Шпионските атаки на Русия в Германия са "на нивото от Студената война"

Страната е най-атакуваната от членките на ЕС
Обновена: 8 юни 2021 22:33 | 8 юни 2021 22:00, Нели Христова
148
Шпионските атаки на Русия в Германия са "на нивото от Студената война"
Снимка: БГНЕС

Кремъл е засилил тайната си намеса на германска територия до нива, наблюдавани за последно по време на Студената война, твърди ръководителят на вътрешната шпионска агенция в Берлин.

Германия е територия, на която оперират руски разузнавателни, разпространяващи дезинформационни и лобистки кампании, докато Русия се опитма да върви по тънкото геополитическо въже между Вашингтон и Москва.

Русия е обвинена, че е поръчала убийството на бивш чеченски бунтовник в Берлински парк, организирала поредица от кибератаки срещу Бундестага и е покрила Германия с повече фалшиви новини, отколкото са насочени към всички останали държави от ЕС, взети заедно.

Зад кулисите съюзници на президента Путин също се стремят да мобилизират политическа подкрепа за много спорния газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия, първият ръкав на който беше завършен миналата седмица. Германия провежда общи избори през септември, на който участва кандидат на Зелената партия, който отявлен противник на тръбопровода, и който според съобщенията е обект на кампания за дезинформация.

61-годишният Томас Халденванг, президент на Федералната служба за защита на конституцията (BfV), заяви, че Москва е разположила "голям брой агенти" в опитите си да "изгради контакти около политическите решения".

"Към момента руската намеса е достигнала ниво, което по-рано виждахме само по времето на Студената война", казва Халденванг пред вестник Welt am Sonntag.

Изказванията му бяха повторени от Бруно Кал, 58-годишен, президент на германската служба за външно разузнаване, BND. Кал заяви, че Русия и Китай използват всички средства, с които разполагат, за да "осигурят надмощие и да посяват раздори между народите на Запада".

"Някои от тези участници са добавили нови методи към своя набор от инструменти", обяснява той. "Човек може да види господството на други сили, които искат да ни приведат към тяхната воля. Можете да забележите промяна в тактиката им: те стават по-груби и безмилостни и преследват интересите си по-грубо от преди."

Отношенията на Германия с Москва и Пекин са изпълнени с баланс между конкуриращи се интереси и фракции в правителството. От една страна е Ангела Меркел, която се стреми да сведе до минимум конфликта с надеждата да защити германската търговия и да поддържа "мостове на диалог" по въпроси като Сирия, Либия, енергетика и климатични промени.

Един от най-тежките въпроси е проектът "Северен поток 2" на стойност 9 милиарда евро, който ще удвои директния износ на природен газ от Русия за Централна Европа. Меркел публично се застъпи за тръбопроводите въпреки многократните укори от Съединените щати, които се притесняват, че ЕС ще стане твърде зависим от капризите на Путин.

В петък Путин обяви, че единият от двата газопровода е завършен, а другият ще бъде завършен до края на лятото. Те вероятно ще започнат да транспортират газ до декември.

От друга страна съществува и тревога за начина, по който Русия и Китай смазват несъгласието у дома и се опитват да разширят сферите си на влияние в Германия. Халденванг изтъкна убийството на Зелимкхан Хангошвили, чеченски изгнаник, застрелян в централната част на Берлин преди две години. Най-старшият прокурор в Германия заключи, че Кремъл е поръчал атаката. Съвсем наскоро имаше претенции за спонсорирана от Русия кампания за дезинформация, насочена към Аналена Баербок, 40-годишната кандидатка от Зелената партия за канцлер и явен противник на "Северен поток 2"."

Съобщава се, че служителите на НАТО от разузнаването вярват, че Москва е посяла пропаганда срещу Баербок и нейната партия чрез германски крайнодесни групи в социалните медии. Доклад на Европейския съюз, публикуван през март, посочи Германия като "основната цел на руските усилия за дезинформация" в рамките на блока. Има и опасения относно по-широкото намесване на Русия в Европа с Франция, която провежда президентски избори в началото на следващата година, като миналата седмица обяви планове за създаване на медийно звено за противодействие на "фалшивите новини", които имат за цел "да подкопаят държавата".

