Неочакван съюз: Китай и Русия срещу Запада за имунизиране в по-бедните страни

Световните лидери ги призовават да няма "ваксинална дипломация"
13 май 2021 21:40, Нели Христова
229
Неочакван съюз: Китай и Русия срещу Запада за имунизиране в по-бедните страни
Снимка: БГНЕС

Когато руската ваксина "Спутник V" бъде доставена по света, на стотици милиони дози ще има етикет "Произведено в Китай".

Китайските компании са постигнали споразумения през последния месец за производство на над 260 милиона дози "Спутник V", която е одобрена за употреба в повече от 60 страни, включително голям брой развиващи се държави като Мексико, Индия и Аржентина.

Сделките имат за цел да покажат как международните цели на Китай и Русия за ваксиниране са все по-хармонизирани, тъй като подпомагат развиващите се страни, пренебрегвани от традиционните западни партньори, които са обвинени в заделяне на дози.

Изследванията на университета Дюк показват, че докато някои страни като Канада, Великобритания и Нова Зеландия, са закупили достатъчно ваксини, за да покрият населението си повече от три пъти, по-голямата част от развиващите се държави са получили дози за едва половината от своите граждани, включително някои от страните, най-силно засегнати от COVID-19.

Бобо Ло, експерт по отношенията между Китай и Русия и бивш заместник-ръководител на мисията в посолството на Австралия в Москва, заяви, че и Москва, и Пекин виждат възможност за геополитически печалби в пандемията, спечелвайки благосклонност и влияние за своите автократични системи.

"За тях е полезно да отбележат, че Западът е егоистичен в ограничаването на разпространението на ваксини в развиващите се страни," казва той пред CNN. "Това е наистина удобен разказ както за Пекин, така и за Москва."

Има и по-тъмна страна на сътрудничеството между Москва и Пекин във връзка с ваксините.

През последните месеци усилията на Русия за дезинформация се опитват да подкопаят доверието във ваксините в САЩ и Великобритания, като тези, направени от "Пфайзер" и "АстраЗенека", според Джудит Туиг, професор по политически науки в Университета на Вирджиния в Британската общност.

Китай прави същото, като държавните медии обобщават информация за смъртни случаи от американски и европейски ваксини.

Бившият дипломат Ло казва, че както Русия, така и Китай имат интерес да дискредитират световния ред, ръководен от САЩ, особено Пекин, който има желание да подобри собствената си репутация и да се рекламира като лидер на глобалния юг.

"Китай казва: "Разбираме ви, ние не сме имперска сила като западните сили ... ние сме просто тук, за да помогнем", обяснява той.

В търсене

Русия беше първата страна, която обяви, че е произвела работеща ваксина срещу COVID-19 през август 2020 г., наречена "Спутник V", намекваща за първия сателит, изстрелян в орбита през 1957 г.

Първоначалните съмнения относно нейната ефективност бяха смекчени от проучване, публикувано в "Лансет" през февруари, което установи, че ваксината има 91,6% ефективност.

Сега стотици милиони дози руска ваксина "Спутник V", заедно с китайските "Синовак" и "Синопфарм", си проправят път по света, въпреки че само "Синопфарм" е приет в инициативата на Световната здравна организация COVAX. Нито "Спутник", нито "Синовак" са одобрени от СЗО.

В Латинска Америка, традиционно зона на американско влияние, страни като Аржентина и Чили изкупуват голям брой руски и китайски дози, за да запълнят пропуските в пускането на ваксините.

Според архивите на университета Дюк за доставките на ваксини, Аржентина е поръчала 30 милиона дози руска ваксина и 4 милиона дози от китайската. Към днешна дата Аржентина не е успяла да сключи сделка за американската компания "Пфайзер", въпреки че е поръчала 23 милиона дози от препарата на "АстраЗенека"

Индонезия, дългогодишен съюзник на САЩ в Югоизточна Азия, се обърна към Китай, за да поръча повече дози от "Синовак", след като доставката от "АстраЗенека" беше забавена с една година поради огнището в Индия, съобщава държавната агенция Антара. Към днешна дата Индонезия е закупила повече ваксини "Синовак" от всяка друга държава, поне 125 милиона дози, според университета Дюк.

Вторият по големина купувач на "Синовак" е Турция, "критичен регионален партньор" за САЩ, според Държавния департамент. Турция закупи 100 милиона дози от препарата, произведени в Китай, и започна да прилага първите дози през януари. През това време минаха четири месеца преди да пристигнат произведените в САЩ дози на "Пфайзер". Анкара дори изпрати стотици хиляди излишни дози "Синовак" в Либия.

