Срещата на Байдън с Путин: Какви ще са резултатите и ще падне ли напрежението?

Между двамата със сигурност ще има напрежение
14 юни 2021 22:05, Нели Христова
104
Срещата на Байдън с Путин: Какви ще са резултатите и ще падне ли напрежението?
Снимка: БГНЕС

Срещата в Женева между Владимир Путин и Джо Байдън на 16 юни няма да бъде приятелска.

За начало Русия наскоро включи САЩ в официалния си списък на "недружелюбните държави".

И двете страни казват, че отношенията им са "на дъното" и понастоящем нито една от тях няма посланик в държавата, а висши руски служители са под американски санкции по всякакви причини - от анексирането на Крим до предполагаемото намесване на изборите. Двама бивши американски морски пехотинци сега се намират в руски затвори - единият ще лежи там 16 години, тъй като е обвинен в шпионаж.

На всичкото отгоре през март Джо Байдън се съгласи с интервюиращ, че Владимир Путин е "убиец".

И все пак двамата мъже ще се срещнат за първи път като президенти, а някои в Русия виждат това като постижение само по себе си.

Това е въпрос на статут

"Срещата на върха е важна от гледна точка на символиката - тя поставя Русия в същата лига като САЩ, а за Путин символиката не е маловажна", казва Андрей Кортунов, директор на мозъчния тръст на RIAC в Москва, пред BBC.

Срещата идва сравнително рано в престоя на Байдън в Белия дом - при първото му пътуване в чужбина и по негово искане. Всичко това носи бонус точки за Кремъл. Това е и пълна среща на върха - не кратка среща, приложена към друго събитие.

И въпреки наситения дневен ред, включително срещите в централата на НАТО в Брюксел в понеделник, има особен интерес към крайната спирка на Джо Байдън по време на европейското му пътуване - неговата индивидуална среща в сряда с Владимир Путин.

"Путин определено иска да бъде равен на американския президент. Иска да бъде уважаван при неговите условия", съгласна е политическият анализатор Лилия Шевцова. "Путин иска да демонстрира мачо мускули и да бъде член на клуба."

История и надежди

Изборът на Женева като място на събитието ни връща към срещата от Студената война през 1985 г . - първата среща на върха между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Но има малка перспектива събитието от тази седмица да съвпадне с това или за лична връзка, или в политически спектър.

 Белият дом казва, че целта му е "стабилна" и "предсказуема" връзка с Русия. Но да кара хората да гадаят и да бъдат предпазливи е начинът на управление на Владимир Путин, откакто неговите "малки зелени човечета" влязоха в Крим през 2014 г. и полуостровът беше анексиран от Украйна.

Това беше началото на спада в отношенията между Русия и САЩ.

"По-осъществима цел би била да се провери къде лежат "червените линии" на другия", предлага Шевцова, както и "разбирането, че диалогът е пътят обратно от пропастта".

"Ако не говорят, Русия ще стане по-непредсказуема", твърди тя.

Могат ли да постигнат нещо?

Този уикенд Владимир Путин заяви пред държавната телевизия, че има "въпроси, по които могат да работят заедно" със САЩ, като се започне с нови преговори за контрол на ядрените оръжия, обсъждат се регионални конфликти, включително Сирия и Либия, и климатичните промени.

"Ако можем да създадем механизми за работа по тези въпроси, тогава мисля, че можем да кажем, че срещата на върха не е била напразна", аргументира се руският лидер.

Някои в Русия предполагат, че примирието в "дипломатическите войни" също може да бъде възможно: САЩ експулсира десетки руски дипломати и затваря две съединения през последните години; сега на мисиите на САЩ в Русия трябва да бъде забранено да наемат местни жители, което означава драстични съкращения на услуги, включително визи.

Москва може да позволи на своя посланик да се върне във Вашингтон като минимална стъпка.

САЩ също ще повдигнат съдбата на своите затворници в Русия, включително Пол Уилан, който беше арестуван през 2018 г. и осъден за шпионаж. Обвинение, което той винаги е отричал.

Русия наскоро поднови настояването си за размяна на затворници, но досега условията бяха невъзможни за САЩ, а  едностранен жест на щедрост от страна на Путин изглежда малко вероятен.

