Пол Уилън: Туристът, който ще прекара коледа в руски трудов лагер

Съдбата му зависи от отношенията на Москва и Вашингтон
22 дек 2020 21:33, Нели Христова
100
Пол Уилън: Туристът, който ще прекара коледа в руски трудов лагер
Снимка: БГНЕС

Осъден като американски шпионин, Пол Уилън се готви да прекара Коледа в руски трудов лагер, тъй като преговорите за освобождаването му се провалиха.

Още по темата

В първото си подробно интервю след ареста си, Уилън описва живота в лагера, където е заключен заедно с убийци и крадци, като "много, много мрачно съществуване" и призова четирите си правителства да направят повече, за да го измъкнат. Бившият американски морски пехотинец винаги е настоявал, че е невинен, описвайки себе си като заложник на "лигавата" руска политика и "фалшив" процес.

Високопрофилен затворник, който също притежава британски, канадски и ирландски паспорти благодарение на семейни връзки, получи обещание да бъде част от размяна на затворници веднага след края на процеса си. Но това обещание е от преди 6 месеца, а Уилън все още е зад решетките в Русия.

"Ставам сутрин и се опитвам да бъда максимално позитивен“, казва Уилън от IK-17, неговият строг затвор на осем часа път с кола югоизточно от Москва, пред BBC. Но част от лагера е бил поставен под карантина заради COVID-19, а като предпазна мярка, Пол е събуждан на всеки два часа през нощта от надзирателите, които изтръгват одеялото му и му правят снимка, за да имат доказателство, че не се е опитал да избяга.

Американецът казва, че живее "ден за ден", без да се фокусира върху страховитата си 16-годишна присъда.

Този път обаче Уилън иска да разкаже своята страна на тази шпионска история - приказка за измама и предателство.

"Приготвях се и този човек се появи, неочаквано“, спомня си Уилън за ареста в хотелска стая в Москва преди две години. "Човекът" бил един от многото приятели, които създал в Русия от първото му посещение през 2006 г. Той познавал семейството му, отсядал в дома им - дори го запознал със собствените си родители.

Този приятел се радваше на възможността "да се разхожда наоколо с чужденец", спомня си Уилън. Двамата заедно разжлеждат забележителностите в Москва. Но неговият близък се оказва агент от руската служба за сигурност на ФСБ. Мигове след като се появил в хотела в онзи злощастен ден, колегите му нахлуват и събарят американеца на пода.

"Хванаха ме и ме приковаха", казва Уилън в едно обаждане. "Първоначално си помислих, че това е някаква шега или трик, но всичко стана много бързо."

Пол Уилън казва, че цялото "нелепо" дело срещу него се основава на показанията на същия този приятел.

"Историята беше, че DIA (американското военно разузнаване) ме e изпратило в Москва, за да взема флашка с имената и снимките на ученици от училището за гранична охрана", споделя Уилън, аргументирайки се, че такава нискотехнологична мисия би била "нелогична" в ерата на интернет.

Предполага се, че е платил за тайните данни чрез банков превод четири месеца по-рано, въпреки че Уилън казва, че парите са били заем, за да може приятелят му да купи нов телефон на жена си. "ФСБ току-що излезе с произволна история, която няма никакъв смисъл", казва той. Никога не са били представени конкретни доказателства по случая.

"Това наистина беше фарс. Чували сме, че тези неща са се случвали по времето на Съветския съюз, когато след това хората са извеждани и разстрелвани. Това е същото."

Невъзможно e да се проверят свидетелствата на Уилън, тъй като дори защитниците в Русия трябва да подпишат споразумение за неразкриване на информация в шпионски процеси, а самите съдебни заседания се провеждат при строга секретност.

Но Пол Уилън вярва, че Русия иска да го търгува от самото начало.

Той казва, че винаги са били споменавани две имена: търговецът на оръжие Виктор Бут и Константин Ярошенко, осъдени по обвинение за контрабанда на наркотици - руснаци в затвора в САЩ. Но търговията за тези двама престъпници за човек, който отрича, че е шпионин, изглежда неприемлива.

