Защо руснаците напускат Русия?

Бягащите от страната все пак са в малцинство
10 мар 2022 21:00, Нели Христова
563
Защо руснаците напускат Русия?
Снимка: БГНЕС

Можеше да бъде още един натоварен ден на московското международно летище Шереметиево, ако не беше броят на големите куфари и домашните кучета. Тези пътници не отиваха само на почивка.

Билетите за градове като Баку, Азербайджан и Истанбул, Турция, бяха разпродадени.

Всеки има причина да напусне - млада жена казва, че не иска да бъде хваната в капан в страната, млад мъж пък се страхува, че ще  бъде призован да се бие в Украйна. "Мразя тази война", казва той пред VICE.

Юлия, украинска гражданка, живяла в Санкт Петербург повече от 10 години, се страхува, че няма да може да види семейството си в Украйна, ако не напусне страната.

"Мислех, че ще бъда в Русия до края, защото всичко вървеше добре", казва тя. "Но всичко се промени за един ден. Никой не можеше да повярва, че може да се случи нещо подобно."

Никой не иска да каже пълното си име, с надеждата, че в един момент ще могат да се върнат у дома в Русия.

След като Москва нахлу в Украйна и беше ударена с нови сурови санкции, много руснаци започнаха да напускат страната. Цифрите само нарастват, тъй като правителството потиска всякаква критика. Търсенията в интернет за "как да напусна Русия" се утроиха, а популярните сайтове пускат новинарски истории със заглавия като "Къде да се преместите от Русия, как да заведете домашен любимец в чужбина и какво да вземете предвид при преместване". В понеделник министърът на икономиката на малката съседна държава Грузия каза, че между 20 000 и 25 000 руснаци са пристигнали през последните дни.

Въпреки че има малко статистически данни за това колко бягат, а и голяма част от Европа е затворена за полети от Русия, Turkish Airlines започна да лети три пъти на ден от Петербург до Истанбул. Руският национален превозвач Аерофлот прехвърли полетите си до Турция към по-големи самолети, за да побере големият брой пътници, а броят на полетите до арменската столица Ереван също се увеличава.

"Просто не можех да дишам въздуха в Москва, където хората продължават да говорят за своите планове, да гледат филми, да обсъждат изкуство и да ходят на изложби и премиери, докато войниците ни убиват хора в Украйна", пише известният филмов критик Антон Долин в публикация в неделя, в която обяви, че е напуснал Русия. "Всяка минута от такова съществуване потвърждава очевидното - че си съучастник.”

Експатите също се опитват да напуснат Русия. Екипът на украинския президент Владимир Зеленски заяви миналата седмица, че Москва планира да въведе военно положение, което би означавало, че Русия може да затвори границите си, да призове хора в армията.

Кремъл отхвърли това твърдение, но малцина са спокойни. Докато чужденците бяха експулсирани от Русия за дребни нарушения или представляващи "заплаха", както се случи с кореспондентите на BBC и de Volkskrant миналата година, това беше първият път, когато имаше риск те да бъдат затворени в страната.

Докато руските войски обстрелват и окупират украински градове, руското правителство предприе последна атака срещу свободата на словото. Наричането на насилието в Украйна "нашествие" или "война" е забранено. Ето защо руското издание "Новая газета", чийто редактор беше удостоен с Нобелова награда за мир през октомври, беше принуден да изтрие статиите си за случващото се. Либералната радиостанция Echo of Moscow беше свалена от ефир по средата на предаване. Най-малко 150 журналисти са напуснали Русия от началото на войната в Украйна.

След като миналата седмица беше блокиран сайтът на независимата телевизия "Дожд ТВ", която от 2014 г. беше принудена да излъчва само онлайн, много от нейните журналисти избягаха от страната. Властите ги обвиниха в призоваване към екстремизъм и насилие - възможни основания за наказателни обвинения, а редакторът Тихон Дзядко каза, че няколко служители са получили заплахи.

