Байдън и Путин разговаряха за първи път, промяна на курса на САЩ

Двамата лидери са се съгласили по преговорите за Нов СТАРТ
27 яну 2021 08:28, Елка Василева
70
Байдън и Путин разговаряха за първи път, промяна на курса на САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Джо Байдън проведоха първи разговор помежду си.

Джо Байдън е изразил притесненията си, свързани с човешките права, както и от руската „агресия“ в Украйна. Въпреки различията си двамата лидери са постигнали съгласие за приключване преговорите по програмата Нов СТАРТ, предаде БНР.

С телефонния разговор Байдън сигнализира за по-твърда политика спрямо Кремъл в сравнение с предшественика си. Двамата президенти са говорили по инициатива на Белия дом, като целта е била да се разисква продължаването с пет години на програмата Нов СТАРТ, която ограничава ядрените арсенали на Русия и Съединените щати до 1 550 бойни глави на всяка от страните. Според пожелал анонимност източник от Държавния департамент двете страни са се договорили да действат бързо и да постигнат споразумение преди изтичането на срока на 5 февруари.

Администрацията на Доналд Тръмп предложи една година удължаване на срока на договора, но преговорите бяха прекъснати след настояването от Вашингтон за по-строги проверки.

В разговора във вторник, според Джен Псаки, прессекретар на Байдън, американската страна също е потвърдила „силната си подкрепа за суверенитета на Украйна“ на фона на продължаващата руска „агресия“ и е изразила притеснения за  намесата в американските избори миналата година, отравянето на Алексей Навални и отношението на силите за сигурност към мирните протести в Русия.

С това САЩ бележат промяна в курса след Тръмп, който се опитваше да избягва да поставя на преден план опасенията за нарушаване на човешки права в Русия.

В прессъобщение на Белия Дом бе посочено, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат решително за защита на своите интереси „в отговор на действия на Русия които са в наша или във вреда на наши съюзници.“ От информацията също става ясно, че Байдън и Путин са постигнали съгласие за поддържане на прозрачна и последователна комуникация.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 3 години
"Администрацията на Доналд Тръмп"? Аве тука само баламурници пишат.
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако можеш да анализираш, ще разбереш"==============Не претендирам, че мога да анализирам, но много ме развесели карикатурата, публикувана миналата седмица в уважавано USS-списание:Бързото течение на пълноводна река носи огромен речен кораб. Напред по течението е изобразен висок и опасен водопад. На палубния бак на речния кораб виждаме двама мъже. Добре ги познаваме. Това са бай Дончо и байДжо. Бай Дончо държи в реце кръглия рул на кораба, на който се намират и го предава в ръцете на байДжо.
30
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са толкова загрижени за Русия, да върнат Аляска и грижите им ще намалеят с една по-малко.
29
3
 
6
 
! Отговори
Do32 преди 3 години
Пий хапчетата,линейката идва!
28
2
 
15
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
Дали помни какво си е говорил с Путин?
27
5
 
18
 
! Отговори
Е, преди 3 години
дъртия пр.ъч даже и с деменцията си знае, че Путин ще си го премести. Но просто трябва да угоди на ястребите. Иначе спрямо РФ, сащ могат само да изразяват вербална твърдост. Толкоз!
26
5
 
5
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
И аз разговарах с тях
25
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Руският народ направи поправки в конституцията си."Руския народ или нелегитимния им президент направиха поправките и то 12 години след изтичането на законните му мандати едва през 2020. Руския народ само беше уведомен че трябва да одобри измишльотините на Путин за вечно помилване и вечни мандати.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъртите палавници много от рано започнаха с талафония секс?!
23
2
 
26
 
! Отговори
Сори преди 3 години
Леле Байдън говори с Путин, *** и либерали в паника. Време е за нова провокация срещу Русия.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не знае колко заряда има Китай, тия ще ми правят договор!
21
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Собственика на неПутиновия дворец изживява последните си дни като президент.
20
7
 
35
 
! Отговори
Шоу преди 3 години
Байдън обеспоен за протестите в Русия?! На фона на случващото се в сащ?! Мумията май още не знае че е буден.
19
4
 
14
 
! Отговори
Погребал демократите преди 3 години
До АнонименГовеждите тролчета като тебе тука не разбраха, че Русия няма общо с демокрацията. Тя е вид монархия, да речем "демократична монархия", кана и капканът се избират;))) Ако е демокрация, като западната, бързо ще бъде разграбена от САЩ и Англия. Те това искат. п;розрачна е тяхната колониална политика на изоцоцване на ресурсите от всяка точка на планетата! Макар, че, засега кана и капкана са все едни и същи избрани, също като Бойха Барабойха във ***
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Руският народ направи поправки в конституцията си. Ти да не си спал зимен сън? Или поправките не ти харесват, но никой не те пита.
17
4
 
15
 
! Отговори
..... преди 3 години
Тоя притежава половината газопреносна система на Украйна .Имах си аз да не ги защитава.
16
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По руската конституция правомощията на Путин приключиха през 2008 година. Днес Путин е нелегитимен президент узурпирал властта чрез мошеничество и фалшификации. Всякакви методи за неговото отстраняване са законни от гледна точка на конституцията им.
15
8
 
25
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До ЧебурашкаНадежда говежда;))) Инак статията добре обслужва тролчетата като тебе, понеже в нея са поставени само намеренията на американската страна, аккво са казали руснаците за авторът на статията е "тъмна Индия". И излиза, че Путин само е мълчал, па оня му е намилал на главата;))) Хитри демократски журналистически манипулации;))))
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17Значи признаваш, че протестите, все пак, не бяха мирни.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17Не думай!!!