През февруари руският държавен фонд RDIF заяви, че има поръчки за повече от 2,5 милиарда дози от ваксината "Спутник V". В същото време "Синопфарм" заяви, че е получил поръчки за 500 милиона дози, според държавния таблоид Global Times. Междувременно от "Синовак" се искаше да достави 450 милиона дози и планираше да прехвърли технологията за производство на лекарството в 10 страни, за да подпомогне бързото пускане на пазара, предаде Ройтерс.

Повечето доставки на ваксини за Русия и Китай са продадени, а не са дарени, но анализ на Think Global Health установява, че 63 от 65-те страни, в които Пекин е дарил ваксини досега, са част от подписаната от Си Дзинпин инициатива "Пояс и път".

Китай не просто произвежда собствени ваксини - той помага и за производството на руски. До 19 април три частни китайски компании са сключили големи сделки с руския RDIF за производство на 260 милиона дози от ваксината "Спутник V" - 60 милиона от Shenzhen Yuanxing Gene-tech Co, 100 милиона от TopRidge Pharma и 100 милиона от Hualan Biological Bacterin Inc, според Global Times.

Сделката е частично резултат от недостатъчния производствен капацитет в Русия. През януари RDIF предупреди за закъснения до три седмици за страните, чакащи дозите си.

Способността на Китай да произвежда ваксини за други страни, включително Русия, се дължи отчасти на това, че огнището на COVID-19 е почти напълно контролирано в границите му, както и бързото надграждане на производствения капацитет на страната.

През март "Синопфарм" обяви планове за създаване на до 3 милиарда дози годишно, което го прави най-големият производител на коронавирусни ваксини в света, според държавни медии. "Синовак" заяви, че се стреми да увеличи годишния си капацитет до 2 милиарда.

Междувременно Русия е принудена да прекрати сделки с международни доставчици, за да постигне целите си за доставка за "Спутник" - през април RDIF обяви, че 20 производители в 10 страни ще правят дози.

Невероятно партньорство

През миналия век между Китай и Русия имаше спорни отношения, въпреки че и двете бяха големи азиатски държави с дълга история на комунистическо управление. Имаше гранични сблъсъци, политически заложници и известен дългогодишен хлад между руския лидер Йосиф Сталин и китайския Мао Дзедун.

Но през последните години, при президентите Си Дзинпин и Владимир Путин, двете страни развиха здрава връзка, изградена върху взаимните геополитически интереси. През 2019 г., на фона на нарастващото търговско напрежение между Пекин и Вашингтон, Си определи Путин като своя "най-добър приятел", докато Путин каза, че отношенията са на "безпрецедентно ниво".

Пандемията от COVID-19 допълнително укрепи тези връзки, като руският посланик в Китай Андрей Денисов заяви през април 2020 г., че двете страни ще се борят с общия враг "ръка за ръка". "Както направихме през Втората световна война", допълни той.

В своето становище в China Daily на 7 април посланикът на Китай в Москва Джан Ханхуей каза: "Колкото повече се променя светът, толкова по-хаотичен е и толкова по-значимо е голямото приятелство между Китай и Русия."

Сътрудничеството предизвика нарастваща загриженост у някои западни лидери. Изказвайки се на 25 март, френският президент Еманюел Макрон предупреди Русия и Китай да не използват ваксините си, за да окажат влияние върху развиващия се свят, в "световна война от нов тип".

Томас Болики, директор на Глобалната здравна програма към Съвета за външни отношения, заяви, че много развиващи се страни са "отчаяни" заради ваксините, но допълни, че макар и да има известна загриженост от правителството на САЩ относно политическо влияние, което Китай и Русия може да получат от внедряването си, в края на деня "светът се нуждае от повече ваксини".

"Единственото ми притеснение във връзка с китайската и руската ваксина е, че те все още не са публикували основните данни от клиничните изпитвания, за да оценят тяхната безопасност и ефективност", казва той.

Бившият дипломат Ло казва, че е трудно да се разбере дали близостта между двете държави ще остане в дългосрочен план, тъй като сега Си и Путин са обединени от нарастващата западна опозиция срещу техните правителства. По времето на президента Джо Байдън САЩ все повече се фокусираха върху изграждането на коалиции от приятелски държави, за да окажат натиск върху Пекин и Москва.

"За момента САЩ са както за Москва, така и за Пекин, ясната и настояща опасност", обяснява той.

Ваксинална дипломация

Китай и Русия отрекоха да се занимават с ваксинална дипломация. По време на среща с руския външен министър Сергей Лавров на 23 март китайският външен министър Уанг Йи заяви, че и двете страни са ангажирани с "хуманитарна работа".

