Протегната ръка с предупреждение: САЩ и НАТО отговориха на Русия

Публикуваха писмения им отговор
405
Протегната ръка с предупреждение: САЩ и НАТО отговориха на Русия
Снимка: БГНЕС

В отговор на руските оплаквания от разполагането на съюзнически войски все по-близо до границите на страната, в писмения си отговор до Москва Вашингтон уверява, че присъствието на сили на САЩ и НАТО в Източна Европа е "ограничено, пропорционално и в съответствие с ангажиментите", поети в рамките на Съвета НАТО-Русия. Това съобщи испанският вестник „El Pais“, позовавайки се на изпратените от Вашингтон и Брюксел писмени отговори до Москва във връзка с изразените опасения по въпросите на сигурността.

На 26 януари 2022 г. САЩ и НАТО предадоха своите писмени отговори на руския проект за двустранен договор относно гаранциите по сигурността. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че според него американският документ "скоро ще изтече" в медиите и съдържанието му ще стане достояние "на широката общественост".

Според публикацията в „El Pais“, САЩ твърдят, че са се въздържали от разполагането на "значителни допълнителни бойни сили или ядрени оръжия", както са обещали, и че американските войски сега са една четвърт от тези в края на Студената война. В писмото обаче се предупреждава, че по-нататъшно увеличаване на позициите на руските сили или агресия срещу Украйна "ще принуди САЩ и техните съюзници да засилят" отбранителното си разположение в Източна Европа.

НАТО също съчетава протегната ръка с предупреждение. От една страна, тя предлага на Москва пълно възстановяване на отношенията чрез отваряне на съответните посолства, затворени през октомври миналата година, и уверява, че "НАТО не търси конфронтация", но добавя, че не може да прави компромиси с принципите, на които се основава евроатлантическата сигурност, включително член 5 от Вашингтонския договор, според който "нападение срещу един съюзник ще се счита за нападение срещу всички“.

Още по темата
„Ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим и предпазим нашите съюзници, и няма да компрометираме способността си да го направим", се казва в предупреждението.

Подобно на отговора на САЩ, отговорът на НАТО предлага серия от мерки за изграждане на доверие, включително предложението на Русия за създаване на гражданска гореща линия за спешни контакти, както и пълноценно използване на военните канали за комуникация с цел насърчаване на предвидимостта и прозрачността и намаляване на рисковете. Докато документът на Вашингтон обвинява Русия, че провежда мащабни военни учения без предупреждение, НАТО предлага да се намали прагът на силите, над който трябва да се уведомява за ученията.
Северноатлантическият алианс предлага също така консултации за предотвратяване на инциденти във въздуха и в морето, докато Вашингтон осъжда опасните маневри на руски изтребители над съюзнически кораби в международни води или нарушаването на свободата на корабоплаване в Черно море или Азовско море, североизточно от Крим.

НАТО призовава Русия да възобнови изпълнението на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), като се присъедини отново към консултативната група и предостави подробна информация за своите войски, както се изисква от договора.

Притесненията на НАТО не се ограничават само до конвенционалната война. Алиансът предлага на Москва да "насърчава свободното, отворено, мирно и сигурно киберпространство" чрез консултации за "намаляване на заплахите в киберпространството", чрез поемане на международни правни задължения и доброволни протоколи за отговорно поведение в киберпространството, "както и чрез въздържане на всички държави от злонамерени кибердействия". Това не е риторично искане: в разгара на ескалиращото военно напрежение Украйна стана жертва на кибератаки, които се приписват на Русия.

НАТО предлага също така да се консултира с Москва за намаляване на заплахите за космическите системи чрез насърчаване на отговорно поведение в космоса. По-специално, тя призовава Русия да се въздържа от тестове за унищожаване на спътници в космоса, "които създават голямо количество космически отпадъци". Тези въпроси ще бъдат разгледани на поредица от тематични срещи, след като Съветът НАТО-Русия се събра на 12 януари за първи път от почти две години.

Предпазливост или песимизъм

Съдейки по тона, Северноатлантическият алианс подхожда към преговорите с Русия с голяма предпазливост, ако не и с песимизъм, коментира изданието. "В продължение на повече от 30 години НАТО работи за изграждане на партньорство с Русия", пише в документа. НАТО твърди, че не само е подала ръка в края на Студената война, но е подписала и Акта НАТО-Русия и е създала двустранния съвет. "Никой друг партньор не е получил подобна връзка или подобна институционална рамка", подчертават от НАТО. "В резултат на това Русия наруши доверието, което е в основата на нашето сътрудничество, и постави под въпрос основните принципи на евроатлантическата архитектура за сигурност", се казва в документа.