55-годишният Джем Йоздемир, бивш лидер на партията на Зелените, за когото се говори като за потенциален външен министър в следващото федерално правителство, заяви, че твърденията, че Баербок е била обект на дезинформация, са разследвани от службите за сигурност. "Ние и Аналена вече не сме нападни само от Германия, но също така и от Путин и неговите шпионски агенции, както и от турски активисти, които провеждат клеветнически кампании срещу нея и Зелените по интернет“, заяви Йоздемир пред Der Tagesspiegel.

Въпреки това, Халденванг определи домашния десен екстремизъм като "най-сериозната заплаха за нашата сигурност и нашата демокрация" и заяви, че опитите за наблюдение и противодействие на крайните десни са възпрепятствани от враждебността на германската общественост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
20
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Путин изобщо не е цвете за мирисане, обаче тия атаки срещу Русия са пълна пропаганда. Нормалните германци (включително индустриалният капитал) са ЗА нормално сътрудничество с Русия, както би трябвало да бъде ЕС, ако имаше кадърни началници
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел беше разгневена от подслушването на американското разузнаване. А иИзмишльотините на западните медии са в стил от началото на студената война...
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е виновен за - 4-те годишни врема, за корупцията, за това, че България има корупция, за това, слънцето изгрява от изток и залязва на ..... Ако съм забравил нещо допълнете, а и за въглеродния двуокис и.т.н.
74
1
 
11
 
! Отговори
Обичайни заподозрени преди 2 години
А на какво ниво са поредните шпионските действия на САЩ към Германия сега с помоща на Дания ? ..... На ниво - Мирни шпионски действия ? Всъщност , тези с повече мозък в кратуните със сигурност си спомнят как ТОЧНО преди Меркел да каже "Рефюджис велком" на пълчищата арабски "мигранти" имаше ПАК пак разкрити подслушвания от американски шпионски агенции на телефоните и пощата на Меркел. Случайност ? Едва ли .... Краварите си слухтят най-редовно Германия ... а когато ги разкрият обвиняват Русия.
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави четеш ли ? Не се умаш за много голям нали ?
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жив ли е Слави или го пускат само във Виртуала с компютърна графика??? Не че ме вълнува особено ама няли се прави на тежък путенцето
71
3
 
7
 
! Отговори
Бачи Кико преди 2 години
Когато си отговорите кой наля пари в буквално опустошена Германия след ПСВ, за да може тя след 15г да има най-силната и модерна армия в Европа, ще разберете кой дърпа конците на сащ и русия.По история ни учеха,че хитлер изградил армията си под прикритието на младежки лагери и видиш ли никой в Европа не знаел че се строят самолети,танкове,подводници и кораби... да бе да.хитлер и сталин са просто пионки в грандиозен задкулисен план, ама тук някакви неофашисти и колхози още им се радват.
70
3
 
7
 
! Отговори
Кольо преди 2 години
Писна ми от тия.Шпионажи, окупация на чужди територии егати маниаците с болни имперски амбиции.
69
2
 
3
 
! Отговори
Виж садизъм: преди 2 години
Ердоган Паша - 2000 години повтарят Ханаан ще е Израел, тия палестинци дето бяха там преди нас ще ги газим с танк....То и българите така ....тука сме много преди други ...ама искат да ни газят с танка ...или гологлав ориенталски чалга лидер на втора силно етнизирана субкултурна партия ще ме гази с джип, че преди това друго правеше с години ...
68
2
 
0
 
! Отговори
Не разбираш метафора преди 2 години
Ок ... Тринитротоулола - динамита - интересно нали г-н Нобел с какво се занимавал преди да основе наградата си - чрез химична реакция с.ааап.у.нът се превръща в тротил с нитроглицерин и разни други работи .... Насапунисване значи всички язовири и стените им с голяма дупка на югоизток съпроводено с валежи .... И в правилния ред става едно изкуствено цунами дето ще отнесе европейска Турция.Та ще се къпем ли или оставаме без ДПС и ония с джипа за половин милион?
67
2
 
