Русия може да използва крилати ракети срещу Киев

Защо Донбас е важен за Путин и какво искат хората там?
22 фев 2022 11:10, Елка Василева
73
Русия може да използва крилати ракети срещу Киев
Снимка: архив, БГНЕС

Водеща новина за западния печат е решението на Кремъл да признае независимостта на двете отцепили се от Украйна области - Донецка и Луганска - и за обявеното от Русия намерение да прати военнослужещи, които тя дефинира като миротворци, в Източна Украйна.

Британският "Гардиън" извежда в заглавие, че президентът на Русия Владимир Путин е разпоредил на руската армия да навлезе в Източна Украйна с "мироопазваща" задача. Но украинците и техните западни съюзници ще възприемат това като окупация, посочва вестникът.

Още по темата
Инвазията е залегнала в текста на два договора, подписани тази нощ от Путин и лидерите на двете сепаратистки "републики". Трета точка от тези документи предвижда "изпълняването на мироопазващи функции от страна на въоръжените сили на Руската федерация".  

И тази нощ украински представители съобщиха, че руски войски вече са навлезли в контролираната от сепаратистите територии, а жители на град Макийвка, на 15 км от Донецк, са видели в движение руска бронирана колона. Друг източник на "Гардиън" казал, че "голяма колона от бронирана и друга техника се е точела "в продължение на час и половина" в посока северния град Ясинувата в Донецкия регион.

Лондонският "Телеграф" разсъждава върху значението на знака "Z", изписан с бяла боя върху танкове и друга бронирана техника, навлизащи на украинска територия. Според анализатори целта е те да бъдат разпознавани, за да се избягва т.нар. приятелски огън при инвазията. Други твърдят, че този знак носят само превозните средства от части със специално предназначение, а трети казват, че това е проява на черен хумор и означава "Зоро" по името на маскирания защитник на онеправданите.

Вестникът цитира мнение на източници от британските служби за сигурност, които казват, че Русия може да използва крилати ракети към украинската столица Киев. Другата възможност според тях е да бъде нападнат североизточния град Харков. "Телеграф" припомня думите на британския премиер Борис Джонсън пред Би Би Си, че Русия планира "най-голямата война в Европа след 1945 г."

В. "Файненшъл таймс" пък споменава за твърдения на Москва, че са били убити петима украински войници, които били проникнали на руска територия. "Индипендънт" изтъква, че Путин е изрисувал вчера в своето обръщение картина, вещаеща бъдещи нещастия за Украйна.

"Вашингтон пост" се пита защо Донбас е важен за Путин и какво искат хората в този източен украински регион. Вестникът припомня статията на Путин от юли м.г., поместена на уебсайта на Кремъл, в която той заявява, че руснаците и украинците са един народ и че "суверенитетът на Украйна е възможен само в партньорство с Русия". А вчера руският лидер констатира в речта си, че "Украйна никога не е имала истинска държавност".

Последното официално преброяване на населението през 2001 г.  установява, че половината от населението на Крим и Донецк определят руския език като свой майчин. Като цяло погледнато, в Източна Украйна се говори предимно руски, а на запад преобладава украинският език. Но това може да бъде прекалено опростяване на проблема - на изток по селата се говори украински или смесица от двата езика, наричана суржик.  Самият Путин нееднократно е излагал идеята за специфичната идентичност на Донбас като основание да бъде защитено рускоезичното население от нетолерантните, според руския ръководител, украинци. И сепаратистите натрупаха капитал от тази своя идентичност, за да привлекат подкрепа за бунта си срещу правителството в Киев, посочва "Вашингтон пост".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Да ги удря и да приключват после в България 3 4 ракети да оправят промяната и да почнем на чисто
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващата анексия на Руската федерация ще е САЩ .А нашите евроатлантици ще гледат както футболен треньор на отпадащ отбор.
52
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украински език няма както няма и македонски
51
27
 
6
 
! Отговори
До Масква преди 2 години
Рано или късно Путин ще свърши като Кадафи, но жалко за жертвите на неговите начинания
50
7
 
26
 
! Отговори
Няма смисъл преди 2 години
Русия може да използва всичко каквото си пожелае, но оправдано ли е да хабиш ресурси и да стреляш по умряло куче, в каквото евроатлантиците превърнаха Украйна?
49
9
 
