Кой печели от международната война, предизвикана от напрежението между Украйна и Русия?

Следващите няколко дни може да са повратна точка в спора
21 фев 2022 21:55, Нели Христова
131
Кой печели от международната война, предизвикана от напрежението между Украйна и Русия?
Снимка: БГНЕС

Надежди за предотвратяване на "ужасяваща" война в Украйна, които се появиха за кратко, отново избледняват, след като САЩ прогнозира инвазия през "следващите няколко дни", а британски правителствени служители казват, че вярват, че Владимир Путин е решил да атакува.

Настроението във Вашингтон и Лондон се промени рязко, след като подкрепяните от Русия сепаратисти обстрелваха украински цели в спорния източен Донбас. Москва заяви, че силите на Киев първи са открили огън. Сблъсъците продължават.

Президентът на САЩ Джо Байдън казва, че Русия е била "ангажирана в операция под фалшиво знаме, за да има извинение да навлезе" и увеличава, а не да намалява броя на войските. Този анализ беше отразен и в други страни от НАТО и ЕС, които подготвят наказателни санкции. Дипломатическите усилия за спиране на плъзгането към война все още не са изчерпани. Антони Блинкен, държавният секретар на САЩ, трябва да се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Европа тази седмица – при условие, че няма инвазия. Те ще обсъдят исканията на Русия, отправени в писмен вид миналата седмица, за изтегляне на НАТО от Източна Европа и ограничаване на разполагането на ракети от САЩ. Лавров също така ще настоява на Украйна да бъде окончателно отказано членство в НАТО.

В документите, които са официален отговор на американските предложения за продължаване на диалога, Русия предупреждава, че ще бъде принудена да предприеме мерки от неуточнен "военно-технически характер", ако нейните опасения не бъдат разгледани.

Западните лидери, включително Борис Джонсън, Камала Харис, вицепрезидентът на САЩ, Олаф Шолц - германският канцлер и президентът на Украйна, ще обсъдят кризата на годишната конференция по сигурността в Мюнхен. Необичайно е, че Русия и Китай няма да присъстват.

Междувременно глобалните фондови пазари реагираха зле на засилените страхове от война, като цените на акциите паднаха рязко. Мрачността относно перспективите за мир надмина приливът на оптимизъм в средата на седмицата, който се появи, когато прогнозите, че Русия ще нахлуе миналата сряда, се оказаха погрешни. Вместо това Путин каза, че изтегля някои сили от границата с Украйна.

Изглеждаше, че катастрофата е била предотвратена. И все пак след часове представители на САЩ и НАТО твърдяха, че оттеглянето е илюзорно. Белият дом категорично обвини Русия в лъжа, заявявайки, че броят на войските е нараснал до около 150 000 души.

От своя страна Путин твърдеше, без доказателства, че в Донбас се извършва "геноцид" срещу етнически руснаци – друг възможен предлог за инвазия. Той продължава да настоява, че войските му се изтеглят и че няма намерение за атака.

На кого и на какво да вярваме? Следващите няколко дни може да са повратна точка. Или противопоставянето може да продължи безрезултатно с месеци. Единствената сигурност е, че бъдещето на Украйна и на отношенията между Русия и Запада виси на косъм този уикенд. Въпреки че въоръжена инвазия все още не се е случила, "войната за Украйна" от 2022 г. вече се води на множество невоенни, политически, дипломатически, икономически, технологични и тайни фронтове. И така, кой печели досега?

Владимир Путин

Въпросът на устните на всички е: какво иска Путин? Една от теориите е, че този бивш офицер от КГБ и таксиметров шофьор на непълно работно време има вътрешната нужда на малък човек да докаже своето (и на Русия) превъзходство пред западните победители в Студената война – но също и пред бившите съветски елити, от чиито редици е бил изключен.

По-малко сложно обяснение е, че Путин разглежда Украйна като неразделна част от историческа Русия, а украинците и руснаците за него са един народ. Той твърди, че Украйна не е истинска държава. За него повторното поглъщане в отечеството е естествено и логично, докато усилията на лидерите на Киев да се съгласуват със Запада са анатема.

Експерти казват, че Путин възнамерява да пресъздаде предполагаемата слава на съветската ера. Той нарича разпадането на Съветския съюз геополитическа трагедия. Погледнато по този начин, завладяването на Украйна е част от по-мащабна схема за възстановяване на руска сфера на влияние, обхващаща Източна Европа и Централна Азия.

По-обикновено, действията на Путин могат да се обяснят с истински страх, че сигурността на Русия е застрашена и неговата вяра, че НАТО е нарушила обещанието да не се разширява до границите на Русия, и опасенията, че може да приеме членството на Украйна. Путин, който де факто е диктатор, се чувства застрашен от една прозападна, демократична Украйна на прага му.

