80 г. след нацисткото нашествие в СССР: Риск от нова оръжейна надпревара!

Путин: Погребани са надеждите за континент без разделителни линии
22 юни 2021 21:30, Елка Василева
282
80 г. след нацисткото нашествие в СССР: Риск от нова оръжейна надпревара!
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин вижда рискове от нова оръжейна надпревара в света на фона на деградация на системата за европейска сигурност. Той изрази мнението си в статия, озаглавена "Да бъдем отворени независимо от миналото", която излиза днес на сайта на Кремъл и в германския седмичник "Цайт" във връзка с 80-ата годишнина от началото на Великата отечествена война, предаде ТАСС.

"Цялата система за европейска сигурност сега е силно деградирала. Нараства напрежението, реални стават рисковете от нова оръжейна надпревара", констатира Путин.

Разширяването на НАТО в източна посока и влизането на редица бивши съветски републики в организацията "погреба надеждите за континент без разделителни линии", твърди авторът. "Превратът" в Украйна през 2014 г. според него е бил "организиран от САЩ", а европейските страни "безволно са го подкрепили, предизвиквайки разцепление в самата Украйна и излизането на Крим от състава й".

"Който и да се опитва сега да пренапише страниците от миналото, истината е, че съветският войник е дошъл на германска земя не за да отмъщава на германците, а с благородната, велика мисия на освободител", подчертава руският лидер.

Русия си спомня с благодарност за съюзниците от антихитлеристката коалиция, за участниците в съпротивата и германските антифашисти от времето на войната, приближавали общата победа. Днес федерацията се обявява за "възстановяване на всеобхватното партньорство с Европа. Имаме много теми от взаимен интерес" - сигурността и стратегическата стабилност, здравеопазването и образованието, дигитализацията, енергетиката, културата, науката и технологиите, климатичните и екологичните проблеми, изброява Владимир Путин.

"Отворени сме за честно съзидателно взаимодействие - изтъква руският президент. - Потвърждава го нашата идея за създаване на единно пространство за сътрудничество и сигурност от Атлантика до Тихия океан, което да включи различни интеграционни формати, сред които Европейския съюз и Евразийския икономически съюз."

По-късно днес статията на Владимир Путин ще бъде публикувана в онлайн изданието на "Цайт", а в четвъртък ще се появи в печатното седмично издание под рубриката "Мнения", уточни за ТАСС Йохана Шахт, говорителка на "Цайт".

На 22 юни 1941 г. е дадено началото на операция "Барбароса", при която силите на нацистка Германия нахлуват в Съветския съюз. Откриването на Източния фронт (или началото на Великата отечествена война, както я наричат руснаците) е повратен момент във Втората световна война. След като постигат военни успехи и нахлуват дълбоко в територията на Съветския съюз, германските сили са сразени година и половина по-късно в битката при Сталинград. Червената армия започва контранастъпление, което в крайна сметка довежда до поражението на нацистка Германия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 16 април 1939 г., Сталин кара Литвинов да предложи на сър Уилям Сийдс, британският посланик в Москва, Русия, Франция и Великобритания да сключат пакт, който ще свърже трите страни и ще ги принуди да обявят война на Германия, ако те или някоя нация между Прибалтика и Средиземно море, бъдат нападнати. Великобритания и Франция отказват.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мюнхенското предателство вече е подписано на 30 септември 1938 година, когато Британия позволява на Германия да анексира германоезичната територия на Чехословакия, всякаш става въпрос за английска колония, с която Лондон може да се разпорежда както си иска и чехите доброволно се присъединяват към Германия. В добавка към това, Бaнk ъф Ингланд и Банката за международни въпроси, чрез гуверньора на първата Монтагю Норман, позволяват директния трансфер на злато на стойност 5,6 милиона лири към Хитлер, което принадлежи иначе на Банката на Чехословакия.
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците искали след войната Лвов - обяснили на Сталин, че никога не е бил част от Русия. Сталин отговорил - Лвов не е бил, Варшава беше.
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че Борчо 3-ти не прати нашите за пушечно месо на източния фронт.
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ харчат 16 пъти повече за оръжия от Русия и имат близо 5 пъти повече бойна техника изтребители, бобмардировачи, подводници, танкове, хеликоптери и техника от Русия, докато 50 милиона американци гладуват - скоро американците ще ядат танкове и ракети. А Русия от 10 години стратегически заложи на разработката на супер оръжия при които с няколко ракети може да унищожи САЩ и никакво ПВО не може да ги спре. САЩ беснеят, Джо Байдън подскача свирепо срещу Русия и Путин, но нищо не могат да направят освен да насъскват васалите да лаят срещу Русия.
93
6
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
До КоментаторГерманско нападение щеше да има. Сталин беше струпал 303 дивизии с 20 000 танка, 10 000 самолета на 250 летища и 5 млн. души на западната граница. Болшевишкото нахлуване в Европа беше въпрос на седмица-две....но Вермахта удари пръв. Обгради съветските корпуси не случайно плени толкова много хора, че не можеше да ги храни на 25 ноември 1941г, Кайтел издаде заповед да се освободят от плен всички украинци, беларуси, руски немци, латвийци, литовци и пр. Освободени бяха 900 000 души.
92
1
 
