80 г. след нацисткото нашествие в СССР: Риск от нова оръжейна надпревара!

Путин: Погребани са надеждите за континент без разделителни линии
22 юни 2021 21:30, Елка Василева
282
80 г. след нацисткото нашествие в СССР: Риск от нова оръжейна надпревара!
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин вижда рискове от нова оръжейна надпревара в света на фона на деградация на системата за европейска сигурност. Той изрази мнението си в статия, озаглавена "Да бъдем отворени независимо от миналото", която излиза днес на сайта на Кремъл и в германския седмичник "Цайт" във връзка с 80-ата годишнина от началото на Великата отечествена война, предаде ТАСС.

"Цялата система за европейска сигурност сега е силно деградирала. Нараства напрежението, реални стават рисковете от нова оръжейна надпревара", констатира Путин.

Разширяването на НАТО в източна посока и влизането на редица бивши съветски републики в организацията "погреба надеждите за континент без разделителни линии", твърди авторът. "Превратът" в Украйна през 2014 г. според него е бил "организиран от САЩ", а европейските страни "безволно са го подкрепили, предизвиквайки разцепление в самата Украйна и излизането на Крим от състава й".

"Който и да се опитва сега да пренапише страниците от миналото, истината е, че съветският войник е дошъл на германска земя не за да отмъщава на германците, а с благородната, велика мисия на освободител", подчертава руският лидер.

Русия си спомня с благодарност за съюзниците от антихитлеристката коалиция, за участниците в съпротивата и германските антифашисти от времето на войната, приближавали общата победа. Днес федерацията се обявява за "възстановяване на всеобхватното партньорство с Европа. Имаме много теми от взаимен интерес" - сигурността и стратегическата стабилност, здравеопазването и образованието, дигитализацията, енергетиката, културата, науката и технологиите, климатичните и екологичните проблеми, изброява Владимир Путин.

"Отворени сме за честно съзидателно взаимодействие - изтъква руският президент. - Потвърждава го нашата идея за създаване на единно пространство за сътрудничество и сигурност от Атлантика до Тихия океан, което да включи различни интеграционни формати, сред които Европейския съюз и Евразийския икономически съюз."

По-късно днес статията на Владимир Путин ще бъде публикувана в онлайн изданието на "Цайт", а в четвъртък ще се появи в печатното седмично издание под рубриката "Мнения", уточни за ТАСС Йохана Шахт, говорителка на "Цайт".

