Протегната ръка с предупреждение: САЩ и НАТО отговориха на Русия

Публикуваха писмения им отговор
405
Протегната ръка с предупреждение: САЩ и НАТО отговориха на Русия
Снимка: БГНЕС

В отговор на руските оплаквания от разполагането на съюзнически войски все по-близо до границите на страната, в писмения си отговор до Москва Вашингтон уверява, че присъствието на сили на САЩ и НАТО в Източна Европа е "ограничено, пропорционално и в съответствие с ангажиментите", поети в рамките на Съвета НАТО-Русия. Това съобщи испанският вестник „El Pais“, позовавайки се на изпратените от Вашингтон и Брюксел писмени отговори до Москва във връзка с изразените опасения по въпросите на сигурността.

На 26 януари 2022 г. САЩ и НАТО предадоха своите писмени отговори на руския проект за двустранен договор относно гаранциите по сигурността. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че според него американският документ "скоро ще изтече" в медиите и съдържанието му ще стане достояние "на широката общественост".

Според публикацията в „El Pais“, САЩ твърдят, че са се въздържали от разполагането на "значителни допълнителни бойни сили или ядрени оръжия", както са обещали, и че американските войски сега са една четвърт от тези в края на Студената война. В писмото обаче се предупреждава, че по-нататъшно увеличаване на позициите на руските сили или агресия срещу Украйна "ще принуди САЩ и техните съюзници да засилят" отбранителното си разположение в Източна Европа.

НАТО също съчетава протегната ръка с предупреждение. От една страна, тя предлага на Москва пълно възстановяване на отношенията чрез отваряне на съответните посолства, затворени през октомври миналата година, и уверява, че "НАТО не търси конфронтация", но добавя, че не може да прави компромиси с принципите, на които се основава евроатлантическата сигурност, включително член 5 от Вашингтонския договор, според който "нападение срещу един съюзник ще се счита за нападение срещу всички“.

Още по темата
„Ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим и предпазим нашите съюзници, и няма да компрометираме способността си да го направим", се казва в предупреждението.

Подобно на отговора на САЩ, отговорът на НАТО предлага серия от мерки за изграждане на доверие, включително предложението на Русия за създаване на гражданска гореща линия за спешни контакти, както и пълноценно използване на военните канали за комуникация с цел насърчаване на предвидимостта и прозрачността и намаляване на рисковете. Докато документът на Вашингтон обвинява Русия, че провежда мащабни военни учения без предупреждение, НАТО предлага да се намали прагът на силите, над който трябва да се уведомява за ученията.
Северноатлантическият алианс предлага също така консултации за предотвратяване на инциденти във въздуха и в морето, докато Вашингтон осъжда опасните маневри на руски изтребители над съюзнически кораби в международни води или нарушаването на свободата на корабоплаване в Черно море или Азовско море, североизточно от Крим.

НАТО призовава Русия да възобнови изпълнението на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), като се присъедини отново към консултативната група и предостави подробна информация за своите войски, както се изисква от договора.

Притесненията на НАТО не се ограничават само до конвенционалната война. Алиансът предлага на Москва да "насърчава свободното, отворено, мирно и сигурно киберпространство" чрез консултации за "намаляване на заплахите в киберпространството", чрез поемане на международни правни задължения и доброволни протоколи за отговорно поведение в киберпространството, "както и чрез въздържане на всички държави от злонамерени кибердействия". Това не е риторично искане: в разгара на ескалиращото военно напрежение Украйна стана жертва на кибератаки, които се приписват на Русия.

НАТО предлага също така да се консултира с Москва за намаляване на заплахите за космическите системи чрез насърчаване на отговорно поведение в космоса. По-специално, тя призовава Русия да се въздържа от тестове за унищожаване на спътници в космоса, "които създават голямо количество космически отпадъци". Тези въпроси ще бъдат разгледани на поредица от тематични срещи, след като Съветът НАТО-Русия се събра на 12 януари за първи път от почти две години.

