Разбивай, стреляй, отцепвай: Полицията в Русия с нови правомощия, затворите - като ГУЛАГ

Няма да се търси отговорност на органите на реда
Обновена: 9 дек 2020 22:36 | 9 дек 2020 22:35, Нели Христова
167
Разбивай, стреляй, отцепвай: Полицията в Русия с нови правомощия, затворите - като ГУЛАГ
Снимка: БГНЕС

Руският парламент прие на първо четене законопроект, разширяващ правата на полицията, съобщава вестник "Комерсант" под заглавие "Разбивай, стреляй, отцепвай".

Вече се разрешава стражите на реда да разбиват коли и апартаменти, да отцепват жилищни сгради и да използват огнестрелни оръжия, не само щом някой се опита опасно да ги доближи или да докосне снаряжението им, но и в други случаи, преценени от полицая като "заплаха от нападение". Разширява се и списъкът на случаите, в които е позволено да се използва огнестрелно оръжие, допълва изданието, цитирано от БТА.

Вътрешното министерство уточни, че такива пълномощия вече имат бойците от Росгвардия (бившите вътрешни войски и специални сили, б. р.) и Федералната служба за охрана. В пленарната зала започна дискусия дали полицаите ще могат да слагат "каквото си щат" в колите на хора, "които не им харесат", и спада ли доверието към полицията в руското общество, посочва вестникът.

Депутатът от партия "Справедлива Русия" Олег Шеин обаче коментира, че не разбра защо са й на полицията нови пълномощия, "щом работи ефективно" - според статистиката престъпленията в Русия са намалели с една трета от 2000 г. насам, а убийствата и другите тежки престъпления са четворно по-малко оттогава.

При това според проекта от един полицай "не се търси отговорност за действия, извършени при изпълнение на задълженията".

Зам.-вътрешният министър Игор Зубов увери обаче парламента, че сега всеки полицай "десет пъти ще си помисли, преди да извади оръжие". По негови данни през 2019 г. служителите на реда в Русия са използвали огнестрелни оръжия близо 1000 пъти, при което са загинали 26 души, а само в три случая стрелбата е била призната за неправомерна.

Новите норми за употреба на огнестрелно оръжие дават възможност "със задна дата да се нагласи към тях всяка стрелба по граждани", коментира в същото време Павел Чиков, оглавяващ международната правозащитна група "Агора".

Реформата, предвиждаща наказателните лагери в Русия да се изместят извън градовете, няма нищо да промени, ако в затворите останат старите порядки от времето на съветската система ГУЛАГ. Така смятат експерти, потърсени за коментар от "Независимая газета".

Правозащитниците засега не подкрепят идеята. Според аналитици в днешните условия тя е вредна. Поне защото далеч от очите на обществени дейци и адвокати служителите в силовите ведомства ще могат по-лесно да скланят затворниците към "сътрудничество" - да пишат фалшиви самопризнания или да клеветят други хора. А надзирателите по-лесно ще ги изнудват за пари, продавайки "абонаменти за спокоен живот", добавя "Независимая газета".

Група депутати от Държавната дума начело с ръководството на комисията по сигурността внесе за разглеждане законопроект, целящ да прикрие личните, включително имуществени данни на съдиите, силовите шефове и бойци, служителите от контролните органи и техни близки, дори да не са застрашени животът и здравето им, информира "Комерсант".

Авторите твърдят, че проектът ще закриля правоохранителите от заплахи и спекулации. Но Иля Шуманов от руския клон на "Трансперънси интернешънъл" вижда в документа "добър, но неефективен" опит да се ограничи интересът към темата за корупцията в Русия.

Засекретяването на тези данни ще предизвика още по-шумни скандали, щом данни за корупцията тъй или иначе изплуват тук и там. Депутатите няма да подобрят и имиджа на властта - безусловната забрана за публикуване на имуществени данни "ще подкопае още повече бездруго отслабналото доверие към държавните служители", обяснява правозащитникът.

През годината в Русия са предотвратени 61 терористични престъпления, включително 41 атентата. Това заяви вчера пред Националния антитерористичен комитет и Федералния оперативен щаб председателят на комитета Александър Бортников, директор на Федералната служба за сигурност, пише "Росийская газета".

Силовите структури не допуснаха тази година терористични атентати в Русия, подчерта Бортников. Освен това по негови данни при операции на службите са обезвредени 49 бандити, 8 от които - престъпни босове. Задържани са 36 главатари на банди, 162 техни бойци и 591 помагачи. Иззети са близо 600 огнестрелни оръжия, над 100 000 патрона, повече от 3000 мини, гранати и други боеприпаси.

