Светът реагира остро на задържането на Навални в Москва

Захарова към чуждите лидери: Да спазват международното право
18 яну 2021 08:33, Елка Василева
134
Светът реагира остро на задържането на Навални в Москва
Снимка: БГНЕС

САЩ твърдо осъждат арестуването на руския опозиционер Алексей Навални при завръщането му в Русия няколко месеца след предполагаемото му отравяне. Това се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпео, предаде Франс прес.

В съобщението се изразява голямо безпокойство от ареста на Навални и се казва, че задържането му е последният от серията опити Навални и други опозиционни фигури и независими гласове, критикуващи властите, да бъдат заглушени.

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо призова за незабавното освобождаване на Навални, като определи задържането му при пристигането му в Русия за "много сериозен въпрос, който поражда безпокойство". Ди Майо изрази увереност, че правата на Навални ще бъдат зачитани.

Новият канадски външен министър Марк Гарно пък каза, че Канада осъжда твърдо ареста на Навални при пристигането му в Москва и смята това за неприемливо. Министърът каза, че Канада ще продължи да иска обяснения във връзка с отравянето на Навални, предаде Франс прес.

Още по темата

Преди това реакции на задържането имаше от страна на Франция, балтийските страни, Чехия, Словакия, Полша, Австрия, както и от екипа на Джо Байдън и от ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Twitter, че задържането на Навални е “неприемливо”, докато френското външно министерство заяви, че арестът е предизвикал “много силна загриженост”.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се обърна във Facebook към чуждестранните лидери, като им препоръча „да спазват международното право” и “да се справят с проблемите в собствените си страни”.

44-годишният Навални е бил арестуван от униформени полицаи при паспортния контрол. Той прегърна съпругата си Юлия, която пътуваше с него и беше отведена, а по-късно източници казаха пред АФП, че Навални е държан в полицейския участък близо до летището.

“Алексей беше задържан, без да бъде обяснена причината”, заяви адвокатът на Навални Олга Михайлова пред АФП на летището, заявявайки, че й е отказано правото да го придружава. “Всичко, което се случва сега, е в противоречие със закона.”

Преди завръщането на Навални руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че планира да го задържи при пристигането му в Москва в очакване на съдебно решение, което разглежда замяна на условната му присъда с ефективна. В съобщението се казва, че на 27 ноември срещу него са започнати “мерки за първоначално издирване”, а на 29 декември осъденият Навални е включен в “списък с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му”.

Навални е бил официално предупреден за „възможността за отмяна на условната присъда и замяната й с ефективна“, въпреки това от август до декември „осъденият не се е появил за регистрация“, посочва службата.

Навални има две условни присъди: по пет години по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли.

В разговор с журналисти на московското летище Шереметиево преди задържането му Навални каза, че не се страхува да бъде арестуван. “Не се страхувам … защото знам, че съм прав, знам, че наказателните дела срещу мен са изфабрикувани”, заяви той, заставайки пред снимка на Кремъл в терминала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
18
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
А нашият MUNCHO ще вземе ли отношение по въпроса, нали се води президент на страна членка на ЕС и НАТО, макар и спуснат от Кремъл ... Когато демократичният свят осъди режима на Мадуро във Венецуела само нашият фигурант се изказа ласкаво за него, затото товарищ путин вече го беше взел под крилото си ... !!!
37
2
 
27
 
! Отговори
Е и преди 3 години
А защо светът не реагира на Сандж, който разкри какво сащ приминяват на същия този свят!
36
22
 
7
 
! Отговори
путин си вкара преди 3 години
путин си вкара сериозен автогол. освен другите работи дето си вкарва.първо ,че всички в русия разбраха че Навални е по-смел от страхливия джуджан-путин.второ ,че международната реакция е доста силна.ама така или иначе джуджан-путин е вече сериозно болен и с изветрял мозък.
35
4
 
26
 
! Отговори
Бум преди 3 години
А за огромните щети който нанесе на Руския народ с спектакъла с отравянето, кога ще плаща?!
34
8
 
24
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Светът реагира остро на задържането на Навални в Москва" Е, и ?
33
4
 
22
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Навални е доказан крадец с присъда, той е нарушава и това е, какво пищите либерална ***.
32
2
 
27
 
! Отговори
W преди 3 години
До 23 - Абе ти не разбра ли, че НЕ Е арестуван защото е напуснал страната с условна присъда, а защото не спазва правилата на условната присъда, а именно - два пъти в месеца да се явява за регистрация пред руските власти? Интересно дали в САЩ, които сега заклеймяват ареста, биха оставили някое условно осъдено лице по свое усмотрение да нарушава правилата на пробацията?
31
21
 
7
 
! Отговори
Санкции до дупка преди 3 години
за руската ***!
30
5
 
26
 
! Отговори
Цирк преди 3 години
Кой свят бе, фашистка сащ и техните роби ли?
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35Да :)
28
3
 
31
 
! Отговори
Крымнаш преди 3 години
Друго говореше италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо точно преди 10 месеца, Да ви припомня думите, изречени от него на на 22.03.2020 г., при посрещането на първите руски екипи с хуманитарна помощ на авиобазата край Рим:Искам да ви изкажа благодарност от името на правителството на Република Италияза това, че ни се притекохте на помощ и докарахте със себе си нужното ни оборудване.Ние ще бъдем винаги благодарни на Русия за солидарността и дружбата.Виждате какво остана от благо
27
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
направо в ареста в Чукотка , хич не *** боли за тоя
26
5
 
24
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
До анонимен 7: другарката Захарова беше ясна в становището си: нека всеки се занимава с разрешаването на собствените си проблеми, олрайт?
25
3
 
0
 
! Отговори
Гост преди 3 години
От СЪВЕТСКАТА !
24
4
 
10
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
Явно Навални е или много ... или му е платено достатъчно. Защото ще ви предам разговор от руски затвор: ... ти какво си направил ( въпрос към нов затворник). "Нищо" отговаря той. " ... аааа, не може да не си направил нещо! Тук за нищо дават 10 години, ти си осъден на 15 ... значи си направил нещо" ... та така с Навални.
23
3
 
24
 
! Отговори
Realist преди 3 години
Хайде всяка *** да си гледа "демократичните подходи" към живеещите в нея. Всички видяхме отношението на управляващия демонократичен елит към обикновените хора.Русия е една от малкото държави със СУВЕРЕНИТЕТ и ще прави каквото трябва за да го запази ... за разлика от нашето колониално управление.
22
19
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До Анонимен 22АМА АЗ ТОВА ИСКАМ!!!!СВЕТА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНОТО ПО МОСКВА И ЕДНА МАЛКА БОМБА СТИГА :D
21
15
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До МаринИ КВО КАТО ИМА УСЛОВНА ПРИСЪДА!!!!!УСЛОВНАТА ПРИСЪДА ДА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА НАПУСКАШ СТРАНАТА !!!!-------------------------КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И СЕВЕРНА КОРЕЯ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ!!!
20
19
 
10
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
свобода за НАВАЛНИ
19
15
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До ДДРОнегКАКВО ОБЩЕСТВО И ДЪРЖАВА!!! ТОВА Е КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СЪС 80% АТЕИСТИ !!!ВСЕ ЕДНО В АДА ДА ОТИДЕШ И ДА ОПИТВАШ ДА ПРОМЕНЯШ НЕЩО :D