Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин

По думите й Прага е поела по пътя нар азрушаването на отношенията с Русия
22 апр 2021 19:05, Нели Христова
223
Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин
Снимка: БГНЕС

Русия даде да се разбере, че ще отговори бързо, след като по-рано днес Чехия й даде срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"В момента Прага пое по пътя на разрушаването на (двустранните) отношения. (Нашият) отговор няма да закъснее", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя припомни "червените линии", за които спомена вчера руският президент Владимир Путин в годишното си послание към парламента. Русия няма да позволи на никого да ги наруши, отбеляза Захарова, предаде БТА.

Чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка междувременно бе извикан в руското Министерство на външните работи, съобщи още ТАСС.

На излизане Пивонка каза пред журналисти, че му е бил предаден официалният руски отговор на чешкото решение за експулсиране на дипломати. Той обаче не даде подробности.

Чешкият посланик заяви, че засега остава в Москва. Уреждането на двустранните отношения ще бъде дълъг процес, прогнозира той.

Чехия не иска ескалация на отношенията с Русия, увери днес премиерът Андрей Бабиш. Той изрази надежда Русия да признае непропорционалността на своята реакция при експулсирането на дипломати.

Вчера новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до днес да позволи на 20-имата служители на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души - 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници - 27 дипломати и 67 технически служители.

Руският посланик в Прага Александър Змеевски пристигна в чешкото Министерство на външните работи за среща с неговото ръководство.

Чешките власти междувременно засилиха охраната на руското посолство в Прага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А чешкия центърЕдните са с дипломатически имунитет, другите не са.Не виждам защо служители в уж културен институт трябва да са с имунитет.
17
3
 
9
 
! Отговори
Даи да ти ударя преди 3 години
Дай да ти ударя 18 шамара, но ти не ми връщай 20, въпреки че си по-силен. Сега ще ти ударя още 50, но искам да сме в добри отношения. Май Бабиш го е опраскала короната точно в мозъка
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във въздуха ухае на голяма война. А диктатора Путин - ще приключи като всеки диктатор
15
2
 
13
 
! Отговори
Две чешки фирми преди 3 години
Две чешки фирми участват в доставка на кабели и други материали за АЕЦа който Русия строи в Турция. Директно ще ги опраскат. Шкода изнася 12% от продукцията в Русия, директно ще ги опраскат. Чехия изнася още доста неща към Русия, яко ще ги опраскат. Чешия може да загуби над 10% от износа си
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая Русия ще се ядоса и ще реагира пропорционално, като забрани на чешките държавни ръководители да посещават мавзолея на Владимир Илич. Ще ги видим тогава какво ще правят надутите чехи!
13
3
 
10
 
! Отговори
А чешкия център преди 3 години
А чешкия куктурен център в Москва, там работят над 60 чехи. За разлика от Прага, където руснаците са част от персонала на посолството. Май не броят правилно, но в Москва ще си тръгнат още 60 отгоре
12
7
 
7
 
! Отговори
Лошо преди 3 години
Все повече мирише на барут...
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убава мадама. Бая е.....е може да отнесе.
10
12
 
10
 
! Отговори
Ама, преди 3 години
Маро освен с песков да се напиете и ударите по един казачок...друго не можете да сторите...Вие сте часовников механизъм в дигиталната ера.
9
19
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ех, този Джуджистан никоя държава не я обича. Само Беларус, но и там си имат диктатор като джуджето убиец, та затова :)))
8
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес е Ден на Земята, чешките алкохолици вместо да кажат две-три добри думи за Земята се мъчат да подпалят ядрен холокост и да унищожат планетата.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Азрушаването" е много сериозно :D :D
6
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия успя да се присламчи към победителите във ВСВ и почна да си разиграва коня, ама свършва вече тая работа.
5
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците ще пратят чехите да ходят да Чешат таааците на евро.гейците и краварите.
4
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти му казваш, руснако нагъл си, тръгвай си от къщата ми.Той ти казва - ще прескочиш червената линия.
3
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марчето що не си танцува казачока, както може да го прави, ами се занимава с богатите държави?
2
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конската муха Чехия ще получи асиметричен мухозол, защото цяла ракета е много за нея и ще засегне съседите.
1
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия ще отговори като спре износа на руски бели робини за Чехия и чехите няма да дънят рускини