14
 
! Отговори
ИЗУМЕН преди 2 години
ТУК САМО ДЕТСКИ КОМЕНТАРИ И ФАНТАЗИИТЕ НА ПРОРУШКИТЕ ***. АЛО ДНЕС.БГ, ВИЕ СТАВАТЕ АРЕНА НА ЧУЖДИ ПОКЛОННИЦИ!
48
9
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
За построяването на газопровода до Сърбия, банкянското го ведо трябва да бъде драно живо с кремък, нали си знаете. Благодарение И на него сега се случва тая анексия, а стотици хиляди българи се заробиха с инвестиции в газова инфраструктура и оборудване. Това си го запишете някъде и си го прочитайте за домашно как се прави грабеж. Двайсе години пилиха на хората колко прекрасно е да имаш газопровод и колко евтино излиза да се грееш на газ, сега държавата им плаща субсидии.
47
4
 
7
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
" ще развеят знамето над Капитолия .... ". Само не се сещам как ще спечелят война без Англия и САЩ за съюзници. И без помощта от САЩ, като оръжие, техника, боеприпаси, гориво, .... всичко! Един фрагмент само. Храната която САЩ е изпратила в СССР, изчислена в калории, може да изхрани 10 мил. армия за 4 години!
46
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А крилати ракетки по Масква и С,Петербург!
45
6
 
12
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
РУСИЯ МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВА КРИЛАТИ РАКЕТИ И СРЕЩУ ВАШИНГТОН , НО ЗА СЕГА ЩЕ ГИ ИЗПОЛЗВА САМО КЪМ БАНДЕРОВСКИТЕ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ ШЛЯХТИЧИ --МОЖЕ БИ И ПО ЕСТОНСКИ ВОЕННИ БАЗИ НА НАТО !!!!!!!!!!
44
1
 
6
 
! Отговори
Михали преди 2 години
Вашингтон пост са в голяма грешка навярно с умисъл Официалните данни след преброяването отчита съвсем други данни за използването на украинският език по райони. Като цяло 67.4% от украинците говорят на укри. в централна и западна украйна е от 75% до 97% в Галиче в югоизточните райони процента е по-малък или наравно с руския. Укри говорят в донецка 24% в Луганска 30% в днепропетровскк 43% Одеса 46% Харков 43% в Крим 10% Севастопол 6,5% В Киев за 75% укрито е роден, но мнзинството общува на руск
43
1
 
3
 
! Отговори
Много учен народец преди 2 години
Всичко знаят и са все по зле.
42
7
 
15
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Путин осиновява Украйна. Запада няма доходи за Украйна за да ги настани в приемно семейство.
41
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През ВСВ Сталин развя знамето на СССР над Рахстага в Берлин. През ТСВ Путин ще развее Руското знаме над купола на Капитолия. Запомнете много добре какво съм написал. Досега всичко което сам казал сее случило.
40
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна бе част пот русия,отцепи се и стана държава,сега държавата се цепи и се връщат части към русия.Чудно ми е защо,като се цепи от русия може,а като се цепи към нея,не може
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле леле толкова "може би...", "има вероятност...", ако в армията има толкова условности, това не е никаква армия.
38
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не отвее вятъра крилата към щатите само да внимават кравите
37
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, четете "статията" на *** - "може би, кой знае, вероятно..." с добавен снимков материал, който илюстрира руските крилати ракети как се насочват към Киев... Глупости на квадрат, даже муха не може да приеме това "четиво" с "илюстративен материал". Военна та техника и в Украйна е руска, каква изненада. *** познай какво и на кого е това, но за *** манипулация има надежда да работи.Хайде да преброим "мироопазващите" агресии на САЩ, НАТО.Даже една такава ракета падна съвсем мироопазваща вБанкя
36
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свирено е вече, 8 години им игра по свирката. Играта свърши..
35
10
 
13
 
! Отговори
Неуспял поляк преди 2 години
Един дето обяснява нещо за някакви си езици, да си зададе въпроса какво всъщност е т.н. "украински език" - развален руско-полски език.Идва часът, когато Волин и Подолие ще се върнат отново в Полша. Това са незаконно отнети от СССР полски територии, за чието правно уреждане няма нито един договор между Полша и СССР от една страна и Полша и УССР от друга. Половината Украйна е всъщност ПОЛША.