ЕС засилва натиска си, ще се стреми да изключи Русия от глобалния свят

ЕК ще предложи изключване на Русия от СТО, МВФ и Световната банка
12 мар 2022 07:24, Елка Василева
704
ЕС засилва натиска си, ще се стреми да изключи Русия от глобалния свят
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви четвърти пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

"С този пакет ние прекратяваме статута на Русия на най-облагодетелстваната нация на нашия пазар. Това ще отклони сериозни облаги, от които тя се възползва като член на Световната търговска организация. Руските фирми повече няма да бъдат третирани с привилегии в нашите икономики. Също така ще работим за замразяване на членството на Русия във водещи многостранни финансови институции, в т.ч. Международния валутен фонд и Световната банка. Ще гарантираме, че Русия няма да получава заеми и други облаги от тези финансови институции", каза председателят на ЕК, цитирана от БНР.

Още по темата
Фон дер Лайен допълни, че ще продължи натискът върху руския елит и семействата му.

Също така ще се гарантира, че той и държавата няма да могат да използват криптовалута, за да заобикалят санкциите.

Ще бъде забранен износът на луксозни стоки от ЕС към Русия, както и вносът в Общността на ключови стоки от железния и стоманения сектор, а също и на нови европейски инвестиции в руската енергетика.

„Утре ще представим четвъртия пакет от мерки за изолиране на Русия и изчерпване на нейните ресурси“, каза ръководителят на Европейската комисия.

Според нея ЕС ще се стреми да „изключи Русия от глобалния свят“.

Европейската комисия и страните от Г-7 възнамеряват да продължат да засилват натиска върху Русия, за да я принудят да спре инвазията си в Украйна.

Фон дер Лайен подчерта и твърденията на украинската страна, че Русия е причина за проваляне на хуманитарните коридори за изтегляне на цивилни, а също и нанася удари по цивилни обекти, коментира Ройтерс.

Санкциите, предложени от Европейската комисия, предвиждат спиране на членството на Русия в Световната търговска организация (СТО), Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, премахване на режима на най-облагодетелствана нация в търговията със западните страни, ограничения на износа на продукти от черната металургия, нови забрани за западни инвестиции в енергийния сектор на Русия, забрана за доставка на луксозни стоки за Руската федерация и ограничения за закупуване на криптовалути от руски граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


704
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
6
 
20
 
! Отговори
В. преди 2 години
ЕС освен липсата на митница някакво друго предимство и достойнство има ли. Никакво друго. Не им щем защитата, не им щем фондовете. И без това ги крадат техните лакеи. Никакви мерки да неприемаме. Да си гледа работата най-корумпирания и най-некадърен световен лидер. Урсула Не Знам КояСи.
459
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"мерки за изолиране на Русия и изчерпване на нейните ресурси" ми звучи като война. Едно е да кажеш "ние вече няма да търгуваме с вас", съвсем друго - "ние ще натискаме и изнудваме целия свят да ви изолира във всяко отношение". Жалко, но не познават руснаците. Ония ако се видят прекалено притиснати няма да се примирят, а ще атакуват. И тогава кашата ще стане глобална и за съжаление ще засегне и нас. Отвъд всякакви аргументи кой бил крив и кой прав.
458
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 533 Те се връщат в бг и не могат да намерят работа и пак заминават.
457
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пак *** въпрос Минимална заплата в САЩ не стига и наема да си платиш.
456
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пак *** въпрос В САШ основно с наркотици и спекула с имоти печелят.
455
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истината Е и, 99% са бедни и нямат пари за скъпо образование.
454
5
 
13
 
! Отговори
РАША Е НАША преди 2 години
раша я имаше раша я има раша ще я има вие ще изчезнете като нация без раша на 100 год веднъж европа се съдинява против раша да получи шамари за следващите 100 год да се успокоят този път с америка заедно
453
20
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Западната система НЕ Е за необразовани и мързеливи хора. Това е истината. Затова има хубави квартали и добри заплати но има и гета. Накратко - западния начин на живот не е за хора с русофилистични нагласи. Не е за Downshifters.
452
7
 
5
 
! Отговори
Пак прост въпрос преди 2 години
Защо парите пратени в БГ от работещите на запад през изминалите години беше милиард годишно???? Щото на запад са бедни????:)))
451
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да речем САЩ ги лъжат че ще забогатеят такааа и защо 20-30 години не се връщат? Защо не се е разбрало че е лъжа а заминават още и още? Пак *** въпрос:))) само не ми казвайте че 200к българи в Чикаго нямат пари да се върнат:))))
450
4
 
25
 
! Отговори
До: ПроЗд въпрос преди 2 години
Пет години работих в Москва , десет години работих в щатите !!! Единственота разлика за мен е че студа не ми понася в Москва .Заплащане същото , храни и горива и сметки в двете държави са нечовешко евтини , разликата е че руснаците имат собствени жилища и не са на кредит , докато американците са роби на кредитната система !!!
449
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** Тежка безработица в България и търсят даже в южна Африка много бягат заради златото.
448
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 2 години
До Анонимен Те отдавна са там ,ама някои
447
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** ВЪПРОС Много прос отговор на твоя ? Просто САЩ ги лъжат че ще забогатеят а Русия не лъже. Но емиграцията е катастрофа за България, защото става пустиня и завладяна от турци и роми.
446
3
 
4
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Кире-е, недей да мислиш,че когато путин "завладее" България водката ще е безплатна... Някой те е излъгал...
445
4
 
22
 
! Отговори
Живеещ в Москва преди 2 години
Като гледам как са се притеснили всички тука , такова спокойствие ме налазва !!! Вие наистина вярвате на пропагандата срещу Русия ?! Минималната работна заплата в Москва е 2к лв ... битовите сметки на домакинствата за месец са между 100-140лв ...бензина е 1,20 ...скъпия 1,35 ...!! Работата не е спряла никой не си е затворил бизнеса !!! Храната е яко евтина и качествена , единствено от Турция са плодовете и зеленчуците ама все пак се натягат да пращат качествена продукция !!! ЕС копае дъното.....
444
1
 
12
 
! Отговори
сиромах преди 2 години
До 513:Как да няма с какво да мисли,има!Мисли с уреда си за раждане на деца!Толкова са *** тия наши европейски велможи,че нормален човек не може да им се начуди!Вместо да опитваха да привлекат Русия към европейския съюз и с нейните ресурси да смачкат краварите,те хукнаха по петите на кравите да прилагат нескончаеми санкции.Русия няма да падне на колене,още повече,че руския народ е видял и 2 и 200,изпитал е много лишения и ще победи въпреки всички лишения!Ще спрат суровините ама от 2027 защо?
443
1
 
1
 
! Отговори
Киро преди 2 години
До До КироТва дето го беше на Запд 60 те 70 и 80 .Както и в САЩ приключи. Тио нали си на Запад в ЕС и НАТО . Е, и ?
442
8
 
2
 
! Отговори
ПРОСТ ВЪПРОС преди 2 години
Защо тези които обичат россиа не емигрират на там? Защо има 200 000 българи в Чикаго тоз прогнил запад и я има 2-3ма в Магадан? :))))))
441
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Киро Може и на Марс да ходят нали САЩ отиват на Марс.