Враждебен Запад

Напоследък руският президент се е постарал да подчертае възгледа си към Запада като враждебен.

Този месец на икономическия форум в Санкт Петербург той отново заяви, че САЩ искат да "сдържат" развитието на Русия.

Няколко дни по-рано той заплаши да "избие зъбите" на всеки чуждестранен агресор, който иска да "захапе" Русия, настоявайки, че светът трябва да се събуди за възстановения статут и сила на страната.

"Очевидно той вярва, че САЩ са противник, който не желае силна Русия и не мисля, че тази визия ще се промени", казва Кортунов.

Въпреки това той твърди, че Русия може да се стреми да намали напрежението с една или две стъпки.

Охлаждане

"Като рационален политик Путин би искал да намали разходите и рисковете, свързани с тази състезателна връзка", смята Кортунов.

Това включва икономически санкции: последният кръг ограничи капацитета на правителството да набира средства, а нови наказания може да бъдат наложени по-нататък, добавяйки повече напрежение към икономиката през ключова изборна година.

"Руската общественост вече няма апетит за "победи" на външната политика като заместител на решаването на изгарящи социални и икономически проблеми у дома", казва Кортунов. "Каквото и да иска Путин, не мисля, че може да спечели нищо вътре в страната чрез ескалация."

Неизбежна лекция

Това, което Владимир Путин не иска, но е подготвен за него, е лекция за правата на човека - включително случая с Алексей Навални.

Политическите служби на Навални и антикорупционната организация току-що бяха забранени като "екстремистки" от московски съд, решение, което лесно би могло да бъде отложено до срещата на върха.

Вместо това изглежда, че времето трябва да изпрати съобщение: че Владимир Путин ще продължи да смазва несъгласието и това не е въпрос, с който Америка може да се справи.

"Байдън ще изпее своята песен - прелюдията си за Навални и правата на човека, а след това Путин ще изпее своята песен - че САЩ са същите", сухо прогнозира Шевцова.

"Но фактът, че се провежда тази среща, означава, че след "ордьовъра" по човешките права те ще преминат към основното ястие. И то ще бъде: нека направим нещо, за да намалим напрежението."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американският президент е декоративна фигура и пост. Предният президент, Тръмп, направи опити да промени нещата, но силите му не бяха достатъчни, затова и загуби втори мандат. След първата световна война в сащ е имало около двадесетина олигарха,всеки от които е имал годишен доход превишаващ годишния доход на съвкупните сащ.И тези олигарси са решавали помежду си кой да бъде избран за президент. По-късно приРузвелт нещата се променят и това не е възможно, но в момента нещата клонят към кантар.
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е най-голямата по територия държава в света, а също притежава и много природни ресурси, което означава: ако иска да ги запази -- 1) тази територия и тези ресурси трябва да генерират достатъчно средства за непробиваема отбрана; 2) населението трябва да има осигурено поне едно средно ниво на жизнен стандарт, за да е лоялно в по-голямата си част към ръководството на страната. В момента това може да се наблюдава и е налице стремеж към изпълнение на второто условие.
61
5
 
