Разбивай, стреляй, отцепвай: Полицията в Русия с нови правомощия, затворите - като ГУЛАГ

Няма да се търси отговорност на органите на реда
Обновена: 9 дек 2020 22:36 | 9 дек 2020 22:35, Нели Христова
167
Разбивай, стреляй, отцепвай: Полицията в Русия с нови правомощия, затворите - като ГУЛАГ
Снимка: БГНЕС

Руският парламент прие на първо четене законопроект, разширяващ правата на полицията, съобщава вестник "Комерсант" под заглавие "Разбивай, стреляй, отцепвай".

Вече се разрешава стражите на реда да разбиват коли и апартаменти, да отцепват жилищни сгради и да използват огнестрелни оръжия, не само щом някой се опита опасно да ги доближи или да докосне снаряжението им, но и в други случаи, преценени от полицая като "заплаха от нападение". Разширява се и списъкът на случаите, в които е позволено да се използва огнестрелно оръжие, допълва изданието, цитирано от БТА.

Вътрешното министерство уточни, че такива пълномощия вече имат бойците от Росгвардия (бившите вътрешни войски и специални сили, б. р.) и Федералната служба за охрана. В пленарната зала започна дискусия дали полицаите ще могат да слагат "каквото си щат" в колите на хора, "които не им харесат", и спада ли доверието към полицията в руското общество, посочва вестникът.

Депутатът от партия "Справедлива Русия" Олег Шеин обаче коментира, че не разбра защо са й на полицията нови пълномощия, "щом работи ефективно" - според статистиката престъпленията в Русия са намалели с една трета от 2000 г. насам, а убийствата и другите тежки престъпления са четворно по-малко оттогава.

При това според проекта от един полицай "не се търси отговорност за действия, извършени при изпълнение на задълженията".

Зам.-вътрешният министър Игор Зубов увери обаче парламента, че сега всеки полицай "десет пъти ще си помисли, преди да извади оръжие". По негови данни през 2019 г. служителите на реда в Русия са използвали огнестрелни оръжия близо 1000 пъти, при което са загинали 26 души, а само в три случая стрелбата е била призната за неправомерна.

Новите норми за употреба на огнестрелно оръжие дават възможност "със задна дата да се нагласи към тях всяка стрелба по граждани", коментира в същото време Павел Чиков, оглавяващ международната правозащитна група "Агора".

Реформата, предвиждаща наказателните лагери в Русия да се изместят извън градовете, няма нищо да промени, ако в затворите останат старите порядки от времето на съветската система ГУЛАГ. Така смятат експерти, потърсени за коментар от "Независимая газета".

Правозащитниците засега не подкрепят идеята. Според аналитици в днешните условия тя е вредна. Поне защото далеч от очите на обществени дейци и адвокати служителите в силовите ведомства ще могат по-лесно да скланят затворниците към "сътрудничество" - да пишат фалшиви самопризнания или да клеветят други хора. А надзирателите по-лесно ще ги изнудват за пари, продавайки "абонаменти за спокоен живот", добавя "Независимая газета".

Група депутати от Държавната дума начело с ръководството на комисията по сигурността внесе за разглеждане законопроект, целящ да прикрие личните, включително имуществени данни на съдиите, силовите шефове и бойци, служителите от контролните органи и техни близки, дори да не са застрашени животът и здравето им, информира "Комерсант".

Авторите твърдят, че проектът ще закриля правоохранителите от заплахи и спекулации. Но Иля Шуманов от руския клон на "Трансперънси интернешънъл" вижда в документа "добър, но неефективен" опит да се ограничи интересът към темата за корупцията в Русия.

Засекретяването на тези данни ще предизвика още по-шумни скандали, щом данни за корупцията тъй или иначе изплуват тук и там. Депутатите няма да подобрят и имиджа на властта - безусловната забрана за публикуване на имуществени данни "ще подкопае още повече бездруго отслабналото доверие към държавните служители", обяснява правозащитникът.

През годината в Русия са предотвратени 61 терористични престъпления, включително 41 атентата. Това заяви вчера пред Националния антитерористичен комитет и Федералния оперативен щаб председателят на комитета Александър Бортников, директор на Федералната служба за сигурност, пише "Росийская газета".

Силовите структури не допуснаха тази година терористични атентати в Русия, подчерта Бортников. Освен това по негови данни при операции на службите са обезвредени 49 бандити, 8 от които - престъпни босове. Задържани са 36 главатари на банди, 162 техни бойци и 591 помагачи. Иззети са близо 600 огнестрелни оръжия, над 100 000 патрона, повече от 3000 мини, гранати и други боеприпаси.

Ликвидирани са 50 нелегални работилници за производство и преработка на оръжия. Силите за сигурност и органите на реда са разбили 55 законспирирани клетки на международни терористични организации, не са допуснали в Русия да влязат 149 чужденци, замесени в екстремистка и терористична дейност. Прекратени са 184 акции с цел финансиране на тероризма.

