В Москва са смаяни, гледат как изчезват любимите им брандове

Последните 20 г. бяха време на заможност и достъп до потребление
8 мар 2022 14:47, Елка Василева
433
В Москва са смаяни, гледат как изчезват любимите им брандове
Снимка: архив, БГНЕС

Стъписани, мнозина московчани осъзнават мащабите на международния отговор срещу руското военно нахлуване в Украйна, виждайки заключени магазините на големите брандове, в които бяха свикнали да купуват дрехи и мебели като всички европейци.  

Zara, H&M, Ikea . . . Всички те спряха отведнъж продажбите си на руския пазар, спускайки ролетките в множеството молове из столицата на Русия, пише Франс прес.

За 40 години жителите на Москва преживяха не един период на кризи, недоимък и хиперинфлация, но последните две десетилетия - управлението на Владимир Путин, бяха за много от тях епоха на сравнителна заможност и достъп до потребление.

Още по темата
Макар руската власт да повтаря, че Русия бързо ще се съвземе от международните санкции, наложени след 24 февруари, когато руски войски влязоха в Украйна, мнозина очакват мрачни времена.

Анастасия Наученко, 19-годишна студентка по журналистика, е припечелвала в бутик за облекло от веригата Ойшо. Тя останала без работа, след като испанският гигант Индитекс затворил магазина.

Понеделник е почивен ден и тя е излязла да си купи козметика - доколкото може да си позволи, защото курсът на рублата пада под натиска на икономическите и финансови санкции на Запада.

"Чух, че цените са скочили вече четворно", казва момичето, което срещнахме на вратата на московския търговски център Метрополис.

И добавя: "Ще настане ужас."

Защото през уикенда влезе в сила забрана върху всяка информация, очерняща руските въоръжени сили, и тя смята, че ще трябва освен всичко да забрави за мечтата да стане журналист.

"Кому е притрябвала моята професия с тази цензура - продължава девойката, - как се живее в един свят, ограничен до Русия . . ."

Живот, който рухва

Петдесет и пет годишната Юлия Шимелевич се издържа с частни уроци по френски. Виждаме я пред магазин, продаващ храна за животни - дошла е да купи западни провизии за кучета и котки, докато още не са изчезнали.

Тя разказва, че за десет дни повечето й ученици са се отказали от занятията; мнозина са решили да напуснат Русия заради репресиите и очерталите се трудности. В неделя изгнаник е станал и нейният син.

"Животът ми рухна - казва тя, - всички екстри, с които бяхме свикнали през последните години, вносните стоки, дрехите, останаха в миналото."

"Най-тежкото обаче не е да затегна колана, а раздялата с моя син и чувството за вина пред останалия свят", заключава Юлия.

Пьотър Лозница, 47-годишен вътрешен дизайнер, също казва, че целият му портфейл поръчки се е опразнил за дни. Най-много обаче го тревожи бъдещето на децата му и наличието на вносни лекарства за старите му родители.

Нищо от внос

"Ако нещата не се оправят през годината, на всяка цена ще отпратя децата оттук“, казва той. Колкото до другото, според него руснаците ще успеят да проявят издръжливост.

"В Иран също се нагодиха някак", смята Лозница.

Ксения Филипова, 19-годишна студентка, излиза от бутик за фино бельо с розова чантичка в ръка; придружава я приятел с куче на каишка.

Леко притеснено, момичето обяснява, че е "дошло да купи за последно от любимите си брандове, защото навсякъде затварят". А и "поскъпването удря по кесията".

Но тя се опитва да види нещата и откъм добрата страна: "Може да ги заместят руски марки, санкциите може добре да се отразят на руския пазар".

Владимир Путин неспирно повтаря от години, че Русия трябва да вижда в икономическите репресии възможност да произвежда собствени стоки. В селското стопанство и хранителната промишленост напредък има, но в технологиите той засега е минимален.

Застанала на търговската улица "Кузнецкий мост" с вехтеещи вече затворени магазини, 70-годишната Тамара Сотникова отсича, че хич не й пука за санкциите.

"Всичко трябва да си е наше, истинско, натурално! - разпалва се тя. - Какво имаше по съветско време? Нищо! И си живеехме нормално, спокойно." 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ ЧЕ ТОКУ ТАКА СЕ ГУБЯТ КЛИЕНТИ И ПАЗАРИ ТОЛКОЗ МУ СЕЧЕ ПРАЗНАТА КРАТУНА. ИМА ХИЛЯДА НАЧИНА ДА СЕ ВЪРТИ ДАЛАВЕРА.
306
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
329-ЩЕ КАЖЕШ! - СЛАВА НА РУСИЯ ВЕЛИКА И НЕПОБЕДИМА, ИНАЧЕ ЩЕ ВИСИТЕ КАТО ВЪРВИ ЧЕРВЕН ПИПЕР ДА СЪХНЕТЕ.
305
11
 
