Протегната ръка с предупреждение: САЩ и НАТО отговориха на Русия

Публикуваха писмения им отговор
405
Протегната ръка с предупреждение: САЩ и НАТО отговориха на Русия
Снимка: БГНЕС

В отговор на руските оплаквания от разполагането на съюзнически войски все по-близо до границите на страната, в писмения си отговор до Москва Вашингтон уверява, че присъствието на сили на САЩ и НАТО в Източна Европа е "ограничено, пропорционално и в съответствие с ангажиментите", поети в рамките на Съвета НАТО-Русия. Това съобщи испанският вестник „El Pais“, позовавайки се на изпратените от Вашингтон и Брюксел писмени отговори до Москва във връзка с изразените опасения по въпросите на сигурността.

На 26 януари 2022 г. САЩ и НАТО предадоха своите писмени отговори на руския проект за двустранен договор относно гаранциите по сигурността. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че според него американският документ "скоро ще изтече" в медиите и съдържанието му ще стане достояние "на широката общественост".

Според публикацията в „El Pais“, САЩ твърдят, че са се въздържали от разполагането на "значителни допълнителни бойни сили или ядрени оръжия", както са обещали, и че американските войски сега са една четвърт от тези в края на Студената война. В писмото обаче се предупреждава, че по-нататъшно увеличаване на позициите на руските сили или агресия срещу Украйна "ще принуди САЩ и техните съюзници да засилят" отбранителното си разположение в Източна Европа.

НАТО също съчетава протегната ръка с предупреждение. От една страна, тя предлага на Москва пълно възстановяване на отношенията чрез отваряне на съответните посолства, затворени през октомври миналата година, и уверява, че "НАТО не търси конфронтация", но добавя, че не може да прави компромиси с принципите, на които се основава евроатлантическата сигурност, включително член 5 от Вашингтонския договор, според който "нападение срещу един съюзник ще се счита за нападение срещу всички“.

Още по темата
„Ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим и предпазим нашите съюзници, и няма да компрометираме способността си да го направим", се казва в предупреждението.

Подобно на отговора на САЩ, отговорът на НАТО предлага серия от мерки за изграждане на доверие, включително предложението на Русия за създаване на гражданска гореща линия за спешни контакти, както и пълноценно използване на военните канали за комуникация с цел насърчаване на предвидимостта и прозрачността и намаляване на рисковете. Докато документът на Вашингтон обвинява Русия, че провежда мащабни военни учения без предупреждение, НАТО предлага да се намали прагът на силите, над който трябва да се уведомява за ученията.
Северноатлантическият алианс предлага също така консултации за предотвратяване на инциденти във въздуха и в морето, докато Вашингтон осъжда опасните маневри на руски изтребители над съюзнически кораби в международни води или нарушаването на свободата на корабоплаване в Черно море или Азовско море, североизточно от Крим.

НАТО призовава Русия да възобнови изпълнението на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), като се присъедини отново към консултативната група и предостави подробна информация за своите войски, както се изисква от договора.

Притесненията на НАТО не се ограничават само до конвенционалната война. Алиансът предлага на Москва да "насърчава свободното, отворено, мирно и сигурно киберпространство" чрез консултации за "намаляване на заплахите в киберпространството", чрез поемане на международни правни задължения и доброволни протоколи за отговорно поведение в киберпространството, "както и чрез въздържане на всички държави от злонамерени кибердействия". Това не е риторично искане: в разгара на ескалиращото военно напрежение Украйна стана жертва на кибератаки, които се приписват на Русия.

НАТО предлага също така да се консултира с Москва за намаляване на заплахите за космическите системи чрез насърчаване на отговорно поведение в космоса. По-специално, тя призовава Русия да се въздържа от тестове за унищожаване на спътници в космоса, "които създават голямо количество космически отпадъци". Тези въпроси ще бъдат разгледани на поредица от тематични срещи, след като Съветът НАТО-Русия се събра на 12 януари за първи път от почти две години.

Предпазливост или песимизъм

Съдейки по тона, Северноатлантическият алианс подхожда към преговорите с Русия с голяма предпазливост, ако не и с песимизъм, коментира изданието. "В продължение на повече от 30 години НАТО работи за изграждане на партньорство с Русия", пише в документа. НАТО твърди, че не само е подала ръка в края на Студената война, но е подписала и Акта НАТО-Русия и е създала двустранния съвет. "Никой друг партньор не е получил подобна връзка или подобна институционална рамка", подчертават от НАТО. "В резултат на това Русия наруши доверието, което е в основата на нашето сътрудничество, и постави под въпрос основните принципи на евроатлантическата архитектура за сигурност", се казва в документа.

