В руските затвори: Савелиев събра записи на побои и изнасилвания за 8 г. (18+)

Полицията е била на косъм пак да го арестува
25 окт 2021 22:30, Нели Христова
114
В руските затвори: Савелиев събра записи на побои и изнасилвания за 8 г. (18+)
Снимка: БГНЕС

Сергей Савелиев не прилича на човек, който е прекарал осем години в руски затвор и тайно е събирал видеоклипове с изтезания над затворниците.

31-годишният беларусин споделя пред BBC, че сега може да спи малко по-добре, за първи път от седмици. Той потърси убежище във Франция, след като избяга от Русия, страхувайки се за безопасността си.

Сега Савелиев свободно признава, че е бил човекът, който е предал повече от 1000 видеоклипа на руската правозащитна група Gulagu.net. Клиповете, които той прави, докато работи в затвора по време на присъдата си, предизвикаха възмущение в Русия, след като се появиха онлайн по-рано този месец.

Оттогава руските власти заявиха, че са започнали наказателно разследване за предполагаеми изтезания и сексуални посегателства в затворите и са уволнили няколко висши служители на затвора. А от Gulagu.net казват, че видеоклиповете не само документират побои, изнасилвания и унижения на затворници, но също така доказват ендемичния характер на малтретирането в затворническата система.

Избор между живота и смъртта

Савелиев започна да споделя видеоклиповете с активисти за правата на човека след освобождаването си през февруари тази година. В продължение на няколко месеца той изпраща стотици файлове.

Миналия месец той е спрян на летището в Санкт Петербург, докато пътува за Новосибирск. На гишето за регистрация мъже в цивилно облекло започват да го разпитват. Те му казват, че знаят всичко за кореспонденцията му с Владимир Осечкин - ръководителят на Gulagu.net.

"Казаха ми, че ме наблюдават от шест месеца. Заплашиха, че ще ме осъдят за предателство за 20 години", казва Савелиев и допълва, че  мъжете го предупредили, че ще "умре много бързо" в затвора". "Първо ще признаете всичко, а след това ще бъдете намерен мъртъв в килията си", цитира ги той.

Предложението, отправено към Савелиев, е той да сътрудничи на разследването и да признае, че е бил част от събирането на доказателства, "дискредитиращи руската затворническа служба" от "чуждестранния" Gulagu.net.

В такъв случай той щял да се измъкне само с четири години зад решетките.

"Истинският избор беше между живот и смърт. Аз избрах живота", признава Савелиев. Той подписва някои документи, с които се съгласява да сътрудничи с властите, а след това е пуснат да си тръгне. "Вероятно са мислили, че няма да се осмеля да избягам", казва той. Но не са прави. 

Савелиев наема микробус от Русия до Беларус и след това пътува през Тунис до Франция. Веднъж в транзитната зона на летище Шарл де Гол в Париж, той търси помощ от полицията.

"Те просто трябва да те разбият"

През 2013 г. Савелиев е осъден за престъпление, свързано с наркотици, на девет години затвор. Той избягва подробности, но казва, че случаят му е "тъжен и често срещан". Мъжът е изпратен в затвора в руския град Саратов, известен с обвиненията за насилие над затворници.

Савелиев твърди, че бил жестоко бит веднага щом пристигнал. "Те просто трябва да ви разбият, за да покажат кой е шефът", казва той. По-късно имал късмета да бъде забелязан като човек, който може да използва компютър и е доведен в офиса на затвора, за да работи като администратор.

"Беше много по-добре от това да се чудиш какво да правиш между храненията и да се опитвам да държа главата си надолу“, каза той.

Една от задачите му е била да преглежда видеозаписи от камерите на надзирателите в затвора. Скоро той осъзнава, че макар по-голямата част от записите да са нормални, документирайки обиколките на охраната из затвора, някои изглежда показват насилие над затворници и са дълбоко обезпокоителни.

"Не можете да си представите какво е"

Савелиев твърди, че изтезанията обикновено са били извършвани от други "специално обучени" затворници и са заснети на камери, раздадени от охраната. Част от работата му била да изтрие някои от видеоклиповете, докато някои, твърди той, "бяха изпратени някъде другаде, може би на по-високи нива".

Савелиев казва, че никога не е виждал лично този вид насилие, но видеоклиповете го шокират дълбоко.

"Всички знаем, че вътре има побои и изнасилвания, но не можете да си представите какво е, докато не го видите с очите си", казва той. Отнема му известно време, за да обработи случващото се и да разбере какво да прави по-нататък.

"Видях едно видео, после друго, след това трето и четвърто, пето. Тогава реших, че ще започна да ги копирам", разказва той. Първоначално Савелиев няма ясна представа какво да прави с видеоклиповете, но знае, че трябва да ги спаси. През 2019 г. той решава да събере видеоклиповете и по-късно да ги предаде на правозащитна организация.

Докато работи в канцеларията на затвора, Савелиев твърди, че е видял и многобройните оплаквания, свързани с малтретирането на затворници, които са го накарали да осъзнае колко широко разпространено е насилието зад решетките.

В началото на 2021 г. Савелиев разбира за Gulagu.net и чува Владимир Осечкин да говори в канала си в YouTube за насилието в затвора, включително в затвора, в който той лежи.

