Мрачното бъдеще - какво ще стане с поддръжниците на Навални?

Организацията им може да бъде обявена за екстремистка
26 апр 2021 22:35, Нели Христова
144
Мрачното бъдеще - какво ще стане с поддръжниците на Навални?
Снимка: БГНЕС

Бъдещето изглеждаше неописуемо мрачно за поддръжниците на Алексей Навални преди протестите тази седмица. Техният харизматичен лидер, според лекарите, е бил близо до смъртта. През това време Кремъл заплашва да обяви за екстремистка организация цялото му движение. Усещайки задаващия се апокалипсис, един помощник нарече протеста: "Последната битка между нормалните хора и абсолютното зло."

Това, което последва, бе изненадващо нормално: ядро ​​от десетки хиляди привърженици на Навални се събра край Кремъл, размахвайки факли на мобилни телефони и скандирайки "Путин е крадец!" Полицията се събра в Москва, но тълпата обикаляше столичните улици на воля. В Санкт Петербург обаче имаше жестоки репресии.

"Това чувство на ентусиазъм, на преодоляване на страха, протестът завърши с положителна нотка ... Остави ме с усещането, че нищо не е загубено. Това все още не е последната битка, а уличните протести в Русия не са приключили завинаги", казва Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията на Навални.

Но едва ли еуфорията може да продължи. Навални, който в петък обяви края на гладната си стачка след повече от три седмици, вероятно ще бъде зад решетките през следващите години. Помощниците му са или в изгнание, или под домашен арест. А в понеделник съдът може да определи движението му за екстремистко, заплашвайки неговите привърженици със същите наказания като тези, които получават членове на забранени организации като Ислямска държава.

За първи път откакто Владимир Путин стана президент на Русия през 2000 г., демократичната опозиция е на ръба да бъде изтласкана под земята, към реалност, която по-скоро прилича на съседна Беларус.

"За опозицията всичко е въпрос за оцеляване сега", казва проф. Самюел Грийн, директор на Руския институт в King’s College London пред The Guardian. "Ако стигнем до позиция, при която всеки, който има значение, е в изгнание или в затвора, тогава става въпрос не за това какво прави ръководството, а за това, което правят обикновените хора. Стигнали ли сме до момент, в който на хората толкова им е писнало и са толкова уплашени от това на къде вървят нещата, че масово започват да изразяват своето несъгласие".

През последното десетилетие Навални постигна своя успех по начин, който се изплъзна на предишните опозиционни политици. Той се превърна в истинска национална фигура, охулен от Кремъл и лично от Путин, но признат и от по-голямата част от обикновените руснаци. Той също така е неуморим организатор, вдъхновяващ поколение привърженици да упорстват въпреки все по-тежките репресии.

"Винаги ще има протест, независимо дали Навални е свободен или не", казва Ирина Юсупова, ученичка в гимназията, която присъства на протеста в сряда.  Попитана за бъдещето на движението тя добавя: "Дори ако те ни наричат ​​екстремисти, ще намеря начин да протестирам."

А много високопоставени борци срещу Путин са принудени да избягат или да бъдат убити. Тази седмица Владимир Милов, близък колега на Борис Немцов, опозиционният лидер, застрелян през 2015 г. пред Кремъл, обяви, че е заминал за Европа, за да избегне ареста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аз"ти кога ходи последно в Русия че да кометираш мизерията там?"2018.А ти?Ти кога за последно беше в Русия?
75
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аз"Диктатура убиец е на власт повече от който и да било негов опозиционер от ЕС или ФАЩ. Това би трябвало да те накара да се замислиш защо е така."Отговорът на "въпроса" ти е ясен на всеки човек с поне 2 работещи мозъчни клетки: години на преследване на опозицията, включително убийствата й, инвестиране в репресивния апарат в страната, зверска пропаганда и цензура, плюс фалшива "демокрация", върха на която беше да си гласува закон за неприкосновеност срещу престъпления, които върши.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нас какво ни интересува какво ще стане с Навални ? Какво ще правим с тукашните ,,Навални '',които са взели връх и са окупирали нашата евроатлантическа колония ?
73
4
 
6
 
! Отговори
Дойчо преди 3 години
Европа граничи с Русия и не е правилно да се конфронтират съседи. Путин има нужда от пари за да крепи властта си, а Европа има нужда от ресурси. Уин-уин ситуейшън. Само американците скачат и вият на умряло. Останалите осъзнаха, че Русия нито може, нито иска да се промени. Културни особености. И по-добре диктатор, отколкото анархия. Анархията е вредна за бизнеса. А Навални да си беше останал в Берлин. Зарязал жена и дете да се връща в Русия да го гаврят и опандизят. Как да помогнеш на самоубиец.
72
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Анонимен 104Диктатура убиец е на власт повече от който и да било негов опозиционер от ЕС или ФАЩ. Това би трябвало да те накара да се замислиш защо е така. Но на теб не ти плащат да мислиш а да кълвеш по клавиатурата
71
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Анонимен 102ти кога ходи последно в Русия че да кометираш мизерията там?
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103"НаХални е точно където му е мястото ... !!".... според диктатора убиец и неговите лакеи.
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НаХални е точно където му е мястото !!
68
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е сгрешено: трябва да бъде "какво става с мрачното настояще на Русия".Там цари повсеместна мизерия, докато Кървавия пигмей и провален политик, се прави на велик.
67
3
 
6
 
! Отговори
Дойчо преди 3 години
Никой не го интересува какво се случва в Русия. Важното е доставките на газ да са редовни и бизнеса да върви. Рускинчетата са бонус.
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера беше един от националните празници на гомор. 26 април. Избили сумата народ в Европа. Любимата им работа.
65
2
 
10
 
! Отговори
Просто човек преди 3 години
Е как какво ?! Това,което се случва с Навални ще им се случи и на тях! Просто и логично!
64
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борбата срещу диктаторите и болшевиките винаги ще е има. Колкото и да мачкат обществото там винаги си тлее огъня. Чака своето време да ги окачи на въжето. Ще има нов навални скоро, после пак и пак. Докато русияяя неполупи нормално управление.
63
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поддръжниците на Навални са си национални предатели като него
62
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боли ме оная работа за Навални.И ми писна от глупавите новини за него.Нещо за севернокорейската опозиция или за кубинските демократи няма ли да напишете за разнообразие?
61
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига вече с тоя бре,Големия " демократ"? Престъпник и крадец! Заслужава си пснделата!
60
5
 
12
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Не е въпроса само за поддръжниците на Навални,а за всеки който репши да се опълчи на Кремълските диктатори...Там Демокрацията умря ,започна режимът Путин,в най твърдият си вид...Домодедово и Шереметиево..
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това отвсякъде е гражданска война - червените срещу белогвардейците...Тази страна я чака разпад
58
13
 
7
 
! Отговори
Вече е факт преди 3 години
Вчера руският съд постанови, че фондът на берлинския пациент и неговите щабове, не са демократична опозиция, а екстремистка организация. Това значи, че фондът на берлинския пациент и неговите щабове са извън закона и ще бъдат преследвани по цялата територия на РФ и на държавите, членки на ООН.НО бъдещето не изглеждаше неописуемо мрачно за поддръжниците. Те имат право да се изселят в Еесовската Зона или в Пиндостан и да живеят като щастливи трaнcджeндъpи.
57
4
 
8
 
! Отговори
дончУ белината преди 3 години
Затихващата функция на бензиновата колонка...