Пак отравяне в Русия, съпругата на опозиционер със симптоми при полет

Вероятно отровата е била за мен, твърди активистът Тупицин
Обновена: 8 ное 2021 15:35 | 8 ное 2021 15:33, Нели Христова
178
Пак отравяне в Русия, съпругата на опозиционер със симптоми при полет

Руски опозиционен активист, който наскоро се кандидатира като антикремълски кандидат на изборите, твърди, че съпругата му е претърпяла предполагаемо отравяне при нападение, което той смята, че е било предназначено за него.

Алексей Тупицин и съпругата му Вера Кузакова се прибират в Сибир от конференция за правата на човека в Полша, когато тялото й се покрива с червени рани, наподобяващи изгаряния. Самолетът им вече бил направил междинно кацане на летище Шереметиево, Москва, преди да започне вторият етап от пътуването до град Иркутск.

52-годишният Тупицин казва, че двамата със съпругата му не са яли нищо, но са пили чай на летището, а жена му се е влошила в рамките на час, и е изпитвала "някои болезнени усещания, като парене" по различни части на тялото си.

Активистът има в себе си антихистамин, който жена му взима след като се появяват симптомите. По време на полета "ставаше все по-зле и по-зле", разказва той пред телевизия "Дожд". "Отрязахме чорапите й и имаше огромни петна по краката й."

Екипажът на самолета предлага аварийно кацане в Омск, но Тупицин отказва "заради репутацията му". Омск е градът, в който лекарите отрекоха, че Алексей Навални, руският опозиционен лидер, е бил отровен, след като се влоши рязко по време на полет до Москва миналата година. По-късно лекарите в Германия казаха, че е бил нападнат с нервно-паралитичното вещество новичок.

При пристигането в Иркутск веднага е извикана линейка, а лекарите казали на Тупицин, че тялото на Кузакова изглежда реагира на токсин. Активистът казва пред "Дожд", че жена му се възстановява вкъщи, но някои от раните по краката й все още кървят.

В интервю за Радио Свободна Европа той заяви, че вярва, че той е бил целта, а не съпругата му, и това може да бъде свързано с разследването му за спорната покупка на акции от страна на официални лица в петролна компания в района на Иркутск през 2000-те. Кузакова е дала проби в частна клиника в Иркутск и резултатите се очакват скоро, добавя Тупицин.

Тупицин се кандидатира неуспешно в изборите за долната камара на Държавната дума на Русия през септември. Непосредственото му подозрение, че съпругата му е могла да бъде отровена, е показателно за притесненията на опозиционните активисти след миналогодишната атака срещу Навални, който беше затворен по съмнително обвинение в измама в Русия, след като се завърна в Москва след лечение в Берлин.

Телефонни записи и данни от полети, разкрити от разследващия уебсайт Bellingcat, категорично показват, че зад покушението срещу Навални стои отряд на руското военно разузнаване ГРУ.

Критикът на Кремъл Владимир Кара-Мурза претърпя предполагаеми отравяния през 2015 и 2017 г., а писателят Дмитрий Биков през 2019 г. По време на посещението си в Полша Тупицин и Кузакова се срещнаха със Сергей Беспалов, бивш координатор на предизборния офис на Навални в Иркутск.

Беспалов избяга в Литва миналата година, след като беше осъден на две години и половина "ограничена свобода" заради кавга, която имаше с активист от руска националистическа група, която подкрепя президента Путин. Съгласно присъдата той беше задължен да не напуска Иркутск без разрешение или да напуска дома си след 23 часа.

През април Тупицин беше осъден на девет дни затвор за това, че призова хората да присъстват на митинг в Иркутска област, призовавайки за освобождаването на Навални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До sofeto...Аз! Първо не наричай така Георги Димитров - велик български антифашист!Второ, той се е застъпвал за българи, попаднали в Сталинските зандани, за жалост не винаги успешно! Благой Попов беше приятел на баща ми. Когато се виждат за пръв път след освобождаването му след смъртта на Сталин, баща ми, човек с феноменална памет, не емогъл да го познае. Познал го е по гласа му! "И майка ми не ме позна" бил уте шаващият отговор. Почти 20 години в нечовешки условия - студ, глад, канче и лъжица!
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тупицин - ясно! В превод - Тъпаков! Вероятно фамилна черта, щом е станала фамилно име!
116
7
 
