Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

Това било част от предложените гаранции за сигурността на Русия
21 яну 2022 11:48, Елка Василева
1315
Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г. и затова искането на Русия към Алианса за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения се отнася за тези две страни . Това се казва в разпространени днес отговори от руското външно министерство на медийни въпроси, зададени на пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров.

Още по темата

„Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения и други стъпки с цел връщане към конфигурацията на състоянието от 1997 г. на територията на страните, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Към тези страни се отнасят и България, и Румъния“, посочва Лавров.

В края на 2021 г. Русия публикува проектодоговори със САЩ и споразумения с НАТО за гаранции за сигурността. Москва изисква от западните си партньори юридически гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, присъединяване на Украйна към Алианса и създаване на военни бази в постсъветските страни, припомня РИА Новости.

Първият кръг от преговорите по тази тема се проведе в Женева на 10 януари. Последва заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. След това на 13 януари се проведоха консултации в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
7
 
12
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
До До 52"Русия не спазва договори" Що,да не би САЩ да ги спазват?Даже САЩ съвсем официално са обявили,че международното право не важи за тях,а само американското.Не признават решения на никоя международна институция,освен ако не им отърват.
55
1
 
8
 
! Отговори
Джендъри преди 2 години
Айде да ви видим сега? Ще воюваме ли с Русия?
54
6
 
14
 
! Отговори
Историята се повтаря преди 2 години
Путин върви по схемата на Хитлер с неговите анексии, аншлуси и жизнено пространство. Навремето Запада го подцени и горчиво съжаляваше, сега виждам че грешката се повтаря...
53
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напускам веднага държавата ,ако стане война .Не съм за чуджи бази в страната и аз няма да се бия срещу Русия .
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическият диктатор Путин отчаяно се опитва да оцелее останал на края на силите си и загубил изцяло подкрепата на народа си.
51
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите лъжат, че България ще пострада при конфликт между НАТО и Русия. България е добре защитена от НАТО и вместо да слушаме русофилските заплахи можем да нападнем Русия и да спечелим, вместо да се предаваме.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито едните, нито другите са стока! Ама няма как, трябва да съществуваме някак между тях.
49
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе я да си гледат тяхната територия тия бе!Говорит Масква свърши през 1989 година!Нищо не ни трябва от тях!Да си карат Москвичите и да не се бъркат в управлението на чужди държави!!!!
48
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и НАТО трябва да действат изпреварващо и да нанесат превантивен удар срещу Русия, да предприемат такива стъпки, че да не допуснат въстановяване на руската империя, заяви Кърт Волкер, бивш посланик на САЩ в НАТО. На всички е ясно, че Путин иска да възстанови съветската Империя.
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г. и затова искането на Русия към Алианса за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения се отнася за тези две страни". Русия никога не е искала това от "алианса". Русия не разговаря с чиновници. Русия изпрати исканията си на САЩ, а не на "алианса".
46
12
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Чета доста читави коментари, но се намират и продажни рубладжийчета....
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52 "Аз съм съгласен да се изтеглят натовците от Бг при едно условие - Русия да подпише договор, според който ако някой нападне България, тя автоматично обявява война на този някой" Договорите на руснаците не струват и хартията на която са написани. Питайте украинците , които подписаха с руснаците договор за гарантиране териториалната цялост на Украйна преди много години. Все едно овца да подпише договор с вълк, че няма да я изяде.
44
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СИЛИТЕ НА САЩ ДА ИЗТЕГЛЯТ РУСОФИЛИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
43
3
 
8
 
! Отговори
факт преди 2 години
До До 7Вярно. Всъщност територията която загуби Армения реално не беше населената с арменско население,а буферната.Тоест азерска по същество.Другата си остана арменска.Един вид соломоновско решение на Путин.Но без него всичко щеше да е загубено.Впрочем,в момента тече един процес на отхвърляне на турското влияние в Средна Азия,но той ще продължи дълго,Казахстан беше само началото.
42
7
 
12
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Русия НЕ спазва договори - справка анексията на Крим от Украйна.
41
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде русоффилистици продажници скачайте на амбразурата да защитавате мама си Раша и ***.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жертва на ли ще бъде нашата родина!?
39
5
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
Иначе к'во?!
38
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са на ход да решат какво да правят с Румъния и България. Русия има вариант за всяко решение. Ако не изтеглят войските и натовската техника от източна Европа, Русия ще използва военно-технически средства за да гарантира сигурността си.
37
2
 
22
 
! Отговори
Слаб народ сме... преди 2 години
Ние ако излезем от НАТО, ще имаме най-слабата армия на Балканите, а Турция най-спокойно може да си "освободи" Родопите...както Русия - Крим. Да видим дали Запада, пак ще ни размени...