Въпреки това американската администрация ангажира "престарели членове" на руското правителство в преговори, според американския посланик в Москва, въпреки че не дава никакви подробности. "Не бих искал нищо повече от… да вдигна Пол, да го прегърна и да го изпратя у дома в Мичиган", казва Джон Съливан миналата седмица.Той осъди целия шпионски случай като „скандален“ от самото начало и дори го кара да посети г-н Уилън в неговия затворнически лагер.

"Нямам по-голям приоритет в това, което е останало от администрацията на Тръмп, от това да се застъпя за Пол и да направя всичко възможно, за да го освободим", каза посланик Съливан. "Но ние не успяхме да договорим условия, които биха били разумни за която и да е американска администрация."

"Обичам брат си, но не разменяш турист за куп лоши момчета. Това е нелепо!", признава по-голямата сестра на Пол Уилън. "Хората просто обичат идеята за размяна: тя напомня за романи от 40-те години, мъгливият мост."

Елизабет Уилън предполага, че политиците ще трябва да бъдат по-креативни в този случай и за предпочитане това трябва да се случи преди Доналд Тръмп да напусне Белия дом на 20 януари. "Трябва да се надяваме, че Руската федерация осъзнава, че те имат възможност точно сега да постигнат нещо", аргументира се тя, като се има предвид всички разговори на Джо Байдън за "по-силни мерки" по отношение на Москва.

Тя се опитва да подтикне нещата, изпращайки флашки в руското външно министерство с надпис #freepaulwhelan. Те бяха върнати обратно.

Веднъж съветник по сигурността, Пол Уилън днес прекарва дните си в шиене на затворнически униформи в лагерната "работна къща",  а съдбата му е дълбоко заплетена в тежките отношения между Москва и Запада.

Ситуацията му далеч не се подобрява.

"Аз съм търпелив и чакам. Знам, че не съм единственото камъче на плажа. Но също така не искам да съм тук твърде дълго", казва той. "Те са отвлекли турист. И аз искам да се прибера, да видя семейството си и да живея живота си."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
9
 
! Отговори
Анализ преди 3 години
*** Христова е позор за семейството си, за журналистиката, за почтеността в човешки план, за България. Дано тази жена няма деца защото не виждам как би ги възпитала в нещо различно от продажност, корупция и отнемане на собственото си достойнство. А пък ако вече има - Господ да е с тях!
46
5
 
16
 
! Отговори
Порно преди 3 години
При всичките измишльитини за Скрипалите и Навални ... вече не се трогваме от фентъзи жанра със шпионска тематика. Няма качествени сценаристи на запад вече!
45
1
 
20
 
! Отговори
Смях в залата преди 3 години
Шпионин с четири различни паспорта, извършвал шпионаж в Русия, не бил баш шпионин, а турист, а паспортите не били от службите, а по роднинска линия (четири различни държави!!! *** и рода), а той милия вършел само законни действия в Русия и не търсил секретна информация, а само искал да разбере къде са забележителностите в Москва.Тая вечер Хамериканеца е отпуснал шепа долари за празниците е драскачите в сайта започнаха да копаят журналистическото дъно... Тези драскачи да срам за семействата си.
44
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯгуарЯвно не си дочел. През 40-41 60 % от тежките и средни танкове опериращи в Русия срещу Хитлеристите са английски или американски. Американската продоволствена и техническа помощ е критична за удържането на критичните етапи от войната. Неграмотни сте, но то това е официалната Кремълска линия, тъй че нищо чудно, че само толкова знаете. Руснаците даже се опитаха да омаловажат помощта: сметнаха я като процент от общите доставки през войната, без значение каква, колко и по кое време е била.
43
0
 
4
 
! Отговори
Весели празници преди 3 години
Днеска мене ме изтезават и гонят мутрите от дома ми утре и с вас ще направят същото!Концлагер в Перник
42
3
 