"Продължаваме да се стремим към конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия правят това възможно", се казва още в писмото на Алианса. "Насърчаваме Русия да се включи в конструктивен диалог по въпроси, които вълнуват членовете в рамките на Съвета НАТО-Русия, за да се постигнат осезаеми резултати." Но предупреждава, че "ограничаването на руското военно разполагане в Украйна и около нея ще бъде от съществено значение за постигането на съществен напредък" в бъдещите преговори./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още по темата: НАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
0
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов 374 - за пореден път се убеждавам, че си рядко просто пар'че! Но пък и не може да се очаква друго от озлобен пенсаж със склонност към социалистически примитивизъм.
228
9
 
15
 
! Отговори
Боен гей преди 2 години
"НАТО също съчетава протегната ръка с предупреждение." - не ви ли звучи доста усукано по гейски "войната за мир" на краварите?
227
2
 
7
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Протегната ръка с граната!
226
5
 
9
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов - Десанта просто отбелязва Втория фронт в Европа. Но не значи, че до тогава Британия и Америка не са воювали. Принципно, великия Буров казва, че уважава само две нации в Европа - руснаци и англичани - защото само те не са се огънали пред Хитлер. Но пък е вярно, че Втория фронт няма особен принос към военните действия на Източния фронт. Далеч по опитния Вермахт за малко да смаже съюзниците след откриването му.
225
8
 
13
 
! Отговори
само питам преди 2 години
До Крим не е руски: А ти застана ли на колене пред черния американски министър на отбраната на САЩ с неясни сексуални наклонност и захапа ли черната му палка?
224
18
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
"Томахок" не са като руските ракети които падат където си искат. Ако Путин разтвори задни бусзки "Томахок" може да го улучи в петолъчката между бусзсите..ха.ха
223
1
 
8
 
! Отговори
Според Ванга преди 2 години
датата 02,02,2022 е специална. От днес до 22.02.2022 г. ще се вземе решение дали да има голяма световна унищожителна за човечеството ядрена война!
222
2
 
0
 
! Отговори
БлядСтрийтБойс преди 2 години
аде на парада
221
2
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Язък за барута. Разминаааме се с ВСВ.
220
8
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов - щото ти си много умен. Да, Десанта в Нормандия е на 6 юни 1944 година. Но, Британия воюва с Германия от ден първи. Може би отричаш, че Британия воюва в цяла Африка с италианците и по късно - с Ервин "Пустинната лисица" Ромел. Чак до Тубрук, където го побеждава. Или отричаш, че от 7 Декември 1941 година Америка воюва с Япония в Тихия океан? Някой битки като Гуадаканал са доста кървави. Не само Русия воюва в тази война. Защо нападаш колегата?
219
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 355. "Да анексираш, да се намесваш и т.н.". Абе приятелю, ти да не си едноок? Погледни и с другото си око. Можеш да упрекваш, ако никой друг не го прави. Как САЩ получиха Калифорния и Тексас? Подарък от Мексико за рождения ден на президента? Коренните жители на Северна Америка сами ли измряха? И има ли страна в света, където САЩ да не са се намесили? С Русия не им се получава и затова е всичко.
218
8
 
17
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
На обещанията на американците не може да се разчита. Обещаваха на Горбачов, че ако изтегли руските войски от Германия НАТО няма да се разширява на изток. А той взе, че им повярва, даже не поиска това да се напише черно на бяло. И всички знаем какво стана. Но с Путин тоя номер с празни обещания няма да мине.
217
21
 
12
 
! Отговори
до 254 преди 2 години
Да анексираш територии на съседна държава , да се намесваш в избори , да тровиш хора на територията на чужди държави и да разполога по границите със съседите си тежковъоржена с нападателни оръжия 150 хилядна войска НЕ Е ЗАЩИТА а подготовка за аагресия.Ххората по света не пасат трева и не обръщат внимание на руските простотии.Но който нож вади от нож умира и това ще бъде краят на империата на злото.
216
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека правят нови алианси, не знаем за кого ще е добре. Нещо става, САЩ са си изтеглили войските от Афганистан, дойдоха в Украйна да и оправят проблемите, които им създадоха преди това. Няма такъв фалш.
215
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия се защитава и я обвиняват в това. Правете си сметка кой има свобода в днешно време. Няма да имаш право да напуснеш НАТО, дори ако води неправомерни действия. Имали сме глас. Сега сме още добре, само 30 % инфлация. Като се задълбочи икономическата криза, само войната може да я "оправдае".
214
14
 
10
 
! Отговори
Корни Нинова преди 2 години
По принцип и аз харесвам Русия и другаря Путин,но някакси с мъжа ми решихме да пратим нашия Рафи да живее в САЩ.Много му харесва там.
213
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен-Эх, брат поляк, как будет по польски "вода"? -"Вода", товарищ Чапаев. -А как будет по польски "хлеб"?- Хлеб, тов. Чапаев. - А как будет по польски "***"?- Дупа, тов. Чапаев. -Эх, брат поляк, тоже красиво.
212
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ром"с, нещата се развиват динамично. Прочети внимателно коментар 309 и си отговори на въпроса: в случай на реализацията на алианса ДУПА (Демократична Украйна, Полша, Англия) - следваща провокация - следващи военни действия на укропска територия, Англия и Полша като обвързани в алианс с Украйна, ще трябва ли да се намесят? А ние сме обвързани с Англия и Полша. Намесваме ли се? Триморието намесва ли ни?
211
4
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Споделям - Десанта в Нормандия, Деня Д, Операция Овърлорд, Омаха Бийч - 6 Юни 1944г.
210
7
 
10
 
! Отговори
Шмайзер преди 2 години
Не ви ли напомня всичко това на 30-те години на 20-и век? Хитлерчо завладява съседни територии, а Запада се чуди как да го спре.