Михаил Ходорковски: Бях късметлия, че Путин не ме уби

Бившият олигарх има съдба, подобна на тази на Алексей Навални
28 яну 2021 21:51, Нели Христова
221
Михаил Ходорковски: Бях късметлия, че Путин не ме уби
Снимка: БГНЕС

Винаги е било инстинкт на Кремъл да кара критиците си да мълчат. През последните няколко часа полицията нахлу в офисите и апартаментите на поддръжниците на Алексей Навални. Това е истински натиск върху мъжа, който Русия вижда като огромна заплаха. Навални оцеля след нападение с "Новичок", но той е само последният от много опозиционери, които са мерили сили с Владимир Путин.

Михаил Ходорковски бе един от най-богатите олигарси в Русия, но отношенията му с Владимир Путин изстиват, след като милиардерът започва да финансира опозицията и да разкрива корупционни схеми. След това Ходорковски е арестуван и прекарва 10 години зад решетките в Русия. Компанията му Yukos е унищожена.

"Аз бях един от късметлиите. Изгубих едно десетилетие от живота си, но други, които са се изправяли срещу Путин са заплащали много по-висока цена, а този списък е дълъг", казва Ходорковски пред CNN. Сега той живее в изгнание в Лондон.

Един от най-добрите разследващи журналисти в Русия Анна Политковская хвърли светлина върху зверствата на Русия във войната с Чечня преди да бъде застреляна пред апартамента си през 2006 година, точно на рождения ден на Владимир Путин. След нея живота си загуби Борис Немцов, известен критик на режима на руския лидер. Той бе застрелян през 2015 година пред стените на Кремъл. Властта отрича всякаква връзка с убийствата.

Опозиционерите на Путин са единодушни, че побоят и заплахите към тях са ежедневие. Политическите опоненти понякога са дискредитирани, често с тайни записи, направени в хотелски стаи.

Според Михаил Ходорковски новата администрация на САЩ сега трябва да поеме глобалното лидерството срещу Русия и да предпази Алексей Навални. 

"Санкции трябва да бъдат наложени от президента Байдън, както и други западни лидери, срещу онези, близки до Путин. Това ще бъде болезнено за антуража на президента и ще се отрази върху стабилността на властта на Путин. Тези действия също така ще покажат на Алексей Навални, както и на десетки хиляди хора в Русия, че имат могъщи съюзници", категоричен е Ходорковски.

"Путин смята, че трябва да се покаже като лидер на стадото или... хората ще повярват, че той вече не е най-силното куче", казва 57-годишният бивш олигарх относно ареста на Навални. "Единственото нещо, което защитава Путин, е схващането ... че той е най-доброто куче - но това отново е поставено под съмнение."

Съдбата на Михаил Ходорковски е подобна на тази на Алексей Навални. Той е арестуван през 2003 година на самолет в Сибир. Тогава той трябва да вземе решение - дали да се качи на самолета към дома или да не се върне в Русия. И точно като Навални, той решава да се прибере в родината си въпреки заплахата от арест.

"Моето положение беше абсолютно аналогично", казва той. "Нямаше друг вариант: или се предаваш, или се връщаш, за да се биеш - така че Навални постъпи абсолютно правилно." След ареста компанията му Yukos е поставена на колене  и в крайна сметка активите му бяха разграбени от държавни петролни компании.

Ходорковски напуска затвора през 2013 година. Той казва, че се надява Навални да не последва съдбата му и да бъде освободен, но вярва, че реалността е, че ще се сблъска с нарастващ натиск от страна на руските власти.

"Може да му дадат 10 години - това в обобщение е това, което можем да видим на този етап", казва той. "Много ще зависи от това как ще реагира руското общество."

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не е късно
111
3
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До 1,За това за колко си вземат и колко плащат вероятно си прав, ама само едно ми обясни- за какъв ... им е на китайците да живеят в мразовития Сибир? Когато китайците изсекат сибирските гори, същия този Сибир ще се превърне в една мразовита пустош, която ще е още по-негостоприемна от сега!
110
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колеги съфорумци, лъжат ви!Фейк нюз!Този тип е напълнил гробища с поръчкови убийства по времето на Елцин (до края на 1999 г. и в началото на 2000 г.) затова и беше осъден а по късно Лично помилван от Путин!!!!!!Мислите, че нашите "журналисти" не знаят "биографията му"???Знаят, всичко знаят!
109
8
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До антизападопоклонникНещо си се объркал. Те ВЕЧЕ са там, просто си правят техните си неща и естествено си прибират ресурси. Засега още като алъш вериш (макар че те доста повече вземат, отколкото плащат и руснаците не могат да направят нищо). Когато започнат да си правят и градовете и им потрябва инфраструктурата ще се обявят за независими от Москва. До това време така или иначе Русия ще е започнала полека лека да се разпада под напора на корупцията и войните.
108
3
 