4
 
! Отговори
Какви ще са резулта преди 2 години
тите ли, блатная остава в Г-178 заедно с Горна Волта.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше застрелян точно по тази причина. Следствието не можа да стигне до нищо определено и смислено, но случайни неща няма. Кенеди първоначално е искал да използва ядрено оръжие, но има сили които са по-висши от американската тесногръдаполитика и те няма да позволят това, което се е случило в Япония през 1945 г. да сеповтори просто така.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Действителността показва съвсем други неща и агенда. Путин не трябва да преговаря с тях, освен ако не иска да спечели време. В противен случай това е загуба на време, ако разчита на някаква договорка с тях. Той спешно трябва да постави ракети в Куба и да я направи крепост за проекциране на военна мощ, точно както направи в Сирия. Путин не трябва да се бои от втора Карибска криза. През първата Карибска криза американският президент Кенеди не можа да реагира правилно и това му коства живота. Б...
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин трябва да признае независимостта на ДНР и ЛНР, като прелюдия към решаването на проблемите с държавата Украйна. Там в момента процъфтяват всякакви фашистки формирования. Отлагането не решава проблемите, а ги задълбочава. САЩ е държава, която свободно и несподелено прилага всякакви форми на тероризъм. Затова техните призиви към спазване на международното право звучат като някаква шега или абсурд. Само много наивни хора могат да вярват на американската пропаганда. Действителността показва ...
57
3
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Втори пореден път, няма рускоговорящи да спасяват Сезона на морето.Дори руснаците продават, но няма кой да купи некачествените им апартаменти.Българите ще продължат да се гледат на кръв по улиците, докато господарите им евреи продължават с Геноцида!
56
0
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Моля да ми бъде простена грешката в предния коментар. Исках да кажа, че българите, а не украино-руснаците са без дом. Частните фирми за намиране на бачкане(интерим) са еврейски и седалищата им са в САЩ. Явно руснаци и американци лъжат, че са в конфликт. Евреите в САЩ и Русия са с общи интереси.
55
0
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Аз напрежение не виждам. Всеки ден гледам мачовете от Евро-то на пиратски руски канали и американските продукти са номер едно в рекламите. Аз виждам руско-американско и руско-немско и руско-турско, и руско-изтаелско лицемерие. Гледайте мачовете в Яндекс и ще видите, че няма никакви санкции. Влезте в руски хранителни магазини в Европа и ще видите,че ограничения в износ-внос няма. Разходете се из фабриките във Франция и ще видите куп руснаци и украинци, които странно защо са без дом
54
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обръчът на НАТО около Русия се затяга. Путин наивно си мислеше че като създаде териториални обструкции на Грузия и Украйна те никога няма да бъдат приети нито в НАТО нито в ЕС, но както винаги Путин се прекара.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Happy Birthday President Trump!
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно нещо е политиката. Байдън в САЩ се подпира на двете марксистки организации БЛМ и Антифа,в собствената му партия социалистическото крило на Сандърс става все по-влиятелно и глупостите му се повтарят от все повече другари от Вашингтон. Самият Байдън е по-голяма заплаха за САЩ от Ковид,Путин или Китай.
51
1
 
0
 
! Отговори
ха ха ха преди 2 години
it remains to be seen whether Ukraine will actually qualify
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна и Грузия никога няма да бъдат членове на НАТО. Украйна дори и така жадуваното свободно пътиване в ЕС не получи, какво остава за НАТО.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха, срещата за Путин вече няма значение. Днес НАТО в официален документ потвърждава че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО и трябва да се движат напред с ускорени темпове по плана за действие към членство. По думине на Столтенберг Русия не може да има влияние вълху приемането на Украйна и Грузия в НАТО. Всяка страна сама избира своя път къде да членува и Русия не може да се меси в избора им. НАТО няма да се съобразява с желанията на Путин а само с желанията на Украйна и Грузия.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джо деменцията пред цяла Америка в дебатите наричаше Тръмп-Джордж Вашингтон .В Женева най-вероятно ще се срещне с Хрушчов или поне Елцин.
47
3
 
1
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Байдън е комунист!
46
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един укрански артист, сред най-добрите в света в своето изкуство, като него в целия сят има само няколко от такова ниво, си татуира образа на Путин на гърдите и не пропуска случай да го показва. Татуировката е направил в Лондон, за 300 паунда, преди да напусне запада и да отиде в Русия. Всички западни театри прекратиха договорите с него, но това той си го знаеше предварително. Обяснението му е, че Путин служи на страната на доброто, и той иска да му помогне като пренасочи отрицателните енергии от Путин към себе си защото е млад и има сила да ги понесе.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комрад Байдън с Барак подариха Крим на Путин през 2015.2021 Комрад Байдън заби ножа още по-дълбоко,като премахна санкциите срещу Северен Поток 2
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕДИ 3 ЧАСА БАЙДЪН СЕ ОТМЕТНА ОТ ДУМИТЕ СИ,ЧЕ ПУТИН Е УБИЕЦ. В МОМЕНТА НЯМАЛО ЗНАЧЕНИЕ....