Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

Действията на Русия не са за първи път, посочи вицепремиерът
19 апр 2021 18:15, Красимир Ангелов
131
Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева изрази пред колегите си от Европейския съюз пълната солидарност на България с Чехия срещу нарушаването на националния й суверенитет от страна на Русия, както и потвърди пълната подкрепа на България за Украйна на фона на ескалацията и струпването на руски военни в източните части на страната, съобщават от МВнР.

"Напълно неприемливо е нарушаването на суверенитета на Чехия от страна на Русия. Това не се случва за първи път", каза Екатерина Захариева по време на състоялия се чрез видеоконферентна връзка Съвет "Външни работи".

Още по темата
В началото на заседанието Ян Хамачек, вицепремиер, вътрешен министър и и. д. външен министър на Чехия, информира колегите си от ЕС за експулсирането на 18 служители на посолството на Русия в Прага, както и за разкритията на чешките спецслужби за двама офицери от руското военно разузнаване, пряко свързани с взрива на чешки склад за боеприпаси през 2014 г.

Първите дипломати от ЕС и върховният представител Жозеп Борел изразиха пълна подкрепа и солидарност с Чехия срещу незаконните действия на Русия.

Основна тема на Съвета "Външни работи" днес бе ситуацията около Украйна, като онлайн в дискусията се включи и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Външните министри от ЕС потвърдиха категоричната подкрепа на Евросъюза за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за ускореното прилагане на ключовите реформи в областта на върховенството на закона, съдебната система и борбата с корупцията. Те изразиха дълбока загриженост от продължаващото масирано струпване на руски военни сили и оборудване по границите с Украйна и на полуостров Крим. Отправен бе настойчив призив към Русия за прекратяване на провокативните действия, деескалация на напрежението и съживяване на преговорите в рамките на Тристранната контактна група на ОССЕ и Нормандската четворка.

"Изразявам пълната солидарност с Украйна по повод опасната ескалация около границите й от страна на Русия през последните седмици. Тези действия са абсолютно неприемливи. Трябва да продължим да бъдем солидарни с Украйна и да настояваме Русия да изпълнява всичките си международни ангажименти", каза Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС. Тя приветства Украйна за проявяваната сдържаност през последните седмици в тази извънредно тревожна ситуация.

За българската страна много е важно да бъде постигната деескалация на напрежението и да бъдат препотвърдени ангажиментите към примирието от юли 2020 г. и мирното решение на конфликта в Източна Украйна. Необходимо е пълно прилагане на Минските договорености като единствен начин за постигане на решение на конфликта.

Министрите проведоха дискусия и по ситуацията в Етиопия, където по данни на ООН около 4,5 млн. души се нуждаят от помощ. Външните министри обмениха виждания за засилване на приноса на ЕС в координация с международните и регионалните партньори за спешно прекратяване на военните действия и облекчаване на тежката хуманитарна ситуация в провинция Тигрей, за стартиране на политически диалог между местните власти и правителството в Адис Абеба и пълно разследване на данните за тежки нарушения на правата на човека.

Съветът прие допълнителни ограничителни мерки и спрямо физически лица и икономически образувания, свързани с режима на военните в Мианмар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
3
 
! Отговори
А подпорната стена преди 3 години
на мъжлето си, няма ли да подкрепи? Стига сте мъчили народа със шайката на Боко, разкарайте ги тези ***!
95
2
 
2
 
! Отговори
петкано, преди 3 години
няма кой да те чуе-навсякъде сме затънали благодарение на вас-стига позиране
94
3
 
1
 
! Отговори
до 103 преди 3 години
Нашият хубостник Гебрев е изнасял оръжие за Ислямска държава.....и това е ставало с мълчаливото съгласие на българската държава....после се жалвал, че бил тровен с Новичок...........чехите също за замесени..............за тях важно е да изкарат руснаците криви и виновни............а колко невинни деца загинаха в Сирия заради контрабанисти на оръжие като Гебрев??
93
3
 
3
 
! Отговори
Ами сега? преди 3 години
Чехия замесена в акция за международен тероризъм, при това призната от чешкия премиер! Чехия държала боеприпаси на склад, предназначени за контрабанда от български контрабандист на оръжия - краен получател Ислямска държава в Сирия. Според чешкия премиер Чехия и един български търговец на оръжие са виновни за смъртта на стотици хиляди убити от ИДИЛ с чешко оръжие...Четете внимателно - политиката на Чехия се оказа политика на международен тероризъм според техния премиер!
92
3
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Тая пак доказа, че за нищо не става!
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвличане на вниманието, нащи вътрешни проблеми сме упапали та с чужди се занимаваме.
90
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Разбира се, че всички сме за независимостта, суверинитета и териториалната цялост на Украйна - въпросът е за независимостта, суверинитета и териториалната цялост на Русия! Русия твърди, че много нейни исконни земи са окупирани административно от Украйна и точно тук е проблемът...Не може да се нахвърляме на някой, който търси исконното си право! Ето защо проблемът е политически, а не военен...Украйна е нагла по отношение на Русия и точно за това не иска директни разговори с нея!!...
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бойкото може да отиде прислужникв американското посолство в Москва.На американците са забранили да синаемат обслужващ персонал от рускиграждани.
88
4
 
1
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
А на Русия дали го подкрепя 'суверенитета'?
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ушaнките Чепига и Мишкин пак изложиха тежко главната yшанка Путин. Не им върви на братята yшанки винаги се провалят в тайните операции.
86
6
 
8
 
! Отговори
Делово предложение преди 3 години
Руските власти са забранили на посолството на Чехия да наемат руски граждани на работа в посолството. За български граждани и гражданки такава забрана засега няма. Захариева следва се възползва от това и да побърза да се цани за чистачка в чешкото посолство в Москва. Така тя ще може даде личен пример за безкористна подкрепа на последните действия на официална Прага.
85
4
 
2
 
! Отговори
София преди 3 години
Ех че хубава усмивчица... ах ах ах
84
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало г-жа министърката, като България подкрепя Украйна срещу Русия утре като стане мурабето ще пратите ли вашите деца да се бият за Украйна ,аааа... или само на приказки сме много големи и каквото ви наредят от Вашингтон и Брюксел такова се говори..че той бай Тошо навремето беше по-независим от вас сега...
83
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Володя, сложи ги на място, че ми писна от европейски изродили.
82
4
 
3
 
! Отговори
Чепига преди 3 години
С Мишкин през 2015 организирахме фойерверки и във ВМЗ Сопот, но понеже шефовете на службите ви са наши хора, в България можем да взривяваме и тровим безнаказано! Все в порядке!
81
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавно излизане от ес и нато или ни чака съдбата на хитлеристка коалиция.
80
6
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
България "подхрюкивает",както звучи на руски българското "г.Р.ух.тИ".
79
5
 
15
 
! Отговори
иво преди 3 години
Света се тресе,а Боко е в болница със спонтанен аборт.Е по-жалко правителство не сме имали.Съд и затвор за тези.
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5678Учителка съм и съм съгласна с вас.
77
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мин. Захариева, бихте ли се изразявали по-прецизно: Българското правителство подкрепва правителствата на Чехия и Украйна.