1
 
! Отговори
Не знам защо преди 2 години
На мене се падна да изразявам позиция по сапунисването - може би да не ме сгазят с танк или джип за половин милион. Не се отричам от думите си - насапунисайте до тавана и ако тази ориенталщина продължи дори и месец, дори и две седмици , ще поизмием малко ... Но оставям на ДЕН да реши кога да се къпем ...
66
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 59Кой е избивал комунисти и евреи?Фашистка Германия (въпреки че фашизъм в Германия никога не имало) съди комуниста Георги Димитров - подпалвача и понеже нямаше доказателства го освободи. Това нещо да ти говори?Независим честен съд и справедлив процес в най ужасната уж диктатура на всички времена. Комунист участвал в подпалването на Райхстага и не е застрелян, дори не е бутнат в трудов лагер!?Чети, търси и истината ще те направи свободен!
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1934та година Полша сключва договор за съюзничество с Хитлер. Тогава Полша има по-силна армия, по-силна икономика (Германия има армия символично - само жандармерия), в този съюз Полша е номер едно, Германия е номер 2. А когато питали Хитлер за териториите които Полша трябва да върне отнети от Германия през ПСВ, Хитлер отговарял - това сега не е актуално, сега е по-важnа дружбата с нашите велики съседи! Когато Пилзудски умира 1935 година, Хитлер обявава в негова чест национален траур в Германия.
64
1
 
2
 
! Отговори
Цитирам: преди 2 години
"Тук в този център ние следим всички движения на терористите от Хамаз, тук избираме целите ...защото това е наше право..." Разбирай го така - ние сме си я заплюл и тази земя отдавна, тия бяха тука преди нас, и тъй като нас ни сложиха тука с арсенала, аз ще дам урок на месните диваци, който да запомнят - ще го сгазим с танк, най-безобидния от тях ...Открийте десетте разлики.... 2 милиона армия срещу 30 000 някога беше 800 000 и пак опираме до нациста....
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия 45 година е изправена пред избор - или да бъде унищожена от ядрените бомби на САЩ или да поеме по пътя на създаване на ядрено оръжие. Тогава след победата а Русия над европейския фашизъм голяма част от политическия и научния елит е против, но една част намери сили да взема решение за развития на атомно оръжие - нещо което за Русия беше папълно непозната и непонятно. И Русия оцеля. Краят на 90те години Русия отново взе правилното стратегическо решение да се отдели от запада и отново оцеля.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато 40те в САЩ върху проеката Манхатън работеха 150 хил човека, в Русия по същото време в Курчатовския инститит върху ядрения проект на Русия работеха всичко на всичко 140 човека.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сталин 1931 година излиза с прочутото си изявление, че "или ние които сме изостанали на много десетилетия от Запада в промишлено отнощение ще наваксаме за 10 години, или след 10 години ще ни унищожат". Западът просто беше длъжен да се защитава и да нападне Русия, западът има право да си защитава стандарта на живот, появата на нов конкурент беше опасност която застрашавеше богатствата на запада.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСВ няма нищо общо с фашизма, за фашизма тогава никой не е говорил, това е било странично явление. Това беше война между САЩ, Британската Империя и Третия Райх за световно господство, при това само един от фигурантите на тази борба беше носител на фашистката идеология. Но не тази идеология доведе до войната, ами между-империалистическите противоречия в този триъгълник, и Германия дори не беше главния организатор, това бяха САЩ и Британската империя, Германия по-скоро я използваха.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците са убили между 250 хил и 400 хил евреи. Не немци, там е нямало немци, не в лагери, само от ръцете на поляците. - Кедми рассказал всю правду о "польском позоре". Унгарците са давели евреите в Дунава - жени, деца, зимата, давели са ги в Дунава. Не нацистите, унгарците.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това означава че САЩ св отказват от шистовият газ и преминават само на шистов петрол. Износа за Китай ще бъде силно орязан от ,,Силата на Сибир,, На скоро Китай поведе икономическа война и с Австралия за която наще медии мълчат и се готвят много мерки по ограничаване на вноса от Австралия включително на газ .