Печели ли? Путин успя да принуди Запада да обмисли опасенията си за сигурността. Той е сплашил Украйна. А и напомни на разтреперана Европа за нейната зависимост от руския газ. Но в същото време той силно съживи НАТО, промени трайно западните предположения за сигурност, обедини САЩ и Европа срещу него и укрепи репутацията на Русия като държава измамник, която игнорира международното право и нарушава думата си.

Джо Байдън

Президентът на САЩ реагира сравнително бързо на случващото се с Украйна. И така трябваше да бъде. Миналогодишното хаотично изтегляне на американски войски от Афганистан и произтичащото от това увреждане на доверието в НАТО навредиха на имиджа му. А тъй като COVID и икономическите проблеми вече накърняваха рейтингите на одобрението му в страната, Байдън не можеше да си позволи повторна външнополитическа катастрофа.

След като превърна насърчаването на демокрацията и правата на човека по света в ключова цел на външната си политика, Байдън не може да отстъпи, тъй като Русия заплашва една свободна, независима, демократична държава.

Подходът на Байдън към кризата е повлиян от два допълнителни стратегически фактора. Едната е целта му да рестартира трансатлантическия алианс, подкопаван от предшественика му Доналд Тръмп. Другото е желанието му да демонстрира на Китай, съюзник на Русия, че САЩ твърдо ще подкрепят своите приятели, независимо дали те са в Украйна или Тайван.

Байдън изпрати американски войски, за да подсилят източния фланг на НАТО, увери Киев в невоенна подкрепа от страна на САЩ и укрепи Европа чрез интензивна дипломатическа офанзива. В необичайна стъпка САЩ продължават да разкриват подробни (предимно необосновани) разузнавателни данни за руските намерения в очевиден опит да предотвратят и предотвратят следващия ход на Путин.

Тактиката на Байдън може да е успявала да предотврати инвазия досега.
Но има две големи предупреждения. Едната е, че опитите на Вашингтон да намери дипломатическо решение са затруднени, докато твърдата му позиция може да е компрометирала европейските усилия. Този вакуум е опасен. Другата голяма резерва е, че Байдън противоречиво обеща от самото начало, че американските сили няма да се бият, за да защитават Украйна извън НАТО – въпреки минали американски интервенции в Ирак, Афганистан, Сирия и другаде извън НАТО.

Путин все още може да се възползва катастрофално от тази най-неамериканска проява на предпазливост.

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна впечатли световните лидери на конференцията по сигурността в Мюнхен този уикенд със смела реч, след като пренебрегна предупрежденията да остане у дома поради страх от вдъхновен от Русия опит за преврат. Неговият отговор на развиващата се криза изненада някои на Запад. Критикувайки тревожните твърдения във Вашингтон и Лондон за инвазия, които се появяват "всеки ден", Зеленски каза, че подобни предложения рискуват да предизвикат паника и да навредят на икономиката на страната му. Тъй като руският военен натиск се увеличи миналата седмица, официалният тон в Киев се промени. Но като цяло украинците изглеждат невпечатлени от неистовите приказки за война. "Денят на единството" миналата сряда – предполагаемият ден D на инвазия – не беше широко подкрепен. Докато западните дипломати и граждани се евакуират набързо, повечето украинци твърдо стоят на мястото си.

Едно от обясненията е, че хората са се научили да живеят със заплахи от Русия. Конфликтът с ниска интензивност с подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас се превърна в новата норма от 2014 г., когато Москва анексира Крим. Приемането от миналата седмица на резолюция в руската Дума (парламент) в подкрепа на независимостта на отцепилите се Донецка и Луганска "народни републики" в Донбас беше опит за увеличаване на влиянието на Путин. Такъв едностранен ход би означавал края на така наречените Мински споразумения, чиито условия се оспорват и от двете страни.

Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО е в основата на кризата. Зеленски е притискан от европейските правителства да се откаже от тази цел, ключово руско искане, и да приеме неутрален, необвързан статут. Поне досега киевското правителство, изиграно в ролята на аутсайдер, се е възползвало от увеличената международна подкрепа, доставките на оръжия и финансовата помощ. В него се казва, че всяка война ще бъде за бъдещето на Европа, а не само за Украйна.

Вярно или не, украинците ще бъдат големите губещи, ако Путин прибегне до сила.

Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Френският президент Еманюел Макрон, който също заема ротационното председателство на Съвета на министрите на ЕС, се хвърли на дипломатическата фронтова линия. Докато американците и руснаците се пазареха за исканията на Москва за нови договорености за сигурност в Европа, Макрон се срещна с Путин и очерта възможни компромиси.

Тези идеи, включително признаването на опасенията на Русия относно разширяването на НАТО, неговото предно разполагане в Източна Европа и настоящите и бъдещи ракетни способности на САЩ в Полша и Румъния, все още може да осигурят основата за споразумение. Макрон също така повдигна възможността Украйна да приеме неутрален статут, за разлика от Финландия по време на Студената война.

Макрон публично подкрепя организирания от САЩ план за налагане на тежки санкции на Русия, ако тя нахлуе, и настоява, че действа в тясна консултация с Вашингтон. Но разговорите му в Москва повдигнаха вежди. Британските власти го обвиниха в умиротворяване и в подкопаване на обединения фронт на Запада.

Макар че Макрон може да отхвърли критиките от Лондон, той се нуждае от подкрепата на Германия, най-големият европейски играч. Но Олаф Шолц, новоизбраният канцлер, е раздвоен. От една страна той иска да спаси газопровода "Северен поток 2". От друга страна, той е под силен натиск от Байдън да го изостави в подкрепа на санкциите срещу Кремъл.

И все пак Шолц изненада критиците си миналата седмица, когато се срещна с Путин в Москва. Той изнесе яростно представление, повдигайки въпроси за свободата на медиите и правата на човека.

Това може да е променило мнението на съюзници като Полша и балтийските републики, които го обвиняват, че е "мек" спрямо Русия. В същото време Шолц настоя Путин да поеме ангажимента да продължи диалога в съответствие с подхода на Макрон.

Европейската комисия стоеше на страна по време на кризата. Но френските и германските лидери се появиха с повишена репутация. До тук.

Борис Джонсън

Обхванат от скандали, произтичащи от незаконни партита по време на локдауна и, според информацията, нетърпелив да промени темата, Борис Джонсън се зае с украинската криза в края на януари, след като преди това до голяма степен я игнорира.

По негово указание "Даунинг Стийт" започна брифинг за голям междуведомствен тласък на Уайтхол за справяне с кризата. Великобритания, твърди Джонсън, ще ръководи опитите на Запада да възпира Русия. Предположенията, че това ново усилие за подпомагане на Украйна е част от така наречената операция "Спасете голямото куче" за спасяване на кариерата му, естествено бяха отхвърлени.

Оттогава Обединеното кралство изпрати допълнителни войски в Естония, ракети в Украйна и постави в бойна готовност кораби на Кралския флот. Обикновено Джонсън не е на ти с приемането на бежанци, но предлага хуманитарна помощ.

Но акцентът на Великобритания върху възпирането дойде за сметка на дипломацията. Той не е допринесъл почти с нищо за усилията за установяване на мира. Когато Лиз Трус, външният министър, се срещна с Лавров в Москва, разговорите им завършиха с ледено противопоставяне.

Джонсън безпричинно подкопа инициативата на Макрон в Москва, докато Бен Уолъс, министърът на отбраната на Обединеното кралство, говори пренебрежително за "полъх на Мюнхен". Междувременно правителството все още не е наложило ефективни мерки за ограничаване на руското пране на пари в Лондон.

Като изключим всичко друго, кризата в Украйна брутално подчерта намаленото международно влияние на Великобритания в чужбина. Отделено по избор от ЕС, Обединеното кралство сега се разглежда в Русия (и голяма част от Европа) като малко повече от мажоретка и момче за всичко на Америка.

Когато Джонсън попита Байдън какво друго може да направи Обединеното кралство в телефонно обаждане миналата седмица, президентът на САЩ отговори: "Няма да отидем никъде без теб, приятел". Това обобщава войната за Великобритания до момента. Основното правило за външната политика след Брекзит: попитайте учтиво какво иска Вашингтон, след което следвайте указанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кравария винаги печели. Нали са режисьори на филма. Един беден режисьор не съм видял.
99
0
 
18
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ха-ха. Сигурно американските *** са по-приятни за ***...ами лижете ги. Американците не са донесли нищо добро никъде по света. "Външнополитически" интереси на САЩ...ха-ха....НАТО идва в Черно море и в Украйна, а не Русия в Мексико. Стига глупости от платени журналисти и ***-политици, поне научете малко история и четете всички източници на информация, не само поръките на БайДън.
98
0
 
13
 
! Отговори
Товарищ Ленин преди 2 години
По отношение на мумифицираната скумрия байдън е смешно и нагло да се говори, че желае демокрация и подобни бля-бля. Личният интерес на дъртака е, синчето му да изкарва някой друг долар на гърба на руснаците и хората в Украйна от транзита на руски газ към Европа. Така де, дрогата е скъпо удоволствие, а момчето на татко има силна нужда от нея.
97
0
 