1
 
! Отговори
Зад очите преди 2 години
На Иисус Христос гледа Римската империя!
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посейдон Путина уже может стоять у Вирджинии
90
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 92 Kъде е Висарионович сега? У трапа. Къде е Империята им сега ? У трапа. Добро Утро
89
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 91 Другаре, не разбрахте ли, че ядрено оръжие е неизползвамо в модерния свят, под каквато и да било форма или предлог? Само се пенявите излишно. КАто в детската градина. :)))))
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо руснаците я наричат Велика Отечествена война? Защото през лятото на 1941 г. в резултат на блицкрига няколко руски армии са разбити и огромна част от личния им състав е взет в плен. Сталин се обръща към народите на СССР и ги призовава да защитят Отечеството. Работници, селяни, интелигенция масово се записват доброволци. Пълноводната доброволческа река потича към западния фронт. Ето как за народите на СССР войната от битка между армиите се превръща в Народна, Отечествена война.
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я.Кедми: Российский Посейдон - совершенно новый вид подводного стратегического ядерного оружия
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко отива в земята. Всяка идея, всяко его, всички пари. Успех на предателите
85
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Почвам да си мисля, че по-добре да загубиш войната. Набиват те големите и после ти дават кинти, за да възстановиш икономиката си - справка ФРГ и Япония.И до днес японските и немските коли са най-добрите. За хубава британска, американска или руска кола някой да е чувал?"Съгласен! Италианците и те загубиха, но правят Ферарита, Ламборджините, Масератита.
84
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 85 Психическото състояние на някои хора става застрашително, когато почувстват, че Русия е застрашена. Започват да говорят неща, които директно биха довели до освидетелстване :))))))
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво печелите ве пичове. Нищо. Знаете ли зашо е нищо? Защото не притежавате нищо на този свят
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82 "Цунамито предизвикано от Посейдон може да превърне САЩ в радиоактивно блато. И САЩ нямат никакъв начин да противодействат. Ще им бъдат нужни десетилетия и трилиони докато намерят противодействия на Посейдон, а тогава Русия вече ще има не нещо по ново, не Посейдон ами Нептун" В задачата тук се пита човек с каква интелигентност може да напише цитираното? Предположения?
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че видите ли Хитлер се появил от някъде един дребен лош чичко чужденец с мустачки и повел след себе си стотици милиони да нападнат чужда страна и да палят, изнасилват, разрушават и избиха 25 милиона братя славяни, са приказки за наивници - Хитлер беше изразител на вътрешната потребност на западна Европа. А западно европейците са фашисти по природа, еесовския съюз е продължение на политиката на Хитлер с по меки средства, но сега при паднемият лъсна фашистката същност на ЕС.
80
6
 
0
 
! Отговори
от Япония преди 2 години
Върнете ни Курилските острови и половината Сахалин, алкохолици!
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроинтеграторът Хитлер в Германия се провали през 1945 година, и днешните евроитегратори се провалиха по всички показатели и никога никой няма да победи Русия.