"Искам да си ходя вкъщи. В същото време разбирам, че сега е опасно да си в Русия като журналист", казва избягал кореспондент на "Дожд". "Не е възможно да се работи и не е ясно кога това ще се промени."

Докато активистите са пращани в затвора, а медиите са били затваряни и преди в Русия, репресиите срещу свободите се разгръщат с безпрецедентна скорост и мащаб след нахлуването в Украйна.

В петък Владимир Путин подписа закон, според който разпространението на "фалшива информация" за руската операция в Украйна се наказва с до 15 години затвор. BBC заяви, че това ще "криминализира процеса на независима журналистика" и спря работата на целия си персонал в Русия. Няколко други чуждестранни медии последваха примера.

Целта на Кремъл е напълно да унищожи независимата журналистика, каза кореспондентът на "Дожд", който напусна Русия. "Има една партийна политика, една версия на събитията от властите и тя е единствената, която може да бъде вярна", казва тя. "Това, което се случва сега, е по Оруел, това е сюрреалистично, те наистина казват, че "войната е мир"."

Репресиите не са само срещу докладването, но и върху свободата на словото като цяло. Facebook и Twitter са блокирани. Повече от 8000 души бяха арестувани по време на протести от началото на инвазията.

Но няма истинско антивоенно движение или голям обществен протест срещу репресиите. Заминаващите са малцинство. Около две трети от руснаците подкрепят "специалната операция" в Украйна, според последните проучвания. Когато екипът на VICE говори с хора по улиците на Москва, повечето мислят за нашествието, както го представя държавната телевизия, като за отбранителна кампания за защита на рускоговорящите от "нацистките" сили. Дори онези, които са против войната, не вярват, че могат да направят нещо, за да помогнат за нейното прекратяване.

"Много хора смятат, че мозъците на хората тук са промити от пропаганда и новини", казва IT работник, който беше арестуван в протест срещу войната. "Те искат да бъдат промити мозъци. Така е по-лесно."

"Засега Владимир Путин не е унищожил Украйна, която се държи и отвръща", пише Иля Барабанов от руската служба на BBC който отиде да отразява събитията в Украйна и сега не може да се върне. Но Барабанов добавя, че "Путин е  унищожил Русия, в която някога сме живели. И никой от нас няма и най-малка представа в коя земя ще се върнем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


563
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
405
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите като избягат от Русия след 50 години населението и ще е 70,80 милиона... Леко леко Китай ще си върне земите и така...Но руснаците нямат против, те са семейство с Китай... Вечна любов.
404
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтичат им мозъците.Нормално е при такъв президент.
403
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако путин изгуби войната, лошо! Германия излезе катастрофално първата и започна втората търсейки реванш! Путин е грандоман като хитлер и също ще търси реванш по подготвен и ще стане трета световна! Накрая ще свърши като хитлер!
402
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
480 под "тази ***" какво имаш предвид, че човек може да си помисли че говориш за мястото в което живееш самият ти?!
401
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора, толкова ли сте платени от нпо та не виждате какво пишете. Ако всичко това е вярно, излиза.че у нас 30 год ни управляват сатрапи и изедници, защото от 9 милиона през 1990 сме около 5 милиона. Колко народ избяга и смени имената си в чужбина, че да не го асоциират с нас? Колко синове и дъщери се изпожениха за чужденци и приеха фамилиите им, взеха чуждо гражданство и дори не споменават че са българи. Я се успокойте малко с пропагандата.
400
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин гръмна по посока Украйна, а удари Русия! Сега го мисли дали не е хвърлил бумеранг! Едва ли може да дремне повече от час когато всичко се разпада! След него пустош и омраза! Ей дребен, кой е следващия когото ще защитаваш? Най трудно ще ти е да защитиш руснаците в Русия? ДА ЖИВЕЕ УКРАЙНА!!!
399
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бягат либер-а-с-ти-те содомитите и плъховете, които ги има навсякъде. бяга петата колона, понеже знаят, че следващата операция ще е срещу тях. Бягат тези които са живяли на западни пропагандни пари, които не бяха никак малко
398
3
 
