Андрей Козирев: Путин е достатъчно рационален да не използва ядрени оръжия

Заплахата от ядрена война не трябва да спира Запада
8 мар 2022 20:30, Нели Христова
176
Андрей Козирев: Путин е достатъчно рационален да не използва ядрени оръжия
Снимка: БГНЕС

Заплахата от ядрена война не трябва да спира Запада да подкрепя Украйна, защото президентът Путин все още е достатъчно рационален, за да не използва ядрени оръжия, твърди бивш руски външен министър.

Андрей Козирев, който служи при президента Елцин през 90-те години, твърди, че нахлуването на Путин е неморално, но не и ирационално в анализ, публикуван в Twitter.

"Заплахата от ядрена война е друг пример за неговата рационалност", пише той. "Кремъл знае, че може да се опита да извлече отстъпки, независимо дали от Украйна или от Запада, като тръсне последната си останала карта в тестето - ядрените оръжия. Силно вярвам, че той няма да използва умишлено ядрени оръжия срещу Запада. Казвам умишлено, защото безразборният обстрел близо до атомна електроцентрала може да причини неволна ядрена катастрофа в Украйна.

Бившият 70-годишен дипломат има заслуга за формиране на външната политика на Русия след падането на Съветския съюз. Неговите критици твърдят, че той не е успял да се противопостави на разширяването на НАТО и бомбардировките на Алианса срещу босненските сърби по време на войната в Босна от 1992-95 г. Сега Козирев живее в Маями.

Козирев казВа, че вярва, че Путин е нахлул в Украйна въз основа на три погрешни предположения: че Западът стои зад революцията на Украйна през 2013-14 г. срещу прокремълския президент Виктор Янукович, че отпуснатите средства за модернизиране на руската армия са били добре изразходвани и че Западът е станал слаб. Последното беше илюстрирано от отговора на САЩ на анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и гражданската война в региона на Донбас, а след това хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан, твърди той.

"Ако вярвате, че и трите изброени по-горе са верни и вашата цел е да възстановите славата на Руската империя (каквото и да означава това), тогава е напълно рационално да нахлуете в Украйна. Путин сгреши и в трите, но това не го прави луд, просто погрешно и неморално", пише бившият министър.

Той добави, че ендемичната корупция е накарала руската армия да се представи лошо в Украйна, като превъзхождащите по брой сили на Киев оказват яростна съпротива и не позволяват на Кремъл да завземе ключови цели 12 дни след военната кампания.

"Кремъл прекара последните 20 години в опити да модернизира армията си. Голяма част от този бюджет беше откраднат и похарчен за мега-яхти в Кипър, но като военен съветник не можете да докладвате това на президента. Затова те му докладваха лъжи. Военни Потьомкин",  пише Козирев, имайки предвид фалшиви села, за които се твърди, че са построени от придворния фаворит Григорий Потьомкин, като генерал-губернатор на южните провинции на Русия, за да впечатли Екатерина Велика по време на пътуването й до Крим през 1787 г.

"Окончателният извод тук е, че Западът не трябва да се съгласява на никакви едностранни отстъпки или да ограничава твърде много подкрепата си за Украйна заради страха от ядрена война", заключва дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами пробваите има путин 6970 ядрени ракети ще ги получите по главите ви че главите са празни и промити от саш ама ви е страх че китай сев.корея индия стоят зад русия прости хора пак пропаганда
128
0
 
0
 
! Отговори
158 преди 2 години
И аз натова разчитам. Путин е всичко друго, но не и луд.
127
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 години
Щото е мноооого морално да живееш в Маями, нали Козирев?
126
0
 
7
 
! Отговори
стар комунист преди 2 години
До тук много малко хора са проумяли какво става с военната операция на Русия в Украйна!!! Това говори зле за осведомеността и манталитета на българите.Едва ли такова мащабно събитие се подготвя от днес за утре и без да се предвижда финала му.Така че по-малко си чешете езиците и повече се информирайте
125
7
 
1
 
! Отговори
за промяна преди 2 години
След изказванията на другарката Путина, че набират сирийци за градска война, от Авганистан пратили писмо до Зеленски. Стягайте се за партизанска война, идваме да ви научим как да трепете руски кратуни и след 5 до 10 год. ще си върнете страната, после ще дадете малко ядрено гориво за лични нужди.
124
1
 
9
 
! Отговори
офф преди 2 години
Зле написана статия лош превод пълен с грешки. Набързо скалъпена на две на три.
123
8
 
6
 
! Отговори
черния преди 2 години
Заплахите с ядрено оръжие се приемат като проява на лошо възпитание. След като се путин стигна до тях, връщане назад няма. На запад това са го запомнили и просто ще изчакат, за да го заколят в подходящ за тях момент. Както са постъпили с Хитлер, след бомбардировките на Лондон.
122
7
 
11
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
До РашкиА Зеленский стои като *** насред Майдана!
121
5
 
11
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Путин не е ДЕМЕНЦИОНАЛИСТ като БайДън!Деменцията е неврологично заболяване заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена е концентрацията. Деменцията обикновено е болест на старостта и никой не е застрахован. Затова цивилазията е измислила ПЕНСИЯТА!
120
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познаваме добре Андрей Козирев, който служи при президента Елцин през 90-те години. Виден шестоколонник, но след някои свои знакови изказвания, разкри вражеската си същност, насочена срещу Русия, православието и руския народ.
119
13
 
11
 
! Отговори
Рашки преди 2 години
Всички сме виждали сме Путин, как се бори с тигри, как язди коне, как хваща риби с голи ръце (които преди това Шойгу е откачил от куката), как дори лъвове бягат от него. Това е супер човек, непобедим, свръх, умбермен - ама защо се крие в бункер?
118
7
 
10
 
! Отговори
ПУТИН преди 2 години
Изпробвайте ме !!! Няма проблем !!! Много съм рационален !!!
117
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша призовава другите страни членки на НАТО разполагащи с МиГ-29 да последват нейният пример.Нищо чудно и Словакия,да предостави свойте самолети, тъй като е обявила, че извежда Миг - 29 от въоръжение.
116
7
 
4
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Нито един лyд не е рационален.
115
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България путинистите ще изчезнат даже и след тези в Русия. Част от населението ни се срамува ,че е българско.
114
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той е купен и сега живее в Маями. ///А децата на руските политици и олигарсите и те ли са купени?
113
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плащаш за руски газ може да получиш газ и руска ракета безплатно. Много е изгодно.
112
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Неговите критици твърдят, че той не е успял да се противопостави на разширяването на НАТО и бомбардировките на Алианса срещу босненските сърби по време на войната в Босна от 1992-95 г. Сега Козирев живее в Маями."-- Мнението на този не важи. Той е купен и сега живее в Маями. Не че не е успял да се противопостави, а е бил купен да не го прави.
111
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша като лоялен съюзник в НАТО предоставя самолетите си МиГ-29 на САЩ.В замяна получава самолети от САЩ. А ние ще държим наште хвърчила за музея.
110
6
 
11
 
! Отговори
Полковник преди 2 години
Невярвам, но ако решат да пробват нервите на Путин няма да имат време дори да се разкаят !