Политически заставаме зад Украйна, практически не оказваме подкрепа

Оръжеен експерт: Русия се опитва да възстанови сфери на влияние
2 фев 2022 17:30, Анисия Иванова
88
Политически заставаме зад Украйна, практически не оказваме подкрепа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още никой не знае каква численост военнослужещи се предвижда за България от гледна точка на укрепването на Източния фланг и на фона на решението на президента Джо Байдън, защото както министър-председателят на България, така и министърът на отбраната направиха едно доста обтекаемо изказване, според което на българска територия няма да бъдат разположени войски на нашите съюзници, каза оръжейният експерт Калин Димитров в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Нашата позиция е като унгарската. Само че вместо да бъде казана директно, тя беше завоалирана в изказването на министъра. Вместо да ни се каже директно, че няма да приемем чужди войски на българска територия”, посочи експертът.

Дали е важно България да приеме на територията си войски на свои съюзници е въпрос на национална експертиза. Има хиляди специалисти по национална сигурност, които съветват премиера, министъра на отбраната. Това е оценка на политическо ниво.

Личното ми мнение е, че би било разумно. Но войната е само продължение на политиката с други средства. Ако политическата експертиза е преценила, че минусите ще бъдат повече от ползите, това трябваше да бъде казано. Както направи унгарското правителство.

Още по темата

"Войната в Украйна е от осем години. Тя тече всеки ден, всяка седмица има обстрели и загиват хора. Русия се опитва да възстанови своята позиция отпреди 1991 година. Дали има силите и способностите да го направи – аз съм песимистичен по този сценарий", посочи Димитров.

България подпомага териториалната цялост и независимост на Украйна единствено с политически декларации. Ние продължаваме да заемаме неутрална позиция. Политически твърдо заставаме зад Украйна в рамките на декларациите на ЕС и НАТО, практически по никакъв начин не сме оказали своята поддръжка.

За това какво печелим и какво рискуваме - печелим червени точки пред Москва. Каква е ползата от тях не мога да кажа, явно за някои хора има значение. Губим дружески взаимоотношения с една страна, с която споделяме и около 250 000 етнически българи на нейна територия, която може да бъде добър икономически партньор и която може да бъде стратегически партньор в Черноморския регион, каза експертът.

По думите му сегашната криза не е измислена, както твърдят някои. Русия се опитва да възстанови някои сфери на влияние, да диктува кой ще бъде и кой не член на НАТО. От друга страна след последните доставки от САЩ, Великобритания, Нидерландия, Чехия, Полша за украинската армия  - военна развръзка във вида на пълномащабен конфликт става все по-малко вероятна.

За развитието на кризата покрай Украйна и близо ли сме до нейната развръзка може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
4
 
! Отговори
Ше, пъшкате, бе. ... преди 2 години
Като направят десант у Варна руснаците и НАТО почне да ги бомбандира отвсекъде ....НЕ САМО ШЕ ПЪШКАТЕ , АМИ ЩЕ РЕВЕТЕ КАТО МЕЧКИ ДОРИ....ха,ха,хаааааааа.....
34
6
 
16
 
! Отговори
българин преди 2 години
Май е време Русия освен че ни освободи от Турско робство, днес Пак да ни освободи,но от Американско робство! Макар и нито един куршум да не е гръмнал! Това е дело на " тихата Американска дипломация в годините"!-:((
33
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако русия реши да влезе в Украйна, по-голямата част от украинците ще ги посрещат с хляб и сол и цветя. Както си беше в Крим. Защото обикновения украинец никой не го пита дали иска в НАТО. Затова и възникнаха ДНР и ЛНР и започна по същество гражданска война в Украйна. Защото политиците правят винаги това, което искат от тях САЩ, а не което иска собственият им народ.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
52-нашите ако искат може и отпред да застанат, във партер.
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то наша работа ли е да им оказваме подкрепа.
30
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тези които " държат" за Америка.Да напомня само,че на Шипка още лежат костите на хилядите руски войници,освободили ни от Турско или Османско все тая ми е робство!-:((((
29
25
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Русия е слаба, лесно ще ги биеме, руснаците гладуват, бевепето им е по-малко от бевепето на Исландия.
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз и всички които познавам застават зад Русия, а вие там какво ще правите ми е през това
27
6
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен 42 Тази СЛАВА УКРАИНА ви доведе до положението да просите цигари и стотинки от всеки срещнат чужденец по улиците на Киев.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представете си Русия да има военна организация и да " пази" Северна и Южна Америка незнайно от кого?! А защо да им Американско НАТО и да " пази" Европа??????2 различни континента!
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"видни укропски блогери пишат за тежките тромави "птички", кацащи по украинските летища. Блогерите казват, че уж били натоварени със сендокуз оръжия, казват че между тях имало български" ===== Оръжейният експерт Калин да каже вярно ли снабдяваме укропите с оръжие да се трепят славяните помежду си, тъй както преди години снабдявахме с оръжие Идил да убива руснаците в Сирия?
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А реално сме на страната на Русия!
23
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз заставам зад Русия! Не на НАТО в Европа!
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разглобявам калашник по норматив за 6 секунди и го сглобявам за 8. Това прави ли ме оръжеен експерт.
21
5
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Предлагам този клоун практически да подкрепи Украйна като хване автомата и замине за страната.Дружеските отношения с Русия са несравнимо по-важни от тези с Украйна.От Русия получаваме нефт,газ и ядрено гориво.От Украйна получаваме женски персонал за едни по-специфични заведения.
20
4
 
13
 
! Отговори
А бе преди 2 години
До АнонименКомандващия българското подразделение за Украйна трябва да е Роско Плевнята! Мони Паси и Петьо Коня ще са заместници, Ленчето с кремчето-спец операции и диверсия.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През ВСВ ни бомбардираха САЩ и Великобритания. Защо ни бомбардираха? Вчера всички менте евроатлантици казаха, че нямало виновни фашисти в България и защо Народният съд осъдил фашистката власт. Е, заради САЩ и Великобритания ги осъдиха. Заради бомбардировките на САЩ и Великобритания и убитите българи, заради убитите антифашисти в България, подкрепяни от Чърчил на Балканите.
18
0
 
7
 
! Отговори
канадец преди 2 години
Пратете им пари бе. Знете ли колко скъпо им струва войната. Огладнели са кат църковни мишки.
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Етнтческите българи в Украйна подкрепят Русия, а официвлео България има проблем с Украйна по повод непризнаването на българския като малцинствен език и сътветно спиране о на преподаването му в гимназиите. На якалинчо му се иска да приема чужди войски, но не може да ни обясни защо. Защото били съюзнтци и приятели? Хубава работа!
16
0
 
7
 
! Отговори
Един от тях... преди 2 години
"Има хиляди специалисти по национална сигурност, които съветват премиера, министъра на отбраната."Не хиляди а даже милиони. =Р Всеки с вестник в ръка си е един вид специалист от дивана... тоя май пише по-бързо отколкото мисли. Хиляди специалисти... хахахахаха ...бонбон сладък!