8
 
! Отговори
Не че нещо преди 3 години
А в Перник има лагер за изтезания на неудобните на Гешев и ББ но това е дреболия,живейте си живота!
41
7
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Има клипчета от световното по футбол в Русия 2018 как англичани с буквално с пяна на уста обясняват каква кретенска антируска пропаганда ги заливат,как са щяли да ги бият да ги тормозат щото са англичани у тях и като са дошли в Русия са видели само приятни хора ,чисти градове ,никаква омраза към тях радушно отношения от руснаците!Разправяха как BBC и техните правителсва ги лъжат и им промиват мозъците ,че никой не вярва на глупотевените по адрес на Русия!
40
4
 
12
 
! Отговори
Ягуар преди 3 години
До АнонименЗа Американците войната на чужда територия си е била чист бизнес и нищо повече. Чак 44-та след като вече отдавна е било ясно, че швабите са пътници пратиха на фронта едни ***. А, "помощта" им за СССР е била "ленд-лийз" (заеми и наем), тоест чист бизнес, който стартират пак 44-та лятото. А, дотогава руснаците с чия "помощ" се оправяли с немските туристи?
39
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯгуарПак американците помагаха, да са живи и здрави.А руснаците само от вътрешен туризъм си затриха 20 милиона, та ние сме се закахърили за човешкия живот в Блатото.:)))))
38
4
 
20
 
! Отговори
Ягуар преди 3 години
Абе то преди 79 години една група немски туристи около 6 млн. тръгнаха на туризъм с туристическата им агенция вермахт и не излязоха живи от Русия. Че тука за един мушморок сте се затръшкали.
37
17
 
11
 
! Отговори
съвет преди 3 години
съвет - никога не правете туризъм в държава с диктатор с малък корнишон.злобните дребосъци с власт могат да решат да си излеят гнева върху всеки.
36
2
 
13
 
! Отговори
V преди 3 години
Аве стига с таз разветка ве. Ми плащат им да разузнават и те разузнават. Сталин подцени разветката и виж кво стана .Тези хора просто си вършат работата. Да ги заменят и готово.
35
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците един ден ще си платят за всички простотии.
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До коми е 5 дена.Всъщност жената едва ли лъже, защото за Коми и българите там пише само хубави спомени.Но когато става дума за властта - не си поплюва.Във всеки случай до Унгени първата руска станция, прозорците се отваряли през България и Румъния, после вече не можело.И са пътували не до Мосва , а двойно по-далече.
33
3
 
18
 
! Отговори
ови преди 3 години
Четири паспорта? Бивш пехотинец? Мрънкалник? Кви са тия свободни съчинения? Е.аси и тъпите статии.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости пишеш.Да, прозорците не се отваряха на спалните вагони. 3 пъти съм пътувал до там. Една ли е за да не избяга някой. Но пък още тогава техните спални вагони нямаха нищо общо с нашите. Беше си доста уютно. Вагон- ресторант с топли ястия, сутрин -чай или кафе от т.нар. проводник. 2 денонощия до Москва, ако не се лъжа.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самотен турист от ЦРУ .Интересна измислица .А руските туристи и бизнесмени са лоши момчета. Мдаа ...
30
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е умрял да ходи в Русия.Същата трагедия като по социализма.Има една книга на българска лекарка, работила години в Коми, където ходеха българи са секат дърва.Разправя, че във влака, с който е пътувала след като са влезли в Русия прозорците се заключват. Така са минали през цяла Русия и едва не са се издушили.Да не би във влака да има шпионин и да скочи.Ненормалници отвсякъде.Тия са по-диви и от африканци.
29
2
 
7
 
! Отговори
МИ 9 преди 3 години
До Анонимен-Ти па , в този разграден двор ли ? Тук за сите американски войнички ,през сите години , ще ти дам линк кои са били ! от ввс,вмф ,св, и колко танка и скапани бтр и жипки са идвале...та чак и парашутисти (въздушни балерини от -БАД ТЬОЛЦ- ГЕРМАНИЯ !
28
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
тоя е пътник ако не кооперира