Това кара Савелиев да осъзнае, че може да има и други, които да работят отвътре и да пропускат информация до неправителствената организация. Знае, че неговите видео доказателства също ще послужат за тази цел.

Разсъждавайки върху фурора, предизвикан от изтичането му и разследването на руската затворническа служба, Савелиев заяви, че не е достатъчно да бъдат уволнени някои пазачи или да бъдат преместени в други затвори.

Той иска те да "обяснят защо са направили това, което са направили"."Само тогава ще се почувствам по-добре", казва той.

Видеото не е подходящо за лица под 18 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли някой тук от Шумен?
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33В САЩ 2.млн. затворници при реално живеещо население над 380млн.В Расия над 600хил. при 140млн. и застаряващо население ,което не е рисков фактор за престъпление.Е къде е разликата,горе-долу са на едно ниво?!
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33Е,и какво като са на първо място?Само където американските затвори са като 5звезден хотел ,а руските като крайпътно мотелче обитавано от ***!
28
11
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАСЕЛЕНИЕТО НА ПУТЛЕРОВИСТАН Е СЪСТАВЕНО ПРЕДИМНО ОТ ГО-*** НАЧЕЛО С ГОВЕДУТИН ! ТОВА ТАМ Е НЕЩО ВСЕКИДНЕВНО И ИЗВЪН ЗАТВОРИТЕ!
27
3
 
8
 
! Отговори
до Пресата преди 2 години
САЩ са на Първо място в света с 2 204 000! -))))))
26
5
 
12
 
! Отговори
до херю мюстявя преди 2 години
уотър бординг правят ли руснаците или това само на кубинска територия. как стои въпроса с концлагерите наречени затвори в америка пълни с афроамерикански роби дето са прибрани на топло за по един джойнт и бачкат за по 50 цента на час. затворите защо са частни и собствениците милиардери. това не е ли модерно робство, херю сатаня си ти.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хехе къде забрави братята американци бе. големиот брат. в америка са 1 на сто зад решетките. като припишем и населението на банановите републики като нашата да ти казвам ли колко стотици пъти повече от затворниците на русия и китай взети заедно са. убийците, крадците, насилниците, корумпетата не ги жаля, другите дето по случайност са попаднали там жалко за тях. най големите боклютаци най вероятно са си плащали и са избягвали да бъдат унижавани и евани. те такива шайки като криптохомо ченгелите избират най слабите да се правят на алфа мъжаги. кой знае как дуат на босовете тея *** милиционер
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не мога да разбера другарете -руsофилистици ,до оня ден говорят и пишеха ,че в затворите на запад е като в почивен лагер и престъпниците не получавали нужното наказание.Сега пък излизат с номера ,че и на Запад е същото!Дали,май и вие не си вярвате!
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любовтъ и сексъ облекчават дългия престой в затвора в студените зимни нощи... Така се заражда истинската мъжка дружба! -))))
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо щом съществувя в природата значи е нормално
21
6
 
9
 
! Отговори
Руsофилистик преди 2 години
Това не истина ,всичко е изфабрикувано от джендърите на загнилият запад.В руските затвори цари мир и любов(не тази от видеото) надзирателите са вежливи и се обръщат с Вие към затворниците.Затворниците толкова им харесва,че след като изтърпят наказанието не искат да напуснат затвора!В Рассия всичко е красиво даже в затворите!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези сертификати са ГЕНОЦИД! Догазано е, че в тях има само СМЪРТОНОСНО съдържание! Тестове и сетификат за антигени са фалшиви! Представете си, че сте болни от грип, а на следващия ден сте оздравяли, но антигенните тестове показват, че още нямате изградени антитела! Това е един геноцид, а народа стои и гледат като застреляни!
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този да отиде в Гуантанамо да го видим какво ще говори после.
18
4
 
18
 
! Отговори
хп преди 2 години
В западните затвори изнасилват Демократично и Толерантно, а в руските Брутално и Традиционо! А, в нашите??? В нашите по-любов и взаимно съгласие! -))))))))))
17
1
 
8
 
! Отговори
Йьб преди 2 години
До ком 17, да не си живял там и да си бил активен участник в живота в Русия, та знаеш, че и извън затворите се изн*асилват мъже хаха? Признай си, няма страшно. Спази евроатлантическите ценности.
16
0
 
26
 
! Отговори
KR. преди 2 години
Колкото повече опознавам хората,толкова повече харесвам кучетата.
15
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъже да и*знасилват други мъже. Ежедневие в Русия и извън затворите.
14
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те клипчетата от Русия извън затворите са си същата гавра. Колкото по далече от това блато, толкова по добре.
13
11
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НИЩО НОВО ЗА ПУТЛЕРОВИСТАН! ТАМ НЕ САМО ЗАТВОРНИЦИТЕ НО И ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ СА НАПЪЛНО ЛИШЕНИ ОТ ГРАЖДАНСКИ ПРАВА!
12
14
 
8
 
! Отговори
Анинимен преди 2 години
Сакън, родните путинисти сега ще наскачат да бранят Руската ***. Да живее Путин, да живее Радев, скоро пабеда над капитализма.