"Продължаваме да се стремим към конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия правят това възможно", се казва още в писмото на Алианса. "Насърчаваме Русия да се включи в конструктивен диалог по въпроси, които вълнуват членовете в рамките на Съвета НАТО-Русия, за да се постигнат осезаеми резултати." Но предупреждава, че "ограничаването на руското военно разполагане в Украйна и около нея ще бъде от съществено значение за постигането на съществен напредък" в бъдещите преговори./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още по темата: НАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази сутрин Пиндостан вдигна във въздуха едновременно три въздушни командни пункта - самолети Boeing E-6B Mercury ВМС САЩ, използващи се при отразяване на ядрен удар.
208
4
 
4
 
! Отговори
Достатъчно беше преди 2 години
Протегната ръка със cреден пръст.
207
11
 
16
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Времето на НАТОвските"голи" обещания и блъфиране отмина! Съперниците на САЩ (разбирай НАТО) се увеличиха, от Един в миналото СССР, днес са Трима - Русия, Китай и Европа. Русия като военен противник, Китай и Европа - икономически конкуренти! Дори Великия Древен Рим не устоя пред времето, камо ли пък Краварника!
206
2
 
11
 
! Отговори
Споделям преди 2 години
До Христо Христов-Прочети малко история, там пише кога е отворен втория фронт и къде е била Съветската армия по това време. Не говорете неща за които си нямате понятие
205
9
 
9
 
! Отговори
аа преди 2 години
НАТО така се изплашиха, че ви дойдоха до границите
204
17
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Русофиляжа как се самонадъхва само Усещате ли дъха на НАТО отзад
203
10
 
26
 
! Отговори
4444 преди 2 години
САЩ и НАТО много рискуват да бъдат заличени от лицето на Земята ако още подскачат и лазят по нервите на руснаците. Точно САЩ и НАТО са заплаха за мира в света, не Русия. Съжалявам за заблудените.
202
6
 
13
 
! Отговори
ъцз преди 2 години
целта на САЩ е да се биея с Русия до последния украйнски войника ако въвпечат и глупаците от ЕС още по добре
201
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кремълският сатрап Путин изобщо не е очаквал такъв отговор. САЩ го свариха неподготвен, сега в е в шок, мига от изненада и не знае какъв ход да предприеме.
200
1
 
5
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
До Анонимен 305 - каква кубинска криза и Виетнам те е подгонил бе, овньо? Романа е написан 1948 година. Карибската , не кубинската - криза е 1962.
199
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Центърът на световното развитие днес са намира на Изток. Западът е отживелица.
198
6
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 305 - не се ядосвай Боби. Просто дай малко пари и попрочети някоя и друга книга. Само дрън-дрън и копи пейст от долнопробни руски сайтове. По принцип истинския тр'ол трябва да е неграмотен, но не бъди фанатичен. И не те сравнявам - убеден съм, че си тр'ол. А като гледам - не само аз.
197
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вчера в Киев, лидерите на Украйна, Полша и Англия предприеха опит за реализиране на невиждано в кратката отановска история ноухау - алианс между страна нечленка и отановски членки, който ще се нарича УПА (Украйна, Полша, Англия) или ДУПА (Демократична Украйна, Полша, Англия). Протегналите едната ръка в другата стискат оголен нож". _________________________ Към края на седмицата на посещение в Киев пристига султан Ердоган. Той дали би могъл да подпише и да се включи в този алианс срещу Русия?
196
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елон се метка на теслата и кара за Марс, а в Русия още пият препарат за вана.
195
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И АЗ МРАЗИМ КРАВАРИТЕ, ДЕТО НИ БОМЕБХА. АКО НЕ БЯХА ТЕ, ГЕРМАНИЯ СЕГА ЩЕШЕ ДА Е ДО ИНДИЯ, А НИЕ ЩЯХМЕ ДА ГРАНИЧИМ С ИТАЛИЯ И УНГАРИЯ КАТО ПРИ ИВАН АСЕН! ТАКА ДРУГАРЕ ЗА КРАВАРЕТЕ. И ЗА ВААТНИЦИТЕ.
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на нефта почна да расте.
193
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КРАВАРИТЕ ДАДОХА НА РУСИЯ ДВИГАТЕЛИТЕ НА ДЖИ ЕМ И ФОРД, НА КОЕТО СЕ БАЗИРА СЪВЕТСКОТО АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕ. КРАВАРИТЕ...
192
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КРАВАРИТЕ ДАДОХА КАТЮШИТЕ НА РУСНАЦИТЕ ПРЕЗ ЛАДОЖКОТО ЕЗЕРО И ВСЯКАКВА ТРАНСПОРТНА ТЕХНИКА. ОБСАДАТА НА ЛЕНИНГРАД ПАДНА ЗАРАДИ КРАВАРСКИТЕ ХУМАНИТАРНИ ДОСТАВКИ. КРАВАРИТЕ ОТВОРИХА ВТОРИЯ ФРОНТ НА ХИТЛЕР, БЕЗ КОЙТО ХИТЛЕР ВЛИЗАШЕ В МОСКВА. КРАВАРИТЕ УДАРИХА ЯПОНИЯ, ДЕТО ВИ РАЗКАТА МААТА ПРИ ПОРТ АРТУР. ТА ТАКА ЗА КРАВАИТЕ. ЗА БЛАГОДАРНОСТ - КРАВАРИТЕ... ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ...
191
6
 
3
 
! Отговори
краварите преди 2 години
ви спасиха от Хитлер, сега щяхме да сме на 3 морета, другари предатели... та така... Да не се наложи да ви спасяват и от Китай... а защо кравар не цензурираш? ррубладжия цензурираш?
190
4
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 289 - дали си Анонимен 289 или просто Боби - все си си неграмотен. Издава те "стила". Да ти повторя - сатира на сталинизма. Който обхваща и Киргистан и Таджикистан и путинистан. За това е бил забранен - повтарям - забранен за четене до края на 60-те в Съветския съюз. Още веднъж, бавно .. в Итън, където се образова Ерик Блеър /за теб - Оруел/ симпатизира на социалистите. По късно участва и в Испанската война. Романа е отражение на разочарованието му от Сталинизма.