Русия ограничава до октомври корабоплаването около Крим

Това се отнася за чужди военни и други държавни кораби
16 апр 2021 18:21, Елка Василева
76
Русия ограничава до октомври корабоплаването около Крим

Русия ще ограничи до октомври плаването на военни и други държавни кораби в три зони около украинския полуостров Крим, анексиран от Москва. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Напрежението между Русия и Украйна се засилва все повече от няколко седмици - Киев обвинява Москва, че търси повод за война с цел да нахлуе на украинска територия, а Москва обвинява Киев, че готви офанзива срещу проруските сепаратисти в източните украински региони.

Още по темата

Русия струпа войски в Крим и започна военноморски маневри в Черно море.

"От 21.00 ч. на 24 април до 21.00 ч. на 31 октомври временно се спира осъществяването на правото на мирно преминаване през териториалните морета на Руската федерация за чуждестранни военни кораби и други държавни плавателни съдове", се казва в бюлетин на управлението по корабоплаване към руското военно министерство, цитиран от РИА Новости.

Става дума за три зони около най-западната част на Крим, край южните му брегове от Севастопол до Гурзуф и за "правоъгълен район" близо до Керченския полуостров недалеч от Опукския резерват. Последната е най-спорна, тъй като е близка до Керченския проток между Черно и Азовско море, който е от решаващо значение за износа на зърнени храни и стомана от Украйна, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

В миналото там са ставали сблъсъци; през 2018 г. например Русия задържа там три украински военни кораба. Киев и Западът обвиниха Русия, че съзнателно "възпрепятства" минаването на търговски кораби през Керченския проток. Москва претендира за контрол върху него с оглед анексията на Крим и с цената на големи разходи построи над протока мост, който да съедини територията й с анексирания полуостров.

Още в четвъртък, преди да стане ясно кои зони ще бъдат засегнати от ограниченията, украинското външно министерство разкритикува мерките като "узурпация на суверенните права на Украйна". Ведомството изтъкна, че по силата на Конвенцията на ООН по морско право "Русия не бива нито да възпрепятства, нито да създава пречки за превоза през протока към пристанищата в Азовско море".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Имат закон да се ползва само украински език.Но това се отнася за образование и официална кореспонденция.Иначе в Украйна се говори украински ,български,руски,полски,унгарски и румънски.Като украински говорят половината от населението но тази част са големи националисти.
33
4
 
8
 
! Отговори
Скоч преди 3 години
Голям ламтеж , алчност и злоба от този Зеленски и кликата му. Едни получиха парите направиха Майдана в Киев. Избиха много мирни украинци. Да дойдат тук да им подарим Странджа сакар да я разработват украинките , че и с турските авери ще са си близо.
32
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тюрмата на народите Русия трябва да бъде ликвидирана, в противен случай този калпав народ щепродължава да измъчва и тормози всичките си съседи с изключение на Китай от който Путин се на.сира от страх.
31
4
 
10
 
! Отговори
В Украйна са варвари преди 3 години
До Анонимен: Никакви лъжи не са, а са самата истина. Този закон, с който се забранява използването на друг език и в момента е в сила в Украйна. И не е тайна за никого. Чети за да не се излагаш.
30
2
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 години
До Анонимен 29: Хайде остави ги тези лакърдии. Нямала Русия права над Крим. Това е дъвкано толкова много, че няма смисъл да се пише пак. Чети историята.
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В Украйна са варвариПросто руснаците са ти напълнили главата с пропаганда и лъжи на битово ниво. Затова не се излагай да им повтаряш гнусните лъжи.
28
12
 
4
 
! Отговори
Открийте разликите преди 3 години
между Аншлуса на Австрия от Хитлер, и окупацията на полуостров Крим и готвещата се окупация на цяла Украйна от руския нацист Владимир Путин!Засега аз не виждам такава, освен руския език в сравнение с немския разбира се.Ако вие виждате, моля коментирайте. Помагайте.
27
6
 
