Политически заставаме зад Украйна, практически не оказваме подкрепа

Оръжеен експерт: Русия се опитва да възстанови сфери на влияние
2 фев 2022 17:30, Анисия Иванова
88
Политически заставаме зад Украйна, практически не оказваме подкрепа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още никой не знае каква численост военнослужещи се предвижда за България от гледна точка на укрепването на Източния фланг и на фона на решението на президента Джо Байдън, защото както министър-председателят на България, така и министърът на отбраната направиха едно доста обтекаемо изказване, според което на българска територия няма да бъдат разположени войски на нашите съюзници, каза оръжейният експерт Калин Димитров в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Нашата позиция е като унгарската. Само че вместо да бъде казана директно, тя беше завоалирана в изказването на министъра. Вместо да ни се каже директно, че няма да приемем чужди войски на българска територия”, посочи експертът.

Дали е важно България да приеме на територията си войски на свои съюзници е въпрос на национална експертиза. Има хиляди специалисти по национална сигурност, които съветват премиера, министъра на отбраната. Това е оценка на политическо ниво.

Личното ми мнение е, че би било разумно. Но войната е само продължение на политиката с други средства. Ако политическата експертиза е преценила, че минусите ще бъдат повече от ползите, това трябваше да бъде казано. Както направи унгарското правителство.

Още по темата

"Войната в Украйна е от осем години. Тя тече всеки ден, всяка седмица има обстрели и загиват хора. Русия се опитва да възстанови своята позиция отпреди 1991 година. Дали има силите и способностите да го направи – аз съм песимистичен по този сценарий", посочи Димитров.

България подпомага териториалната цялост и независимост на Украйна единствено с политически декларации. Ние продължаваме да заемаме неутрална позиция. Политически твърдо заставаме зад Украйна в рамките на декларациите на ЕС и НАТО, практически по никакъв начин не сме оказали своята поддръжка.

За това какво печелим и какво рискуваме - печелим червени точки пред Москва. Каква е ползата от тях не мога да кажа, явно за някои хора има значение. Губим дружески взаимоотношения с една страна, с която споделяме и около 250 000 етнически българи на нейна територия, която може да бъде добър икономически партньор и която може да бъде стратегически партньор в Черноморския регион, каза експертът.

По думите му сегашната криза не е измислена, както твърдят някои. Русия се опитва да възстанови някои сфери на влияние, да диктува кой ще бъде и кой не член на НАТО. От друга страна след последните доставки от САЩ, Великобритания, Нидерландия, Чехия, Полша за украинската армия  - военна развръзка във вида на пълномащабен конфликт става все по-малко вероятна.

За развитието на кризата покрай Украйна и близо ли сме до нейната развръзка може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Прав си,че Унгария го каза в прав текст,че няма да приема войски на своя територия. И Орбан отиде при Путин и си договори газ до 2036г. на цена под 200$ . А ние - разбирай аз-ти- обикновения българин, ще плащаме газта по цена над 900$ и ще бъдем лоялни към Бай-дън , ще затваряме фирми,защото не могат да си платят тока и газта,ще оставяме хора без работа , но ще бъдем лоялни и ще плюем Путин като най-големия агресор.И тая омраза към Русия,ще ни топли повече от руската газ.
14
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Заглавието на статията е по същество най-правилната българска политика. Украйна всъщност е безполезна за нас страна, ненадежден партньор във всяко отношение. Ако от нея може да се изкяри нещо то ще е за големите риби, за нас само проблеми. Тъй че-да го *****хохлите!
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРО ПРОСТОТО СИ Е РУСКИ АГЕНТ, РАШКО АЛКОХОЛИКА ТОЖЕ
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приготвили сме една рота евроатлантици за изпращане на Източния гронт. Не събрахме повече. Мони Паси, Петю Стоянов са командири на ротата.
11
2
 
19
 
! Отговори
Генерала преди 2 години
Кой слабоумник ще вдигне ръка на Русия? Мечката яде и мачка всичко на пътя си. Та за нас войната още от сега е загубена предвид това на чия страна сме. Оставете това и кажете какво ще правим с инфлацията? Парите на всички все повече и повече не стигат.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калинчо казва, че политически твърдо сме заставали зад Украйна в рамките на декларациите на ЕС и НАТО, а практически по никакъв начин не сме оказавали своята поддръжка. Не така мислят видни укропски блогери, които пишат за тежките тромави "птички", кацащи по украинските летища. Блогерите казват, че уж били натоварени със сендокуз оръжия, казват че между тях имало български.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя знае ли на кой свят се намира?Имате ли на идея до къде са се докарали Укрите с тая своя мечта за "независимост"ами докарали са се до просешка тояга,в големите градове видят ли чужденец веднага почват да просят пари и цигари!
8
6
 
4
 
! Отговори
USA преди 2 години
ПРАВ СИ Клаузевиц. НИЯ ВЕЧНО ПРАИМ ВУЙНА.
7
8
 
7
 
! Отговори
USA преди 2 години
ДА СМЕНАТ 3 МАРТ С 2 ФЕФРОАРИ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как го реши това оръжейният експерт Калин Димитров?
5
8
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ние сме в нато и ес без референдум украина не е член на нато за какъв член 5става въпрос аз искам мир а не конфликти със съседите защо нато се разширявана изток защо въоръжава насила украина като никои не я заплашвапълен неутралитет никакво участие в учения както в българия така и на вън
4
3
 
14
 
! Отговори
Клаузевиц преди 2 години
Не е актуален. Войната е последното средство на некомпетентния.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политически сме за чичо Джо, а на практика - за Путин.
2
3
 
9
 
! Отговори
Оръжеен експерт преди 2 години
Още никой не казва колко рула тоалетна хартия трябват за източния фронт.
1
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпници говорят от името на целия народ,че подкрепяме Украйна,що тъй бе?Аз съм за Русия!!