"За разлика от някои големи държави, които съхраняват ваксините за свои интереси, ние искаме повече хора да бъдат имунизирани. Надеждата ни е светът да победи пандемията възможно най-скоро", заяви Уанг.

"За Китай и Русия нашият избор не е да облагодетелстваме само себе си, а по-скоро да помогнем на целия свят."
Tуиг от Университета на Британската общност на Вирджиния заяви, че Китай и Русия знаят, че имат много ограничен прозорец, в който да предлагат ваксините си на развиващите се страни, преди западните държави да наваксат.

Някои световни лидери вече повдигнаха въпроси относно мотивацията на Русия зад бързото пускане на ваксината "Спутник" в развиващите се страни.

"Все още се чудим защо Русия предлага теоретично милиони и милиони дози, като същевременно не напредва достатъчно във ваксинирането на собствения си народ", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция през февруари. "Това е въпрос, на който трябва да се отговори."

Към днешна дата само 5,9% от населението на Русия е напълно ваксинирано. Китай заяви, че е приел над 300 милиона дози от ваксината към 7 май, но не е ясно колко от тях са първа или втора.

Дори ако Русия и Китай могат да работят бързо за ваксиниране на развиващия се свят, някои експерти се съмняват, че усилията им ще имат желаното дългосрочно политическо изплащане.

Туиг казва, че глобалното пускане на пазара все още е в зародиш и всякакъв брой разработки, включително тези на Байдън да се откаже от патентните закони за ваксини, може да промени сегашния пейзаж на ваксините. В края на пандемията, допълва тя, повечето държави вероятно ще са имунизирали гражданите си с различни ваксини от редица страни.

"След година-две или три на местата, където Русия или Китай са стигнали първо, не мисля, че някой ще запомни каква е била ваксината му", каза тя.


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
не съм трол...луд...Свободен...Божии син съм...ще ви стана фен,защитник,и каквото искате..ще защитава каузите ви докато съм жив...а моля ви създайте руско-китайска база със модерни оръжия ...в Газа...спасете палестинските деца от израелските убийства...опълчете им се...можете го...натриите носа на САЩ и ЕС въоражаващи израелците...и Ердоган поканете...създайте Нов Справедлив Световен Ред моля,милиарди по Света очакваме да спрете у,бийствата на деца и жени в Газа!!!
174
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
уверявам ви,не съм трол или каквито там използвате,ограбен,нещастен,не съгласен и децата ми да живеят в подобен лицемерен и несправедлив свят....раждате чудовища...не ви дължим нищо...даваме ви всичко и не ви е достатъчно...играете опасни игри...опасни за вас,децата ви,вниците ви...офшорните ви...Свободни Божии Деца сме!!!убивате ни за пари...живеем зле от векове,убивате Света ни...няма да ви го позволим!!!Справка Историята!!!
173
3
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До Анонименпред руските посолсва "опашки" от желаещи...хора...ако сте...вървите против Народите си...не им давате право на избор освен те да тръгнат срещу вас...и няма ядрени ракети с които да ги спрете...четете Историята за Бога!Бог ни е създал като Свободни...и ще умрем като Свободни Човешки Същества!!!
172
3
 
8
 
! Отговори
Няма готовност преди 1 месец
До" Няма доказателства !": Данни за изследванията са предоставени, но на опонентите те им изглеждат съмнителни или недостатъчни. Когато някой не иска да признае нещо, ще намери причина. Ваксината Спутник V е одобрена за използване в повече от 60 държави. В малката европейска държавица Сан Марино например (33 хиляди жители) след ваксинация със Спутник V смъртността от Ковид е сведена до нула.
171
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мълее шорошпияците вият на умрело. Явно са им натягали стр-ните и са им начувкали канчетата с праваа лопата. Много активни са станали пасивните бре?
170
24
 
5
 
! Отговори
Striker преди 1 месец
Чудесно е това. Светът има два полюса - Белия свят, ЕС, НАТО и от друга страна Жълтурленд, Мужикистан, Иран, Сев. Корея Корея и подобните маймунландии. Радвам се, че България е сред първия.
169
16
 
3
 
! Отговори
Няма доказателства ! преди 1 месец
Проучване, публикувано в авторитетното британско медицинско списание "Лансет" през февруари, установи, че ваксината Спутник V има 91,6% ефективност.Именно ! Проучването е на руснаците и само е публикувано в Лансет , но когато от руснаците поискаха доказателства на базата на които твърдят 91,6% ефективност се оказа, че не могат да ги предоставят - само твърдят !!!Къде са доказателствата ?! Публикация на твърдение не е доказателство !
168
2
 