5
 
! Отговори
Бойха Тулупев преди 3 години
Навремето подарих на Путин, кученцето Балкан, за да знае, кой е Куцуланът на Глутницата... Путин е много далече от мене, Бох Бойха! Ако има опозиция срещу мен, аз я купувам, ако не мога, оставям с нея да правят тренировки на сухо, моите верни вълчета - милиционерите. Само прегрешилите спрямо мен, и тези, които знаят много за мен, един ден ги намира кученцето Лайка и аз го награждавам с пържолки!
107
4
 
7
 
! Отговори
Анастасiя:) преди 3 години
Аз се оттеглям за заслужена почивка. На оставащата във форума публика пожелавам същото, т.к. от пасольството нищо друго интересно tonight няма да видите. Е, може би минуси за убитата зверски принцеса и обвинения в психически отклонения към същата. Но това може да кефи само извратен руски типове, нали? :)
106
3
 
4
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До анонимен 127,То не им е необходимо на китайците да се заселват в мразовития зимата Сибир и да го анексират! Достатъчно им е само безпроблемно да си вземат кавито им трябват ресурси от там и както виждаме Путин напълно е съгласен с това!
105
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 130Напротив в Сибир е пълно с китайци!Китайците преватизирани предприятията и си водят работници.Те дори и да искат да наемат руснаци ,няма всичко читаво се изселило в Европейската част или в големите градове на Сибир,Новосибирск,Владивосток,Хабаровск, и др.
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 131Е, те ще започнат с усвояването по малко. До Урал като заселят малко повече и си построят инфраструктурата.
103
7
 
7
 
! Отговори
Анастасiя:) преди 3 години
Мързел, алкохолизъм, разврат и гнус.но подмазвачество на началството. Последното руско "качество" го бях забравила... Много време мина от 1918г. Но тази нощ пасольство то ми го припомни."Счас заплачу." - казваше моят папа Николай II и избухваше в един толкова европейски смях. Затова мужиците му се обидиха, разстреляна го, разчлениха трупа му, заляха го с киселина и го запалиха. Както и мен, и останалите.На здоровье, матушка Русь, сраная! :)
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 127Много оптимистично го даваш,китайците да ги анексират до Байкал!Аз мисля ,че ще е поне до Урал.
101
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 119Разбира се ,че Украйна не трябва да е полска ,но нали украинците потърсиха помощ от свойте Православни братя руснаците, за да опазят идентичността си и да престанат с изтощителните войни с поляците,а то какво стана?Руснаците след време им забраниха езика ,а тях прекръстиха на малоруси!Нещо подобно стана и с ядрените оръжия!Дайте си бомбите и ракетите пък ние ще ви пазим.Само където не им казаха,че трябва някой да ги пази от самите руснаци!
100
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До антизападопоклонникКитай в близките 15 години ще анексира всичко до Байкал. Джуджи това сигурно няма да дочака да го види, но тукашните русофили със сигурност. Разпада на бленуваната им родина!
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агент на Сорос и ЦРУ. Те го размениха за друг кгбеец.
98
5
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До ЮКОС,То в Канада, освен дърва, има и злато и нефт, и скъпоценни камъни и какво ли още не! Отделно от това населението на Канада е няколко пъти по-малко от това на Русия, така, че обективно погледнато, би трябвало точно канадските ресурси да са общодостъпни! Пък то като гледам как зверски китайците секат горите на Сибир, може и скоро време Русия вече да не е най-богатата на ресурси държава в света!
97
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 108"На практика Путин стана вечен с това, че спря разграбването на русия от западните и има сериозна подкрепа от народа си именно за това.Друг е въпроса че пак има разграбване но остава в руснаци"Ахахахахахаха.Ти знаеш ли къде са парите на олигарсите, ***? Те не пасат трева, като видяха какво се случи с такива като Ходорковски и се погрижиха да си изнасят активите зад граница, за да не може Джуджи и кръга около него да им вземат всичко, когато си поискат.
96
7
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
До Анонимен 113Пример: България, края на 19 век. Русия не и пука и няма Руско - Турска война. Загрижената за нас Европа представлявана от тогавашните съюзници на Турция - Германия и Австроунгария подкрепяни от Англия загрижено гледат априлското въстание от 1876 и веднага идват да ни избавят от лошите турци. Идват избиват турците и ни даряват свобода и държава и няколко милиона в безлихвени заеми за възстановяване.
95
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 години
А, стига бе! Средна заплата 360 рубли??? :) Das kann nicht wahr sein. :)))
94
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 108 Никой от Ходорковски,Немцов,Навални не е защитавал западните държави ,те просто показваха недъгавото управление на Путин и корупционните практики на власта!Путин е доказал ,че не търпи никаква сериозна опозиция,освен тази на Зюганов и неговите другари!
93
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските комунисти никога няма да се откажат от Путин, защото инстинктивно чувстват кое е най-гнусното, най-долното и най-жестокото и го обичат. Учат и децата си на същото, но времето работи против тях. При съвременните технологии и интернет истината не може да бъде скрита за дълго.