Румен Радев: Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания

Увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт, предложи КСНС
Обновена: 15 фев 2022 19:45 | 15 фев 2022 19:15, Анисия Иванова
274
Румен Радев: Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания. Нужни са ефективни мерки за повишаване интереса към военната професия, каза президентът Румен Радев след заседанието на КСНС

Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация. Всичко води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите, добави президентът.

Той посочи няколко важни пункта за бъдещето развитие на армията ни - укоряване на процедурите по модернизация на различните видове въоръжени сили, МС да предложи инвестиционна програма за модернизацията на различните типове въоръжени сили и да анализира възможностите за увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт.

Заседанието беше редовно, на фона на кризата между Русия и Украйна.

Радев отчете, че страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване с нови образци техника и развитие на иновативни технологии с военни предназначения.

"Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи още държавният глава.

Той допълни, че е нужно актуализиране на състоянието на въоръжените ни сили и очерта областите с дефицити, породени от нефинансиране. По думите му налице са нормативни уредби, които забавят процеса на модернизация, а това води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите.

Радев отчете, че проектите за модернизация не се развиват балансирано. "Констатирано е забавяне в изпълнението на придобиване на нов боен самолет", каза още Радев.

Членовете на КСНС са се обединили около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт.

Първо - изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите за модернизацията на въоръжените сили, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия.

Второто, изпълнителната власт да разработи приоритизирана инвестиционна план програма до 2032 г. съобразена с целите и плановете за развитие на Въоръжените сили до 2032 г. Третото, което президентът посочи, е Министерски съвет да анализира възможността за актуализиране на Националния план за повишаване на разходите за отбрана до 2024 г.

Четвърто, МС да осигури финанси за поддръжка на съществуващата въоръжена техника. Пето, изпълнителната власт да преодолее изоставането и ускоряването на придобиването на нова техника по вече сключени договори, както и за стартиране на проекта за модернизация на сухопътни войски. Седмо, МС да оцени възможността за създаване на целеви фонд за организация на Въоръжените сили, изброи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
2
 
! Отговори
"Ще се справим преди 2 години
Янев обеща на Запада, че българите ще се справят сами, а се оказа , че нямаме оръжие и авиация. Добре, че до края на годината този, който ще се справи, вместо нас, с враговете на Демократичния свят има Космическа флотилия, та ще ни отмени в съюзно задължение, което не можем да изпълним. Така Пентагонът веднъж завинаги ще срази тираните...
145
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избрахте за Президент военен. Ето сега ще слушате само за армия, оръжия, заплаха, отбрана. Много по-добре щеше да бъде интелектуалеца, професор.
144
0
 
6
 
! Отговори
Хахаахаа преди 2 години
40 годишни бракувани подводници от Норвегия и 8 самолета - това за армията на РС Македония е смешно
143
0
 
11
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Когато Радеф умре ще имаме армия, а до тогава ще се отбраняваме с Катюши
142
1
 
3
 
! Отговори
Ни думай.. преди 2 години
То това се вижда и се знае , въпроса е защо заредите АЕЦ ТЕЦ и всякакво бойно снаряжение ,казарма и всичко всичко от соца беше по- добро :образование , здравеопазване отбрана туризъм производство кое не беше по-добро?
141
0
 
6
 
! Отговори
Хахаахаа преди 2 години
40 годишни бракувани подводници от Норвегия
140
0
 
11
 
! Отговори
Загадка преди 2 години
Радев беше шеф на въздушните сили, а сега какво стана немаме самолети, а цяла служба със служители.
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сричането на радеф дали се е излъчвало в гей чата на кирчо и кокорчо
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилията ни ебба мамата всичко окрадоха и разрушиха
137
2
 
1
 
! Отговори
Иначе казано преди 2 години
Защо ф16 ,а не мигове?
136
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са пълни некадърници
135
2
 
3
 
! Отговори
Хахаахаа преди 2 години
40 годишни подводници от Норвегия
134
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранте събирай си кирчо и кокорчо и да те няма ,мутро некадърна
133
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 155НАИСТИНА само 200 милиона( не утчони валутата)///След като сам пишеш, че не съм уточни валутата как съм се закопал?Ние не сме платили на американците в левове.
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради поредната прочетена глупост от радеф спряха предаванията по всички телевизии!по комунизма нямаше такива работи.ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ ,ОСТАВКА!
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не купим ли ракети дето да фърлят до Крим все едно нямаме армия
130
0
 
3
 
! Отговори
Радеф за смях... преди 2 години
Никой не поздрави Радеф за преизбирането му, но Кирил Петков като министър-председател всички го поздравиха още на 5-тата минута...
129
0
 
10
 
! Отговори
Румен Радев преди 2 години
Трала - ла - ла ,огледалце на стена кой е най-големият популист на света? Яхам аз вълната на недоволство със свито юмруче ,редя си мой хора от една страна ,а от друга четка хем на изток хем на запад ,кой е най- харесван на света? Надника ми е минимум 680лв. на ден а пък как живеят бедняците с толкова на месец мен не ме ****** а пък пенсионерите с два пъти по-малко хептен ,аз съм възроден ,хората ме обичат!!
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Румен единствено констатира някакви проблеми, но нищо не се прави, нищо не се случва. Пародия, жалко за България!!!
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без космически войски сме едно нищо, поне купете един междузвезден кръстосвач втора употреба