Готви ли се Русия да тества "Летящият Чернобил"?

Ядрената крилата ракета Skyfall трябва да надвие защитата на САЩ
19 авг 2021 21:30, Нели Христова
142
Готви ли се Русия да тества "Летящият Чернобил"?
Снимка: БГНЕС

Нови сателитни снимки, публикувани от CNN, показват, че Русия може да подготвя поредното изпитание на своята крилата ядрена ракета, известна като Skyfall - противоречиво оръжие, предназначено да надхитри американските отбранителни системи.

Снимките, заснети на 16 август от търговската компания за спътникови изображения Capella Space, предлагат "ясни индикации, че Русия се готви да изпробва крилата ракета с ядрена мощност" на известно място за изстрелване, разположено близо до Северния полярен кръг, твърдят експерти от института Middlebury на Международния център за изследване на неразпространението, който анализира снимките пред CNN.

Американски представители са наясно, че Русия може да подготвя нов тест за това, което нарича ракета "Буревестник" като част от своята програма за напреднали оръжия, според източник, запознат с този въпрос.

ЦРУ отказа коментар, а Пентагонът и руското министерство на отбраната не отговориха веднага на въпросите на CNN.

"Използването на ядрен реактор по принцип би дало на крилатата ракета неограничен обхват, за да лети под и около американските ракети за противоракетна отбрана и прехващачите", обяснява изследователят Джефри Люис, експерт по оръжия от Института Мидълбъри, който също преглежда снимките.

Има "съществени въпроси дали системата ще работи успешно, без да говорим за заплахата, която тестването й може да представлява за околната среда и човешкото здраве" добавя той.

Тези рискове накараха някои експерти да нарекат оръжието "летящият Чернобил", казва Люис пред CNN, като отбелязва, че през август 2019 г. усилията за възстановяване на ракета, паднала в Бяло море, доведоха до експлозия, при която загинаха петима души от техническия персонал.

Люис казва, че сателитните снимки предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с разработването на крилата ракета с ядрена мощност.

Русия е провела поне един изпитателен полет на крилата ракета с ядрена мощност от същото място близо до Северния полярен кръг през ноември 2017 г. Според информацията Москва е извършила множество други тестове през следващите месеци, въпреки че нито един от тях не се счита за успешен.

През март 2018 г. руският президент Владимир Путин публикува видео от изпитание на крилати ракети с ядрена мощност, което позволява на изследователите, включително и на анализаторите от Института Мидълбъри, да идентифицират местоположението на площадката за изстрелване, споделя Люис.

Изследователите наблюдават това място през последните месеци, а сателитни снимки, направени от търговската компания за спътникови изображения Planet през лятото, показват товарни кораби, които пристигат на място и трупат  доставки. Съвсем наскоро Русия издаде "известие до моряците", предупреждаващо за опасни операции, които ще бъдат извършени между 15 и 20 август близо до известния полигон Буревестник близо до Панково на Нова Земля.

Радарно изображение с висока разделителна способност, направено на 16 август, показва, че "руският персонал е издигнал голям екологичен заслон, за да защити ракетата и екипажите, подготвящи изстрелването от суровото време", твърди Люис. "Този ​​заслон беше прибран, разкривайки голям обект на стартовата площадка, който е може да е стартерът SSC-X-9 Skyfall. Има и значителен брой обекти до стартовата площадка, които вероятно са превозни средства и транспортни контейнери. Нито едно от тези неща не е било там, когато мястото е било заснето през юни.

Русия модернизира своите стратегически ядрени оръжия и системи за доставка, за да противодейства на САЩ и НАТО и да затвърди претенцията си за голяма военна сила, което поражда опасения от поредната надпревара в ядрените оръжия, тъй като САЩ също се захващат за надграждане на ядрения си арсенал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "ГОЛЯМА ВОЕННА . :))))))))))))))))))))))))))))))))))))Разсмя ме брато! Голям ИТН!
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срещу нашите F16 Flying Turd нямат никакъв шанс руснаците.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50Ми те и сумати талибани и долните прослойки на третия свят искат да заминат на запад там ще стане много хубаво.
49
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "Русия е на трето место в света по самоубийства" - а как стои въпросът със смъртността на населението в членката на ЕС и НАТО България?
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия пак създала нещо супер яко, ама питайте колко руснаци заминаха на Запад и колко още искат да заминат, щото е много хубаво там...Може да погледате руски ютуб канали и да видите какво приказват за картонения самолет шахмат. хахахаха
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В грешка сте това е летящата Фукушима.
46
7
 
