Андрей Козирев: Путин е достатъчно рационален да не използва ядрени оръжия

Заплахата от ядрена война не трябва да спира Запада
8 мар 2022 20:30, Нели Христова
176
Андрей Козирев: Путин е достатъчно рационален да не използва ядрени оръжия
Снимка: БГНЕС

Заплахата от ядрена война не трябва да спира Запада да подкрепя Украйна, защото президентът Путин все още е достатъчно рационален, за да не използва ядрени оръжия, твърди бивш руски външен министър.

Андрей Козирев, който служи при президента Елцин през 90-те години, твърди, че нахлуването на Путин е неморално, но не и ирационално в анализ, публикуван в Twitter.

"Заплахата от ядрена война е друг пример за неговата рационалност", пише той. "Кремъл знае, че може да се опита да извлече отстъпки, независимо дали от Украйна или от Запада, като тръсне последната си останала карта в тестето - ядрените оръжия. Силно вярвам, че той няма да използва умишлено ядрени оръжия срещу Запада. Казвам умишлено, защото безразборният обстрел близо до атомна електроцентрала може да причини неволна ядрена катастрофа в Украйна.

Бившият 70-годишен дипломат има заслуга за формиране на външната политика на Русия след падането на Съветския съюз. Неговите критици твърдят, че той не е успял да се противопостави на разширяването на НАТО и бомбардировките на Алианса срещу босненските сърби по време на войната в Босна от 1992-95 г. Сега Козирев живее в Маями.

Козирев казВа, че вярва, че Путин е нахлул в Украйна въз основа на три погрешни предположения: че Западът стои зад революцията на Украйна през 2013-14 г. срещу прокремълския президент Виктор Янукович, че отпуснатите средства за модернизиране на руската армия са били добре изразходвани и че Западът е станал слаб. Последното беше илюстрирано от отговора на САЩ на анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и гражданската война в региона на Донбас, а след това хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан, твърди той.

"Ако вярвате, че и трите изброени по-горе са верни и вашата цел е да възстановите славата на Руската империя (каквото и да означава това), тогава е напълно рационално да нахлуете в Украйна. Путин сгреши и в трите, но това не го прави луд, просто погрешно и неморално", пише бившият министър.

Той добави, че ендемичната корупция е накарала руската армия да се представи лошо в Украйна, като превъзхождащите по брой сили на Киев оказват яростна съпротива и не позволяват на Кремъл да завземе ключови цели 12 дни след военната кампания.

"Кремъл прекара последните 20 години в опити да модернизира армията си. Голяма част от този бюджет беше откраднат и похарчен за мега-яхти в Кипър, но като военен съветник не можете да докладвате това на президента. Затова те му докладваха лъжи. Военни Потьомкин",  пише Козирев, имайки предвид фалшиви села, за които се твърди, че са построени от придворния фаворит Григорий Потьомкин, като генерал-губернатор на южните провинции на Русия, за да впечатли Екатерина Велика по време на пътуването й до Крим през 1787 г.

"Окончателният извод тук е, че Западът не трябва да се съгласява на никакви едностранни отстъпки или да ограничава твърде много подкрепата си за Украйна заради страха от ядрена война", заключва дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
10
 
7
 
! Отговори
мдааа преди 2 години
което означава, че е откачил напълно и се грижат за него.
48
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един актьор им разказа играта 1990 сега един комик ще ги доунищожи ...
47
3
 
10
 
! Отговори
Д-Р Дре преди 2 години
Защо трябва да ходя някъде,Русия САЩ или Германия.Аз искам да си остана в България най бедна в ЕС.Мен не ме интерсуват другите държави.
46
14
 
16
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
До руснак. Защо никой не отива в Русия, отиди в Москва и виж за кво иде реч, няма нация която да иска да емигрира в русия. Не ви разбирам само дрънчите за Русия но от тук
45
3
 