19
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 340 - Всеки нормален човек иска точно това - войната да спре! Затова се дразня на малкото зелено човече, което умишлено удължава агонията на хората в собствената си страна! Положението му е безнадеждно и се надява с ежедневните си шоу програми да уплаши или разчувства хората с различни етюди всеки ден! То не беше втори Чернобил, то не беше героизъм и драма, загиващи бранители на острови, последния му ден... подбрали са го актьорче за да е добре на екран! И за какво? Нима ще победи наистина?
304
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И АЗ ЩЕ СЕ СМАЯ АКО НЯКОЙ СИ ПРИБЕРЕ ЧЕЗ И ЕВН,
303
3
 
25
 
! Отговори
нострадамус преди 2 години
Войната трябва да спре,няма да има победители ,ЩЕ ИМА САМО РАЗРУХА И ОМРАЗА И ЧОВЕШКО СТРАДАНИЕ.
302
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕЗИ БРЕНДОВЕ ПЛАТИХА НА РАБОТИЦИТЕ СИ ЗА ТРИ МЕСЕЦА ЗАПЛАТИТЕ НАПРЕД ЧЕ ТЕ СЕ ВЪРНАТ ЗАЩО ТОВА НЕМА ГО В НАПИСАНОТО ОТ ВАС ИМА ХОРА КОИТО ЗНАЯТ ТОВА НЕ СТЕ ЛИ ПОМИСЛИЛИ
301
3
 
26
 
! Отговори
Карапичо преди 2 години
Какво имаше по съветско време? Нищо! И си живеехме нормално, спокойно."Това казва всичко, то това население е свикнало.
300
25
 
21
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Гледам повечето западни *** са подхванали някаква жалка песен за свалянето на Путин - къде отиде украинското ще победим! Или вече го замениха с а дано го свалим? Истината е че преди Путин Русия на практика беше една развалина... А сега е отново световен фактор и това на САЩ и марионетките им не им се нрави. Никой не протестираше за изгорените живи хора в Одеса, чиито убийци са записани на видео и се знаят, но Киев не ги съди. Никой не протестираше срещу неофашистите от Азов...
299
26
 
7
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Ще плачете и вие и ще се молите Богу. И ще искате да върнете времето преди да сте налапали американската ***. Ще лъскате обувки. Низки роби...
298
15
 
21
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Ама това е ужасно! Вече няма да ядат KFC а само пилешки кълки, няма пица хът, а просто пица... А в Европа всичко е наред може олиото малко да изчезне, заедно със хляба, но това никого няма да го притесни защото много преди това ще е свършил газа, а бензина ще е на такава цена, че всички ще разберат, че брандовете, еврото и доларите не стават нито за отопление нито за храна! И кой печели? Защо Европа въобще реагира след като САЩ почти не? В САЩ си имат газ, имат си и нефт...
297
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето... има и добри новини от раша.Рашистите силно любят западните стоки.Запада трябва вече да се обръща с послания към тях,а не към Жужи.От 85% паднаха на 70% подкрепящи войната за 12 дни.Трябва да им спрат и храната и са втасали.Готови да си оберат крушите и от Крим.
296
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ревете на чужд гроб
295
16
 
28
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ преди 2 години
Скоро и те ще изчезнат!!! СЛАВА НА УКРАЙНА!!!
294
2
 
30
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Тамошните кифли са в депресия!
293
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ще има още много шокове за руснаците, докато не проумеят, че трябва да свалят кремълския диктатор от трона му... Тази война може да се спре само с преврат и с нищо друго.
292
9
 
8
 
! Отговори
ТЕЯ руснаци преди 2 години
До Teq rusnaci Пише се ТИЯ.И същите ТИЯ руснаци,видяха какво е да имат ВСИЧКО.Къщи по чужбина,ниски цени,високи заплати.Да имат ПЪТИЩА и да си купуват НОВИ коли,западни и японски.да има РЕД.Да се съдят корупционерите.Преди тоя,дето го наричаш как ли не,бяха на дередже КАТО НАС СЕГА.Щото НИЕ сме даже след някои африкански държави и по свобода на словото,и по стандарт на живот,и по престъпност и ПРОСТОТИЯ и лошо образование.ЗАТОВА НЯМА ДА ГО СВАЛЯТ.А ние ще си правим протести до откат
291
0
 
4
 
! Отговори
Aaaa преди 2 години
Сатанишев, анатема за Йолена и Йетел
290
2
 
6
 
! Отговори
Turkish interpreting преди 2 години
Не разбирам какво смешно има в укрсинската инвазия в англо-норвежката Фирма Теленор и превръщането й в полско-укрсинско joke
289
0
 
1
 
! Отговори
Turkish interpreting преди 2 години
Това е много гаден коментар към проблемите с Теленор и други, дори за дрехи, сега всички *** ще се .... да коментират все едно у нас всичко е перфектно, и има кой да им защити марките
288
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кому е притрябвала моята професия с тази цензура - продължава девойката, - как се живее в един свят, ограничен до Русия . . ."