4
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Да се забрани влизането на руснаци на територията на ЕС, и да се спусне отново желязната завеса. Това е единствения изход от тази ситуация. Пълна изолация на тази държава и това е. И преди Европа е оцеляла без връзки с СССР и Русия, и сега ще оцелее. НЕ става с добро, вече би трябвало на всички да им е ясно. Имаше някакви розови мечти на политиците в Европа, че Русия се е променила, че може да си подадем ръка, и други подобни глупости, сега вече на всички трябва да е ясно, че това е утопия.
115
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, пак ли тези руснаци? Защо в другите нормални държави не се случват такива неща?Само в Русия!
114
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тупицин - когато името ти пасва перфектно!
113
6
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Ицко веднага разбра, че субектът бил "тъмен"! Всякакви болни мозъци се напъват да ръсят мозък!
112
4
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Предложете нещо ново.Този сценарий е този изтъркан.Скучно е и за малките деца.
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези руски спецслужби нямат никаква фантазия.
110
3
 
7
 
! Отговори
гру преди 2 години
Их бих ги отровил с илач против тежък запек. И ще заключа авиокендзефа.да видим аварийни кацане с изути ***
109
0
 
1
 
! Отговори
е да деее преди 2 години
"Най-добре се смее тоя който се смее последен!"За Русия е ясно,Путин е подписъл меморандум с другаря Клаус Шваб за национализация и нулиране и спретва локдаун да фалират.Тук ми е интересно как ще мине национализацията щот чорбаджиите-мутри-милиционери-псевдо капиталисти са назначени от БСП-ДС,а БРЪМБЪРА другарите от политическата милиция с Митю-ГЕСТАПОТО са го цанили ФАШИСТ да играе?!Ще ми е интересно и да видя мутри-милиционери бивши капиталисти в ролята на бригадири с кирки и лопати безплатно магистрали и светло бъдеще да строят!Миналия век са копали "СОФИЙСКО МОРЕ"АМИН./Справка:Вики
108
0
 
5
 
! Отговори
Пу тея руснаци преди 2 години
да дойдат на един бърз краш курс да им предам едни познания как се тровят мишки УСПЕШНО, че нещо като гледам не ги бива много в тровенето на твари...
107
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са методите на русофобите - фейк 'новини' и клевети до дупка! Колко псевдо-изтребени и възкъснали чудодейно пробутаха последно време?
106
8
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Това са им методите на путинистите-който не е с нас е против нас-и ги изтребват наред.Иначе този товарищ много интересна фамилия има,на български тя буквално би звучала като ТъПаНаРоВ.
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей ама не се научиха тия опозиционери да не пият чай на летището бе, вечно тая история.
104
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 140 Хайде бе - Руските лекари в Омск не намериха никакви отрови в кръвта на Навални, но на Запад признават, че те са го лекували адекватно и са му спасили живота. На запад лабораториите твърдят, че са намерили новичок, но не дават никакви доказателства, включително не дават химическата формула на намереното вещество. На запад може да са манипулирали кръвните проби, нито има сравнение между кръвна проба в Омск и кръвна проба в немската лоратория. Накрая, черният дроб на Навални не е увреден, което е абсурд.
103
2
 
5
 
! Отговори
Симпатичен... преди 2 години
...чичак, само на 52, а изглежда по-зле от дядо ми, който е на 74...
102
5
 
13
 
! Отговори
11 преди 2 години
Брейй, тез руснаци много ограничени ве - тровят само с някви некачествени препарати. Време е да ползват други методи, по-ефективни.
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До # 5 Анонимен : "ПР? Не мисля."... aми какво друго освен ПР може да е ?Какъв беше шанса да се осведомиш за съществуването на същия този персонаж, ако не бяха прибегнали до тази отчаяна и гротескна рекламна акция ??
100
8
 
6
 
! Отговори
Хайде бе, преди 2 години
...тука и разбирачи на Новичок се намериха! Три независими международни лаборатории доказаха новичок, но нашите *** са по-отворени! А и откъде знаят, като от Кремъл отказаха да проведат разследване!
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отравянето с дори минимални количества Новичок води до непоправими увреждания на черния дроб и бъбреците. Дори отровеният да оцелее, се инвалидизира и не може да преживее повече от две години. Като гледам как Навални е здрав като добиче, е абсурд да е бил отравян с Новичок. Това са твърдения на Запада, но не са представени никакви доказателства. То така се твърдеше и за Гебрев, че е отровен с новичок, а се оказа, че е отровен с фосфоросъдържащ пестицид. Мафията така действа.