7
 
! Отговори
"ГОЛЯМА ВОЕННА преди 2 години
За това колко голяма военна сила може да бъде една държава може да се разбере от военният и бюджет. Например: Военният бюджет на Пентагона за настоящата година е 780 милиарда долара, а военният бюджет на Русия в същото време е 48 милиарда долара. При това, САЩ е единствената космическа сила в света, защото има космическа флотилия USSF /Американски космически сили/, които притежават безпилотните космически совалки X-37B и плазмените летящи чинии с ядрен двигател TR-3B - MANTA, ASTRA и AURORA/.
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е на трето место в света по самоубийства, но с новите оръжия кремъл се надява да напредне в класирането.
44
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия има достатъчно полигони за тестване където прави достатъчно тестове. България не и трябва като полигон за тестване. България е пушечно месо за САЩ където Русия може да прилага, а не да тества ракетите си, ако бъде нападната.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали няма после да си ги тестват после на полигон "България" и двете страни?
42
0
 
1
 
! Отговори
Преводът преди 2 години
Е с Гутъл мощност.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представеният на МАКС-2021 изтребител от 5то поколение Су-75 предлага различни опции които дават възможност да се конструира по оптимална конфигурация на най-изгодна цена. Снабден със автоматизирана система за логиситчна подръжка "Матрьошка". С нея може да се организира обучение на персонала, снижава стойността и повишава ефективността на обслужването. В "Матрьошка" е интегриран изкуствен интелект с предиктивен анализ с който може да се прогнозират всички необходими мероприятия индивидуално за всеки самолет от авио-парка.
40
1
 
8
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Абе аз съм завършил руското училище зад Коня, ама толкова русофили в коментарите има, че чак настава лек смях :) Хайде по-кротко, другари :)
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Директорът на Ростек Сергей Шемезов обяви пред репортерите, че Су-75 Checkmate включва всички технологии на изтребител от 5то поколение и е предвиден да бъде по-ефектривен и по-достъпен от алтернативите като F-35, SAABs Gripen и френския Dassault Rafale които са на цени от $60 до $90 милиона за самолет. "Нашите цени са ориентирание между $25 $30 милиона за самолет. Цената на летателен час ще бъде 6-7 пъти по ниска от F-35($33-$35 хил долара) и ще бъде сравнима с Gripen NG ($4.5-$8 хил долара)
38
6
 
4
 
! Отговори
F-16 Block-70V преди 2 години
Дocтaвкaтa нa нoвитe изтpeбитeли, ĸoитo пopъчaxмe през юли 2019г и платихме авансово близо 2 милиарда долара - F-16 Вlосk 70 мoжe дa ce пpoтoчи дo 2027 г. Toвa cтaвa яcнo oт oфициaлнoтo cъoбщeниe нa Пентагона, c което тoй oбявявa дoгoвopa cи зa възлaгaнe нa пpoизвoдcтвoтo им нa компанията Lосkhееd Маrtn Аеrоnаutс.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Шотландия децата на четиригодишна възраст ще могат да определят пола си в училище без нуждата от съгласието на родителите, съобщава вестник Daily Mail, позовавайки се на препоръките на шотландското правителство за началните училища. Съгласно тези препоръки учителите трябва да подкрепят и изслушват всеки ученик, който реши да смени пола си.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като осигурят по една безаналоговка на глава, Путинци може да помислят за вдигане средната възраст на мужиците от 67г. на 67.5 г. Може, може
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският премиер Мишустин представи проект концепция за развитие на водородна енергетика. Планира се създаване на профилни клъстери и реализация на пилотни проекти за производство на водород, а на следващ етап да премине в серийно производство на водоридни технологии. Това ще намали рисковете и ще поддържа икономическия растеж на Русия. Водородната енергия е вторична, скъпа и неефективна, а газта, нефта и въглищата първични, и винаги са по евтини. Но Русия не я интересува, че ЕС са решили да прахосват пари за водород - щом искат скъпа водородна енергия Русия ще им я доставя.
34
3
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Евтини са руските *** в България.Подбиват цената на тези от Факултета.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия предлага качествена и чиста енергия, Западът произвеждате добри стоки за потребление. Алтарнативни енергия няма да има колкото и да се напъват Урсули и Грети Тунбергиеви. Без енергията на Русия западът не може да произвежда стоките си и е обречен на мизерия и разруха. Без стоките на запада Русия е обречена да ползва китайски стоки или стоки собствено производство които за сега изостават от западното качество.