В Москва са смаяни, гледат как изчезват любимите им брандове

Последните 20 г. бяха време на заможност и достъп до потребление
8 мар 2022 14:47, Елка Василева
433
В Москва са смаяни, гледат как изчезват любимите им брандове
Снимка: архив, БГНЕС

Стъписани, мнозина московчани осъзнават мащабите на международния отговор срещу руското военно нахлуване в Украйна, виждайки заключени магазините на големите брандове, в които бяха свикнали да купуват дрехи и мебели като всички европейци.  

Zara, H&M, Ikea . . . Всички те спряха отведнъж продажбите си на руския пазар, спускайки ролетките в множеството молове из столицата на Русия, пише Франс прес.

За 40 години жителите на Москва преживяха не един период на кризи, недоимък и хиперинфлация, но последните две десетилетия - управлението на Владимир Путин, бяха за много от тях епоха на сравнителна заможност и достъп до потребление.

Още по темата
Макар руската власт да повтаря, че Русия бързо ще се съвземе от международните санкции, наложени след 24 февруари, когато руски войски влязоха в Украйна, мнозина очакват мрачни времена.

Анастасия Наученко, 19-годишна студентка по журналистика, е припечелвала в бутик за облекло от веригата Ойшо. Тя останала без работа, след като испанският гигант Индитекс затворил магазина.

Понеделник е почивен ден и тя е излязла да си купи козметика - доколкото може да си позволи, защото курсът на рублата пада под натиска на икономическите и финансови санкции на Запада.

"Чух, че цените са скочили вече четворно", казва момичето, което срещнахме на вратата на московския търговски център Метрополис.

И добавя: "Ще настане ужас."

Защото през уикенда влезе в сила забрана върху всяка информация, очерняща руските въоръжени сили, и тя смята, че ще трябва освен всичко да забрави за мечтата да стане журналист.

"Кому е притрябвала моята професия с тази цензура - продължава девойката, - как се живее в един свят, ограничен до Русия . . ."

Живот, който рухва

Петдесет и пет годишната Юлия Шимелевич се издържа с частни уроци по френски. Виждаме я пред магазин, продаващ храна за животни - дошла е да купи западни провизии за кучета и котки, докато още не са изчезнали.

Тя разказва, че за десет дни повечето й ученици са се отказали от занятията; мнозина са решили да напуснат Русия заради репресиите и очерталите се трудности. В неделя изгнаник е станал и нейният син.

"Животът ми рухна - казва тя, - всички екстри, с които бяхме свикнали през последните години, вносните стоки, дрехите, останаха в миналото."

"Най-тежкото обаче не е да затегна колана, а раздялата с моя син и чувството за вина пред останалия свят", заключава Юлия.

Пьотър Лозница, 47-годишен вътрешен дизайнер, също казва, че целият му портфейл поръчки се е опразнил за дни. Най-много обаче го тревожи бъдещето на децата му и наличието на вносни лекарства за старите му родители.

Нищо от внос

"Ако нещата не се оправят през годината, на всяка цена ще отпратя децата оттук“, казва той. Колкото до другото, според него руснаците ще успеят да проявят издръжливост.

"В Иран също се нагодиха някак", смята Лозница.

Ксения Филипова, 19-годишна студентка, излиза от бутик за фино бельо с розова чантичка в ръка; придружава я приятел с куче на каишка.

Леко притеснено, момичето обяснява, че е "дошло да купи за последно от любимите си брандове, защото навсякъде затварят". А и "поскъпването удря по кесията".

Но тя се опитва да види нещата и откъм добрата страна: "Може да ги заместят руски марки, санкциите може добре да се отразят на руския пазар".

Владимир Путин неспирно повтаря от години, че Русия трябва да вижда в икономическите репресии възможност да произвежда собствени стоки. В селското стопанство и хранителната промишленост напредък има, но в технологиите той засега е минимален.

Застанала на търговската улица "Кузнецкий мост" с вехтеещи вече затворени магазини, 70-годишната Тамара Сотникова отсича, че хич не й пука за санкциите.

