Румен Радев: Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания

Увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт, предложи КСНС
Обновена: 15 фев 2022 19:45 | 15 фев 2022 19:15, Анисия Иванова
274
Румен Радев: Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания. Нужни са ефективни мерки за повишаване интереса към военната професия, каза президентът Румен Радев след заседанието на КСНС

Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация. Всичко води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите, добави президентът.

Той посочи няколко важни пункта за бъдещето развитие на армията ни - укоряване на процедурите по модернизация на различните видове въоръжени сили, МС да предложи инвестиционна програма за модернизацията на различните типове въоръжени сили и да анализира възможностите за увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт.

Заседанието беше редовно, на фона на кризата между Русия и Украйна.

Радев отчете, че страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване с нови образци техника и развитие на иновативни технологии с военни предназначения.

"Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи още държавният глава.

Той допълни, че е нужно актуализиране на състоянието на въоръжените ни сили и очерта областите с дефицити, породени от нефинансиране. По думите му налице са нормативни уредби, които забавят процеса на модернизация, а това води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите.

Радев отчете, че проектите за модернизация не се развиват балансирано. "Констатирано е забавяне в изпълнението на придобиване на нов боен самолет", каза още Радев.

Членовете на КСНС са се обединили около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт.

Първо - изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите за модернизацията на въоръжените сили, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия.

Второто, изпълнителната власт да разработи приоритизирана инвестиционна план програма до 2032 г. съобразена с целите и плановете за развитие на Въоръжените сили до 2032 г. Третото, което президентът посочи, е Министерски съвет да анализира възможността за актуализиране на Националния план за повишаване на разходите за отбрана до 2024 г.

Четвърто, МС да осигури финанси за поддръжка на съществуващата въоръжена техника. Пето, изпълнителната власт да преодолее изоставането и ускоряването на придобиването на нова техника по вече сключени договори, както и за стартиране на проекта за модернизация на сухопътни войски. Седмо, МС да оцени възможността за създаване на целеви фонд за организация на Въоръжените сили, изброи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 149Не е глупост договорът го има в нета мисле във Факти и Епицентър на английски.Да таван е поставен от Конгреса на САЩ.За да стане 1,230млрд.$ намалихме въоръжението почти наполовина и се отказах е от ракети въздух - земя, 1 тренажор, от 16 на 12 обучени пилоти и др. Интересното е, че,, Локхийд-Мартин получава 512 млн. $ за самолетите!!! 700млн.за въоръжение и обучение!!! Нещо съмнително ми се вижда.
125
5
 
3
 
! Отговори
Патерици преди 2 години
Борисов даваше МО на коалиционните си партньори да могат да крадат, щото не му трябваше. И Радев стана генерал по негово време и го освободи от служба да стане президент.
124
3
 
5
 
! Отговори
Влади преди 2 години
На първо място трябва да се махнат от армията всички шапки, по- дърти от 50 години. Иначе се кълнат в Русия, а не в България. Примери: Фигуранта и Стефан Янев. Далавераджии са, уж бетонно принципни, а Фигуранта уреждал Деса с договорчета и за Янев имаше такива разкрития. После да се махнат руските щайги, наречени самолети и бързо да се купи нещо свястно, дори втора употреба. Накрая, никакви *** и Възраждане във власта .
123
2
 
1
 
! Отговори
А преди 2 години
За къде сме без космически войск?
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите очакваме завръщането на Бойко Борисов, както всички християни по света очакват завръщането на Исус Христос!! Това ще донесе спасение за бедните хора!!
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев прилича на Сулейман паша с тия очила
120
1
 
6
 
! Отговори
Чудо преди 2 години
Каква национална сигурност имаме? Що не вземат да си сменят заглавието на седянката?
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 126Никъде не съм написал 200 млн. ЛЕВА.
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно пък темпа на нарастване на доходите съответства на инфлацията, а Фигуранте?
117
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ракетни войски ще ни разрешат ли? Такива, дето стигат поне до Русия. Или поне до Истанбул.
116
3
 
6
 
! Отговори
България преди 2 години
Бойко Борисов е избрания водач на Булгарите!! Той е Васил Левски и Христо Ботев в едно!! Румен Радев е прероден османлия целящ унищожението на Православна, християнска България!!
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската армия и кирки няма вече всичко разпродадоха и окрадоха
114
0
 
9
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
Кави ми ги говори радевия нали ги овулниха всички във армията да пестят средства за бюджета имало е дупка във бюджет тая дупка е от кражби във държавата
113
0
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Промяната е факт.Дизел 2.65,газа 3пъти нагоре,всичко оттам си евало мамата:)Доволни ли сте,че обедняхте?Гешев да ви е проблема и чекмеджето:)Мой съсед къде ходеше да мята домати на протестите сега излиза от магазина с угрижена физиономия и ми казва"Брат много скъпо бе":)
112
3
 
1
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Купете 500 Жевелина, 500 Скъд, 100 лазерни щита, 500 Байрактара, 500 Пойседона купете 100 броя Пейтриът купете 50 фрегати и 20 подводници
111
3
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ-ДПС преди 2 години
Само Бойко Борисов може да спаси България от кризите!! Бойко Борисов е роден за да управлява България!! Това е просията му!
110
4
 
1
 
! Отговори
Тайната преди 2 години
Заради Байрактара всички армии изровиха старите зенитни оръдия
109
2
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Лично мене не ме бърка ако ще и 10лв да станат краставиците в Лидъл,обаче някой хора скоро ще ги гледат само на снимка:)
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може д се сравняват Фките със Су тата. Все едно да сравняваш Мерцедес със Москвич.
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гaлфон