16
 
! Отговори
до Q преди 2 години
В Русия летят всички самолети на държавите, които не са в списъка за санкциите... Руснаците могат да бягат от там , колкото си искат.
397
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПАК ДА УТОЧНЯ РУСНАЦИ БЯГАТ ОТ ПУТИН В ЛОШАТА ЕВРОПА, АМИ АКО ПУТИН ТРЪГНЕ ДА ГИ СПАСЯВА ПО СВЕТА И У НАС И ЦЯЛА ЕВРОПА, НЕ Е ЛИ ПО ДОБРЕ ДА СИ ГИ ПРИБЕРЕ В РУСИЯ И ДА СИ ГИ ОБГРИЖВА КАКТО ТОЙ СИ ЗНАЕ И ПО НАЙ ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА ТЯХ.
396
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80% от жителите на Харков са руснаци по произход, но това не пречи на Путиновата войска да го бомбардира... Това ли е денацифицирането по руски образец? Умните и будни руснаци виждат накъде отива Русия и затова бягат.
395
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО ЗАПОЧНА ВОЙНАТА ХИТЛЕР ВЕДНАГА СИ ПРИБРА ГЕРМАНЦИТЕ ПРЪСНАТИ ПО СВЕТА, И ЕТО ВЪЗНИКВАТ ВЪПРОСИ- КОГАТО РЪСИ ОГЪН И РАЗРУХА В УКРАЙНА ПУТИН КАК Е СИГУРЕН ЧЕ НЕ УБИВА РУСНАЦИ И ОЩЕ ЗАЩО РУСНАЦИТЕ НАПУСКАТ РУСИЯ НА ПУТИН И ОТИВАТ В ТОЯ ЛОШ ЗАПАД КОЙТО СПОРЕД ЛАВРОВ УНИЩОЖАВА УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ С ПРЕДОСТАВЕНОТО ИМ ОРЪЖИЕ...
394
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последният да дръпне шалтера и да драсне клечката!
393
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великия запАд разбра ли се кой ще предаде миговете на урките, или още си ги прехвърлят като горещ картоф?
392
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Иран! И как смее Путин да прави инвазия на Русия? БайДъм е типичната икона на това, което запАда представлява - безполезна изкуфяла развалина на нявгашно величие, постигнато чрез кървав империализъм. Сменят фасадата на всеки няколко години, но това отдолу се руши, и действията на БайДъм ускоряват този процес неимоверно. Русия е голяма и си има всичко, да му мисли изтощена пренаселена и изпростяла Европа.
391
19
 
2
 
! Отговори
Q преди 2 години
Статията е манипулираща,Аэрофлот не лети вече 10 дни, Ехото... стана русофбска .. Казват нещо, но го подредактироват к манипулиране..
390
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МНОГО СТРАННО- ПУТИН ТРЪГНА ДА ЗАЩИТАВА РУСНАЦИТЕ В УКРАЙНА ОТ ФАШИСТИТЕ УКРАИНЦИ, А РУСНАЦИТЕ ОТ РУСИЯ БЯГАТ ОТ НЕГО.
389
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин се страхува от мобилизация. Даде ли оръжие на народа, той ще направи революция и ще тръгне към Москва да го свали от власт. Страхува се от генералите и от мобилизирания народ.
388
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 458 "453 много илюзии имаш. Питай българите в Англия да ти кажат какво им си случи, когато започна Брекзит!" Две братовчедки имам, които жовеят във Великобритания, нямаш си и бегла идея за какво говориш. На всички българи, които живеят там им беше дадено правото да кандидатстват за уседналост. Никой не ги е "гледал" никак. Великобритания е изключително гостоприемна държава.
387
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото е много хубаво !!!
386
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия има повече право да води конфликт за да си подсигури буквалната граница отколкото ФАЩ има на другия край на земята, където 99% от хамериканците дори не знаят какво има.