"Всичко трябва да си е наше, истинско, натурално! - разпалва се тя. - Какво имаше по съветско време? Нищо! И си живеехме нормално, спокойно." 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петролът ще падне от контрабандата на Русия към Западна Европа. Петролът беше паднал от контрабандата на Ислямска държава от Сирия, Либия. Контрабандата на петрол от Русия към Запада и контрабандата на западни стоки към Русия ще съживят икономиките.
346
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците спряха алкохола заради добрия западен живот. Ще ги направим пак алкохолици и отчаяни от руския режим алкохолици.
345
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще пият само водка 200 грама и краставички.
344
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С българите стоят на студено и българските пенсионери се редят на опашка пред сметните кофи за храна! Как не ви е срам, бе журналисти, на кого слугувате в тази редакция? България е цъфнала и вързала и няма други проблеми освен тези на руснаците за любимите им брандове (марки)! Трябва и някакъв ъпдейт по редакциите!
343
3
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До до 377: Няма смисъл да им пишеш ... даже и гвоздеи нямаше по магазините. Всички които одобряват този агресор или не са живели по време на соца или просто са част от нацистката пропагадна на Пу тьо ... Хубавото е ,че рано или късно всички диктатори и агресори отиват точно там където им е мястото. Жалко за погубените животи и от двете страни.
342
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох мале, голям проблем, няма да пият кола.
341
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще им нарушат малко кефа, ама което не си го произведат ще си внесат от Китай.
340
10
 
27
 
! Отговори
до 377 преди 2 години
Какво да е имало по съветско време? С отвращение си спомням как съм чакал 7 години за домашен телефон.Кола въобще не успях да си купя!За жилище да не говорим! Като завърших следването поискаха да ме разпределят в другият край на страната!Замислете се,че и в СССР е било така.Какво да му харесваме на социализма?????Е ,с разпределението не успяха-запънах се като за последно и не стана тяхното.Но няколко месеца ме тормозеха,та и до днес чуя ли че тогава било добре ме хваща бяса!
339
4
 
9
 
! Отговори
До taschunka witko преди 2 години
Упази боже от китайско "качество".Такова имаше за последно преди повече от 10 години.От тогава има само количество за сметка на качеството!В YOUTUBE има клип затова как богати руснаци на екскурзия в Япония си харесали японски лаптоп и продавача им казва,че е забранено да се продава на чужденци!За тях може само произведен в Китай!
338
6
 
17
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Китайците произвеждат всичко и евтино.Тези санкции са им добре дошли.
337
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им правят поне по един КореКом.Амс пък то един долар стана 130 рубли.
336
6
 
31
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Правилнооо, по съветско време нямаше нищооо. Живейте си без нищо.
335
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още по смешно е че се пита някаква 19 годишна за живота и :)) днеса вие тъъпи ли сте, вземе питайте някой пубер колко много знае за живота по света и у нас
334
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно с глупости. Любими брандове дрън дрън. До вчера плащахте на троловете да цирикат че руснаците нямали пари. Сега пък любимите "брандове" били треторазрядните които се внасят тука и ганьовеца ги има за лукс понеже собствени отдавна няма. Еле ако напиша че руснаците харесват истински кожи, а не зари х и м , ще се изсипят гретчовци и вегански мекотели пак да цирикат.
333
2
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Не няма да го намразим. Обаче той е певец и артист. Неговото мнение за войната в Украйна не ме интересува, защото не е меродавно. Защо да не слушаме още какво са казали Лили Иванова и Володя Стоянов по въпроса? Само тия липсваха.
332
5
 
6
 
! Отговори
До 244 преди 2 години
Ами много ясно , че така ще кажат. Този дето те кара да скочиш от скалата в пропаста не е лудия. Лудия си ти. А после като скочиш всичко си остава за него.
331
16
 
17
 
! Отговори
Преебани п' атк преди 2 години
Докато лаете и говорите срещу Русия и Путин евроантлантически АМЕБИ така ще бъде! Браво на ПУТИН и РУСНАЦИТЕ шапка им свалям! 8 години къде бяхте Вие голямите тук писачи и тогава да Ревахте за избитите Руски Граждани в Луганск, Донбас и т.н. както и обикновени Украински мирен народ когато бяха избивани от Украинските Бандеровски Националисти??? Мълчете и си гледайте вашата паница....
330
2
 
3
 
! Отговори
До 272 преди 2 години
И ЕС ли им е виновен на крадливите пенсии от БАН? Като са "изпапкали" парите няма да имат за реактиви, то е ясно.
329
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Волен Костадинов-пепсона нон грата в свободна Украйна. Робът не отишъл в Масква при спонсорите си. Защо?
328
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кремълските деца тънат в разкош, но руснаците тънат в мизерия. Факт