Украйна е убедена: Русия се готви да ни нападне през 2022

Нахлуването ще бъде предшествано от серия психологически операции
23 ное 2021 20:52, Нели Христова
139
Украйна е убедена: Русия се готви да ни нападне през 2022
Снимка: БГНЕС

Русия е разположила 92 000 войници на границата с Украйна и се готви за инвазия в началото на 2022 г. Нападението ще бъде много по-разрушително от всичко, случило се от 2014 насам, казват от украинското разузнаване.

Нападението може да бъде извършено в края на януари или началото на февруари 2022 година. Това казва в ексклузивно интервю за изданието Military Times Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

По неговите думи, нападението ще включва артилерийско и бронетанково настъпление със следващи десантни удари в Одеса и Мариупол, както и нахлуване на сили през Беларус. Буданов смята, че това нападение ще бъде много по-разрушително, отколкото всичко друго в рамките на конфликта, започнал през 2014-а година и отнел живота на около 14 000 украинци.

Нахлуването ще бъде предшествано от серия психологически операции, каквито се провеждат и в момента и които са насочени към дестабилизацията на Украйна и подкопаващи нейните възможности да се бори. "Те искат да провокират безредици чрез протести и митинги, които показват, че хората са против правителството", подчертава Буданов, цитиран от DW.

Част от тези усилия, както казва той, са и продължаващите протестни акции срещу ваксинацията срещу Ковид-19, организирани от Русия. Освен това Москва се опитва да предизвика безредици, спекулирайки с икономическите и енергийните проблеми на Украйна.

Наред с това Русия активно подклажда антиправителствените настроения във връзка с инцидента, наречен "Вагнергейт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари