Руската военна техника все пак напредва към границата с Украйна

Има много доказателства за натрупването на военни сили в района на Белгород
15 фев 2022 20:55, Нели Христова
272
Руската военна техника все пак напредва към границата с Украйна
Снимка: БГНЕС

Натрупването на руски сили в близост до украинската граница продължава бързо и с всякаква техника - от подводници и десантни кораби в Черно море до балистични ракети с малък обсег, танкове и гаубици около североизточните краища на Украйна.

CNN геолокира и удостовери видеоклипове в социалните медии на тези движения - въпреки че вероятно има много повече, които не се наблюдават.

Някои от видеоклиповете идват от официални източници, но повечето са от TikTok или YouTube. Те се анализират от онлайн наблюдатели и често допълват сателитни изображения.

По-рано днес руските власти обявиха, че ще изтеглят част от военните си сили, а сателитни изображения потвърдиха това. Но какво се случва с техниката, която продължава напред към границата?

Конвои близо до Белгород

Ето един конвой, който се движи близо до Белгород в Западна Русия, точно през границата от големия украински град Харков:

Има и много други доказателства за натрупването на военни сили в района на Белгород. CNN геолокира тези видеоклипове в село Серетено, на около 24 километра от границата. Те бяха качени в неделя и показват танкове, които се движат през района.

Движения през нощта

Руските сили също се движат през нощта в района - като танковете се разтоварват от влаковете.

Тук има повече сняг, отколкото по-на юг - CNN геолокира това видео в село близо до Белгород:

@user16ki560o55

 

♬ оригинальный звук - Равиль Аладинов

Танкове около Воронеж

Районът около Воронеж също изглежда става доста пренаселен. Голяма колекция от танкове и бойни машини на пехотата беше заснета през последните няколко дни от преминаващ влак. Според анализатори те са част от руската 1-ва гвардейска танкова армия.

 

Видяно от друг ъгъл:

@raskolbas19810 #Украина #путин #война #зеленский ♬ оригинальный звук - user7573595603740

Хеликоптери близо до Белгород

През последните няколко дни повече видеоклипове в социалните мрежи показват пристигането на хеликоптери близо до украинската граница. Те биха могли да предложат важна защита на сухопътните войски в случай на офанзива. Те са заснети близо до Белгород:

 

Руското натрупване включва танкове, бойни машини на пехотата, известни като БМП и самоходна артилерия - както се вижда тук във влак в покрайнините на Белгород:

Голяма част от хардуера пътува на юг от град Курск. CNN геолокира това видео, което изглежда е заснето в събота.

@dy0uv271wxdm

 

♬ MALINOVAYA LADA - GAYAZOV$ BROTHER$

Поддръжка на ракети и артилерия

Майкъл Кофман, руски анализатор в CNA, организация с нестопанска цел, базирана във Вирджиния, отбелязва, че части в Курск (като 6-та комбинирана армия) "изглежда се придвижват към Белгород с артилерийска подкрепа на областно ниво". Той казва, че 1-ва гвардейска танкова армия също е започнал да се движи - "вероятно към зона за последен етап." Особено тревожно е движението на конвои с балистични ракети с малък обсег на действие "Искандер-М", което изглежда се засили през последните няколко седмици в различни части на Западна Русия.

Ако започне конфликт, те вероятно ще бъдат използвани за атака на фиксирани украински позиции - като командни и контролни обекти. Те имат обхват до 402 км и са забелязани на скорошни сателитни изображения.

Ракетни установки близо до границата

Руските и беларуските войски започнаха мащабни съвместни учения миналата седмица близо до полската граница, но някои руски сили се движат на много километри от мястото, където се провеждат ученията, и заеха позиции близо до мястото, където се срещат границите на Украйна, Русия и Беларус. CNN геолокира този конвой, който включва залпови ракетни установки, до място на около 24 километра северно от украинската граница.

Руското оръжие - и кораби - продължават да се приближават до украинската граница. Обектите, където оборудването е било предварително позиционирано на повече от 161 километра от границата, постепенно се изпразват, тъй като единиците се придвижват напред. Има руски части в рамките на няколко мили от Украйна по целия път от Азовско море, покрай украинската граница и до Беларус.

"Настоящото военно натрупване на Русия близо до Украйна е безпрецедентно", написа в Twitter Роб Лий от катедрата по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон. "Това не е като предишни военни страхове или натрупването през пролетта на 2021 г.. Количеството руска въздушна, наземна и морска военна мощ близо до Украйна сега е количествено далеч по-голямо."

Въпреки че оборудването изглежда е сглобено, къде е преместено на следващо място - и кога - остава неизвестно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
9
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
все пак не ви ли омръзна да лъжете, няма да има никаква война... всяка зима накрая се започва с руската инвазия и свършва с една нула... първо си мислех, че ония горе ни мислят за глупави, сега вече съм уверен че тъ.пите са ТЕ...
171
11
 
18
 
! Отговори
Енисей преди 2 години
И кога ще се усетим, че запада ни лъже и ни използва?
170
12
 
29
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
странно - в други медиии казват че Русия се изтегля?!!?!? а тук казват че напада! а той самия Путин каза че няма да нападне и всичко е провокация!!! нещо не успявате успешно да надуете балончето!!!!!!
169
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... клипчета в тик ток 1 До какво падение достигна западната пропаганда !
168
10
 
19
 
! Отговори
снн и бкп родата преди 2 години
пак ли ще нахлуват днес? вече към 100 пъти нахлуха бай туй нахлуване бах
167
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 194Легендарния Т34 е открадната разработка наамериканския танков гений Дж. Уолтър КристиЗаинтересувай се
166
16
 
9
 
! Отговори
sd преди 2 години
никакво нападение няма да има. др. ПУ не получи интифата за нападение от др. СИ. Не се състоя тандема ПУ-СИ. Украина е много важна за Китай- снабдява Китай с жито и двигатели за китайски изтребители (които са копирани от руските). Китайското посолствон в Киев не се евакуира, защото знае че всичко е блъф. Но този спектакъл разгневи колективния запад и на др. ПУ няма да му се размине току-така.
165
2
 
15
 
! Отговори
SS преди 2 години
Чета и се чудя откъде толкова разбирачи от танкове ?
164
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 208.........Теб ще те открия и роднината ти също, Хкрементче размазано!Обещавам!
163
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаци само като изкарат танковете от гаражите и целия западен свят се *** от страх и почва да *** на умряло.
162
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Прибират се в постоянната си база в Антоновка, много близо до границата !
161
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само горят нафта на вятъра. Евтин театър от товарищ Путин. Изобщо не му стиска да нападне Украйна.
160
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите в България са известни борци за мир. Ако Русия обаче нападне някого и даже го окупира, тогава те направо си скъсват ризите да обясняват колко справедливо е това, как е най-справедливото нещо на света и как винаги другите са виновни. Както казваше един мой роднина - русофилите трябва да се клатят по бесилките, а не по форумите. Това не са хора, не са били и няма и да бъдат. Те могат единствено да запълват гробищни паркове.
159
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската Глонасс кога се появи бе русофилчета, не беше ли 2010 година. Ето тава е технологичното изоставане на Русия от САЩ цели 32 години и то през 2010, а вече може би са и 40 години щото от тогава нищо ново не се е появило в Русия. Все допилват някакви съветски оръжия и изделия. Та те едва през 2016 година цифровизираха корабите Союз 2 преди това караха на аналогови лампови технологии. Сигурен съм че 80% от техниката струпана около Украйна е на лампови технологии.
158
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 199освен това Т34 не е бил на нивото на тежките немски танкове които са го разбивали по всички показатели.)))Немските танкове Панцер и особено Тигър са скъпи със сложна механика, трудна и скъпа подръжка. При Курск германците губят повече Тигри след повреда от колкото в боя. Случвало се е сами да ги унищожават за да не попаднат в ръцете на руснаците. Т 34 няма такива проблеми, но иначе Тигъра направо се е гаврил с,, невероятният Т 34.
157
2
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Путин и Шойгу са големи любители на шашлик, затова слагат скари върху танковете.
156
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 198 Знам момко, Джипиес е американска технология започнала да работи официално от 1978г. Но след като руснаците през 1981 свалят един южнокорейски пътнически самолет с 300 души на борда и нагло твърдят че бил навлезнал във въздушното пространство на СССР Рейгън разрешава да се използва и за граждански цели за да не лъжат руснаците като свалят пътнически самолети че били нарушители. От тогава престанаха руските пиратски изпълнения до юли 2014 год. когато пак руснаците свалиха МН17
155
3
 
12
 
! Отговори
Новатв преди 2 години
CNN бате, демократска раота
154
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи така, тик ток дава а сиенн геолокира ха-ха-ха ми то нема такава дума бре акъли ха-ха-ха и като ги ГЕЛОКИРАХТЕ накъде се возят тез железа отбой ли бият или ще зареждат на Лукойл??????
153
5
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Имат си техника,преместват я към границата.Ние имаме въздух под налягане,който може само да съска.