Мрачното бъдеще - какво ще стане с поддръжниците на Навални?

Организацията им може да бъде обявена за екстремистка
26 апр 2021 22:35, Нели Христова
144
Мрачното бъдеще - какво ще стане с поддръжниците на Навални?
Снимка: БГНЕС

Бъдещето изглеждаше неописуемо мрачно за поддръжниците на Алексей Навални преди протестите тази седмица. Техният харизматичен лидер, според лекарите, е бил близо до смъртта. През това време Кремъл заплашва да обяви за екстремистка организация цялото му движение. Усещайки задаващия се апокалипсис, един помощник нарече протеста: "Последната битка между нормалните хора и абсолютното зло."

Това, което последва, бе изненадващо нормално: ядро ​​от десетки хиляди привърженици на Навални се събра край Кремъл, размахвайки факли на мобилни телефони и скандирайки "Путин е крадец!" Полицията се събра в Москва, но тълпата обикаляше столичните улици на воля. В Санкт Петербург обаче имаше жестоки репресии.

"Това чувство на ентусиазъм, на преодоляване на страха, протестът завърши с положителна нотка ... Остави ме с усещането, че нищо не е загубено. Това все още не е последната битка, а уличните протести в Русия не са приключили завинаги", казва Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията на Навални.

Но едва ли еуфорията може да продължи. Навални, който в петък обяви края на гладната си стачка след повече от три седмици, вероятно ще бъде зад решетките през следващите години. Помощниците му са или в изгнание, или под домашен арест. А в понеделник съдът може да определи движението му за екстремистко, заплашвайки неговите привърженици със същите наказания като тези, които получават членове на забранени организации като Ислямска държава.

За първи път откакто Владимир Путин стана президент на Русия през 2000 г., демократичната опозиция е на ръба да бъде изтласкана под земята, към реалност, която по-скоро прилича на съседна Беларус.

"За опозицията всичко е въпрос за оцеляване сега", казва проф. Самюел Грийн, директор на Руския институт в King’s College London пред The Guardian. "Ако стигнем до позиция, при която всеки, който има значение, е в изгнание или в затвора, тогава става въпрос не за това какво прави ръководството, а за това, което правят обикновените хора. Стигнали ли сме до момент, в който на хората толкова им е писнало и са толкова уплашени от това на къде вървят нещата, че масово започват да изразяват своето несъгласие".

През последното десетилетие Навални постигна своя успех по начин, който се изплъзна на предишните опозиционни политици. Той се превърна в истинска национална фигура, охулен от Кремъл и лично от Путин, но признат и от по-голямата част от обикновените руснаци. Той също така е неуморим организатор, вдъхновяващ поколение привърженици да упорстват въпреки все по-тежките репресии.

"Винаги ще има протест, независимо дали Навални е свободен или не", казва Ирина Юсупова, ученичка в гимназията, която присъства на протеста в сряда.  Попитана за бъдещето на движението тя добавя: "Дори ако те ни наричат ​​екстремисти, ще намеря начин да протестирам."

А много високопоставени борци срещу Путин са принудени да избягат или да бъдат убити. Тази седмица Владимир Милов, близък колега на Борис Немцов, опозиционният лидер, застрелян през 2015 г. пред Кремъл, обяви, че е заминал за Европа, за да избегне ареста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще стане това което става с всички нормални хора, имали нещастието да се родят в руския ГУЛАГ - бягство в чужбина. Изтичането на мозъци продължава с пълно сила.
35
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът на Чехия заяви, че българската след в скандала със складовете за боеприпаси е доказана. Бъларските складове в Чехия снабдяваха украинските фашисти с боеприпаси за да избиват руски граждани в Донецк и Луганск. Такива престъпления Русия не прощава.
34
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41Ти пак ли си тук бе?И вчера като влязох вечерта пак ръсеше същите глупости, днес пак.Баси, някакви хора по цял ден не отделят очи от екрана, за да се показват какви са ***!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 36Новичока трябва да го пълнят във флакони като спрей против *** - за да може такива организации да се пръскат като вредни насекоми.
32
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия най-вероятно ще включи България в списъка на наприятелските държави който се изготвя в момента и САЩ вече бяха обявени за такива. Но това не е проблем за България, можем да купуваме качествена американска шистова газ, а българите от Черноморския регион които се издържат от туризъм могат да ходят да мият улиците и да пpocтитуират в ЕС защото сега сме западняци европейци и можем да пътувама и да мием улиците и да пpocтитуираме свободно в ЕС.
31
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ами тъй е"Във всека държава така се отнасят с МАЙЦЕПРОДАВЦИТЕ!!!!"Щом е така защо ти и приятелчетата ти русофилчета не сте зад решетките?От вас по-големи майцепродавци на тоя свят НЯМА!
30
3
 
15
 
! Отговори
Ами тъй е преди 2 години
Във всека държава така се отнасят с МАЙЦЕПРОДАВЦИТЕ!!!!
29
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През комунизма в България тук там имаше Лади и Москвичи и българите ходеха да берат маслини в Гърция за долари. Сега има синя зона във всеки малък град защото всеки има кола и има задръствания по границата с Гърция от българи дето отиват там на почивка. А мужика преди беше гладен, сега пак гладен.
28
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ше ги напръскат с новичок, кво може да стане. И малко радиацийка за семействата им, по стара рушка традиция.
27
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин като си даде оставката като Бойко, тогава ми хвалете Русия. Сега си е една тоталитарно блато с олигарси и гладни мужици.
26
18
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Добре че се уредихме в ЕС и НАТО, вече 30 години живеем добре в ЕС и НАТО. Много ми е жал за руския народ, аз много обичам руския народ и руската култура, то и руснаците са хора, и руснаците имат деца както пее гениалния Стинг, трябва да сме снизходителни към тях като Стинг, азиатци са все пак, не са европейци като тях, и ми е много жал за тях как страдат под ботуша на диктатора Путин!
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неизбежният край на Украйна!
24
12
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Хахахаха спри да пиеш лосион и кажи къде ги видя тези цифри 18000лв за дете, съвсем изпушихте путинистите.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% болнични за отглеждане на деца под 7-годишна възраст, нови еднократни плащания за всяко дете в страната, увеличени помощи за бременни жени, 1300 нови училища за милион ученици и 45 000 допълнителни бюджетни места в университетите в страната, безплатно газоснабдяване на поземлените участъци на гражданите, удължаването на високоскоростната магистрала Москва-Казан до Екатеринбург, програми за развитие на малките градове в централна Русия, както и курортите на Крим и Кавказ.
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 30 години американско и западно партньорство България е първа по смъртност в света и 85% от българите живеят в бедност.
21
2
 
2
 
! Отговори
ОпълченецаОтПандора преди 2 години
Какво ще стане - ще се погрижат за тях....черно-бяла риза, влак, Сибир....
20
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България на 112 мвсто по свобода на словотоРусия 150тоБългария 650лв минимална заплатаРусия 277Бойко 3 пъти пада от властПутин несменяем диктатор комплексар
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еднократна парична помощ при раждане на второ дете до 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв). Еднократна помощ се дава и за първо дете тя е в размер на 466 хиляди рубли (над 13 000 лв.)
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата руска термоядрена електроцентрала в град Саров ще бъде няколко ХИЛЯДИ пъти по-мощна от атомните.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2600 българки са абортирали по време на извънредното положение заради ковид-19.