13
 
! Отговори
Товарищ Ленин преди 2 години
Статията е пълен ***, писана от зависима журналюга! Впрочем, за срам на професията такива са повечето днешни драскачи. Не че Путин е цвете, но глупостите, написани в началото за него наистина граничат с идиотизъм. Путин здесь непричом! Сложете на негово място кой да е руски император или държавник (може би с изключение на пияндето-клоун Елцин) и аз се обзалагам, че реакцията по отношение на т.нар. държава Украйна, както и към стара Европа и САЩ щеше да е същата.
96
3
 
7
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Путинофобе, нека го погледнем и от добрата страна. Ние да прилапаме Македония и Сърбия :p Жащо винаги го гледате от лошата страна. Ами погледнете го от добрата-възстановяване на Българската държава от времето на Симеон Велики.
95
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добрата новина е, че това е краят на пландемията. Сега ще носиме бронежилетки вместо маски.
94
20
 
2
 
! Отговори
Втори Чернобил преди 2 години
До Анонимен 113 Но тогава руснаците ще се сблъскат с втори чернобил защото при една инвазия украинците няма какво да губят и след като Русия иска земята им ще я отровят като взривят Запорожката АЕЦ която е 5-та в света с 6 енергоблока, а Чернобил ще им се стори като огън в камината в сравнение с тази авария! Но ако тръгнат от север ще взривя останките четвърти блок на АЕЦ Чернобил!
93
16
 
5
 
! Отговори
На Юг преди 2 години
На юг има един дето иска възстановяване на Османската империя и като вижда, че на изток им се разминава всичко като нищо ще пресече границата и ще прилапа едни 111 000 квадратни километра, тогава да видим путинофилите какъв вой ще вият, че това е нарушение на суверенитета ни ама сега защитават нарушаването на държавните граници на Украйна!
92
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не го интерисува Донецк и Луганск.Путин иска Киев.
91
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин разбра, че целта е блокирането на "Северен поток", който още септемри миналата трябваше да работи и нямаше да има газова криза и "дива"инфлация. Американци и англчани ще насъскват Украйна и после пищят: "ама той ни ритна кучето". И Байдън, и Борис Джонсън ще ни осигурят"еФтин"втечнен газ. Явно американските служби държат европолитиците яко за шията с нещо, за да води Европа такава самоубийствена васална политка.
90
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всеки опит на Русия да се прави на велика завършва с купони за хляб."
89
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега спокойно може да нахлуем и ние в СМакедония да защитаваме там някого, с Шкембо Байрактар начело, седнал гордо на първия танк, и Джамбаз ефенди, клатущкащ се зад последния.
88
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ!Украинците ще бъдат докарани до просешка тояга.Те и сега са много бедни.
87
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой има полза от тази война в Европа? Това е въпросът. Милитаризацията през последните години, дрънченето на оръжия, бруталните локални войни, финансовият глобализъм и печатането на пари; ковид кризата, която унищожи икономиката и обществото... През последните години думата "мир" просто изчезна от речника на политиците. Голямата война е неизбежна. Тя си е част от "демокрацията", криза.
86
37
 
12
 
! Отговори
СП преди 2 години
Факт е, че Русия нахлу в суверенна държава, с която има договор определящ границата между Русия и Украйна, под предлог, че защитава руснаците, които живеят в Украйна. Утре Русия може да нахлуе в България под предлог, че защитава интересите на руснаци купили имоти в България, или в друга суверенна държава, в която живеят руснаци. Ами, ако Турция, по почина на Русия, нахлуе в България и окупира части от България? Русофилите ще подкрепят ли агресията и нарушаването на суверенитета и договорите?
85
10
 
42
 
! Отговори
Джон преди 2 години
Виждам че в България западната пропаганда не успява да промие мозъците на всички българи. Е разбира се има едни 5-10% с нарушени ментални способности заради западна пропаганда но така е всяко стадо си има черни овце.
84
4
 
23
 
! Отговори
And the winner is... преди 2 години
САЩ и нейния съюзник Гана.
83
0
 
15
 
! Отговори
Иваме преди 2 години
И една потънала подводница на твърдо гориво.
82
4
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да палиме двата танка и да тръгваме към Москва.Пасито да е в първия.Абе два ата като се рита магарета да мълчат
81
4
 
47
 
! Отговори
14-ти януари преди 2 години
Доколко и с какво право Великобритания продължава да се нарича така? По какво Наглобритания се различава от васална слугинска България? Та те и двете постоянно правят едно и също: питат учтиво какво иска Вашингтон, след което следват указанията и инструкциите.