10
 
! Отговори
Просто, но за кого? преди 1 месец
До Много е просто!: "Руснаците не показват доказателства за ЕФЕКТИВНОСТ"?Проучване, публикувано в авторитетното британско медицинско списание "Лансет" през февруари, установи, че ваксината Спутник V има 91,6% ефективност.Много е просто: Причините и досега СЗО да не одобри руската ваксина са чисто политически.
167
0
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Държавите от "западната" цивилизация действат против Русия и Китай, а пък последните действат против първите, к'во има тук чудно, всичко е "просто и логично", защото "борбата е безмилостно жестока" ...Нищо старо - два съюза от държави се борят кой да управлява света ... и двата имат добри и лоши характеристики !!!
166
4
 
12
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 месец
Стремежът на Англо- саксонската олигархия и по- скоро върхушка да се докопат и обсебят до ресурсите на Русия ги кара да налагат санкции и да упражняват натиск за да сменят управлението там, с някое като тукашното. Т.е Русия да стане техен васал и суровинен придатък. Ми да, ама не се получава. Съюз между Русия и Китай е кошмар, дано не се разрастне и в други направления. Едните имат природни ресурси, другите евтина работна ръка. Ще ядем бахура в ЕС като сме наведени пред САЩ.
165
13
 
6
 
! Отговори
Много е просто! преди 1 месец
На нас ни налагат Файзър, Астра и Модерна. Защо няма и Спутник?Руснаците не показват доказателства за ЕФЕКТИВНОСТ на ваксината и за БЕЗОПАСНО производство ! Просто твърдят нещо без доказателства !
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Демон, кой ?И не се крият за това. Хората просто трябва да свикнат с тази мисъл, че ще има планирана пандемия и че ще умрат много хора и другия път да е "нещо нормално" като войните в миналото.След това лека-полека ще налагат мисълта за масово чипиране уж за "сигурност" и накрая хората да не се дърпат много, просто защото свикнахме и го приемаме, като греха.
163
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Абе верно ли е, че ЕМА разглежда китайска ваксина за одобрение, без китайците да са подавали документи за това?!
162
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се будалкайте с Русия. Западът не се е загрижил за правата на човеците, мизерията, водката и други хуманно-демократични ценности. Съвсем не. Болката е от потенциала, който ще се развива там, неконтролиран от запада. Енергоресурси, суровини, злато - прочетете малко повече. Новите технологии не са само i-фони, клонинги и тесли. Светът се стреми към нови енергии, но преди всичко енергии. Откъде Европа ще добие водород? Очевидно Русия няма да се разпадне, глупаво е просто да прилайваме в тон.
161
14
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
бай *** що ли не стане зам.председател на китайската компартия и се прекръсти на Пу Тин Тин.Бездрго целия Сибир вече е населен с китайци.Русна;ште да свикват с ориза и вкуса на кучешкото.
160
12
 
4
 
! Отговори
ДО 156 преди 1 месец
До Демон, кой ?ПРОПУСНАЛ СИ ДА ЗАКЛЕЙМИШ ОСВЕН СВЕТОВНИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ И ЧЕТИРиТЕ ГОДИШНИ СЕЗОНА.
159
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стига простотии подкопавали доверието във западните ваксинито цяла европа ритна астра зенека- всички са руски агентиа в сан марино дето са набоцкани 100% с руска ваксина няма бали нито починалии народа си щъка по кръчмшти и те са руски агентито канчетата на българите 30 години ги промиват за да им пробутват всякаква по.мия
158
4
 
19
 
! Отговори
До 155 преди 1 месец
Американците пуснаха вируса в Китай но той им го върна обратно
157
2
 
14
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 1 месец
Интересно, а САЩ и Великобритания дали са ваксинирали всички свои жители, та техни фармацевтични фирми изнасят ваксини къде ли не по света? Въпросът е реторичен, особено, ако приемем, че ваксинирането трябва да става доброволно и без дискриминация за онези, които смятат, че дилърите на ваксини все още не са заслужили тяхното доверие.
156
3
 
13
 
! Отговори
Демон, кой ? преди 1 месец
До АнонименДемона излиза от сянката си,сега да признаят как е "изпуснат" вируса.Как е изпуснат може никога да не се разбере,но вече стана ясно че изследванията на коронавируса в лабораторията в Ухан са били спонсорирани от Американски биологични лаборатории и фондации, както и много други лаборатории по цял свят. - Англия, Франция, Италия, Азърбейджан... Затова САЩ млъкнаха.Бил Гейтс говори за пандемии от коронавирус и намаляване на населението още от 2016г. лекциите му в ТЕД още са си там.