Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин

По думите й Прага е поела по пътя нар азрушаването на отношенията с Русия
22 апр 2021 19:05, Нели Христова
223
Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин
Снимка: БГНЕС

Русия даде да се разбере, че ще отговори бързо, след като по-рано днес Чехия й даде срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"В момента Прага пое по пътя на разрушаването на (двустранните) отношения. (Нашият) отговор няма да закъснее", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя припомни "червените линии", за които спомена вчера руският президент Владимир Путин в годишното си послание към парламента. Русия няма да позволи на никого да ги наруши, отбеляза Захарова, предаде БТА.

Чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка междувременно бе извикан в руското Министерство на външните работи, съобщи още ТАСС.

На излизане Пивонка каза пред журналисти, че му е бил предаден официалният руски отговор на чешкото решение за експулсиране на дипломати. Той обаче не даде подробности.

Чешкият посланик заяви, че засега остава в Москва. Уреждането на двустранните отношения ще бъде дълъг процес, прогнозира той.

Чехия не иска ескалация на отношенията с Русия, увери днес премиерът Андрей Бабиш. Той изрази надежда Русия да признае непропорционалността на своята реакция при експулсирането на дипломати.

Вчера новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до днес да позволи на 20-имата служители на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души - 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници - 27 дипломати и 67 технически служители.

Руският посланик в Прага Александър Змеевски пристигна в чешкото Министерство на външните работи за среща с неговото ръководство.

Чешките власти междувременно засилиха охраната на руското посолство в Прага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
7
 
! Отговори
Американски бази преди 3 години
Да но в Чехия има американски бази и тайни затвори на ЦРУ. Всеки го знае, грижат се за сигурността на приятелите. Когато Вашингтон убива, никой не му пречи. Ето затова са в "добри" отношения винаги. Това е НАТО, убивай на воля, всички сме приятели
37
5
 
5
 
! Отговори
българия преди 3 години
да последнва примерада изгони всички руски дипломатии да национализира заграбените земи от руски сатрапи олихгарси по черноморието ниако се забавим после ще стане късно
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами права е! Това е егати гадното. Да си живял в Чехия и изведнъж да ти кажат: "Връщай се в саваната!" На цели 60 човека! Нали бяха хуманисти на Запад, защо постъпват така с хората?
35
6
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Ха, сега обясни как се "взривяват" военни складове на охраняема вражеска територия???Знаеш ли какво количество взривно вещество е необходима, а колко време?Да не би пък тези складове да са били част от "туристически маршрут"???Абе, вие сте като "дунапрен", попивате всичко което излеят върху вас!Колко лесно се подавате на манипилация!-))))
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Чехия е преминала червените линии то Русия е преминала всички тъмно червени линии.
33
11
 
7
 
! Отговори
Американска радиация преди 3 години
Европа е окупирана от Америка. В България ще има ядрено оръжие скоро. В Момента в 6 държави в Европа има американски ядрени бомби. Американски бази по цял свят. Това е нова османска империя с център Вашингтон. А Русия е притисната в ъгъла. В момента няма паритет. Има ситуация в която Русия ще бъде унищожена, а хората ще измрат все едно от американска или руска радиация. Може би американската не е по-лоша, вземете нея
32
10
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Русия може и да не започва войните, но винаги ги завършва в чуждите столици - Париж, Берлин, Букурещ, Будапеща, Варшава, Талин, Вилнюс, Рига, София, Загреб, Хо Ши Мин, Пхенян, Бротислава, Дамаск. Ред е на Брюксел.
31
10
 
7
 
! Отговори
путин преди 3 години
прочетете си историята братушкиявно забравяне как изтрадалия и много търпелив руски народ постъпва със самозабравилите си управници себедръжци и диктатори сатрапиникой неможе да спре руския народ когато се разяри срещу изедниците които го гнетят,и няма да минат оправдания от рода ама те европа и сащ са лошитепросто си четете историята
30
7
 
9
 
! Отговори
Мачкай преди 3 години
Мачкай Путин. Само така
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въздуха ухае"Въздуха ухае на радиация, особено тоя над Вашингтон. Но не се радвайте, радиацията няма да избегне нито България нито черно море. Океаните ще останат без живот и ще станат негодни за плаване, САЩ (или поне 2,3 % дето ще оживеят) ще са откъснати от света"Русофилите винаги сте мечтали да умрете от радиацията на руските нюкове, защото "руската радиация - най-добрата радиация", нали, другаре?
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Земята умираПо ко позна?
27
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До къде падна Русия при Путин..., някой задава ли си този въпрос? Или само се джафкате на дребнотемие? Да ти гони дипломатите както си ще една Чехия, да ти поставя ултиматуми, да те обвинява в тероризъм... и ти да не можеш нищо да и направиш...До там я докара Путин някогашна Русия
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въздуха ухаеРадиация заради 60 изгонени алкохолизирани руски дипломати ли?Надали.
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руски агенти взривяват военни складове при което загиват и чешки граждани, след това изпозлват непропорционален отговор в дипломатическите разменни, но Чехия е "прекрачила червената линия".Средноазиатските варвари май наистина вярват, че някой сериозно приема идиоттщините им и манията има за величие, обелечени в наглост и безочие.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като е прекрачила, сега какво?Изкукали руснаци.
23
6
 
2
 
! Отговори
Земята умира преди 3 години
Земята умира, но ние хората можем да и помогнем да умре много бързо. Тогава ще е все тая, кой е прав и кой крив
22
3
 
5
 
! Отговори
Путин- е ле па тия преди 3 години
Видяла жабата ,че подковават коня и тя вдигнала крак...
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Даи да ти ударяЧовекът си защитава държавата - макар и малка.Иска равнопоставеност.Откъде-накъде Русия ще има 4 пъти повече дипломати?
20
8
 
8
 
! Отговори
браво на Прага преди 3 години
това мноого отдавна трябваше да бъде направенов Чехия е пълно с руснаци най-вероятно повечето са шпиони и доносници мразещи Евопа хоратака беше в Лондон и Англия преди брекзита, след това а изненада стана Брекзитне искаме да стане Чехзит затова трябва да се изгинят колкото се може руснаци които нямат работа или са шпиони.В Карлови Вари всичко улици и надписи са написани на руски и се говори на този език навсякъдекак е възможно това да се допуска, трябва да бъде спряно възможно най-скоро
19
4
 
6
 
! Отговори
Въздуха ухае преди 3 години
Въздуха ухае на радиация, особено тоя над Вашингтон. Но не се радвайте, радиацията няма да избегне нито България нито черно море. Океаните ще останат без живот и ще станат негодни за плаване, САЩ (или поне 2,3 % дето ще оживеят) ще са откъснати от света