Предпазливост или песимизъм

Съдейки по тона, Северноатлантическият алианс подхожда към преговорите с Русия с голяма предпазливост, ако не и с песимизъм, коментира изданието. "В продължение на повече от 30 години НАТО работи за изграждане на партньорство с Русия", пише в документа. НАТО твърди, че не само е подала ръка в края на Студената война, но е подписала и Акта НАТО-Русия и е създала двустранния съвет. "Никой друг партньор не е получил подобна връзка или подобна институционална рамка", подчертават от НАТО. "В резултат на това Русия наруши доверието, което е в основата на нашето сътрудничество, и постави под въпрос основните принципи на евроатлантическата архитектура за сигурност", се казва в документа.

"Продължаваме да се стремим към конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия правят това възможно", се казва още в писмото на Алианса. "Насърчаваме Русия да се включи в конструктивен диалог по въпроси, които вълнуват членовете в рамките на Съвета НАТО-Русия, за да се постигнат осезаеми резултати." Но предупреждава, че "ограничаването на руското военно разполагане в Украйна и около нея ще бъде от съществено значение за постигането на съществен напредък" в бъдещите преговори./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още по темата: НАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
рУСОФИЛЯЖА ДА СПРЕ ДА ПИШЕ ГЛУПОСТИ личи си по икономиката
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "Сигурен ли си?" Сигурен съм , че пак, по стандартния за теб маниер, когато не можеш да кажеш нищо, започваш да говориш за неща, които нямат общо с дискутираното. Както вчера обясняваше за Сталин, докато говорехме за руската демография през 2019 година. Сега е същото. Плоските ти тактики са безуспешни.
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До В. "Следтова разчитаха на краденето на мозъци от социалистически и социални образователни системи." Жаумраотсмяхвече! Сигурно Кирчо е бил един от тия "мозъци"!!!
166
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "МАЩАБА ПРОПУСКАШ" Нищо не пропускам. Твърдеше, че НПО били "специалитет на Запада", доказах ти, че руснаците са ни го "сервирали" тоя специалитет още когато не е имало и помен от "запада" в България. Твърдеше, че в България нямало директно финансирани от Путин НПО-та, доказах ти, че пак си се объркал. И като стана дума за ресурси: можеш ли да ми посочиш ЕДИН филм, който е създаден от "запада" за да фалшифицира БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ? Защото аз мога да ти покажа такъв на руснаците.
165
3
 
7
 
! Отговори
В. преди 2 години
САЩ са осъдени. Цялото им развитие се дължи на катострофата на европейските държави, на Япония и Китай след втората световна война. Следтова разчитаха на краденето на мозъци от социалистически и социални образователни системи. Само че вече няма такива. Всичко е калинки. За разлика от Русия и Китай
164
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мда "крайна се скапва без инвестиции" Интересно, откак положението се влоши Европа вдигна инвестициите в Украйна. :))))
163
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "Няма как там да се разположи стратегическо оръжие и то да оцеле до 10 мин след началото на конфликта." Това не съответства на твърденията ви, че НАТО се готви да напада. Ако нападне първо няма значение какъв е терена. Не, че това с терена не е пълна глупост. Съвременните оръжия не се съобразяват с терена. Достатъчно напреднали са. С други думи, руснаците смо си приказват за "заплаха", защото "заплаха" има реално повече от теззи страни, а руснаците струпват войска другаде. С ясна цел.
162
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно у нас ентусиазъм няма има реакция като на цар Борис 1941г. Но у нас какво- в Шенген ли сме или в еврото или модерен завод с добавена стойност ли има някъде? фВ коли да сглобява? Само у нас не сглобяват коли! Къде е развитието? В какво специализирахме? Само сгъване чаршафи по морето- бошлаф!
161
0
 