Руските силови структури са взели и допълнителни мерки, за да гарантират сигурността на най-важните енергийни и транспортни обекти в страната, включително на Кримския енергиен мост и на транспортния коридор през Керченския проток, посочи Бортников, цитиран в московския официоз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бреййй.., добре, че е тази страшна Раша, та да плашите децата с КГБ и ГРУ!Тъ викате 26 човека са загинали у Рашата за година при употреба на оръжие от руската поиция???Ха, сега си задайте въпроса - Колко са убитите американски граждани от американската полиция за една година???Мъ дъ съ пишът такива неща за Меката на Демокрацията не е прието!
76
7
 
5
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Ваксината Спутник унищожи заплахата от Коронавирус.Сега хората ще си живеят живота, докато властите не ги застрелят.
75
2
 
3
 
! Отговори
вътрешна информация преди 3 години
Потърсете в YouTube - Марк Фейгин
74
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важен въпрос- кой гоебе кво става в Азия. Тука е ЕС, концентрирайте се бе Втори важен въпрос- лента.блатная кво написа по въпроса?
73
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то във Франция как е - ако полиция звъни на вратата на някой и до пет минути не отвори, вадят щангата и разбиват вратата. В Щатите могат да те удушат ей така или да те застрелят ако шавнеш само.Коя е страната с най-много затвори - ами САЩ, разбира се. Ако това е насочено срещу криминалните престъпници и терористите - значи се въвежда от нужда
72
2
 
7
 
! Отговори
Къф ГУЛАГ бе? преди 3 години
Е неотдавна една чахаина, дръта и лакома пя в чешкото ТВ как била в ГУЛАГ и като я запитаха как от вътре вън изглежда Гълагът и най вече къде се намира.Тя каза-ЗАТВОРЪТ ГУЛАГ се намира дъдъдъдЪ еди къде си до село дъдъдъдд.Така я уловиха самите чехи че лъже.ГУЛАГ е главно управление на лагерите.Та първо те съдят.После возят.До края бачкаш та се пукаш.стрелбите са били най вече от радост за НГ и за 200% преизпълнените планове.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социални мрежи...Самото название е перверзия - седиш сам у дома и щракаш на компа или айфончето, без социално обкръжение, баш като peep show
70
0
 
12
 
! Отговори
Американ преди 3 години
А в Америка *** "прогресивни" искат изобщо да няма полиция и затвор - обществото щяло да се грижи за реда, обществените лидери, демек мутрите.
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Too в Щатско, а сега и в ЕU отдавна е така.Бедните/обикновените винаги го дууххат.Не е новина за мен.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посещаващите сайта сме без социални мрежи.
67
4
 
15
 
! Отговори
evro demokrat преди 3 години
Полицая трябва да се разхожда по шорти и ако намери убиец или крадец, ще го почерпи с водка и ще го покани на гости у дома че ГУЛАГ е много далече в Сибир.
66
3
 
0
 
! Отговори
Да не забравяме преди 3 години
Най-големият робот-полицай беше създаден също там !
65
3
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
По принцип,ако е лятото рускиня за една нощ или максимум за седмица!Не се стискаите развържете кесията!Ще ви разкаже някоя сърцераздерателна история,колко е нещастна в семейния живот и затова ще ви спре тока!После след някой друг ден ще си замине и друга ще се появи на нейно място със същите проблеми!Кръговрат братя,да идва лятото,и Вова да пусне от хубавото дето е за износ,че виждате с наще моми се не трае и стават сакатлъци
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък в България ГУЛАГ няма, а ни трябва. Има изключително много наши сънародници които се нуждаят от тежък възпитателен труд за да се научат да уважават чуждата собственост. В момента повечето се отървават с по една глоба на стойност една десета от откраднатото или с някоя условна присъда. Ефект - нула.
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нашите полицаи само *** трябва да имат че те са мафията в балгария и много умствено изостанали има канцеларски плъхове трябва да се варнат 80години когато изчезваха беследно или направо се палят районните управления и кола бомба а може и токови удари закачате една жица за патрулката и пускате ток а може и един дрон с бомба.и заплатите 650 лева и 80 да се намалят.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен79 И в Северна Корея хрупат тревица ,нали ?
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен А в САЩ ,най напред те убиват и после питат . И даже не разбиват а направо с танковете ги изгарят ,както в ,,Клонка Давидова ,,
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално да обедняват свикнали са само да правят секс и да източват полезни изкопаеми но нали знаете че всичко е до време и по некои пат става така от наи богатата даржава стават наи бедната
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тука трябва да стане така . В момента престъпниците нямат абсолютно никакъв страх от полицията и си правят каквото си искат.
58
1
 
6
 
! Отговори
Хе хе хе преди 3 години
До до 57 Казал Чърчил и за демокрацията --------,но по добре да не е измисляна ...