3
 
! Отговори
БАНК.ския скоро е тр преди 2 години
требеше да го екзекутират,,, не този щото е двоиник в дале4ната 1998 както ис тана де!
44
9
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
В тая война има нещо странно и смущаващо. Сякаш всичко е предварително уговорено м/у САЩ, ЕС и Русия. САЩ, традиционно, работят за (обслужват като верен слуга и страж) целите на Израел. ЕС ще получи милиони бели хора евтина работна ръка. Русия ще отцепи Донецка и Луганска области под своето влияние. Досегашна Украйна повече няма да я има. Това, което остане от нея - ще бъде приготвено за Израел-2 - земя за изселване на евреите, в случай, че Иран удари с ядрено оръжие Израел. Пълен фарс...
43
11
 
14
 
! Отговори
ХУИЛИО преди 2 години
Блатня потъва със скоростта на облицован с бетон длъгник на сицилианската мафия
42
21
 
15
 
! Отговори
Руснак преди 2 години
Путин е велик.Русия е велика.
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е "служил при президента Елцин", значи е служил на САщ. Точка.
40
10
 
11
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Следващите дни ще са ледени според метеоролозите. В Украйна се очаква температурите да паднат около -20 градуса. Ще е тежко без гориво,газ,ток и вода не само за населението, но и за руския нашественик.Блатото, в което Путин вкара Русия, бавно го поглъща!
39
13
 
9
 
! Отговори
ПУТИН БЕ УБИТ преди 2 години
ПУТИН БЕ УБИТ ОТ НЕИЗВЕСТЕН, ТОЧНО ПРЕДИ 4 МИНУТИ СЕ СЪОБЩИ НОВИНАТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е СТИГНАЛА ДО БЪЛГАРИЯ
38
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите лъжат, че България ще пострада при конфликт между НАТО и Русия. България е добре защитена от НАТО и вместо да слушаме русофилските заплахи можем да нападнем Русия и да спечелим, вместо да се предаваме. Русия е гола вода с бевепето, имат БВП колкото Исландия, лесно ще ги бием руснаците.
37
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали каза,че няма да напада Украйна.и после я нападна.започне ли ядрена война,ще има ответен удар и после сам ще трябва да сее,жъне в тайгата и да яде мъх и коприва.сам с тези от бункера.
36
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 26/ АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО! АЗ СЪМ КОВИД АНТИВАКСЪР И НЕНАВИЖДАМ КА ПУТИН!!!
35
7
 
6
 
! Отговори
ПРО СИА преди 2 години
ХУИЛИО преди да е посегнал към.. коп4ето.. ОТ МАСКВА ша са останали само......... ХОЛОГРАМИТЕ!!! аххахахахаххахахХАХАА
34
0
 
14
 
! Отговори
Въй!!! преди 2 години
"Сега Козирев живее в Маями." Е с това трябваше да започнете! А сега дигнете Горби от цукалото и той да обясни - все "велики политици"!!!
33
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще използва ядрени оръжия, но срещу САЩ! Няма да стреля по Европа до себе си! Европа ще погине от американските ядрени оръжия срещу Русия!
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме учудват "умните и красивите", които толкова радеят Путин да натисне копчето. Защо бе хора? Та нали тоя ядрен облак ще се разтели върху Европа! Та нали нашата храна и вода ще стане радиоактивна, дъжда ще вали отровен, ние ще се пазболеем от рак. Защо толкова искате тази гадна смърт? Къде живеете, че не ви пука? Зад океана ли?
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах какъв грешник, но има призната грешка - има и прошка. Ето това не може да обясни на майките на загиналите вече и в близко бъдеще войничета. Та след известно време сам ще се натиска за Хага, щото оставането му у дома няма да вещае нищо приятно
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23Фактите са си факти, в момента контролира 30 % от територията, в други ден ще са...)))))Както и невъзможността да превземат Харков, който е на 40км.от руската граница.Факте е, че 67км.колона запътила се за Киев се е скъсила, след като беше успешно обстрелва на със с-ми,, Град"