На 22 юни 1941 г. е дадено началото на операция "Барбароса", при която силите на нацистка Германия нахлуват в Съветския съюз. Откриването на Източния фронт (или началото на Великата отечествена война, както я наричат руснаците) е повратен момент във Втората световна война. След като постигат военни успехи и нахлуват дълбоко в територията на Съветския съюз, германските сили са сразени година и половина по-късно в битката при Сталинград. Червената армия започва контранастъпление, което в крайна сметка довежда до поражението на нацистка Германия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Православен славянин - - - Русия няма причина да унищожава когото и да било, освен ако не бъде нападната. Русия си има всичко за да живее и да се развива, не и трябва да напада никой, но харчи много енергия и средства за да се опази, защото без ресурсите не Русия западът загива, както се видя последните години.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Демократ Знаех си, че си някъде тук, затова написах това. Като кученце си, само да ти свирна и веднага дотичваш! :)))))
116
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Православен славянин Крайно време е да вземаш мерки :)))))
115
6
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Вече 30 години при американското партньорство в ЕС и НАТО работливите и кадърните българи живеем в България богато като западняци, само простите и некадърни русофили в България живеят зле.
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 120 ", тотална доминация на Мерцедес и Хонда!" Ама то днес така или иначе е тотална доминация на Мерцедес и Хонда :))))))
113
3
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
Сред пленените пет милиона съветски граждани беше лейтенат Якоб Джугашвили. Момчето защитаваше родината си за разлика от баща си, който не беше ходил войник нито в руската нито в Червената армия. Уплашен Якоб си беше свалил отличителните офицерски знаци и унищожил военната книжка, но беше предаден от ''бойните си другари'' кой е. Сталин имаше възможност да замени сина си за генерал Паулус, но отказа. Якоб беше разстрелян. Жалко за момчето.
112
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Япония не трябваше да напада Пърл Харбър, ами да атакува Манджурия и да стигне до Урал. Имаха над 10,000 изтребителя Митсубиши, отделно ресурси и т.н. Груба грешка!Берлин и Токио не си взаимодействаха както трябва. Америка щеше да е пас. Днес светът щеше да е германо-японски, тотална доминация на Мерцедес и Хонда!
111
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българите Странно, че кадърните и работливи българи всъщност живеят напълно достойно и наравно с останалите им европейски съжители, а единствените, които се чувстват по тоя начин както ти са мързеливите и крадливи русофили, които са заети да защитават една човеконенавистна идеология. СлучаЕност? Не мисля.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А САЩ имат ли "Посейдон", че да се надпреварват с Русия? Впрочем, и да имат - няма да им помогне срещу Русия, "Посейдон" може да унищожи САЩ, но не върши работе срещу така наречение Хартленд, който се владее от Русия.
109
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятай Япония ако ги беше подпукала от изток, откривайки втори фронт и рашките щеха да капитулират.
108
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Би казал човек" Размишленията на русфилите винаги са ме забавлявали: показват дълбоките смущения в психиката ви.
107
1
 
4
 
! Отговори
Би казал човек: преди 2 години
Че богатият запад, няма нужда да краде от бившият източен блок и ще сбърка, както през 1870 година едни хора говореха за свобода, независимост, република на завоюваните от османската империя народи, а други говореха "Каква прекрасна възможност за колония?" Странно защо второто мнение надделяло в една "демократична", "цивилизована", "образована Европа".Да бъдем и ние равни на Европейските народи!Не не искаме да сме равни със зверовете европейски и от САЩ, не и след три десетилетия мародерство
106
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""Отворени сме за честно съзидателно взаимодействие .... формати ...Според които Евразийския икономически съюз". Диктатора си мечтае :)))))
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110 "Ни шагу назад!Джугашвили издаде заповед 227 - който дизертира да бъде разстрелван на място от НКВД.Няма лабаво. Няма къде да избягаш. Хвърляш се в боя и мреш за Родину, за Сталину.Ужас, 25 милиона умряха". ТОЧНО! Това за тоя с "доброволците" в съветската армия. :)))))
104
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ни шагу назад!Джугашвили издаде заповед 227 - който дизертира да бъде разстрелван на място от НКВД.Няма лабаво. Няма къде да избягаш. Хвърляш се в боя и мреш за Родину, за Сталину.Ужас, 25 милиона умряха.
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До от Япония---------------------------------------------------------------------------------------------------Путин ще ти върне Курилските острови. Почакай само да си изглади връзките на обувките.
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 18 март 1939 г., по заповед на Йосиф Сталин, съветският комисар за външна политика Литвинов предлага Франция, Полша, Русия, Румъния и Турция да се съберат на конференция, за да изработят споразумение, с което да спрат Хитлер. Британският Чембърлейн се обявява против тази идея.
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 14 април 1939 година, британският външен министър лорд Халифакс казва, че Великобритания няма да разшири съюза си и до Русия, в случай, че Германия нападне. Очевидно на Русия й се казва, че ще бъде сама срещу Германия.
100
7
 
1
 
! Отговори
от Япония преди 2 години
Искаме си Курилите от рашките. Заграбиха ни ги като мародери.
99
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 92 Глупости. Имало е принудителна масова мобилизация, а хората са били разстрелвани от собствените им командири, ако са отказали да е хвърлят в откровено самоубийствени мисии. Поредната фейк пропаганда за това какво е представлявала въпросната война.