Мрачното бъдеще - какво ще стане с поддръжниците на Навални?

Организацията им може да бъде обявена за екстремистка
26 апр 2021 22:35, Нели Христова
144
Мрачното бъдеще - какво ще стане с поддръжниците на Навални?
Снимка: БГНЕС

Бъдещето изглеждаше неописуемо мрачно за поддръжниците на Алексей Навални преди протестите тази седмица. Техният харизматичен лидер, според лекарите, е бил близо до смъртта. През това време Кремъл заплашва да обяви за екстремистка организация цялото му движение. Усещайки задаващия се апокалипсис, един помощник нарече протеста: "Последната битка между нормалните хора и абсолютното зло."

Това, което последва, бе изненадващо нормално: ядро ​​от десетки хиляди привърженици на Навални се събра край Кремъл, размахвайки факли на мобилни телефони и скандирайки "Путин е крадец!" Полицията се събра в Москва, но тълпата обикаляше столичните улици на воля. В Санкт Петербург обаче имаше жестоки репресии.

"Това чувство на ентусиазъм, на преодоляване на страха, протестът завърши с положителна нотка ... Остави ме с усещането, че нищо не е загубено. Това все още не е последната битка, а уличните протести в Русия не са приключили завинаги", казва Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията на Навални.

Но едва ли еуфорията може да продължи. Навални, който в петък обяви края на гладната си стачка след повече от три седмици, вероятно ще бъде зад решетките през следващите години. Помощниците му са или в изгнание, или под домашен арест. А в понеделник съдът може да определи движението му за екстремистко, заплашвайки неговите привърженици със същите наказания като тези, които получават членове на забранени организации като Ислямска държава.

За първи път откакто Владимир Путин стана президент на Русия през 2000 г., демократичната опозиция е на ръба да бъде изтласкана под земята, към реалност, която по-скоро прилича на съседна Беларус.

"За опозицията всичко е въпрос за оцеляване сега", казва проф. Самюел Грийн, директор на Руския институт в King’s College London пред The Guardian. "Ако стигнем до позиция, при която всеки, който има значение, е в изгнание или в затвора, тогава става въпрос не за това какво прави ръководството, а за това, което правят обикновените хора. Стигнали ли сме до момент, в който на хората толкова им е писнало и са толкова уплашени от това на къде вървят нещата, че масово започват да изразяват своето несъгласие".

През последното десетилетие Навални постигна своя успех по начин, който се изплъзна на предишните опозиционни политици. Той се превърна в истинска национална фигура, охулен от Кремъл и лично от Путин, но признат и от по-голямата част от обикновените руснаци. Той също така е неуморим организатор, вдъхновяващ поколение привърженици да упорстват въпреки все по-тежките репресии.

"Винаги ще има протест, независимо дали Навални е свободен или не", казва Ирина Юсупова, ученичка в гимназията, която присъства на протеста в сряда.  Попитана за бъдещето на движението тя добавя: "Дори ако те ни наричат ​​екстремисти, ще намеря начин да протестирам."

А много високопоставени борци срещу Путин са принудени да избягат или да бъдат убити. Тази седмица Владимир Милов, близък колега на Борис Немцов, опозиционният лидер, застрелян през 2015 г. пред Кремъл, обяви, че е заминал за Европа, за да избегне ареста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вашият сайт е пак вчерашен вестник.нито ни интересува Навални, нито привържениците, нито противниците му, нето Русия.Що не се занимавате с нашенските Нахални - защото ви е страх!
55
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме ми на оная работа за Навални. Дано пукне в затвора
54
12
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Ами докога ще ни занимавате с тоя недоотровения бандит? И той е такъв, същият като Путин и шайката му, само че е изпаднал от "А" групата, и сега неможе да се примири с това. Слабо ни интересува какво ще стане със стотина пиянки и още горе- долу толкова слабограмотни индивиди. Нали все пак това е новинарски сайт, или греша?
53
7
 
