Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор

Руската компания заяви, че решението е политически мотивирано
20 апр 2021 12:00, Елка Василева
94
Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор
Снимка: архив, БГНЕС

Чешкото правителство обяви, че няма да покани руската компания "Росатом" да вземе участие в правенето на оценки по сигурността преди планиран търг за изграждането на нов реактор в атомната електроцентрала "Дуковани". Това заяви министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от Ройтерс.

Решението, което на практика изключва Русия от търга за милиарди долари, бе обявено два дни след като Прага изгони 18 служители на руското посолство заради подозрения, че руското разузнаване е замесено в експлозиите в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Това е най-големият скандал между Москва и Прага от края на съветската доминация в Източна Европа през 1989 г.

Още по темата

Русия обяви това обвинение за абсурдно. "Росатом" заяви, че решението за изключването му от търга е политически мотивирано.

"Съжаляваме за решението на чешките власти, защото руската и чешката ядрени индустрии имат сериозни перспективи да развият взаимноизгодно партньорство", заяви компанията.

В Чехия се водеше яростен дебат дали Русия трябва да има място в търга за изграждане на нов реактор, който да замени остарелите блокове в "Дуковани", собственост на компанията ЧЕЗ, в която държавата е мажоритарен собственик.

Министерството на промишлеността обяви през март предварителен кръг за селектиране на потенциални инвеститори, свързан с правенето на оценка по сигурността. Официалният търг се очаква да бъде обявен, когато новото правителство встъпи в длъжност след изборите през октомври.

Хавличек каза вчера, че покани ще бъдат изпратени на американска, френска и южнокорейска компания. "Росатом" няма да има право да доставя ключови ядрени технологии дори и в консорциум. По-рано тази година чешките политически партии се споразумяха да изключат от участие и Китай.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,да ама неТовето са празни приказки.
53
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 50 Реактори от типа РБМК руснаците отдавна не правят и навсякъде се затварят защото са нестабилни! В Чернобил простотията стана заради един твърдоглав руснак пълномощник на ЦК на КПСС! Оставиха реактора без охлаждане и гръмна! Другото го знаем! Във Фукушима са същия тип реактори и също останаха без охлаждане! Там обаче ги тресна земетръс и след това цунами, не човешката дивотия! Неподходящо място за АЕЦ поначало!
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еваларка на чехите.
51
3
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 48Не съм русофил/фоб... все тая! Българофил съм! Руснаците са както и всички други по тия търгове - за пари, за да работят те, а не другите.....! И безспорно добре си правят сметките!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 51Не ги познаваш достатъчно.:)
49
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Те още не са ги разкарали изцяло така както китайците! Като поотмине тая патаклама от типа "Много шум за нищо", "Укротяване на опърничавата"... ще се съберат на спокойно място без публика двамата венециански търговци, ще си поговорят и ще видим какво ще излезе накрая! Доколкото се познавам с чехи знам, че са много добри в сметките и договарянията!
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме ги руските реактори в Чернобил. В припят тревата е червена и птичките лаят. Ядрената енергетика е много сериозна и опасна материя и не бива да се извършва от глуповати народи. Я вижте в Япония какво става. Ядрената енергетика е като руската рулетка. Уж много евтянко и накрая едно земетресение и в следващите 100000 години ще светиш като крушка.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,да ама неАбе рускис защо се натискат за тия търгове?С'поред русофилите като теб руснаците правят едва ли не услуга на купуващите?Защо не "накажат" потенциалните купувачи, като не се явяват, а вместо това подкупват, заплашват и тероризират само и само да се доберат до изпълнение?Що така, другаре?
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 44Франция ли която е измислила ядрения реактор още преди Втората световна война ще покани руските некадърници? Абе вие русофилите имате ли нещо в главите си?
45
3
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 42Аха! И природния газ, и горивото за АЕЦ-а и....! Прoдaвaм индивидуaлнo ВEИ - вeлocипeд c динaмo. Зaрeждa здрaвocлoвнo бaтeрии нa тaблeти, aйфoни....! Кaтo cпрaт АЕЦ, "Мaрицa-Изтoк" ... oтвaрям мaгaзин oнлaйн! Вcички фoрумни eкcпeрти c oтcтъпкa!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 44Не могат да поканят руснаците: чехите изрично са казали, че такъв вариант няма.А французите са по-добри от руснаците в правенето на реактори, тъй че ....
43
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Вярно! Според мен търга ще го получат французите, те пък ще поканят руснаците за да кажем подизпълнител и така! Но щом няма да са директно руснаците със сигурност цената ще се вдигне!
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия продава ресурси на Китай и на Запада и така Путин и приятелчетата му олигарси си пълнят гушките , а руснака ще продължи да бъде беден като църковна мишка, въпреки че има най-много доказани ресурси на планетата. А Чехия не я мислете, само сравнете стандарта на тая държава с този на Русия с необягните ресурси и ми кажете Путин не е ли едно лекенцe.
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,да ама неРуснаците да си вземат и жилото и меда и да изчезват от ЕС. Когато се цивилизоват след новото 300 годишно монголско робство на чичо Дзинпин да заповядат в Европа.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37"Правителството в оставка"Ц, Захариева вече се изказа от името на Правителството в полза на защитата на националния съверенитет на Украйна И на Чехия.За останалите си прав.
39
1
 
1
 
! Отговори
Rrr преди 3 години
Вот для чего была нужна вся эта ложь про Россию
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До жалки хорица"Необятните руски пазари"За пропадналата Русия ли говориш, в която над 90% от населението мизерства?Абе, русофилите що не вземете да си направите една двъседмична екскурзийка в Русия, за да поизтрезнеете?
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички мълчат за събитията в ЧехияПарламентаристите които обещаха промянаЛетецът генерал - честен и почтенПравителството в оставкастискат зъби в омерта
36
6
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Някой от постващите тук знае ли, че по-важните чешки фабрики-производители и на оборудване за АЕЦ са собственост на руски компании, обединения...! Половината от парите щяха да си останат в Чехия, а сега?! И не са ги разкарали от търга изцяло, така както разкараха китайците, а само от предварителната оценка за сигурност! Нещо, което руснаците си го имат защото на АЕЦ-Дуковани/руски проект от-до/ и сега има работещи 4 блока ВВЕР 440 - същите като нашите спрените 4-те в Козлодуй!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Да, чехите ще "загубят" "привилегията" руски танкове да се разпореждат в Прага.Наистина, страхотна загуба.