силовите структури не допуснаха тази година терористични атентати в Русия, подчерта Бортников. Освен това по негови данни при операции на службите са обезвредени 49 бандити, 8 от които - престъпни босове. Задържани са 36 главатари на банди, 162 техни бойци и 591 помагачи. Иззети са близо 600 огнестрелни оръжия, над 100 000 патрона, повече от 3000 мини, гранати и други боеприпаси.

Ликвидирани са 50 нелегални работилници за производство и преработка на оръжия. Силите за сигурност и органите на реда са разбили 55 законспирирани клетки на международни терористични организации, не са допуснали в Русия да влязат 149 чужденци, замесени в екстремистка и терористична дейност. Прекратени са 184 акции с цел финансиране на тероризма.

Руските силови структури са взели и допълнителни мерки, за да гарантират сигурността на най-важните енергийни и транспортни обекти в страната, включително на Кримския енергиен мост и на транспортния коридор през Керченския проток, посочи Бортников, цитиран в московския официоз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
6
 
! Отговори
кромуел преди 3 години
само така,много лешояди искат парче от баницата демек тертория ама ядец
136
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦРУУж ЦРУ, а нищо не знаеш! СССР изпращаше в краварниците тонове злато (Au) за "тушьонки" от кравешко! От военните доставки ценни бяха джиповете, студебийкълите и доджовете! А и един-единствен самолет - Еъркобра - капризен, опасен, но зверски въоръжен и пасваше на смелите до лудост руски пилоти!С ленд-лиза руснаците плащаха с кръв срещу железа!Руснаците дадоха милиони жертви през ВСВ, а янките - 1/4 милион!
135
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При летеца тва ни чака
134
2
 
5
 
! Отговори
Тегоба преди 3 години
То затова като гледам блока се напълни само с рашки ескейпнали от раша
133
5
 
12
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Някой да вижда разлика от бившият СССР....В Русия си има тяхна....руска Демокрация....
132
6
 
9
 
! Отговори
сорос преди 3 години
Полицията в западна мелезка европа и тяхната съставена от *** полиция я видяхме къв ужас е. знате ли колко хора има рзтреляни по грешка от полицията в германия даже и един бежанец има разтрелен наскоро в леипциг полицая беше оправдан брата на убития ще води второ дело.като имате напредвид че бежанците ги защитават мощтни глобалистки организаций.
131
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петата колона в марш в ЛУЛАГ!
130
7
 
20
 
! Отговори
Петров преди 3 години
До Калеко Алеко : Криминалната престъпност навсякъде по света може да се смачка само с крути мерки. Другото е демагогия. У нас всеки криминален престъпник е с повече права от жертват си. Справка - пловдивския лекар, когото вече няколко години правосъдието го върти на шиш, понеже е опитал да защити себе си и имуществото си от дрогиран ***, рецидивист.Рецидивиста не може да се превъзпита, единствения изход е да се изолира от обществото, но не да лежи в затвора, а да си изкарва хляба с труд.
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
139, а ти разбра ли тук на къде ни води зеленчука?И какво от това?
128
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комерсант е издание, финансирано от САЩ и Сорос.В Днес БГ все тях ни цитират.Явно не знаят за други издания в Русия и не искат да знаят.Американците правят така - пускат един бълвоч в някое контролирано от тях издание и после пращат такива като Днес БГ да ги препечатват и цитират.
127
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната порция отрова и лъжи от западната пропаганда ни сервират.Точно за обяд.Но аз *** не ям. Да си ги чете авторката и тези, които плащат на редакцията за тези бълвочи.Абе хора (авторката, редакцията), вие телевизори имате ли? Какво ще кажете за отношението на "прекрасната" френска полиция по отношение на жълтите жилетки? Нито една статия не публикувахте за тях.А за полицията на САЩ нещо?А за Германия?Е, да, за такива статии не ви плащат.Аз мислех, че пъпа ви е хвърлен в Русия.
126
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
комерсант да отскочи до уса , там първо стрелят после питат.
125
8
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
това се прави, за да може, когато народа разбере накъде ги води ниския човек и атакуват кремъл, да има кой да му спасява ротшилдовото задниче... а заради ваксините и главоломно влошаващото се положение на хората финансово ще доведе недоволството ще ескалира... иначе като им гледаш 7-8 национални телевизии всичко е мед и масло... да ама НЕ и путарков скоро ще го усети...
124
5
 
12
 
! Отговори
малейййй преди 3 години
Тези построиха пак К-У-М-У-Н-И-З-М-А.........Ким Чен Ун чак ще им завиди!
123
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много правилно товарищ Жириновски каза че без Путин няма Русия, по точно той каза Русия това е Путин, Путин това е Русия. Руснаците са неблагодарен народ. Вместо денонощно да благодарят за охолния си и безгрижен живот на великия товарищ Путин те искат да се бунтуват срещу благодетеля си. Ето за това трябва да се отцепва, разбива, стреля и зястрелва.
122
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А КАКВИ ТРЯБВА ДА СА ЗАТВОРИТЕ КАТО ХОТЕЛИ "РИЦ" ЛИ ? ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ИМАЛИ ПРАВА ХА ХА ХА ? А ЖЕРТВИТЕ СА БЕЗ ПРАВА НАЛИ ?
121
18
 
16
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
Путин си " ГЛАСУВА " доживотен имунитет с-у нак. преследване . Предчуства скорошният разпад ...и гладни бунтове ! При разпада на СССР.....САЩ ги спасиха от ГРАЖДАНСКА ВОЙНА и КАНИБАЛИЗЪМ ....със храни и долари ! През ВСВ ..САЩ ги спасиха от ПОГРОМ ...със доставки през " сев. морски път " на суровини ...оръжие...храни и 140 МИЛИОНА чифта БОТУШИ.......През 30-те по молба на Сталин....САЩ ги ИНДУСТРИАЛИЗИРАХА ! Все ги СПАСЯВАТ...а те все НЕБЛАГОДАРНИ . .......североазиатски монголоидни ДИВАЦИ !
120
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полицията в Русия е тотално корумпирана.В тази насока трябва да се търсят решения а не в правомощията и.
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** се тресе от предстоящия разпад
118
5
 
12
 
! Отговори
Ко??? преди 3 години
Така е в Америка от десетилетия...