9
 
! Отговори
No Coment преди 3 години
В тая болшая държава винаги ще се намери някъде местенце и за подръжниците на Навални,даже и пари за квартира и храна няма да им трабват.На Кремълски разноски ще ги уредят.
52
6
 
13
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Разбира се, че ще ги обявят за екстремисти! - такава е "политиката" им /долу Путин на всяка цена, с лъжи, манипулации, мръсотии, насилието на улицата/...Но това трябва да бъде обяснено и да СТИГНЕ до хората там, а не да се НАЛОЖИ АДМИНИСТРАТИВНО, според мен, защото ако това не стане, резултатът ще е административно /съдебно!/НАСИЛИЕ върху протестиращите, които явно си нямат на идея истината за ситуацията, манипулирани от Навални и сие, че става дума за ограничаване на свободата им...
51
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални е балон. Дори на снимката ако махнете журналята с жълти жилетки отстават 30-50 чиляка. Това в 15 милионен град, смешно е. Тия номера не минават в русия, вече са ги лъгали 90те като си разрушиха държавата за да ядат бургери в макдоналдс. втори път не става номера
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Злото няма да е вечно...
49
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мани го Навални.Руските роби са си пак роби.Кажат им убивайте - те убиват и не се замислят.Кажат им първи секретар на КПСС те започват да му *** подметките. Шат на патката главата щото е празна кратуна руска.
48
2
 
7
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 години
Те са двама - баба му и майка му. Даже гаджето му е фен на Путин.
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли място в затворническата колония и за другите бандити от тази организация.
46
1
 
9
 
! Отговори
ggg преди 3 години
Руснаците ще се справят с тези платени терористи но вие какво ще правите с вашата седерастия .Само лижете косматия *** на херо мусакка ,и си траете като вярна раая
45
0
 
8
 
! Отговори
работническо дело преди 3 години
и най-тъпите пполитически вестници по ткомунистическо са в пъти по малко жалки от днешните платени манипулатори
44
8
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Навални е Руски изменник . Той би предал тотално ценностите на Русия на Вашингтон. Аз лично смятам ,че ако умре в огромни мъки, може би това би било справедливо наказание за него .НО смъртта му не е достатъчна със сигурност !!! Трябва в тотални мъки да умрат хиляди негови заклети привърженици и товага справедливостта би разсържествувала !!!
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия отдавна започна преоценка на визията на западния свят, при която твърде дълго и твърде много в миналото западът се възприемаше като пример за подражание.
42
8
 
6
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
СМЪРТ ЗА 90 % ОТ БУГАРОПИТЕЦИТЕ ! СМЪРТ ЗА ЗАПАДА ! СЛАВА ЗА ПУТИН ! ИЗМРЕТЕ *** СКАПАНИ ИЗСРАНИ В БАЛКАНСКИЯ *** *** ИЗМРЕТЕ ! СМЪРТ ЗА ВУГАРИЯ СМЪРТ МАЙКАТА ВИ *** ! СЛАВА ЗА РУСИЯ !!!
41
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като си помисля колко голям процент от тролажа гордо ще сменят българското знаме със руско докато през сълзи мълвят "Путин обичам те"....лошо ми става.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българският търговец на оръжия Гебрев скочи като ужилен и започна да дава изявления, че никога не е пращал оръжия и боеприпаси на украинските фашисти да избиват руски граждани в Донецк и Луганск и обясни, че "Ню Йорк Таймс" го е оклеветил!
39
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47"А как е ситуацията с мозъците в Мутрочалгария след 30 години западно патньорство?"Ако съдим по теб - никак не е добра.
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до АнонименА как е ситуацията с мозъците в Мутрочалгария след 30 години западно патньорство?
37
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45"Ще стане това което става с всички нормални хора, имали нещастието да се родят в руския ГУЛАГ - бягство в чужбина. Изтичането на мозъци продължава с пълно сила."Да, резултата ще бъде, че всеки, който има поне 2 работещи мозъчни клетки, ще осъзнае, че в Мордор живот за него няма.Резултата ще бъде още по-голямо пропадане .... ако има накъде ...