6
 
! Отговори
мда преди 2 години
До Хайде, хайдеИма нещо такова-Русия има интерес ситуацията да остане точно такава,каквато е в момента,на ръба,но без война.Украйна се скапва без инвестиции,Европа се скапва без евтин газ,а САЩ се скапват...защото няма война-любимото им решение на всички проблеми.Впрочем и за Русия нещата не са цветущи,но поне се доближава до целта.Най-много печели Китай,естествено.На него му трябва само време и сигурност,за да постигне целта си-световна доминация във всичко.
160
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Паметлив "Е там е заровено" Нищо не е "заровено" там. Литва, Латвия и Естония са много по-близо до големите военни центрове на руснаците, но те трупат армия на границата с Украйна. Русофилите кога най-накрая ще си признаете, че става дума за грабителски намерения за територии и ресурси на руснаците - очевидно е, независимо от приказките на Джуджи.
159
3
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 2 години
За да разберете същността на ситуацията,трябва да се поинтересувате какво представлява "Доктрината Улфовиц"!Най-общо казано е план за разполагане на ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ крилати ракети в непосредствена близост до Русия.Те трябва да бъдат изстреляни на един залп и да унищожат до 80% от ядрения и потенциал.Отделно се разполага ПРО,което да унищожава руските балистични ракети във фаза ускоряване,когато са най-уязвими.Естествено,Русия няма как да остави тая работа на самотек и взема мерки.Е там е заровено
158
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "Е това тука нещо ти куцат фактите." Не, не ми. Руския културен институт е официално финансиран от руската държава, както и множествено подобни "структури" на българска територия. Фактите на теб ти куцат.
157
3
 
13
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Има основен принцип в илюзионното изкуство. Едната ръка ангажира вниманието на аудиторията, докато другата завърши фокуса. На Русия Украйна не и е нужна. То там няма нищо. Едни въглища в Донбас ама Русия вече си ги има. На Русия и трябва време. Още малко време да си оправи газопреноса към Азия. И тогава ще видите една протегната ръка с хубааавооо протегнат среден пръст. Още следващата зима. Ще има ред сълзи, сополи и молби. Защото няма толкова кораби по света да захранят Европа с газ.
156
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "Та колко години казваше че нещо не те разбрах..." Дори не можеш да броиш, защото ако погледнеш СОБСТВЕНИТЕ си дати ще забележиш, че "усвояването" на териториите на индианците е приключило за около 100 години, не повече. А ако знаеше къде е отишъл Колумб, нямаше да пишеш небивалици за Северна Америка. Той няма нищо общо със Северна Америка, та да си броиш дати оттогава. Впрочем, пише се ">У<свояване". И доста други неграмотни неща си написал.
155
7
 
2
 
! Отговори
2 февруари преди 2 години
Честит празник на НАТО и Юесей
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До факт Средна възраст е средна възраст. Да кажеш, нека изключим смъртността като фактор е подход който изключва част от реалността.
153
9
 
4
 
! Отговори
а преди 2 години
Браво на НАТО
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 220 "А така наречените "славянски дружества", сдружения на "руските емигранти", македонски, еврейски и арменски дружества, не са ли НПОшки !?" Естествено че са и не само че са, но се занимават точно с антидържавна дейност в страните, в които са създадени. Затова често изцяло руски лица стоят зад тях и се финансират от Путин пряко или косвено. Естествено, той не вижда нищо нередно в това, какво и в дейността им, нищо че използва ПРЕТЕКСТА за да преследва подобни организации.
151
3
 
12
 
! Отговори
Мара преди 2 години
За каква реципрочност говорят от НАТО и кои точно съюзници защитават, и как ги защитават, и кой ги напада, къде, как, защо...... Тези от НАТО /САЩ/ могат ли да кажат нещо по-конкретно, освен общите приказки, че защитават демокрацията по целия свят, а най-често след тях е тотална разруха /виж последно Афганистан/.
150
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Нато е пералня за пари и магазин за оръжие на сащ,нищо друго...