8
 
! Отговори
В Украйна са варвари преди 3 години
В Украйна е приет закон, съгласно който там може да се говори само на украински, дори и на битово ниво. Няма друга такава държава в Европа. Това си е чисто варварство. Единствено Унгария има доблестта да протестира официално срещу това нарушаване на личната свобода. А в Украйна има и значително българско малцинство.
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Малко за политикаРусия няма никакви права над Крим. Захвата на Крим беше една чиста разбойническа акция на Русия и Путин. Светът никога няма да признае че Крим е руски.
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязва се че ...малките зелени човечета....,налазиха и този сайт...Инвазията върви с пълна сила...Вън от тук проруски мекерета..
24
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 25Ти говорил ли си с руснаци от Донбас?
23
7
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 години
Русия няма избор. Не може да не защити рускоезичното население в Донбас и Луганск. Ако Киев продължава да воюва с тях, накрая Русия ще ги признае и ще ги приеме в Руската федерация.Тогава, когато се нарушават личната свобода и гражданските права на голяма етническа група, както това става в Украйна, тези хора трябва да имат право най-малкото на автономия, а когато не им се дава, трябва да имат право да се отделят. Така Косово се отдели от Сърбия. И те ще се отделят.
22
11
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Иван Шмельов за руския народ : Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде.
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Умом Россию не понять, Аршином общим не измерить:У ней особенная стать В Россию можно только верить!"Ф. ТютчевТова обяснява всичко за понятието наречено Русия.Русия е нещо като Земния Рай за някои славянски племена.Те вярват, че там, в нея/в него (в Рая) всичко е прекрасно и чудесно.Русия се разпростира на огромна територия и е богата на много неща.Но Русия също така е затвор за свободния човек.Затова много свободни руснаци са избягали.А Путин сега ги "защитава" и иска да ги върне!
20
13
 
4
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Апетита идва с яденето.След Крим,на ред са ЛР иДР.Не Украйна влиза в Русия а Русия има намерение да влезе в Украйна.Нарушение на териториалната цялост на украинците.А навремето когато бомбиха Чечня,казваха че това е Вътрешен проблем.Ами сега проблема е вътрешен,на Украйна.Те за това за отрицателно време издадоха близо милион руски паспорти,да могат да имат повод за нахлуване,уж заради руснаците там.Долно.
19
15
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селекционирани чудовищни морални у роди при, които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в Ла йн ата, в които иска да потопи целия свят.
18
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъм да се чака до 31 октомври. Русия ще сдаде Крим още през август, а до 31 октомври ще трябва да направи първата вноска от 30 милиарда долара за покриване на золумите от руския свят незаконно установен в Крим от Путин.
17
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 10 (СССР)Я па да е руско??? Откога Карадениз стана Чьорное море?Даже в любимата ти Русия си имат един готин турски курорт наречен Геленджик!Лудият Волен Сидеров ще се пoпикae от злоба ако разбере че неговият аркадаш Путиноглу не му е сменил името с руско...
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Третата зона, а именно "правоъгълен район" близо до Керченския полуостров недалеч от Опукския резерват е най-спорна. След като стана ясно кои зони ще бъдат засегнати от ограниченията, укропският прецИдент Зе започна да звъни по телефона на Государя Путин, но последният е зает със Съвета по безопасност на Русия - обсъждат контрасанкции на пиндостанските санкции. Дали и когато се освободи, Государят ще поиска да говори с клоун без собствено мнение?
15
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми ще кацат. Русия натрупа в Крим и около границите на Украйна войска и боеприпаси колкото да завладее Европа.Обаче, щом е Русия - браво.Украйна има право да се защитава срещу фашизма на Путин.И докато САЩ подкрепяше материално Сталин си мълчаха, не благодариха на САЩ и даже заема не си върнаха.Сега ще гледат как САЩ ПОМАГАТ НА ДРУГ.