Ликвидирани са 50 нелегални работилници за производство и преработка на оръжия. Силите за сигурност и органите на реда са разбили 55 законспирирани клетки на международни терористични организации, не са допуснали в Русия да влязат 149 чужденци, замесени в екстремистка и терористична дейност. Прекратени са 184 акции с цел финансиране на тероризма.

Руските силови структури са взели и допълнителни мерки, за да гарантират сигурността на най-важните енергийни и транспортни обекти в страната, включително на Кримския енергиен мост и на транспортния коридор през Керченския проток, посочи Бортников, цитиран в московския официоз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що така? Нали всички обичат Путин?Комунизмът, по който някои у нас ронят сълзи.
56
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох в руски сайт, че вече бил приет закон за защита на високопоставени политици.Не можели да бъдат обиждани и това щяло да се преследва от закона.Тези в скоро време ще заприличат на това което са си - фашистко-комунистическа пасмина.-------Преизбррете ГЕРБ и тука ще стане същото
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живи и здрави да сме! Сичко ке се нареди! Само здраве да има.
54
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рускините са верни жени това нее вярно че са наи голямите к-и.много сериозни жени много рядко изневеряват не обичат да спът с чужди мъже.само с един мъж
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе виждал сам рускиня да си ляга с ром чат пат го зима
52
4
 
3
 
! Отговори
69СОУ д-в преди 3 години
Рускините само парите ги интересуват.а българските маже нямат много и ромките са саштите като рускините българите можем да ви дадем много повече от пари любов парите после си идват.специален поздрав за всички рускини от българия и един савет не гледаите парите гледаите човека и слушаите сарцето си пари се изкарват
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То "ББ" терора ти стига бе, "***" слабоумен "бегеински"!
50
4
 
4
 
! Отговори
ХОЛОКОСТ преди 3 години
По страшна от Пернишката секта няма, тия убиват, крадат, подкупват дори се говори са си купили Гешев!
49
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И рускините са готини елате в балгария да видите балгарите колко ви обичаме.рускиня като си легне до балгарин сърцето ще му излезне от гардите рускините са ни на сарцето с одоволствие бих се оженил за рускиня те са много верни на мъжете си когато са влюбени.
48
6
 
8
 
! Отговори
Явно преди 3 години
Има по-добро управление от демокрацията и днес то се демонстрира от Китай.
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Горките руснаци"Русия постепенно се превръща в една тъжна и изостанала страна с обедняващо население ( Мин.раб. заплата е 12 000 рубли = 250 лв.) и обезценяваща се рубла ....."Корекция: не се превръща, тя винаги си е била така. Просто полека лека се изпарява илюзията, че тия могат да са други.
46
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде като си искаш Руся - куфарчето и заминавай.На нас тук терор не ни трябва. Нагледахме му се 45 години.
45
4
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
Демокрация е точно обратното на фашизъм и комунизъм.Чърчил е казал: "Демокрацията не е най-доброто управление, но до сега човечеството по- добро не е измислило"
44
11
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Напред с братска Русия! Не на продажните писачи на анти-руски фалшиви статии.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тарся ромка която яде месо два пъти седмично повече фа набляга на спагети да е интилигентна и да не е лека жена и да обича много балгарите да прави с тях сех ако може с черна коса и спортно тяло и с пиърсинг на пъпа и да нее с балгарите само заради парите.и да кани балгарите в тях и да ги люби.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тарся ромка която яде месо два пъти седмично повече фа набляга на спагети да е интилигентна и да не е лека жена и да обича много балгарите да прави с тях сех ако може с черна коса и спортно тяло и с пиърсинг на пъпа и да нее с балгарите само заради парите.и да кани балгарите в тях и да ги люби.
41
10
 
7
 
! Отговори
Горките руснаци преди 3 години
Русия постепенно се превръща в една тъжна и изостанала страна с обедняващо население ( Мин.раб. заплата е 12 000 рубли = 250 лв.) и обезценяваща се рубла .....
40
3
 
8
 
! Отговори
дърт преди 3 години
До Анонимен 3А какво е това "демокрация", къде я има и с какво се яде?
39
0
 
9
 
! Отговори
ЖендрОргияВБрюксел преди 3 години
всички в Брюксел мечтаем за ГУЛАГ - да се пляскаме с истински мъже с християнски татуировки!
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33"Ако знаете какво ви чака на Балканите, ще ври и ще кипи, ще ви попилеят господарите, а Русия само ще гледа и ще ви се смее."Ако Русия само гледа, ще живеем 10 пъти по-добре от преди.За съжаление тия пpимати само се чудят как да ни съсипят живота и държавата.