Германия преговаря за 30 млн. ваксини от руската "Спутник"

Условието е тя по-бързо да бъде одобрена от EMA
22 апр 2021 21:40,
38
Германия преговаря за 30 млн. ваксини от руската "Спутник"
Снимка: БГНЕС

Германия води преговори с Русия за закупуване на 30 милиона дози от коронавирусната ваксина "Спутник V", след като бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

"Германия договаря 3 х 10 милиона дози за юни, юли и август. Условието за това е бързото одобрение на ваксината от страна на ЕМА", написа в Туитър премиерът на Саксония Михаел Кречмер.

Той публикува туита след срещата си с руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко по време на посещението си в Москва, чийто фокус трябваше да бъдат отношенията в областта на културата с Русия, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Германия предизвика полемика в началото на април, когато заяви, че е започнала преговори с Русия за закупуване на дози от ваксината "Спутник V", без да чака координирани действия на ЕС.

Здравният министър Йенс Шпан заяви, че най-голямата икономика в Европа търси "обвързващ ангажимент, какви количества и кога могат да стигнат до Германия след одобрение от регулатора".

Преговорите се провеждат в момент, когато двете страни дискутират деликатни въпроси, включително многократните руски кибератаки срещу Запада, отношението на Кремъл към лидера на опозицията Алексей Навални и ескалиращото напрежение по границата с Украйна.

Досега Германия е координирала закупуването на ваксини с ЕС.

Масовата ваксинация в страната започна в края на декември и се използват препаратите на Pfizer/ВioNTech, AstraZeneca и Moderna.

Очаква се през следващите седмици в ЕС да започне прилагането и на четвърта ваксина – тази на Johnson & Johnson.

Южната провинция Бавария и източната провинция Мекленбург-Западна Померания вече обявиха планове за предварителна поръчка на дози "Спутник V".

EMA стартира непрекъснат преглед на ваксината "Спутник V", която може да стане първата незападна ваксина срещу коронавирус, одобрена за употреба в 27-членния блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
28
 
! Отговори
Питам наивните преди 3 години
А защо пак пишете за Навални? Кой се интересува от него, освен САЩ!? А защо е този нездрав интерес от страна на САЩ към Навални? В България също преди няколко месеца имаше насилие над ппротестиращи- Да не говорим за нагласените избори в САЩ и убитите протестиращи. Защо са се втренчили в този мазник, а не в собствените си проблеми, а? Защо се намесват във вътрешната политика на трети страни?
10
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ваксини в Русия - 6 милиона ваксинирани. Защото германците са ги изкупили. Смях.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немските власти могат да си позволят да взимат решения в ползаа здравето на народа и полезни за държавата, защото не са мишоци, като нашето васално правителство, работещо само и единствено в полза на интересите на САЩ.
8
4
 
14
 
! Отговори
До 8 от 2 преди 3 години
Ударих ти един минус защото не четеш "работя с немци". Някъде да пише, че аз съм неподред, разхвърлян или тарикат, който предрежда? Айде айде, и немци има сякви сакън
7
8
 
22
 
! Отговори
хехе преди 3 години
До Анонимен 2мислиш немците за чугунени и бавно развиващи защото не знаеш що е то ред и порядък...и дисциплина.... Ние Българите понеже сме все татикати...все измисляме някакви псевдо-умни..псевдо-оригинални комбинаций ...все гледаме да прередим някои, да надбягаме някой, да прецакаме някой за да се докажем, а за правила и закони не ни пука .....никога няма да разберем НЕМЕЦА, който е нучен на ред порядък и дисциплина .... виж държавата им ...виж нашата .... отразява манталитета на народа.
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази новина е лов на канарчета.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за нас астрата и мистър пропър , както и с храните и парите
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще стане като със Словакия, но някои политици бавно загряват.:)))))
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руски, китайски, американски- не струват. Все пак пред РНК терапията Спутника е по-малкото зло
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те докато се напреговарят и Ковид ще отмине. Работя с немци. Няма по-чугунени бавноразвиващи същества.
1
1
 
20
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Ние кога?