Русия си е извлякла поуки, ще стои настрана от Афганистан

Путин разкритикува хаотичното изтегляне на САЩ
25 авг 2021 08:52, Елка Василева
38
Русия си е извлякла поуки, ще стои настрана от Афганистан
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин разкритикува Съединените щати и техните съюзници за според него хаотичното им изтегляне от Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че ситуацията в централноазиатската държава представлява потенциална опасност за Русия и нейните съюзници в региона.

Още по темата

Терористи и различни групировки, намерили убежище в Афганистан, може да се възползват от хаоса след изтеглянето на западните сили, за да дестабилизират съседните бивши съветски републики, предупреди руският президент на конгрес на управляващата в страната партия "Единна Русия" преди парламентарните избори другия месец.

В същото време Путин подчерта, че Русия си е извлякла поуките от продължилата 10 години военна намеса на Съветския съюз в Афганистан и ще стои настрана от там. "Нямаме никакво намерение да се месим в афганистанските вътрешни работи, камо ли да въвлечем нашите въоръжени сили в един конфликт (на принципа) всеки срещу всеки", даде да се разбере той.

Путин спомена като други заплахи, които може да дойдат от Афганистан за Русия, евентуалното увеличаване на наркотрафика и на миграционния поток.

Съветската армия се изтегли от централноазиатската страна през 1989 г. През последните години Русия се завърна дипломатически в Афганистан, като установи контакти с талибаните и други от враждуващите местни фракции, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
аха путин се сърди...няма хаос...изтеглянето бе обявено отдавна...талибаните първо с теб се договаряха...всеки може да го провери в мрежата,разбира са.е...ще са заплаха...за съюзниците ти...да играем...казаха САЩ!...Справедлив Свят...или...и децата на президентите го обитават...ако сте отговорни...не го причинявайте на децата си!
28
1
 
0
 
! Отговори
Магелан преди 2 години
Шок и ужас.Афганистан и талибани са големия кошмар за Великобритания 1919гд.Русия 80гд.на 20век.И САЩ 20гд.война с изхарчени 1,5 тролюн долара.
27
2
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
САЩ подкрепяха всячески муджахидините а с наркотика от маковите плантации ЦРУ финансираше контрасите, които вършеха терористични акции в Никарагуа по схемата "Наркотик-пари-контри". Изгърмя полк. Оливър Норт а Рейгън го спасиха "особено влиятелни приятели". Но възмездието за използването на радикалният ислям беше атентатът на 11-ти септември 2001 и 20-годишната война на САЩ в Афганистан. Сега се изтеглиха позорно. Оттук нататък поема Холивуд. Чакаме да видим новият Рамбо как побеждава талибани.
26
2
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 17: "Афганистан беше светска държава с парламентарна монархия, жените можеха да гласуват и да учат, носеха къси поли и слушаха джaз. После ги нападнаха съветските империалисти и всичко тръгна надолу"? Нищо подобно. Афганистан става светска република през 1973 година, тогава жените са можели да гласуват и да се обличат по европейски, а инвазията на СССР е през 1979. През 1989 СССР се изтегля а талибаните идват 1996 и това е краят на светската държава, но не заради Русия.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните може да са всякакви, но показаха, как един малък народ може да се опълчи на великите сили.
24
5
 
2
 
! Отговори
SOS преди 2 години
Големи са руските гробища в Афганистан.
23
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Поуката е : Не можеш да победиш срещу партизанска война. Дори и да окупираш страната и държиш големите градове,да създадеш марионетно правителство ,администрация,армия и полиция,ще търпиш загуби от атентати,внезапни нападения,единични случаи на експоприация.Армията е ефективна срещу друга армия но не и срещу ирегулярни части.Освен това подържането и струва пари.Ето това не можаха да го разберат 11год съветските и 20год американските генерали.
22
27
 
7
 
! Отговори
поука преди 2 години
Ако стои настрана от Крим ще е по добре за всички в Русия и Европа.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Захаров---------------------------------------------------------------------------------------------------- Дали ще е бг президент, бг парламент или ще е бг премиер е без значение. Бг няма право на собствено мнение, защото е васал. На васала и слугата е позволено да изчака позицията на Началника и безусловно/безпрекословно да я подкрепи. Ще я подкрепи даже, ако страната му бъде залята от мигрантския поток, спретнат от идиoтcкитe теории, планове и практически действия на Началника.
20
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9-та рота За твое сведение, когато СССР подкрепяше "светското" правителство в Афганистан на жените им биеха печати на крака, ако полите им бяха нд коляното. Същия тоя СССР организира преврата, преди който жените в Кабул изглеждаха като жените в Лондон и Париж като облекло, тъй че спирай бояришника и хващай учебниците!
19
3
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Еееехх ,ЕЕЕЕееееееххх, дано дай боже някой ден /ама кога ли?/ си извлечете поука и за България....
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато бедната,необразована част от населението на една държава стане много по голяма от образованата част ,даваш им една религия или един лидер-водач и те се превръщат в талибани и помитат всичко.
17
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Афганистан беше светска държава с парламентарна монархия, жените можеха да гласуват и да учат, носеха къси поли и слушаха джaз. После ги нападнаха съветските империалисти и всичко тръгна надолу.
16
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ясно, че ще стои настрана Русия, след бoя който яде последния път в Афганистан..
15
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само минавам за да прочета мaлоyмните коментари на сАвеЦките ***.
14
13
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Путине, интересно защо след като през 1981 година СССр-ът се истегли от афганистан, нито един афганин не тръгна към москва а сега ще се изтрепят,даже и за колесарите на самолетите се хванаха.
13
5
 
31
 
! Отговори
9-та рота преди 2 години
За неинформираните - когато СССР подкрепяше управлението на Афганистан, последните бяха светска държава. САЩ и СССР водеха борба за влияние в Афганистан. СССР подкрепяше правителството, а САЩ муджахидините. Също така, талибаните са обучавани в Пакистан, Пакистан е съюзник на САЩ. Талибаните са обучавани и финансирани от ЦРУ. Талибаните по-късно подпомагат организацията на Осама бин Ладен Ал Кайда. И т.н. и т.н.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бла, Бла.Слад всв прптивостоянието бе идеологическо. Сега реалностите са други. Но има варианти и да се намеси, макар и непряко. Не е въпрос на поуки, а на решаване на конкретни задачи в областта на геополитиката. А Русия винаги е имала свои цели и е неотменим играч в тази сфера. И тука няма правилни и неправилни решения, гледано от национална сигурност.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червеното копче не е дефектно, на него просто има надпис "СТОП". С него се отменя заповедта. Изтрелването е с бялото, и то не е едно, трябва да се натиснат поне три бели копчета в три ядрени куфарчета - на президента, на мин. оборонъй и генщаба и чак тогава генералът в силоза рашава дали да пусне нещо. Така работят съветските ядрени терминали.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На *уйника Калеко се изказа, следват и приятелите му на хранилка от хамериканското посолство